Sudden Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Четох някъде за оптимизация на XP в списание Workshop брой 02 2004 декември е втория брой който имам сега не ми се чете подробно но там има втора част(щом е втора значи има първа част и предполагам това е от предходния брой). Прегледай и други форуми засега няма какво да кажа освен може би да пробваш System Mechanic. Scandisk помага, а също и дефрагмантацията. Работа с продукти на Нортън в тази сфера също помага поне според мен, но не съм пробвал всички техни програми за тази тема и по-добре някой друг да разкаже за тях(освен ако вече не го е направил просто да посочи темата къде е била ако я е имало на мен сега не ми се търси) Link to comment Share on other sites More sharing options...
AmX Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Чистиш регистрито (има достатъчно програми за това харесай си някоя) , махаш редовно ненужни файлове "Тemp" файловете , дефрагмент и ползваш възможно най простата програма която ти върши работа (да ни ти забива компа). А относно Нортани и други такива според мен само ти товарат PC то допълнително и повече вредат от колкото да помагат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted March 25, 2005 Share Posted March 25, 2005 Nai sigurnata rabota e format.Jalko 4e xp si go iska 4esti4ko. <{POST_SNAPBACK}> Не съм съгласен. Всичко е до начин на ползване. Моя Уиндоус е на повече от година и половина и няма чатлаци да го преинсталирам още. На един приятел е на близо 3 години. Чистиш регистрито (има достатъчно програми за това харесай си някоя) , махаш редовно ненужни файлове "Тemp" файловете , дефрагмент и ползваш възможно най простата програма която ти върши работа (да ни ти забива компа). А относно Нортани и други такива според мен само ти товарат PC то допълнително и повече вредат от колкото да помагат. <{POST_SNAPBACK}> Съгласен съм. Аз лично в повечето случаи не ползвам такива 'чистещи' програми, които в повечето случаи 'изчистват' и важни неща. Имам само един регистри клийнър, един систем меканик. И винаги внимавам какво се опитват да изтрият, особено от регистрите, тея чистачи. Всичко друго е до поддръжка на системата. Спирате например всички ненужни услуги, аз съм спрял например двайсетина и повече сигурно. Чистите временните директории, внимавате какви шитни инсталирате, спазвате някои прости правила, като например деинсталиране, рестарт и тогава инсталиране на нови драйвери, ей такива неща. Ако не правя ъпгрейд на дъно в скоро време, смятам да задмина моя приятел по дълготрайност на инсталацията (освен ако и той не продължи, с което винаги ще е с година и половина пред мен,хаха) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PGG Posted March 25, 2005 Share Posted March 25, 2005 1 – да забраним ACPI Забраната на ACPI няма да доведе до голямо покачване на производителността, но ще предотврати появата на редица конфликти между различни устройства защото по този начин се забранява подялбата на IRQ между различните устройства. Разбира се забраната има и недостатъци, най-“големия” от които е невъзможността за ползване на функцията hibernate на Windows XP. След започване на инсталацията на екрана в който setup предлага чрез F2 да се стартира recovery console натиснете F5, което ще изведе друго меню в което може да изберете типа компютър. Възможностите са следните: Standard pc, ACPI и APCI Uniprocessor PC – изберете Standard pc и ACPI няма да бъде инсталиран. ПО време на инсталацията забранете NetBIOS. Веднага след инсталацията инсталирайте и Service Pack 1 за Windows XP. 2 – да забраним индексирането на NTFS дяловете Индексирането помага за по-бързо търсене на файлове, но след забраната му загубеното време в търсене ще е многократно по-малко от това, което отнема индексирането, и спада на производителността, свързан с това. Щракнете с десния бутон върху NTFS дял и махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching, и приложете върху всички поддиректории. 