Jump to content
BulForum.com

Има ли полза или не ... Page файл ?

lil_stenly

Recommended Posts

Четох , че при по-новите компютри няма кой знае какъв ефект , макар при мен видимо да се вижда , че издържа на много голямо натоварване без да прави лагване .

Но , повечето хора ми казват , че този файл само забавял хард диска , а това пак не е хубаво .

Искам да ви питам точно какво прави и какви плюсове и минуси има този пейдж файл .

При слаб компютър пак е добре , но на повечето места пишат само за плюсовете на тези функций ... аз искам да разбера дали има смисъл от него .

Тва малко като спора Win vs. Linux.

Полза има, особено някои програми ако няма зададен Page file, отказват да вървят, скоро четох за някаква игра, която иска мин. 1.5 ГБ page за да върви изобщо. А дали го ползва, отделен въпрос.

Предполага се, че знаеш за какво служи page file-a, т.е. виртуалната памет (малко неточно понятие но все пак). Накратко, ако на Win не му достига памет, той ползва тоя page file за да махне от паметта отдавна неизползвани области, записва ги в тоя файл (swap се нарича операцията) и освобождава памет. По-късно коато потрябват тия области, ги връща обратно от файла в рама.

Има много писано по въпроса, и общо взето зависи.

Когато е активен файла, Windows винаги държи нещо в него. Това не означава обаче, че системата се забавя, Windows не е толкова глупав, макар че дори при 2 ГБ рам, държи неща в тоя файл. приеми го на доверие, ако не си вещ в системните хави на Windows и не си чел много по въпроса, остави си го включен и си пей и не се тормози. Пробвал съм и с изключен, и с включен swap, разлика видима в всекидневната работа не се вижда, и честно казано предполитам да ми е включен, понеже често дори 2 ГБ рам се оказват запълнени, освен това Windows винаги държи известно количество рам свободна, дори това да е свързано с swap, понеже той постоянно следи системата и кога може да се наложи бърз достъп до своодна памет. Един вид, по-добре рядко използвани части по-често да са в суапа, макар да има plenty of RAM, отколкото всичко да е в рама, и в даден момент ако се наложи да имаш свободна рам, точно тогава да започне да суапва. Освен това той си организира разни вътрешни структури в паметта в зависимост от размера й, и ... абе общо взето и аз се тормозех преди, но това е минало. Пробвай с и без и реши за себе си, това мисля аз.

Абе пуснах темата , защото много от хората ще се зачудят по колко да отделят и всякакви дребни въпросчета , които ги дялкат в това отношение , но не е точно като при ос битката .

Ами добре ли е ако харда е разделен на две части и във всяка от двете има по 1 пейдж файл ?

Винаги съм се чудил дали това обърква работата на виндолса или не е нищо особенно !

п.п. Пробвал съм и да го спирам и с пуснат и според мен разликата не е огромна при новият ми компютър ... при старият имаше добър ефект като отворя над 8 таба на фаерфокс със всякакви приложения .

По въпроса дали да се направи дял само за него, преди време направих опит, тъкмо си бях взел новия и по-бърз харддиск, и на него направих един 2 или 4 ГБ дял (не помня) само за суапа, т.е. не само на отделен дял, ами и отделен хард.

1 месец бях така и повярвай ми, и косъм разлика не усетих от тая операция. Та така.

Просто си правите суап файла да е с фиксиран размер за да не се фрагментира и променя размера му динамично, и това е достатъчно.

По въпроса дали да се направи дял само за него, преди време направих опит, тъкмо си бях взел новия и по-бърз харддиск, и на него направих един 2 или 4 ГБ дял (не помня) само за суапа, т.е. не само на отделен дял, ами и отделен хард.

1 месец бях така и повярвай ми, и косъм разлика не усетих от тая операция. Та така.

Просто си правите суап файла да е с фиксиран размер за да не се фрагментира и променя размера му динамично, и това е достатъчно.

Ами ако swapa се раздели между два физически харддиска :P . 3 гъби swap (колкото си беше направил Виста) ги раделих между партишъна с инсталацията на Виста и партишън в друг физически хард, поне на мен ми се струва че има някаква разлика, в стартирането най-вече :)

Това "..ми се струва, че има някаква разлика..." не звучи много надеждно като твърдение :) . Може и да има, може и да няма, а може и да си въобразяваш.

Със сигурност има нещо, но дето ще е на два диска, сто пъти по-добре е просто да се направи един RAID, и тогава ще се усеща не само при boot ;) .

Аз смятам trnasition-a към Win2008 да е съпроводен с един raid0 от 4 диска 320-ки, вече имам един, и един друг, който ще продам, и ще взема още 3 :P

• 2 weeks later...

Page file има ползя само ако имаш малко рам почва да ти вади съобщения че нямаш памет и алабала

ама ако имаш поне 1гб рам няма смисал да го пускаш поне аз така си мисля

иначе аз каквото съм забелязал е че много забавя компютъра и виндолс ХП винаги го ползва независимо дали ти е зает всичкия рам

Page file има ползя само ако имаш малко рам почва да ти вади съобщения че нямаш памет и алабала

ама ако имаш поне 1гб рам няма смисал да го пускаш поне аз така си мисля

иначе аз каквото съм забелязал е че много забавя компютъра и виндолс ХП винаги го ползва независимо дали ти е зает всичкия рам

Този 1 Gb в днешно време, знаеш ли за колко време ще ти се изпари безвъзвратно...дори и на 2 гиги е добре да имаш пейдж с фиксиран размер. Само като се сетиш операционната (особено Виста) колко ти гълта....какво остава за няколко приложения, пуснати едновременно....а ако между тях има и тежки приложения или игри.... :sick

П.П. Тъй като освен ХР-то имам и 98SE (на който работя основно)....та 98-цата е доста по-лека, що се отнася до заеманата памет, а и има един флаг, който се казва "консервативно ползване" и когато е включен, може да минат дни без бозата да се обърне към пейдж файла...

Този 1 Gb в днешно време, знаеш ли за колко време ще ти се изпари безвъзвратно...дори и на 2 гиги е добре да имаш пейдж с фиксиран размер. Само като се сетиш операционната (особено Виста) колко ти гълта....какво остава за няколко приложения, пуснати едновременно....а ако между тях има и тежки приложения или игри.... :sick

предполагам че си прав че ако играеш някои нови игри с високи системни изисквания 1ГБ рам няма да стине ама аз неиграя такива пък и нямам въсможност

а пък заприложенията всеки си прави сметка ако ще ползваш компютъра примерно за 3д моделиране или нещо подобно предполагам че ще е добре да си пуснеш page file-a и да имаш повечко рам :)

аз лично неползвам койзнае какви приложения че да го тваря толкова много photoshop,word,nero,firefox и това е

при мен спирането на page file-a оказва доста по бързо действие на системата въпреки е се е случвало да ми излиза съобщени няма системна памет или квото там пишеше но много рядко а и непомня да е станало нещо фатално от това

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...