vinyl_master Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 5 minutes ago, jijane said: До толкова са еднакви малца и ечемика, че малца(който се получава от ечемик)е почти два пъти по-скъп от ечемика. ГМО царевицата е едно от последните неща, които трябва да те притесняват в състава на масовите бири. И нека престанем да спекулираме със така популярния закон за чистотата на бирата, защото ако наистина се прилагаше с цялата си строгост, ще останат само тия дето си правят бирата у тях. Ти още ли си в сферата на пивоваренето? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 (edited) 47 minutes ago, jijane said: До толкова са еднакви малца и ечемика, че малца(който се получава от ечемик)е почти два пъти по-скъп от ечемика. ГМО царевицата е едно от последните неща, които трябва да те притесняват в състава на масовите бири. И нека престанем да спекулираме със така популярния закон за чистотата на бирата, защото ако наистина се прилагаше с цялата си строгост, ще останат само тия дето си правят бирата у тях. Два пъти по-скъп не е. Поне що се отнася до пивоварният ечемик, по големите заводи не знам какъв фураж се ползва. Да не говорим, че печеният немалцуван пивоварен ечемик, който аз примерно ползвам за някои червени и тъмни бири е дори по-скъп от повечето малцове. И не, царевицата не ми е малък проблем, и то не защото е ГМО ( не ми пука за това), а заради твърде неприятният аромат и вкус, който придава на "бирата". За съжаление вече го хващам в почти 100% от комерсиалните марки. Точно цитираната от теб Стела Артоа е прекрасен пример за тоталната съсипия на една иначе хубава бира. По принцип нямаше да ме е яд, ако поне бяха честни с консуматорите си. Ясно е, че няма как да се мине без масовката, където се гони само и единствено ниска цена. Ясно е, че не всеки има време, желание и умения да си вари сам, ясно е, че и не всеки може да си позволи да пие само крафт (където също, между другото, има големи греди), ясно е също, че и големите, мулти-милиардни световни пивоварни корпорации ще ги има винаги за да задоволяват масовото потребление. С това нямам проблем. Това, което не разбирам, обаче, е защо когато правиш сирене, примерно, от украинско фуражно сухо мляко и палмова мазнина си длъжен да пишеш, че е имитиращ продукт и да го продаваш на отделен щанд, а когато правиш "бира" от царевица, ориз и фуражен ечемик- няма проблем и всичко е точно? Подобни примери могат да се дадат с много други храни, вино, оцет и тн. С какво пивоварните, са по-различни, че се ползват с такъв комфорт да продават имитации? Edited June 27, 2019 by deus_pld Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jijane Posted June 27, 2019 Share Posted June 27, 2019 (edited) @deus_pld Нека да разграничим продуктите за домашно производство от тези за масово поизводство. При тези за домашно ползване в повечето случаи са малки партиди от селектирани сортове и с повече внимание към детайла. Защо се усеща вкус на царевица, ориз, захар и така нататък е обект на друга дискусия с неизвестна продължителност. Има прекалено много променливи в производството на бира за получаване на желания вкус на потребителя и определени качествени показатели. Аз лично съм на мнение, че именно пивоварите с "традиции", които закупиха почти всички пивоварни в България, са виновни за моментното състояние на масовия пазар, а именно кофти бири с кофти вкус. Разбира се и българския биропиец има много голяма вина с изискването си за максимално количество на минимална цена. Крафт бирите ги изключвам, защото са много малък пазар за да влияят на бирения пазар в България, пък както и сам сте забелязали се получават големи греди от някои повярвали си бироварячи. 1 hour ago, vinyl_master said: Ти още ли си в сферата на пивоваренето? Вече не. Прибрах си се в малкото село преди 2 години някъде. Почти 11 години в тоя бранш за момента ми стигат, но да не казвам голяма дума, че не се знае от къде ще задуха вятъра. Edited June 27, 2019 by jijane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djaba Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 (edited) . Edited April 26, 2022 by djaba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