3 – HIBERNATION След като тази функция няма да бъде използвана е редно тя да се забрани, от което се печели дисково пространство, равно на обема оперативна памет. Това може да направите от Power options в Control panel 4 – забрана на поддръжката на zip файлове от Windows XP Тази поддръжка е удачна единствено в случай че не разполагате с никакво приложение за работа с архивирани файлове, което е рядкост. Функцията се деинсталира чрез изпълнението на следния ред от RUN: regsvr32 /u zipfldr.dll 5 – да увеличим пропускателната способност на интернет връзката Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0% 6 – проверка на L2 кеша През RUN стартирайте ‘regedit.exe” и там намерете SecondLevelDataCache, който се намира в HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\ - стойността на SecondLevelDataCache трябва да отговаря на размера на L2 кеша в килобайти. Ако стойността му е 0 тогава Windows XP не е успял да открие сам този размер, поради ‘екзотичността’ на процесора ви, или по някаква друга причина. Ако не сте сигурни в размера на L2 кеша се консултирайте с някой,който е наясно с това. 7 – настройки на паметта (това се отнася само за потребители които имат над 256 MB RAM – ако Вашата е толкова или по-малко пропуснете тази точка) Ако имате много памет може да зададете на WindowsXP да държи всичките файлове, които използва там, вместо на хилядократно по-бавната виртуална памет, намираща се върху вашия твърд диск (която по всяка вероятност е силно фрагментирана, което ще отстраним в точка 8) . За да подсетите да прави това стартирайте отново ‘regedit.exe’ и отидете в HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management/ и там ще откриете DisablePagingExecutive, чиято стойност трябва да бъде 1, ако не е я променете. След като сте намерили работа на голяма част от оперативната си памет спокойно може да пожертвате още малко в името на системния кеш, който ако бъде увеличен ще ускори работата на твърдия диск, или по скоро ще отмени част от нея, поради простата причина че някой от файловете, съдържанието на папките и иконите ще бъдат ‘кеширани’ - ключа който позволява това се намира при по-горния и се нарича LargeSystemCache и за да се оползотвори по-рационално паметта ви трябва да има стойност 1. Понякога Windows XP слага някои файлове в кеша, и после – след приключване на работата с тях ‘забравя’ да ги махне от там. За да не се случват подобни работи намерете или създайте ключа AlwaysUnloadDLL в HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer – и задайте default стойността му 1. 8 – оптимизация на виртуалната памет Понеже оперативната памет никога не стига на Windows XP му се налага да ползва виртуална, която се намира върху твърдия диск. Когато някое по-лакомо за памет приложение пожелае повече Windows променя постоянно размера на тази памет, което води до нейното фрагментиране, и до по-ниската и производителност. За да предотвратите това първо забранете виртуалната памет от Control panel/System/Advanced/Performance Settings/Advanced/Virtual memory – Change и задайте стойности 0. След това рестартирайте и дефрагментирайте диска си (В My Computer щтракнете върху диска с десния бутон и изберете Properties – Tools/Defragment now). След дефрагментирането отидете там където се задава размера на виртуалната памет и задайте една и съща стойност за минималния и максималния и размер – тази стойност трябва да е около 2.5 пъти размера на оперативната ви памет ако тя е до 256 MB и 2 до 1.5 пъти ако имате повече. 9 – ако не сте инсталирали Service Pack 1 Ако не сте го направили има голяма вероятност Service на име uPnP да е пуснат на вашия компютър – което определено не е здравословно за него. Може да го отстраните чрез изтеглянето на пач от този адрес - http://www.microsoft.com/Downloads/Release...ReleaseID=34951 10 – забранете Automatic Updates Понякога Windows се опитва да ви изненада приятно - но за всяко нещо си има време и място, и ако искате да го накарате да се съобразява с това ще пожелаете да забраните автоматичните Update-и които понякога определено не са адекватни. Това става от System Properties/Automatic Updates – просто махнете отметката пред ‘Keep my computer up to date…’. А когато искате да проверите за налични подобрения пуснете Internet Explorer и от менюто Tools изберете Windows Update. 