djadomraz Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Верно? Кога ще разменим малко малц за малко от тази че ми стана безкрайно любопитно доколко е вярно горното твърдение. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 15, 2012 Author Share Posted January 15, 2012 Дедо, залагам от мойта, дето я тества Галин, срещу литър Гленфидиш...Да не говорим, че мойта е и по-скъпа, нищо, че е примерно с 10г по-млада.За 15 годишен ти говоря. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Верно? Кога ще разменим малко малц за малко от тази че ми стана безкрайно любопитно доколко е вярно горното твърдение. Чудя се дали заслужаваш да ти давам 6 годишна гроздова ракия.... Или пък новата гроздова ракия.... Много се чудя... Дедо, залагам от мойта, дето я тества Галин, срещу литър Гленфидиш...Да не говорим, че мойта е и по-скъпа, нищо, че е примерно с 10г по-млада.За 15 годишен ти говоря. На теб мога да ти дам винаги, защото ще оцениш правилно стоката. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 (edited) Виж ся, дедо.Аз съм ценител, когато мога да си позволя, си купувам нещо от тези твоите...Не пропускам.Уважавам бърбъна и скоча.Ама ракията си е ракия.Добрата домошнярка без захар (като моята...скромен... ) е нещо велико...А най-добре е на другия ден, като се събудиш...Единствената болка, ще е в стомаха ти от глад... Edited January 15, 2012 by magdanoz4o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Единствената болка, ще е в стомаха ти от глад... САМО ако е чиста ракията! ------------------------------------------------------------------------ Ники, ти си човека, който плаща по 30-50 лева за етикети, именно щото няма понятие от пиене... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 (edited) Ники, ти си човека, който плаща по 30-50 лева за етикети, именно щото няма понятие от пиене... т.е. уискитата които пия реално струват между 70 и 180лв? Питам защото не разбирам пък уискита с двуцифрена цена не съм пил от година насам... Не че нещо ама толкова пъти питах за такава ракия никой не щя и 200грама да даде, така че не ми хвалете нещо което не съществува. Единствен mobo каза че може, ама така и не се разбрахме как да ми даде... та баш пък ТИ Видене да ми казваш, че си имал нещо такова не мога да ти простя. Edited January 15, 2012 by djadomraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 доживях да се напия с юрий долгоруки менте - умирам нема по кофти махмурлук Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Не че нещо ама толкова пъти питах за такава ракия никой не щя и 200грама да даде... мрън, мрън, мрън.... Говори с Танас! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Виж ся, дедо.Аз съм ценител, когато мога да си позволя, си купувам нещо от тези твоите...Не пропускам.Уважавам бърбъна и скоча.Ама ракията си е ракия.Добрата домошнярка без захар (като моята...скромен... ) е нещо велико...А най-добре е на другия ден, като се събудиш...Единствената болка, ще е в стомаха ти от глад... Пичове не се научихте, че от захарта не боли глава. Боли глава от метиловия спирт в продукта, който може да се получи от доста фактори, но добавената допълнително захар не е един от тях. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 (edited) Пичове не се научихте, че от захарта не боли глава. Боли глава от метиловия спирт в продукта, който може да се получи от доста фактори, но добавената допълнително захар не е един от тях. Аха..., сигурно. Интересно как се получаватогава така, че един и същи човек (всепризнат майстор и затова само на него доверяват да вари) дестилира на различни хора джибрите и от на някои материала не цепи тиква, а от на други цепи та ти иде да я махнеш? Аре ся технолога да открехне, а!? П.п. Джибрите са от едини и същи сортове грозде, от едно и също село. И не, факторът лично отношение липсва защото тази групичка хора са все близка рода. Ред. Джибрите на всички втасват в пластмасови бидони и единствената разлика е дали е слагана захар и колко или не. Edited January 15, 2012 by gado Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Аха..., сигурно. Интересно как се получаватогава така, че един и същи човек (всепризнат майстор и затова само на него доверяват да вари) дестилира на различни хора джибрите и от на някои материала не цепи тиква, а от на други цепи та ти иде да я махнеш? Аре ся технолога да открехне, а!? П.п. Джибрите са от едини и същи сортове грозде, от едно и също село. И не, факторът лично отношение липсва защото тази групичка хора са все близка рода. За да протича правилно алкохолната ферментация от дрожди са необходими доста фактори, които е трудно да се подсигурят в домашни условия. Освен това не се знае коя точно дрожд е ферментирала, защото при дивите дрожди е много трудно да се контролира ферментацията. При ферметация е един вид дрожди се получава повече метанол и алдехиди(от които остновно боли глава и получаваш махмурлук), а при друг повече етанол. Истината е, че при алкохолната ферментация се произвежда повече етанол но и метанол, винаги, съотношението м/д двете неща е важно! За по добро качество на ферментационните продукти във винопроизводството се използва сулфитиране на джибрите с точно подбрани дози, постоянен контрол на температурата и културен сорт дрожди от типа saccharomyces ellipsoideus За хората, които още не вярват, че от захар не боли глава да изядат 5 лъжици захар и да ми кажат дали на сутринта ги е боляла главата Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 За хората, които още не вярват, че от захар не боли глава да изядат 5 лъжици захар и да ми кажат дали на сутринта ги е боляла главата Брейиии..., то било много простичко, бе! Лека му пръст на дядо ми, ама ако беше седнал на него да му го обясняваш това...., лошо! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Да беше питал - аз изядох туй дръвче след твой съвет.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Да беше питал - аз изядох туй дръвче след твой съвет.... Кое, бре? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Говорим за водка Юрий Долгорукий. ЕДИТ: С Васко. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 15, 2012 Author Share Posted January 15, 2012 Тук говори науката. При мен говори науката + 180 години опит...Я пак си помисли.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Брейиии..., то било много простичко, бе! Лека му пръст на дядо ми, ама ако беше седнал на него да му го обясняваш това...., лошо! Дядо ти, лека му пръст, не го познавам не мога да кажа нищо за него или методите му за производство на спиртни напитки При мен говори науката + 180 години опит...Я пак си помисли.... Коя наука и чии 180 годишен опит. Защото аз прочетох 3 учебника за производство на алкохолни напитки и нито в един не пишеше, че от слагане на захар боли глава. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Те двамата учат ... Какво учат и аз не знам... Със сигурност ВОДКА не са научили, сипи им от етиловия хахахахах ЕДИТ: ОСТАТЪЧНА ЗАХАР Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 15, 2012 Author Share Posted January 15, 2012 Коя наука и чии 180 годишен опит. Защото аз прочетох 3 учебника за производство на алкохолни напитки и нито в един не пишеше, че от слагане на захар боли глава. Прочел си, но на практика приложил ли си? Наука за алкохола, най-общо казано и опита на моя род. Сега ако ще си говорим за културни и диви дрожди, нека не смесваме вино и ракия. А и да си спомним при дестилация на джибри, кое се отделя първо?Правилно, леките фракции, към които спада и метиловия алкохол. Ненапразно прясната ракия се оставя да престои няколко дни, за да излети остатъчния метанол. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 А и да си спомним при дестилация на джибри, кое се отделя първо? Чепките бе, келеш!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 15, 2012 Author Share Posted January 15, 2012 Това е, ако се държи на чистота на виното и липсата на танини вътре. Но ако се търси определен цвят,аромат, вкус - семките и чепките са много важно нещо. Видене, при някои вина и ракии роля играе даже бъчвата, така че - нимой даа акъл. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Това е, ако се държи на чистота на виното и липсата на танини вътре. Но ако се търси определен цвят,аромат, вкус - семките и чепките са много важно нещо. Видене, при някои вина и ракии роля играе даже бъчвата, така че - нимой даа акъл. На сланината си цар, но на виното куцаш, и с двата крака! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted January 15, 2012 Author Share Posted January 15, 2012 Що, онова не ти ли хареса? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted January 15, 2012 Share Posted January 15, 2012 Прочел си, но на практика приложил ли си? Наука за алкохола, най-общо казано и опита на моя род. Сега ако ще си говорим за културни и диви дрожди, нека не смесваме вино и ракия. А и да си спомним при дестилация на джибри, кое се отделя първо?Правилно, леките фракции, към които спада и метиловия алкохол. Ненапразно прясната ракия се оставя да престои няколко дни, за да излети остатъчния метанол. Да прилагам го на практика от 5-6 години. Науката за алкохола казва, че няма как да имаш етанол, без метанол, дори в етанола за хроматографски изследвания се намират следи от метанол, а там чистотата е на първо място. Няма как да не смесваме вино и ракия, след като и двете са продукт на едно и съща ферментация осъщесвена от едни и същи дрожи, а при ракията от грозде изходната суровина дори е същата. Това е, ако се държи на чистота на виното и липсата на танини вътре. Но ако се търси определен цвят,аромат, вкус - семките и чепките са много важно нещо. Видене, при някои вина и ракии роля играе даже бъчвата, така че - нимой даа акъл. Отделянето на чепките от гроздето за производство на вино е почти задължително, освен в някой по-южни райони, където таните в чепките успяват да узреят. В България такива места няма и затова трябва да се отделят, защото освен лоши танини, които придават горчив и стипчив вкус на виното, отделят и вода, която разрежда кашата и при ниски стойности на захарта, може да не успее да се получи желан продукт Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted January 16, 2012 Share Posted January 16, 2012 (edited) Дядо ти, лека му пръст, не го познавам не мога да кажа нищо за него или методите му за производство на спиртни напитки Методите му бяха от онези дето са прецизирани и ошлайфани в продължение на много поколения. От баща на син или от дядо на внук ако бащата е бил мъртъв или в Диарбекир... и така някакви си към 600-650 години назад.... (поне от толкова има сведения за рода и се води някаква генеалогия). Дали си навит срещу подобен опит и знание... да извадиш книжлета с технологии, предназначени за ректификационни колони? Не, че нещо, ама има известна разлика... да не говорим и, че прочетеното не е баш като наученото! П.п. Изобщо не успорвам тезата за наличието на метанол. Това е неоспорим факт. Нещото което искам да ти намекна е, че има и редица други фактори. Edited January 16, 2012 by gado Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.