Jump to content
BulForum.com

Въпрос

Recommended Posts

Здравейте имам едно въпросче...по принцип тази зима ще си отоплявам стаята с климатик и понеже е сплит система ще работи дононощно, но винаги когато започва да отоплява или да охлажда поглъща толкова електроенергия че даже лампата ми гасне за савсем кратко време...проблема е че и компа също работи 24/7...въпроса ми се състои в това дали е проблем за компа поглъщането на голямото количество енергия от климатика, по принцип компа е свързан към ups ама все пак ако да си попитам...мерси предварително :)

По принцип трябва да ти мигат лампите и когато ти включва компресора на хладилника който е 200-400 W, пък какво остава за климатика чиито компресор е около 1000W поне. Тоз странен за тебе ефект се получава по простата причина, че пусковия ток на всеки ел.двигател е 5 до 7 пъти по-голям от номиналния му работен. Дори да беше и без UPS няма защо да се притесняваш за компютъра ти, така че карай смело ;)

По принцип трябва да ти мигат лампите и когато ти включва компресора на хладилника който е 200-400 W, пък какво остава за климатика чиито компресор е около 1000W поне. Тоз странен за тебе ефект се получава по простата причина, че пусковия ток на всеки ел.двигател е 5 до 7 пъти по-голям от номиналния му работен. Дори да беше и без UPS няма защо да се притесняваш за компютъра ти, така че карай смело ;)

в хола сме с климатик 18ка и нищо не премигва като се включи :blink:

в хола сме с климатик 18ка и нищо не премигва като се включи :blink:

Еми поне 1 от трите неща трябва да е вярно:

- климатикът ви е инверторен

- инсталацията ви е с 4мм2 жици

- главния ви бушон е поне 100А ;)

• 3 months later...

Искам да попитам има ли начин да се отстрани това мигане защото е много дразнещо даже и телевизора премигва или дава смущения ? Кабелите на исталацията са 2,5 или 4 квадрата и климатика е 12-ка мидеа (не е инверторен).

Искам да попитам има ли начин да се отстрани това мигане защото е много дразнещо даже и телевизора премигва или дава смущения ? Кабелите на исталацията са 2,5 или 4 квадрата и климатика е 12-ка мидеа (не е инверторен).

Да, като сложиш стабилизатор на телевизор и друга сензитивна техника. Има Mustek за около 50лв за 600 вата товар, телевизор, уредба и такива неща може да се защити.

Освен ако не смениш климатика, или инсталацията, няма начин.

• 2 weeks later...
Еми поне 1 от трите неща трябва да е вярно:

- климатикът ви е инверторен

- инсталацията ви е с 4мм2 жици

- главния ви бушон е поне 100А ;)

Ами в къщи се отоплявам с два инвертора 14ки и нищо не трепка и не премигва. Нямам никакъв проблем. Лично мое мнение е, че за да се ползва за отопление климатика задължително трябва е инвертор.

P.S. Инсталацията ми след таблото с бушоните е 2,5мм2. Главният ми бушон е 25А. :)

Да, като сложиш стабилизатор на телевизор и друга сензитивна техника. Има Mustek за около 50лв за 600 вата товар, телевизор, уредба и такива неща може да се защити.

Освен ако не смениш климатика, или инсталацията, няма начин.

А някой от тези евтините UPS-и може ли да свърши тази работа или трябва да е задължително от онези скъпите от над 150 лв ?

А някой от тези евтините UPS-и може ли да свърши тази работа или трябва да е задължително от онези скъпите от над 150 лв ?

Евтините UPSи са с модифицирана псевдосинусоида. Дори тия за 200 лв.

Моя е такъв, и на него и телевизор съм включвал и е работил по един час без проблем.

Но аз съм чувал, че за някои техники не е добре това с псевдосинусоидата и можело да изгори нещото. Не съм навътре в нещата, но това е единственото, което трябва да проучиш, защото иначе и евтин UPS ще издържи товара на телевизор, но да е поне Line-Interactive, защото най-евтините Offline модели пускат входа директно на изхода и нямат никаква защита.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...