11 – сложете край на своеволията Windows обича да трие документи, които не са използвани 50 дни. Това се получава когато използвате Disk Cleanup. За него това са компресирани стари файлове, и ако не знаете какво се изтрива под това име отговора е прост – ВАШИТЕ ДОКУМЕНТИ. Разбира се избере ли да махнете тези файлове Windows няма да ви попита ‘Наистина ли искате да изтриете тези изключително-важни документи’ – за съжаление тази функция не може да бъде спряна а само ограничена. Кликнете с десния бутон върху вашия NTFS дял, изберете Properties и там намерете бутона Disk Cleanup и до натиснете. Скролвайте надолу до Compressed old files и изберете Options. Там може да зададете времето след което файловете да бъдат компресирани – максимума е 500 дни – което е достатъчно като се има предвид че Windows може да не ги надживее. 12 – махнете излишното Отидете в C:\WINDOWS\system32\dllcache и изтрийте всичко там – файловете са много и заемат около 500 MB – това са копия на файлове използвани от Windows, който има функцията да си прави копие на всеки файл. Тази функция носи гръмкото название Windows File Protection, а удачноста е отново спорна. Със сигурност обаче правене на копия на файлове за щяло и нещяло забавя компютъра ви. За това също има лек – стартирайте отново ‘gpedit.msc’ от RUN. Там отидете в Computer Configuration/Administrative Templates/System/Windows File Protection, в дясно намерете Set Windows File Protection scanning – сложете му стойност Disabled, а на Limit Windows File Protection cache size – Enabled, и задайте минималния размер – 1 MB 13 – System Restore System Restore е полезна функция, която има за цел когато се случи неизбежното (да ви се скапе Windows-а) бързо и лесно да се върнете към своята работа, но освен че заема много място и че забавя компютъра ви тя не винаги работи. Докато сте в Policy Editor може би ще пожелаете да се отървете и от нея. В Computer Configuration/Administrative Templates/System/System Restore е сърцето на System Restore. Там има само два обекта – задайте и на двата стойности Enabled – първото е за спиране на System Restore, а второто ще направи така че да не остане и следа от съществуването на такова нещо :-) . 14 – ускорение на стартирането на Windows Ще представя два метода, които лично при мен намалиха времето за стартиране с около 20 секунди. Първо създайте batch файл с името ntosboot.bat например. В него напишете следното: del "c:\windows\prefetch\ntosboot-*.*" /q и го запишете в C:\ . След това стартирайте ‘gpedit.msc’ – отидете в Computer Configuration/System Settings/Scripts – кликнете два пъти на Shutdown, след това Add и намерете файла който създадохте. След това стартирайте ‘devmgmt.msc’ и на Primary IDE Channel дайте Properties. За устройството, което липсва задайте Device Type: None, след това повторете същото за Secondary IDE Channel. Ако някой ден си купите DVD и след като го инсталирате то не работи си припомнете тази точка :-) и разрешете отново устройството Dosta dovolno e Link to comment Share on other sites More sharing options...
GUI Posted March 27, 2005 Share Posted March 27, 2005 Ами след като доста от възможнжстите са изброени по-горе, ще се опитам да съм кратък дефрагментирането е често срещана препоръка, но сигурен начин за бързодействие е да поставим виртуалната памет (swap файла) в отделен дял на харддиска, който да не се фрагментира. Например ако имаш инсталирани 256МБ РАМ, нека новият дял да е 512МБ и да е настроен така, че върху него да се смества споменатия файл. преминаване от FAT32 към NTFS (ако вече не е направено) сканиране и проверяване на активните processes, които очевидно заемат доста оперативна памет ...списъкът е безкраен, затова бих отговорил по-подробно само на конкретен въпрос... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonRamon Posted March 28, 2005 Share Posted March 28, 2005 Tweaks Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasil088 Posted March 28, 2005 Share Posted March 28, 2005 Изтегли последните две програми от ТУК и си готов. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBIN Posted March 28, 2005 Share Posted March 28, 2005 Аз също бих предложил един доста всеобхватен сайт в напътствия при оптимизирането на windows XP : http://mywebpages.comcast.net/SupportCD/OptimizeXP.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
emo_one Posted March 29, 2005 Share Posted March 29, 2005 Tweaks <{POST_SNAPBACK}> Линка неработи Предложете ми някаква програма с която да чистя , известно време използвах wizcleaner но тя ми триеше неща които ми трябват Link to comment Share on other sites More sharing options...
