Grimjaur Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Ревете за матурите, защото осъзнавате, че сте абсолютно неподготвени. Съжалявам, но е така. Срам ме е да го кажа, но вчера се поддадох на пустата шуробаджанащина.Братовчедка ми/много хубаво девойче/ ми цъфна, едва ли не разревана, щото имали да пишат есе на тема "Държавата - това съм аз".Показа ми какво е писала/вярно, беше се потрудила да копи/пейст малко от гугъл, википедия и прочие/, опитала се да измисли нещо...Нооооо...Просто нямам думи.Те са отучени да мислят.Води се за една от най-умните в курса си, а разсъжденията и бяха на ниво...5-6 клас.Но има желанието да учи във ВУЗ и се напъва да си взема матурата.Ама няма как - просто учениците са отучени да мислят.След кратко препитване по история се оказа, че тя няма базисни знания!А иска да взема матура. А от личната си практика знам, че това е положението с 80% /че и нагоре/ от учениците.Вярно, има хора, които искат да получат знания, но няма откъде.Самата обучителна система вече е остаряла, кадрите/повечето/ лежат на стари лаври.От една страна матурата е хубаво нещо - като се напънеш да поучиш 4-5 месеца, ще си готов за ВУЗ-а.От друга - като няма кой да те научи?Само с ученето вкъщи не става.Трябва и някой да ти покаже тук-там, където ти е по-неясно.Все пак - матурата ще бъде едно хубаво сито, което ще определи..поне до някъде, какво е нивото на образованието ни.И на нас не ни е лесно да кажем: "сядайте и учете".Знаем какво е, били сме там, правили сме го.Щото, ако имахме матури/випуск 2001 съм/, щяхме да сме много по-подготвени за кандидат-студентските изпити.Нашите родители също са държали матури.И какво - да не са се оплаквали? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Ами в един смисъл това не е толкова лошо. Ще ги подготви за университета. Брат ми завърши УНСС с доста прашасали преподаватели, някои от които без никаква връзка с реалността. Това обаче, не му попречи да се интересува странично, да си купува книги на английски, да учи извън университета. В момента е страшно компетентен и веднага след завършването го взеха да работи във финансова къща да прави анализи на FOREX (наред с други неща, естествено). Това не е вследствие на ученето в университета, а на това извън него. Българското образование НЯМА да ви направи специалисти, както правилно отбеляза karaman. Трябва сами да се потрудите и да отделите от времето за алкохол, наркотици и Интернет. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vartkes Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Миналата година правех пробна матура по Български и Английски език. Уникално лесно беше. Което естествено означава, че се губи смисъла от самата матура, защото според мен и най-големия идиот ще може да я изкара без никакви проблеми. Тъй че не се притеснявайте чак толкова. За матурата нарочно се говори така все едно половината гимназисти няма да могат да я вземат и да изкарат едва ли не, че нивото на българското образование се е вдигнало благодарение на нея. Пълни идиотщини. Естествено винаги има възможност след пробните матури да са вдигнали нивото за истинските, тъй че не ме слушайте мене, а си сядайте на четирибуквието да учите Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Какво толкова ревете против матурите ? Нищо кой знае какво, просто един от многото изпити в живота...Хубаво се научиха учениците, че може и без да се учи. Ти ако с една матура не можеш да се справиш, накъде си тръгнал ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akimoto Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Първо матурите никак няма да са трудни. Второ няма никакъв смисъл от тях. Особено па задължителна по Литература. Каде е логиката напримерно някой от професионална гимназия изучавал двигатели с вътрешно горене да държи такваз матура. Освен че ша са поболее от страх дали ша хване три щот не знае как изглежда учебника по литература. Само и само да можело да се след нивото на знание. Пълна простотия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Първо,матурите никак няма да са трудни. Второ,няма никакъв смисъл от тях. Особено па задължителна по Литература. Каде е логиката, напримерно, някой от професионална гимназия, изучавал двигатели с вътрешно горене, да държи такваз матура. Освен, че ша са поболее от страх дали ша хване три, `щот не знае как изглежда учебника по литература. Само и само да можело да се следи нивото на знание. Пълна простотия. Интересно ми е, как би си написал мотивационно писмо за работа във реномирана фирма. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tahioni Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Първо матурите никак няма да са трудни. Второ няма никакъв смисъл от тях. Особено па задължителна по Литература. Каде е логиката напримерно някой от професионална гимназия изучавал двигатели с вътрешно горене да държи такваз матура. Освен че ша са поболее от страх дали ша хване три щот не знае как изглежда учебника по литература. Само и само да можело да се след нивото на знание. Пълна простотия. Ако си прочетеш мнението, сам може да си отговориш на въпроса. Ако не можеш да пишеш и четеш с какво право искаш да завършиш професионална гимназия? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Ох, поне си редактирайте името на темата... Дори там има грешка! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 ..... Каде е логиката напримерно някой от професионална гимназия изучавал двигатели с вътрешно горене да държи такваз матура.... Когато преди доста години завършвах това на което сега му викат " професионална гимназия" (тогава беше техникум по механотехника), матурите по литература и математика ги имаше, но освен тях имаше и ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ по специалността - теория, практика, курсов проект и така нататък (моят проект беше на тема "механизъм за промяна на стъпката на въздушен винт" - изчисления на винта и редуктора, чертежи и изработка на прототип). Само за изработването на теоретичната част и чертежите на проекта отиваха по около 2 месеца. Не разбирам защо се страхувате от проверка на знанията ако смятате че сте на ниво. ------------------- Явно не съм разбран добре. Държавният изпит по български език и литература и по математика не представляваше никакъв проблем сравнен с този по специалността. Не зная с какви знания излизат децата от средното образование в момента, но след като се страхуват от елементарен изпит очевадно е че съвсем са зарязали ученето. Link to comment Share on other sites More sharing options...
A55A551N80R Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Интересно ми е, как би си написал мотивационно писмо за работа във реномирана фирма. Айде стига де!Имам чувството, че в тоя форум има хора, които само чакат някой пост, който не е смислен или има повечко грешки и веднага изпъкват с своя перфектен правопис и философско мислене.Ти искаш да кажеш, че дори тези, които пишат без грешки във форума знаят как да си напишат мотивационното писмо ли?Аз може десет страници текст мотивационно писмо да напиша без нито една правописна грешка, но същото да е пълно с 3445445 фактологични, структурни, морфологични и темподобни.Мотивацинното писмо си има композиционна структура-както ЦВ, старомодната автобиография и всякакви такива от тоя род. Човека си пише във форума и не обръща внимание на своя правопис, защото нито някой ще му даде пари, ако допусне по-малко грешки, нито пък някой ще го накаже ако направи повече.Бас ловя, че 90% от всички дето пишат на шльокавица или мешана шльокавица или на български, но с грешки мислят малко докато пишат броят на грешките им значително ще намалее. А колкото до тези матури, дето се вика "прай си паса и тва е".Аз доколкото знам всеки трябва да държи минимум 2 матури, а ако иска и 5-6. ; )От задължителните едната е по БЕЛ, като окончателния й формат още не е определен, така че не бързайте да приказвате, а втората по желание.Демек, който иска да кандидаства примерно информатика и от университета му искат от дипломата за средно образование оценките от математика и информатика да кажем, и има хубави оценки през годините, чисто и просто избирателната матура ще я яви по някакъв друг предмет-английски, история нещо такова, защото в крайна сметка тази матура остава невалидна и ненужна, само трябва 3 да изкараш да си способен да кандидастваш и след това няма да ти трябва за кандидастването.Само да не стане някой ташак да задължат вузовете да искат матура по предмета, който зимат от дипломата за дадена специалност, освен кандидастуденския изпит, че тогава лошо. ; ) А освен това чух, че в крайна сметка матурите няма да бъдат много трудни, защото все пак няма да ги държат Александра и Гергана от Математическата в Пловдив, но и Петранка и Йорданка от село Ребриново, така че матурите би трябвало да са така съставени, че да не са трудност за нас.Единственото кофти досега, свързано с матурата по БЕЛ, е че включиха и произведенията, демек трябва да си изчел наистина една солидна цифра книги, за да можеш да си напишеш повечето въпроси. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 .... Нищо не казвам, просто ми е интересно.Обикновена статистика показва, че след изчитането на определен брой книги, езиковата култура на даден индивид се повишава с 30 до 70%.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NEFARIOUS Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Има книги и "книги". Иначе човек може да е умен и без да е изчел много, ама... как? Трудно става. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Има книги и "книги". Иначе човек може да е умен и без да е изчел много, ама... как? Трудно става. Тежко е да си говедо, а е скучно да си умен.Няма значение какви книги, говоря за книги, написани на литературен език.Тематиката няма никакво значение.И се отклоняваме от темата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karaman Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 без четене умен не се става! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 пари също Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Асасинаторе, предишните ми работодатели през смях ми показаха кандидатура на някакъв осемнайсет годишен пикльо, който си беше написал автобиографията на шльокавица. С четворките и шестиците, вместо "ч" и "ш"... Кандидатствал заедно с мен за работа. Него дори не го бяха поканили на интервю. БЛАГОДАРЯ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА - дава ми повече шансове Иначе онази високопарна сентенция, че той, разбираш ли, тука не си давал зор, щото е форум, и пише с повече правописни грешки, отколкото препинателни знаци, и се опитваш да ме убедиш, че после, като напъне мислещия си апарат (не искам да кажа с кое мислят подобни индивиди, според мен) ще изкара прилична авбобиография и мотивационно писмо. Представи си служител от отдел "човешки ресурси", чете поредната кандидатура, незнайно коя хилядна поред и тя е написана на латиница и на нещо, което може да се опише като правописен вулгаризъм. Дали ще й обърне внимание? Някой спомена за човека с професионалата ориентация към двигатели... Не, моля ви - махнете му матурата. Нека допуска правописни грешки, изписвайки името си в подписа. Не ми пука. На работодателя му вероятно също. Е, да, работодателя ще е кварталния сервиз, дето е преработено мазе, но на кой му пука. Нали може да пише (нещо, от което с много зор и напъни можеш да извлечеш смисъл), може да смята с калкулатор - защо му е да учи повече. Само дето двигателите стават все по-сложни и по-сложни и с все повече електроника по тях, с все повече и повече нововъведения, за които се налагат инженерни знания, които искат и малко математика. Така че гореописания "двигателист" ще може да остане на село и да ремонтира тракторите, че наистина не остана кой. Преди време говорих с един циганин. Беше от "бригадата", която събаряше старата ни къща. Той започна разговора : - Ти на колко години си? - 23 - Женен ли си? - Не - Е що?! - Искам да уча висше. - Е, що?! Нали можеш да четеш и пишеш?! Гримски, на мен ми е безкрайно интересно, което или значи, че съм говедо, или че сентенцията ти е грешна Да, заглавието на темата е доста показателно - махнете ни матурите, не искаме да учим. Искаме да сме ограничени. Хем ми е тъжно, хем ми е смешно - лапетиите вече едвам успяват да си облекат мислите в думи. Ужасно беден избор на изразни средства и невероятно нелепа подредба... Доста такива примери се забелязват и в тази тема. Така че - затъпявайте младежи - селото има нужда от вас! Редакция: Thief, абсолютно си... в грешка. Никога не съм го казвал. Държал съм матура по литература, бях единствения от випуска си - виж ме к'во говедо съм. Искам да кажа, че с махането им младежите ще затъпеят достатъчно! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thief Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Антарес, ако си мислиш, че матурите ще оправят положението със средното образование и ще направи повече хора грамотни си в голяма грешка. Те(матурите) трябва да са част от цялостна реформа. Сами по себе си са дупка в морето. И писането във форума с перфектен правопис не е показател за интелект. със здраве Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akimoto Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Интересно ми е, как би си написал мотивационно писмо за работа във реномирана фирма. Интересно как би си я написал и ти. Па ако беше учил дастатъчно в училище щеше да знаеш какви сфери на общуване има и че в тая тука моа са изразявам и на пльоковица. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Интересно как би си я написал и ти. Па ако беше учил дастатъчно в училище щеше да знаеш какви сфери на общуване има и че в тая тука моа са изразявам и на пльоковица. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Има книги и "книги". Иначе човек може да е умен и без да е изчел много, ама... как? Трудно става. Нека не бъркаме умен и интелигентен с грамотен. става ли? без четене умен не се става! Exactly! @Thief Писането във форума без правописни грешки е показател за определено ниво на образование. Писането на добре подредени и смислени постове е показател за определено ниво на култура. Според мен поне, е така. На мен ми доставя удоволствие да чета какво са писали някои от форума, и откровено раздразнение да се мъча с "произведенията" на други... Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 ..да ми бяха казали в началото на 8 клас че ще има , тогава ОК няма да споря,всичко е в реда на нещата. Абе интересна работа. Ами аз вече съм 4-ти курс в университета, карах и 13 клас - това прави 5 години след завършването. И при положение, че на мен в 10-ти някъде ми тропнаха идеята за матури, това прави 7 години. Е ти преди колко време си бил 8-ми клас, че не си знаел? Защото преди 7 години моят випуск беше първият, който трябваше да държи задължителни матури и протестирахме точно по тази причина. Че ни го казват 2 години предварително. Мотивацинното писмо си има композиционна структура-както ЦВ, старомодната автобиография и всякакви такива от тоя род. Мотивационното писмо и CV варират от това за каква работа кандидатстваш и за всеки човек са различни. Хубаво, че повечето са като теб и като пишат CV пускат търсене в гугъл, свалят формата и я попълват. Жалко обаче, че повечето работодатели нямат Human Resources отдел и използват CV-то само и единствено да видят работната история на кандидата. CV-то трябва в едната си част да се ползва и за да се разбере психиката, и навиците на даден човек в зависимост от това как е подредено. При положение, че в чужбина има цели книги по въпроса, мислиш ли, че е единствено и само попълване на формуляр? Някъде бях чувал история, как в една фирма, имало около 10 CV-та с еднакъв формат и също толкова мотивационни писма, на които само им били сменени имената. Смешничко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Аз аз ще кажа "никога не е достатъчно" , а авторът на темата ще се сети за коя част от поста му го пиша това . Според мен матури не трябва да има . Матурите не са направени да затвърдят знабнията на някой в последните години , а са направени , защото учителите не знаят как да налеят повечето неща по подразбираем за повечето език . Въпреки , че на мен по информатика ми е приподавал учител , който по народност не е от нашата държава и на мен ми се стори за много добър учител , но и разбирах всичко от уроците му без проблем , а не учителя да ти вика "ей йо ве , що закъсня" и твоя отговор да е още по-учудващ от неговия . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratmito Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 И сега аз като съм в техникум с 2 часа литература седмично какво да правя?!Матура по специални предмети немога да държа.Не съм против матурата,но съм против начина на провеждането и.Неможе училища с 6 часа седмично литартура и такива с 2 часа седмично да бъдат изпитвани по едни и същи критерии.Това като да сравняваш булид от "Формула 1" и БТР - и двете имат своите предимства,но при различни обстоятелства.Какво се е променило в образователната система от 8 години на сам,че тогава да е нямало матури,а сега да има?! Прочетох доста остри мнения относно това,че учениците били некадърни и мързеливи - моля,не слагате всички под един знаменател.Аз съм против матурата,защото в сегашния и вид е абсолютно несправедлива спрямо професионалните училища,а за липсата на информация няма да коментирам.Започвам да си мисля,че и на "тези горе" май не им е ясно как ще се проведе и какво ще включва.След изпитите ще има доста скъсани именно поради тази причина,Даниел Велчев ще се тупа в гърдите,а цялата вина ще падне върху учителите и учениците. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Нека не бъркаме умен и интелигентен с грамотен. става ли? Така е, освен това не трябва да се бърка разликата между добър специалист в дадена област и човек с богата обща култура. Мотивационното писмо и CV варират от това за каква работа кандидатстваш и за всеки човек са различни. Хубаво, че повечето са като теб и като пишат CV пускат търсене в гугъл, свалят формата и я попълват. Жалко обаче, че повечето работодатели нямат Human Resources отдел и използват CV-то само и единствено да видят работната история на кандидата. CV-то трябва в едната си част да се ползва и за да се разбере психиката, и навиците на даден човек в зависимост от това как е подредено. При положение, че в чужбина има цели книги по въпроса, мислиш ли, че е единствено и само попълване на формуляр? Някъде бях чувал история, как в една фирма, имало около 10 CV-та с еднакъв формат и също толкова мотивационни писма, на които само им били сменени имената. Смешничко. За тези CV-та и мотивационни писма аз лично съм много негативно настроен поне по начина, по които се използват в България. Струва ми се смешно някой да вземе да назначи човек заради данни от CV или мотивационно писмо. В CV всеки пише каквото му скимне, то е по-скоро за отсяване на възможно най-неподходящите кандидати. Аз лично съм виждал CV-та на хора, които въобще нямат и идея за неща, който твърдят, че познават идеално в CV-то си. Може би мнението ми е повлияно от това, че работя в ИТ сектора и знанията могат сравнително бързо и лесно да се проверяват, както и това че куцо и съкато сме в ИТ сектора. А за HR - доста от големите фирми имат хора, които се занимават с това. Вече има и фирми за набиране на персонал за специални отрасли, но поради небрежно и непрожесионално отношение в част от тези фирми и отдели, както и нискоквалифицираността на специалистите нещата в момента са малко размити. Но това е пряко зависимо от образованието и цялостното положение в страната. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted November 26, 2007 Share Posted November 26, 2007 В България нямаме яснота по въпроса със зрелостните изпити и това не е от сега. Историята се повтаря и никой не си е направил изводи. Правилното е да има матури, но те да са широко обществено огласени. Т.е. догодина влиза гимназист и му казват "за да завършиш трябва да положиш успешно матура". Правилното е матурите да бъдат взети впредвид като кандидат-студентски изпити....един вид централизиран изпит за всички ВУЗ-ове. Ама това ще стане друг път! Не знам дали знаете колко печели един университет от кандидат-студенската кампания. И като гледам ситуацията сега и тази, която беше преди 5 години - нищо не се е променило. Някога бях заместник-председател на пловдивската "организация". Аз и още 30-тина човека дигахме протесните шествия през 2001/2002.... Стоя напълно зад протестните шествия! Това е правилният начин. За 5 години не се намери министър, която ясно да каже кога-къде-какво ще се случва. Докато не го направят всеки един ученик трябва да излезе на улицата и да отстоява правото си на яснота в образованието! В една държава трябва да има обществено мнение и също така трябва да има хора, който да го зачитат! Пък и как ще искат от тази година матури. Та учителите протестираха половината от срока.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.