Godfather Posted September 25, 2017 Share Posted September 25, 2017 Нови ирландски мехлеми (без малкото тестерче на Джак) за утоляване на жаждата! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted October 3, 2017 Share Posted October 3, 2017 У нас човек изпива средно по 13,6 литра твърд алкохол на година, сочат данни на Световната здравна организация. - Какви са тия аматьорски числа бе Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 3, 2017 Share Posted October 3, 2017 Тия смешници откъде вадят такива тъпотии като данни? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted October 4, 2017 Share Posted October 4, 2017 Сигурно са разпитвали такива, като мен... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted October 4, 2017 Share Posted October 4, 2017 Сигурно са разпитвали такива, като мен... Най-вече аз обърках статистиката като декларирах нулев резултат. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEO_DDT Posted October 4, 2017 Share Posted October 4, 2017 Най-вече аз обърках статистиката като декларирах нулев резултат. Това, че не броят тоновете изпит домашно сварен алкохол, бърка доста статистиката според мен Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted October 4, 2017 Share Posted October 4, 2017 И също така, явно не броят виното и бирата за алкохол.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 5, 2017 Share Posted October 5, 2017 МЕЖДУВРЕМЕННО... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
galaxi Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Що тая тема така замря?!Не пиете ли? Иначе за 15-а лева Old Pascas е добър избор за ром. Също така става чудесна напитка тези дни с черно чайче,захар и евентуално лимонче за гонене на простудни заболявания. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 11, 2018 Share Posted March 11, 2018 Тая тема направо замря. Да не сте преплували всички откъм брега на трезвениците бе лаЙкове такива? Ето една уникална находка - 20 годишен, ръжен, канадски еликсир с невероятен меден вкус и най-важното на много добра цена за възрастта си, поне тук в този затънтен край на планетата, известен най-вече със зверските цени на алкохола. Не знам дали се намира това нещо в България, но ако случайно го мернете не трябва да го подминавате в никакъв случай. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted March 11, 2018 Share Posted March 11, 2018 Това с каква салата върви? За салата не знам, ама как върви с тежка пура - направо се размазах тази вечер, откривайки сезона на терасата след скока на дневните температури до към цели 17 градуса. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted March 11, 2018 Share Posted March 11, 2018 Да не сте преплували всички откъм брега на трезвениците бе лаЙкове такива? Че то някои не са и мърдали от тоя бряг, що им е да се морят да плуват. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charmock Posted May 3, 2018 Share Posted May 3, 2018 Полска водка Targowa горещо препоръчвам. 40 градусова и леко остра (което за мен е екстра). Има я в Лекси на промоция в момента. Не е скъпа 0.700 е на 8 лв. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted July 4, 2018 Share Posted July 4, 2018 Водката е само полска! Руснаците варят нещо, дето се опитват да направят като грапа, ама било то заради объркани съставки, било поради незнание, силно НАПОДОБЯВА полското питие. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charmock Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Не съм убеден, че е точно така. Никой не може да каже кога и къде е създадена за първи път водката. Създаването на водката е обгърнато в мистерия. Много народи спорят за оригиналния произход на популярната спиртна напитка. Двете страни-кандидатки за родина на водката са Русия и Полша. И в двете питието има особено голяма популярност и се консумира в големи количества и с храна. В Русия се смята, че думата „вода” е корен на „водка”. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Ок. Ама когато поляците са дистилирали, руснаците тепърва са опитвали донесените им от италианците високоградусни напитки, с отвращение при това. Трябвали са им още доста години, няколко повишавания на данъка върху медовината и мор по пчелите, докато жабата им се разкряка до толкова, че да пропият и концентрат. След това духът бил изпуснат от бутилката и от съображения за националната сигурност няколко царе им налагат сухи режими. Това е в резюме. Инак историята е много интересна и е корелирана с периодите на упадък и възход на руската държава. П.п. Пък нека иначе спорят с поляците кой е измислил водката Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Мда, пиянството е непознато по руските земи преди навлизането на този навик от западната за тях част от света. Пък вече с какво и как го правят, и кой е открил и станал по-добър в правенето на водА - може да се спори, то на вкус и на цвят няма угодия едновременно за всички, затова кой както му изнася. И немската бира уж много традиционна и пазят, ама хмелът не е същия - тя суровината като е сменена как да изкараш старото качество. И френските лозя са от мноооого време внесени от америка сортове. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 (edited) И френските лозя са от мноооого време внесени от америка сортове. Глупости! Лозарството отива от Европа към Америка, а не обратното. Когато в Европа е имало организирано лозарство, в Америка . е имало само индианци и бизони. Просто в края на 19-ти век, по време на голямата филоксерна епидемия в Европа, която унищожава 2/3 от лозята на континента, тогавашните учени установяват, че кореновата система на американските диви лози е устойчива на филоксера, след което започват да "ашладисват" нашите си сортове върху американски подложки. Това по никой начин не ги прави "американски", просто лозовото растение става по-устойчиво на болести и с по-дълъг живот. По същия начин както се присаждат и овошките. Същата логика е и при хмеловете. Това, че "старите" хмелове са облагородени с цел получаване на определен вкус/аромат съвсем не прави днешната бира по-лоша от онази преди 200г., примерно. А конкретно при бирата има и друг фактор- съвременното индустриално производство на милиарди литра бира и абсолютния монопол на 5 фирми върху 90% от световния пазар няма как да не рефлектира върху качеството. Ама не заради сортовете хмел, а по ред други причини, които не са за тази тема. Ако искаш да пиеш "истинска" бира- трябва или да търсиш малките крафт пивоварни (но винаги с едно наум), или да си я правиш сам. Edited July 5, 2018 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Ако искаш да пиеш "истинска" бира- трябва или да търсиш малките крафт пивоварни (но винаги с едно наум), или да си я правиш сам. Във форума има ли някой, който си прави бира сам? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 (edited) Глупости! Лозарството отива от Европа към Америка, а не обратното. Когато в Европа е имало организирано лозарство, в Америка . е имало само индианци и бизони. Просто в края на 19-ти век, по време на голямата филоксерна епидемия в Европа, която унищожава 2/3 от лозята на континента, тогавашните учени установяват, че кореновата система на американските диви лози е устойчива на филоксера, след което започват да "ашладисват" нашите си сортове върху американски подложки. Това по никой начин не ги прави "американски", просто лозовото растение става по-устойчиво на болести и с по-дълъг живот. По същия начин както се присаждат и овошките. Хич, ама хич не съм убеден, че няма ефект каквото са направили върху качествата на сортовете. При масовото съвременно производство отдавна е практика търсят да минават на следващото ниво промени по растенията - за повече устойчивост на хербициди, повече добив, не знам си какви подсортове, гени и така нататък. И става не като старото вкусно и ароматно. При нас съвсем в реално време си ги преживяхме тия промени и са очевидни. Може при рекламирането на френските вина тия подробности да не ги споменават (и при хмела също), ама са факт. Едно българско домашно вино от човек, дето има традиция в рода да се занимават с лозарство и винарство без да се водят по сегашните нови моди, със сигурност е по-истинско и хубаво от 90% от купешките и скъпи френски. Даже си припомням история с дегустатор французин като опитва такова, да не може да повярва че се прави тука. И последно, съвременното производство е цялостен процес, който включва и селектирането и отглеждането на суровините, така че абсолютно са пипани и те, и то здраво. Отделно следващите процеси, само малък пример, защото има и други неща: Много производители, освен малц, използват и обикновено зърно. Това поевтинява производството (малцът е над два пъти по-скъп от обикновеното зърно). Повечето тукашни бири се правят с около 70-80% малц, останалото е обикновен ечемик. Познавачи твърдят, че когато малцът падне под 70%, това се отразява на вкуса. За някои видове бира към малца се добавя не само ечемик, ами и други видове зърно – ориз (дава по-бяла пяна), царевица и др. Adjuncts such as rice are used by the likes of A-B for one reason and one reason only. They are very cheap. Barley malt is an expensive product - the grain itself has to be of the best quality; the process of malting needs both fuel and labour - both expensive. Rice is a very cheap cereal which ferments readily to produce alcohol. It does not, though, produce flavour (or at least not any flavour that most afficionadoes would want to taste). I have heard that A-B use about 40% rice in their wort and that's a huge saving. A-B Budweiser is now the most popular bottled beer in England and one of the most expensive! Edited July 5, 2018 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted July 5, 2018 Share Posted July 5, 2018 Без да имам претенции да разбирам от вина, виното, което втора поредна година баща ми прави е просто разкошно Без вековни традиции и с грозде, купено от Марково Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 Хич, ама хич не съм убеден, че няма ефект каквото са направили върху качествата на сортовете. При масовото съвременно производство отдавна е практика търсят да минават на следващото ниво промени по растенията - за повече устойчивост