emo_one Posted March 29, 2005 Share Posted March 29, 2005 Ами след като доста от възможнжстите са изброени по-горе, ще се опитам да съм кратък дефрагментирането е често срещана препоръка, но сигурен начин за бързодействие е да поставим виртуалната памет (swap файла) в отделен дял на харддиска, който да не се фрагментира. Например ако имаш инсталирани 256МБ РАМ, нека новият дял да е 512МБ и да е настроен така, че върху него да се смества споменатия файл. преминаване от FAT32 към NTFS (ако вече не е направено) сканиране и проверяване на активните processes, които очевидно заемат доста оперативна памет ...списъкът е безкраен, затова бих отговорил по-подробно само на конкретен въпрос... <{POST_SNAPBACK}> кажи ми малко по-подробно как да направя дяла и как да настроя уиндолс да го използва като виртоална памет Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf4e Posted March 30, 2005 Share Posted March 30, 2005 Пробвал съм следните програми: - System Mechanic 5.5 - CCleaner 1.16 - freeware - Regystry Mechanic - ако не се лъжа беше в. 4 - Awin System Cleaner - пак не сам сигурен за версията В момента ползвам само System Mechanic и CCleaner в комбинация с Ad-aware SE и Xsof Spy 4.11 и сам доволен от резултатите. На практика всички програми засичат различни неща но целта е тези неща да се сведат до минимум !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GUI Posted April 1, 2005 Share Posted April 1, 2005 ...как да направя дяла и как да настроя уиндолс да го използва като виртоална паметЗначи,Първо: за дяла (ще говоря за Windows XP, защото допълнителни инструменти не са задължителни; иначе - с програма от рода Partition Magic, без опасност от загуба на данни) Start -> Run -> " diskmgmt.msc" -> [OK] Right-click the unallocated space on the dynamic disk on which you want to create the simple volume, and then click New Volume. In the New Volume Wizard, click Next, click Simple, and then follow the instructions on your screen. Това ще рече, че или трябва да имаш само 1 дял и/или дискът ти трябва да е конвертиран към Динамик диск. За да направиш това - right click върху Disk 0/Basic -> Convert to Dynamic Disk...После правиш каквото пише горе - right click -> New Volume -> ... Второ: за виртуалната памет Как се настройва: My Computer -> десен бутон -> Properties -> |Advanced| -> (Performance) Settings -> |Advanced| -> (Virtual Memory) Change Сега - идва списък с всички части на диска ти. Избираш C: -> No Paging File -> Set Избираш новия дял -> Custom: въвеждаш [Размер на дяла] -> Set Препоръчително е да не използваш новия дял за други неща. Ми ако проработи ще съм доволен Link to comment Share on other sites More sharing options...
garga Posted April 2, 2005 Share Posted April 2, 2005 аз едно време като имах много време :-p си губех времето с оптимизации на windows. и какво се оказва след 5 дена труд - спечелил си 5% по-добра скорост и 50% повече проблеми. не казвам че няма неща които могат да се махнат или променят, ама то е за сметка на нащо - ето чета горе в поста на pgg (моля се да не го приеме лично)- почти за всяка точка имам аргоменти против тях - 1, 5, 7, 10, 12, 13, 14. ето за пример 14 - да се изтрива т.н. prefetch файл на boot-ването на windows. голяма глупост. ако наистина се е повишила скоростта с 20 сек значи нещо не е наред. какво - ми някой преди това е изключил service-а task manager. не се е създавало актуално копие и... защо? щото някъде някой казал че този service бил ненужен... абе нещо като работи не се пипа тва е. аз не преинсталирам windows. нито старите, като бях с тях, нито xp. карам по 2-3 години без преинсталиране, а не е като да кажеш че не ръбя по 100 програмки на ден. наложи ми се да преинсталирам веднъж миналата година не за друго, а щото реших да разделя на дялове диска. най-добре е да се мисли преди да се слага нещо на компютъра - както е казано - по-добре диагностика отколкото лечение след това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b0r3d Posted May 6, 2005 Share Posted May 6, 2005 Я кажете сега добър дефрагментор , пробвах около 4 - 5 + windows defragmentora стига на 10 % и рестартва щайгата , което от своя страна доведе до омазване , сега горе долу го стабилизирах ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
GUI Posted May 7, 2005 Share Posted May 7, 2005 Я кажете сега добър дефрагментор , пробвах около 4 - 5 + windows defragmentora стига на 10 % и рестартва щайгата , което от своя страна доведе до омазване , сега горе долу го стабилизирах ... O&O (странно, май така се казваше) не съм сигурен дали тази програма беше руска, ама много я хвалят Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted May 8, 2005 Share Posted May 8, 2005 OCC. Поне при мен имаше видимо подобрение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted May 8, 2005 Share Posted May 8, 2005 OCC. Поне при мен имаше видимо подобрение. <{POST_SNAPBACK}> Тва май вече е постнато... Аз го направих, ама всъщност не забелязвам кой знае какъв перформънс, от друга страна последният реинстал беше преди 2,5 години... Link to comment Share on other sites More sharing options...
