Grimjaur Posted November 28, 2007 Author Share Posted November 28, 2007 Рецепта за коняк-медицинал в домашни условия: Винен спирт - над 60 градуса. Нова дъбова бъчва.Новите дъбови бъчви по принцип не се използват директно в алкохолната промишленост, защото танините и дъбилните вещества в дървесината придават горчив вкус на алкохола.Затова е препоръчително, преди да ползвате такава бъчва, да я обработите със разтвор на обикновена селитра. Спиртът се налива до около две-трети от обема на бъчвата и се оставя да престои 3 години.За по-изисканите - може да се добави малко карамелена есенция. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 В ново буре накрая ще пиеш една четвърт от това, което си сложил Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 28, 2007 Author Share Posted November 28, 2007 Затова е препоръчително, преди да ползвате такава бъчва, да я обработите със разтвор на обикновена селитра. Чети внимателно. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Новите дъбови бъчви по принцип не се използват директно в алкохолната промишленост, защото танините и дъбилните вещества в дървесината придават горчив вкус на алкохола.Затова е препоръчително, преди да ползвате такава бъчва, да я обработите със разтвор на обикновена селитра. Чета аз... Това за което ти говоря няма абсолютно нищо общо с "танините и дъбилните вещества", а с факта, че буретата "пият" много. Може да минат години докато едно буре се "напие" и спре да хаби материала Ако със селитра се оправя този проблем, то не съм разбрал, ама няма и как да разбера по начина, по който си го написал... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 28, 2007 Author Share Posted November 28, 2007 Прав си.Сънен съм още.Иначе бъчонката се накисва с топла вода, след това се обработва.Процедурата е позната все пак.А че си "пият", така е.Затова се накисват. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fizika01 Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Наздраве, момчета!Ние с комшията пием у нас едно червено 5 годишно Е тва съм се чудил винаги ,тея хора къде го съхраняват тоя алкохол че да стана на 2-3-4-5 г. Аз като стане виното за един сезон се опуква всичко. Как спят спокойно тея хора незнам. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 28, 2007 Author Share Posted November 28, 2007 Ами...като знаеш,ч е ракията можеш да я пиеш целогодишно..Пък и се правят хубави количества.От които се подбира най-доброто, което остава да отлежи И след товаааа..ох, котьооо! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 djado, мазните мезета образуват филм от мазнина по стомашната стена и така по-бавно се възприема алкохола от организма. Да пиеш на гладно и без мезе са си тийнейджърски изпълнения...Това не е вярно! Първо алкохола не се абсорбира в стомаха, а в тънкиете черва и второ - причината да се напиваш по-бавно, когато ядеш нещо мазно е, че мазнината държи алкохола на повърхността на стомаха и пречи той да отиде в тънките черва, докато тя не се усвои. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 28, 2007 Author Share Posted November 28, 2007 Абе момчета, мезе не трябва!Както се казва в една култова българска книжка:"Мезе?!НЕ!Само заема място в стомаха." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 (edited) Това не е вярно! Първо алкохола не се абсорбира в стомаха, а в тънкиете черва и второ - причината да се напиваш по-бавно, когато ядеш нещо мазно е, че мазнината държи алкохола на повърхността на стомаха и пречи той да отиде в тънките черва, докато тя не се усвои. Добре, може и така да е, ама ефекта го има... Ако трябва да сме точни (относително, естествено) съотношението стомах/тънки черва е 1:4. Edited November 28, 2007 by AssassiN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Не са ВВ остатъци. Етиловия алкохол е етан с отнет Н атом и на негово място е присъединена хидроксилна група. Това става при реакция с халогенопроизводно на етана и NaOH примерно. Sandman прав си че етиловия алкохол е това, обаче като е отнет Н атома от етана не е ли станал ВВ остатък? Не четеш добре, какво съм написал ...въглеводородни остатъци, към които е присъединена една или повече хидроксилни групи... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBIN Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 (edited) Алкохол като водка или уиски до 200мл на седмица не води до последствия. Количеството може да бъде изпито на няколко пъти или само в събота примерно(т.н. weekend drinking) няма значение. При увеличаване на дозата 2 пъти, вероятността да се стигне до цироза на ч.дроб се учеличава 5 пъти. По гастроентерология го четоха на лекция това преди няколко дни Рецепта за дълголетие, повлиява кръвоносната с-ма(казана от асистент в нефрологията): Пиеш 50мл червено вино, на следващия ден 100мл и така докато стигнеш 500мл, след което започваш да спадаш дозата с по 50мл на ден до 0. Така за 19-20 дни се приключва с теста. Трябва да разбереш през кой ден си се чувствал най-добре. При него(асистента) това било при 150мл/ден. Баща му починал на 95г от тумор, пиел по тази схема 35години Ако не ти се дават пари за вино..главната съставка, която оказвала влияние са теофилини или нещо такова. Продавало се като хранителна добавка, сигурно е по-евтина от вино Edited November 28, 2007 by ROBIN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Интересна теория... За съжаление не е за хора като мен - с доста чувствителен стомах... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Аз пък като сядаме да пием обикновенно дърпам 2-3 бири и после съм шестак. На другия ден пак съм си добре. Не знам каква е идеята, нямам научни доказателства и тези, но това е показал дългогодишния ми опит в областа на махмурлука. Ако пък пропусна бирите, спя колкото се може повече, после ставам, бърз рейд в тоалетната, ям нещо, изпивам едно витамин Ц от един грам, два аспирина, къпя се и пак в леглото. И не точно в тоя ред де. След проспиването на и без това скучния неделен ден ставам и ако пак има проблем повтарям процедурата и вече в понеделник сутринта съм в перфектно здраве. Ако не съм в перфектно здраве в понеделник, значи съм си отвял главата с водка. Не знам що ама водката ми прави махмурлук минимум 3 дена. Затова пия водка в изключително редки случаи. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 ...с един приятел от 3 литра...Аз нямам трилитрови приятели, как изглеждат?Е тва съм се чудил винаги ,тея хора къде го съхраняват тоя алкохол че да стана на 2-3-4-5 г.Аз като стане виното за един сезон се опуква всичко. Как спят спокойно тея хора незнам. На двайстия си рожден ден пих двайсет годишно вино. На двадесет и петия си - двадесет и пет годишно. Да е жив и здрав баща ми, който е заложил колосални количества при раждането ми.. Жалко само, че така като гледам - няма да пия такова вино на евентуалната си сватба. Такова събитие не се очертава скоро, а ако не се лъжа - при винато има нещо като престаряване. Моля, по-компетентните да се изкажат... Иначе от личен опит - по времето, когато работех в китайския ресторант се случи да се напия мъжката и на следващия ден - бесен махмурлук. Две купички с гореща, люто-кисела соева супа (да, адски люта) ме дигнаха на крака... Преди това три кафета и една кола не дадоха никакъв резултат... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 28, 2007 Share Posted November 28, 2007 Това го пропуснах... Дано не е нецензурно, но докато на изкараш пияното л**** нищо не се оправя докрай... Интересно какво е научното обяснение... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted November 29, 2007 Share Posted November 29, 2007 Sandman прав си че етиловия алкохол е това, обаче като е отнет Н атома от етана не е ли станал ВВ остатък? Не четеш добре, какво съм написалПросто не е коректно да се казва така. Етиленовия остатък се казва етиленов остатък само, когато говорим за него конкретно. Пример: не можеш да кажеш, че една блуза е съставена от яка и остатък от блуза, но когато блузата е без яка можеш спокойно да кажеш, че е остатък от блуза. Имам предвид, че на практика етанола е изграден от етиленов остатък и хидрокси група, но просто не е редно да се казва така. Както и за бутана не можеш да кажеш, че е изграден от 2 етиленови остатъка, защото от друга страна може да е изграден от метиленов и пропиленов остатък. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 29, 2007 Author Share Posted November 29, 2007 Малко куртоазия и съвети към собствениците на "места за водопой".Като изискан човек/когато трябва/ не мога да не се съглася със авторите на сайта.Винената култура в страната ни е ужасно ниска.И макар и закъсали алкохолици, това не значи, че сме алкохолици без самочувствие. zlobil-е, това е донякъде и в твоя помощ. Виното Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ*Sammy Posted November 29, 2007 Share Posted November 29, 2007 много яка тема ще се опитам да исползвам по ценните съвети на предвидения днес запой който почва след малко !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 30, 2007 Author Share Posted November 30, 2007 Да сме наясно. Мнозина авторитети са се опитвали да опишат махмурлука. Често използват за целта танцуващи слонове и какво ли още не. Тези описания не вършат работа. Винаги имат подобен оттенък: „Хо-хо, момчетата пак се нацепиха, я да изкараме махмурлука мъжкарско занимание, хо-хо, ей, кръчмарю, донеси още деветнайсет халби, че снощи здравата се налюскахме, хо-хо…” Впрочем не е възможно да се опише махмурлукът от шльокавица. Най-хубавото в него е усещането, че зъбите ти са се разтворили и са полепнали по езика ти. По едно време ковачът се надигна и отвори очи.* (*Ако желаете, вмъкнете тук описание от рода на „топчета, намазани с лютиво до нажежаване къри”.) Тери Пратчет.Според мен - много добро описание. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted December 2, 2007 Share Posted December 2, 2007 Заявавам публично и най-официално, че спирам алкохола! Максимум - 3 бири или 2 питиета! След днешния махмурлук от 6 бири снощи реших, че работата не отива на добре и ще трябва да взема мерки, докато не съм пукнал! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted December 2, 2007 Share Posted December 2, 2007 Нормално...а бирите какви бяха?Загорка? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 2, 2007 Author Share Posted December 2, 2007 Загорка? Че това бира ли е? Аз току-що се прибрах след стабилен биропой - открих много яка кръчмичка, с много готини мезета.Малко музиката е гадна, ама тя е само събота и неделя, през останалото време казаха,че била добра Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeon Posted December 2, 2007 Share Posted December 2, 2007 Преди да легнеш пийнал, се пие мнооого вода. И на другия ден може и без нищо да се разминеш. Аз веднъж го пробвах...не ми се казва какъв автогол си вкарах така. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Белов Posted December 2, 2007 Share Posted December 2, 2007 (edited) Аз веднъж го пробвах...не ми се казва какъв автогол си вкарах така. Абсолютно! Направо раждам ако пия вода..а иначе на студено се изтрезнява яко Edited December 2, 2007 by Белов Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.