на хербициди, повече добив, не знам си какви подсортове, гени и така нататък. И става не като старото вкусно и ароматно. При нас съвсем в реално време си ги преживяхме тия промени и са очевидни. Може при рекламирането на френските вина тия подробности да не ги споменават (и при хмела също), ама са факт. Едно българско домашно вино от човек, дето има традиция в рода да се занимават с лозарство и винарство без да се водят по сегашните нови моди, със сигурност е по-истинско и хубаво от 90% от купешките и скъпи френски. Даже си припомням история с дегустатор французин като опитва такова, да не може да повярва че се прави тука. Ти може да не си убеден, но фактите друго говорят Ако изобщо има някаква полза от схващането, че виното е някаква благородна, елитна напитка, то това е именно факта, че при лозите никога не е имало, няма и няма и да има ГМО-практики. Всички сортове, цялото разнообразие от различни видове и клонове на тези видове лози се дължи на столетия работа по естествена селекция и кръстосване с цел получаване на цитираните от теб качества. Между другото, България има сериозни традиции и постижения точно в тази област. И в това няма нищо лошо, ако го нямаше още щяхме да берем трънки по гората, вместо да си отглеждаме култивирани растения в двора. Ти виждал ли си дива лоза? И гроздето й? - ситно, кисело, без никакви вкусово-ароматични качества. Не е правилно да се отрича така с лека ръка научно-техническия прогрес. А тези твърдения за "истинското и хубавото" домашно вино и как било по-хубаво от 90% от френските- айде молим... Вероятно има едни 5% домашни производители, които действително са чели, интересували са се, подхождат сериозно и правят наистина добри вина. Останалите 95% са едни вкиснати, вмирисани оцети, с които просто хората са си свикнали и повтарят в транс след втория литър- "от дамашното по-убуу нема, всичко в магазина е боклук" и мантра номер 2- "едно време какви неща имаше, ехей, сега всичко е боклук". Простотии са това. п.п.: за бирата иначе си прав. НО отново с уговорката, че това се отнася за индустриалното производство в огромни обеми, както казах в горния пост. Каменица и Загорка не са примери за добра бира. Нито Хайнекен, нито Стела и тн. Другаде е ключа за бараката. п.п.п.: Узито- аз си правя вкъщи. В началото съм и още се уча, но последните ми 2-3 опита са наистина успешни. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 А тези твърдения за "истинското и хубавото" домашно вино и как било по-хубаво от 90% от френските- айде молим... Вероятно има едни 5% домашни производители, които действително са чели, интересували са се, подхождат сериозно и правят наистина добри вина. Останалите 95% са едни вкиснати, вмирисани оцети, с които просто хората са си свикнали и повтарят в транс след втория литър- "от дамашното по-убуу нема, всичко в магазина е боклук" и мантра номер 2- "едно време какви неща имаше, ехей, сега всичко е боклук". ---- Ако изобщо има някаква полза от схващането, че виното е някаква благородна, елитна напитка, то това е именно факта, че при лозите никога не е имало, няма и няма и да има ГМО-практики. Всички сортове, цялото разнообразие от различни видове и клонове на тези видове лози се дължи на столетия работа по естествена селекция и кръстосване с цел получаване на цитираните от теб качества. Молим не молим, хубавото домашно от човек който си разбира от работата, е неоценимо. Магазинното може само да гледа засрамено от ъгъла. За ГМО-то при промишленото вино изобщо не може да се твърди толкова убедено как няма такова в момента или нямало да има в бъдеще. Защото технологията на масовото производство включва и добавяне на разни допълнителни субстанции, например генетично променени дрожди и други. Отделно в южна америка, пък и не само там, са почнали да тестват направо и правене на вино от променено грозде. Истинска напитка в момента е почти само домашно направената такава. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 Ти южна америка я остави, за Европа става въпрос тука- другите континенти са все още далеч от истината. Лекцията какво се слага и какво не във виното също можеш да си я спестиш- тези неща са ми в тясната компетенция, а ти очевидно идея си нямаш. Както и да е, излизам от дискусията, защото първо не й е тук мястото и второ, опитът ми показва, че хората, за които не съществува по хубаво вино от тяхното там от бидоня са дървени глави, които не подлежат на промяна. Няма лошо- в крайна сметка свободни сме всеки да си пие и вода от пералнята ако иска. Всъщност нямаше изобщо да се намеся, ако не беше изтърсил оная простотия за американските лози. Някрая само да кажа за да е ясно: в Европа НЯМА гмо дрожди, нито гмо лози нито гмо вино и няма и да има, поне не и в обозримо бъдеще. Можеш да спиш спокойно. П.п. Моля модератор, ако прецени, да премести последните постове където трябва, защото оспамихме хубавата тема, за което се извинявам. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djaba Posted July 6, 2018 Share Posted July 6, 2018 (edited) . Edited April 26, 2022 by djaba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.