midas Posted October 30, 2007 Share Posted October 30, 2007 8, 17 и 21 се повтарят. Иначе браво за колекцията. Да видим сега дали ще тръгне тая щайга след като приложих 3-4 настройки Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiko_pld Posted October 30, 2007 Share Posted October 30, 2007 Здравейте ,искам да споделя с вас ,знанията които натрупах .След дълго търсене в интернет ровичкайки се из форуми ,сайтове и т.н. в търсенето за информазия за Оптимизиране на Windows XP (увеличаване на производителността му).Направих един подбор с тези настройки които съм ги телствал лично на моя компютър и поради тази причина разпространявам ,няма опасност за вашето РС ,само ако сте сугирни какво?,как ?и кое точно правите ,ако не сте наясно ,не разбирате или не сте сигурни в действията и постъпките си ,ви съветвам да не се базикате. Ефектът от настройките наистина е уникален ,при мен. И преди си работеше машинката с ХР но сега е невероятно по бърза. Ето и подбора от настройки: 1.За разлика от предишните версии тази операционна система е доста шарена. Това представлява трудност за един „слаб” компютър. Изберете класическия вид на Windows. Това става от Start > Settings > Control Panel > Display > Apperance > в първото поле Windows and buttons изберете Windows Classic Style > Apply. Ако имате инсталирани допълнителни themes за Windows (напр. StyleXP) ги махнете. Подобни програми заемат значително количество от системната памет и много от тях съсипват операционната система. Същото важи и за програмите, които сменят тапета на десктоп-а през определен интервал от време, различните десктоп календари и други подобни програми. 2.Махнете излишните стартиращи се приложения при стартирането на Windows. Подобни приложения забавят зареждането на операционната система и освен това стоят резидентни в паметта, като заемат различни системни ресурси. Влезте в Start > Run, напишете MSCONFIG > Startup. Махнете отметките от различните стартиращи се програми, които не са ви нужни или използвате рядко. След това кликнете на Apply и в прозорчето което ви излиза изберете Exit without restart. Например едно от приложенията, което едва ли използвате e Messenger (msmsgs). Тук трябва да внимавате да не забраните стартирането на важни системни процеси и драйвери! 3. Забраната на welcome екрана оказва влияние върху скоростта на изключването и зареждането на Windows XP. Това влияние е малко, но по-добре малко, отколкото никакво. Отидете на Start > Settings > Control Panel > User Accounts > Change the way users log on or off > махате отметката от Use the Welcome Screen > Apply Options. 4. Как да спрем LOG ON менюто при стартирване на WINDOWS : Start->Run пишем control.exe userpasswords2. Отваря се прозорец. Цъкаme на акаунта си махаме чавката на Users must enter a user name and password to use this computer. Apply->OK. 5. Изключване на System restore функцията: Малко инфо: тази функция заделя място на харда ви и го пълни с резервна информация в случай, че компютъра ви се сбози. Често обема на заделеното място е доста голям. За да изключите тази функция направете следното: Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> System restore и сложете отметката пред Turn System Restore on all drives. 6. Коригиране на увисването на системата при стартиране Ако системата ви увисва за 2 или три минути при стартиране, като при това нямате достъп до Старб бутона или елементите върху таскбара, това най-вероятно се дължи на определена услуга (service), наречена Background Intelligent Transfer, която се изпълнява във фонов режим. За да оправите проблема направете следното: натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете Services и там намерете услугата Background Intelligent Transfer, махнете отметката пред нея и натиснете ОК и рестартирайте. 7.Премахване на логото при стартиране на Уиндоус. Това ще ускори зареждането на вашата система, така че ако нямате проблеми след това го оставете. Начина е следния: натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете BOOT.INI и сложете отметка пред функцията /NOGUIBOOT, натиснете ОК и рестартирайте. Можете да се върнете към предишното състояние като просто махнете отметката по същия начин. 