instinct Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 (edited) Хубаво, ама мед на слънце не се държи - link Edited January 14, 2020 by instinct Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djaba Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 (edited) . Edited April 26, 2022 by djaba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Just now, djaba said: На 100% си прав, ама продавачката откъде да знае? :-) Остави меда, да каже някой вземал ли е такава медовина, словенска .... бива ли я? Ами чакаме те тебе да разбереме! Кво се ослушваш! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Luciano Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Ти нали щеше да спиш? Що не полегнеш да ти се разбъркат чарковете в тавана, да поспиш... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus_pld Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Just now, djaba said: На 100% си прав, ама продавачката откъде да знае? :-) Остави меда, да каже някой вземал ли е такава медовина, словенска .... бива ли я? Недей да съжаляваш много, не си изпуснал кое знае какво. Питие без особени вкусови и ароматични качества и необосновани претенции. Говоря за медовината по принцип, тази конкретно не я знам. Особено пък за 24лв... айде молим... п.п.: в интерес на истината много от домашните пивовари експериментират и с медовини, та съм опитвал по сбирките ни много по-добри домашни изпълнения отколкото купешки. П.п.п.: има вече о 1-2 бг-производители на медовина, които продават на далеч по-народни цени. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gado Posted January 15, 2020 Share Posted January 15, 2020 19 hours ago, Lucky Luciano said: Ти нали щеше да спиш? Що не полегнеш да ти се разбъркат чарковете в тавана, да поспиш... Щото те чарковете по принцип са му разбъркани, та като легне, на тавана не му остава нищо друго, освен да започне да се върти. Така че, по-добре буза на баклавички, от колкото въртящ се таван с произходящите последствия Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
charmock Posted September 27, 2020 Share Posted September 27, 2020 Абе руснаците са го измислили... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Нещо ново от чичо Джак, ммммм... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Иии? Как е? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 36 minutes ago, Mockingbird said: Иии? Как е? Уникално е - с доста по-подчертан вкус от традиционния Джак, но най-много бях изненадан (приятно разбира се) от леката бананова нотка - първоначално си помислих, че нещо си въобразявам, но като се разрових из сериозните тестове се оказа, че не съм сгрешил изобщо! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Бананова нотка, хъммм, странно... Ще върви с пурети ванилия.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 И палачинки с течен шоколад! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 4 hours ago, Godfather said: Уникално е - с доста по-подчертан вкус от традиционния Джак, но най-много бях изненадан (приятно разбира се) от леката бананова нотка - първоначално си помислих, че нещо си въобразявам, но като се разрових из сериозните тестове се оказа, че не съм сгрешил изобщо! 42 minutes ago, Mockingbird said: Бананова нотка, хъммм, странно... Ще върви с пурети ванилия.... Спаси, майко, свЕсното питие от мисири с банани и ванилия... 39 minutes ago, earache said: И палачинки с течен шоколад! Няма да се учудя!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 7 hours ago, RaptoR said: Спаси, майко, свЕсното питие от мисири с банани и ванилия... Мисир, за когото Пиринско минава за свястна бира, някак си е комично да дава акъл за дегустацията на сериозни питиета. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Нямам какво да кажа... Кръстника го е изчерпал.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 28, 2020 Share Posted November 28, 2020 Ама мола ви са! Банани и ванилия! То просто няма какво да се коментира... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mockingbird Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Капако-конец такъв.... Ти нали се спря со пиеньето? Къде тука с големите мъже говориш за разни високоградусови елексири... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 7 hours ago, RaptoR said: Ама мола ви са! Банани и ванилия! То просто няма какво да се коментира... Ква ванилия те гони бе Мисире? Ти си от тия аматьори, които "разбират" нотките в послевкуса все едно става въпрос за тъпчене с въпросния продукт. Значи голям аматьорски Мисир си! Та бърбъна си е направо страхотен - това, което определено ми харесва е засиления типичен вкус на Джак, по-силния градус (43) и тези плодово-ядкови нотки с опушен оттенък. А това, което най-много ми харесва е, че цената му е само с няколко долара по-скъпа! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 Мисирът си е мисир, хеле па вселенския мисир! Ми то се чете бе! Банани с пижами... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 (edited) Вие тука се дърлите, ама я аз да питам с какво си гарнирате уискито? Нямам предвид лед или друга напитка. Edited November 29, 2020 by alchemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.