8. Премахването на индексирането на файловете, за да ускорите ХР Уиндоус ХР пази база с данни за всички файлове на вашия твърд диск, която използва за ускоряване на търсенето на файл. Проблема в случая е, че компютъра ви трябва да индексира всички файлове, което съответно го забавя при отваряне и затваряне на файлове и други операции. Ако не търсите много файлове по компютъра си, можете да изключите индексирането по следния начин: Отворете My Computer и щракнете с десен бутон върху устройството, за което искате да изберете индексирането. В новопоявилия се прозорец махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast searching и след това натиснете ОК, а после отворилия се прозорец изберете втория радио-бутон (Apply changes to C: (D:, E:...), subfolders and files). И натиснете ОК, като след това изчакайте да свърши премахването на индексирането и отново натиснете ОК. Нататък ще забележите лека промяна в производителността на компютъра ви. 9.Изчистете Prefetch папката, за да подобрите производителността на системата си Това е уникална техника за WinXP. Знаем, че е необходимо периодично да се почистват регистрите и временните файлове за операционните системи Win9X/ME/2000. Prefetch е нова и много полезна техника в Windows XP. Обаче след известно ползване на XP , директорията prefetch може да се напълни с много безполезни и излишни линкове, в Prefetch каталога, което може да забави значително вашия компютър. За да почистите тези файлове, отворете C(системния дял):/windows/prefetch и изтрийте всички файлове. След това рестартирайте. Препоръчително е да правите това всеки месец. 10.Повишаване на производителността чрез My Computer Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете Settings в полето Performance. Махнете отметките пред следните полета: Код Fade or slide menus into view Fade or slide ToolTips into view Fade out menu items after clicking Show Shadows under menus Slide open combo boxes Slide taskbar buttons Use a background image for each folder type Use common tasks in folders 11. Ако CD-то ви работи много бавно (настройване на DMA режима за всички устройства) Случва се така, че често CD-то ви работи адски бавно и забавя цялата ви система. На всичкото отгоре процесора е на 100% и не можете да направите почти нищо. Една от възможните причини за това, че че Windows XP не винаги успява да нагласи DMA режима за всички устройства успешно и понякога последните работят в режим PIO, който е изключително бавен и остарял. Всички нови оптични устройства поддържат DMA режима, но често Windows ги оставя в режим PIO под подразбиране. Ето начина да се коригира това: Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху IDE ATA/ATAPI Controllers, така че да се отворят подкатегориите. Чукнете два пъти върху Primary IDE Channel и след това отидете върху Advanced Settings. В полетата Transfer mode задайте DMA if available. Ако стойността е била PIO Only най-вероятно в това е бил вашият проблем. Повторете същите стъпки и за втория IDE канал (Secondary IDE Channel) в предходния прозорец. Сега остава само да рестартирате. 12. По прецизно движение на курсора на мишката Дори без да е премахната опцията pointer precision (прецизен курсор), мишката под ХР страда от тъй наречения ефект ускорена крива. Този дефект се забелязва при игрите, когато курсора "бяга" или е по-нестабилен от обикновено. За да премахнете "Ускорена крива" направете следното: В RUN въведете командата regedit Намерете [HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Mouse]. Целта са SmoothMouseXCurve и SmoothMouseYCurve, десен бутон Modify и променете внимателно следните hexidecimal стойности: SmoothMouseXCurve: 00,00,00,00,00,00,00,00 00,a0,00,00,00,00,00,00 00,40,01,00,00,00,00,00 00,80,02,00,00,00,00,00 00,00,05,00,00,00,00,00 SmoothMouseYCurve: 00,00,00,00,00,00,00,00 66,a6,02,00,00,00,00,00 cd,4c,05,00,00,00,00,00 a0,99,0a,00,00,00,00,00 38,33,15,00,00,00,00,00 Ако сте въвели правилно вече, ще имате мишка с много по-прецизен и плавен курсор 13. Премахване на докладването за грешки Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете върху бутона Error Reporting. Изберете Disable error reporting и сте готови. От същия прозорец може да настроите докладването за грешки (за кои програми да се появява и т.н.) 14.Показването на опцията Hibernate когато изключвате компютъра си от Shut Down... Когато ви се появи диалоговия прозорец Shut Down Windows просто натиснете клавиша Shift и опцията StandBy ще се замени с Hybernate. Другият начин е просто в същия диалогов прозорец да натиснете H 15. Премахване на прозореца за въвеждане на парола след излизане от режим на готовност За да премахнете прозореца за искане на парола, когато вашия компютър излиза от състояние на готовност (StandBy), чукнете с десния бутон на мишката върху свободно място на вашия десктоп, изберете Properties -> Screen Saver и махнете отметката пред надписа "On Resume, password protect" 16.Изключване на System restore функцията Малко инфо: тази функция заделя място на харда ви и го пълни с резервна информация в случай, че компютъра ви се сбози. Често обема на заделеното място е доста голям. За да изключите тази функция направете следното: Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> System restore и сложете отметката пред Turn System Restore on all drives. 17.Премахването на индексирането на файловете, за да ускорите WindowsХР WindowsХР пази база с данни за всички файлове на вашия твърд диск, която използва за ускоряване на търсенето на файл. Проблема в случая е, че компютъра ви трябва да индексира всички файлове, което съответно го забавя при отваряне и затваряне на файлове и други операции. Ако не търсите много файлове по компютъра си, можете да изключите индексирането по следния начин: Отворете My Computer и щракнете с десен бутон върху устройството, за което искате да изберете индексирането. В новопоявилия се прозорец махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast searching и след това натиснете ОК, а после отворилия се прозорец изберете втория радио-бутон (Apply changes to C:\ (D:\, E:\...), subfolders and files). И натиснете ОК, като след това изчакайте да свърши премахването на индексирането и отново натиснете ОК. Нататък ще забележите лека промяна в производителността на компютъра ви. 18.Win XP не иска да се изключи напълно Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Power Options -> APM. В новопоявилия се прозорец сложете отметката пред Enable Advanced Power Management support. Изключете вашия компютър. Би трябвало процеса по изключването да е успешен. 19.Как да спрем съобщението за Low Disk Space Сигурно много пъти ви е дразнило това съобщение, което ви изскача, въпреки че знаете с колко свободно място разполагате. Ето един начин да го премахнете без да използвате специална програма: Чукнете "Start" бутона, след това изберете "Run..." и там напишете "regedit". В Regedit отидете следвайте следните стъпки: HKEY CURRENT USER -> Software -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Policies -> Explorer. В дясната страна на прозореца потърсете за елемент наречен NoLowDiskSpaceChecks. Ако съществува такъв елемент то сигурно стойността срещу него в колоната Data е 0x00000000 (0). Това означава, че съобщението за Low Disk Space ще ви се показва. За да преустановите това, чукнете два пъти върху името на елемента и в текстовото поле, където пише "0" поставете "1". Ако случайно този елемент не съществува, тогава чукнете с десен бутон на мишката в дясната част на прозореца под другите елементи и изберете New -> DWORD value. Задайте името на елемента да бъде NoLowDiskSpaceChecks (точно както се пише, без интервалите) и след това натиснете Enter. После чукнете два пъти с мишката върху името на елемента и задайте стойността му да бъде "1" (както беше описано по-горе). Резултатът от това, което направихте трябва да изглежда така: (IMG:http://www.softvisia.com/design/pics/8/low-disk-space-5210496b.gif) 20. Да забраним ACPI Забраната на ACPI няма да доведе до голямо покачване на производителността, но ще предотврати появата на редица конфликти между различни устройства защото по този начин се забранява подялбата на IRQ между различните устройства. Разбира се забраната има и недостатъци, най-”големия” от които е невъзможността за ползване на функцията hibernate на Windows XP. След започване на инсталацията на екрана в който setup предлага чрез F2 да се стартира recovery console натиснете F5, което ще изведе друго меню в което може да изберете типа компютър. Възможностите са следните: Standard pc, ACPI и APCI Uniprocessor PC – изберете Standard pc и ACPI няма да бъде инсталиран. ПО време на инсталацията забранете NetBIOS. Веднага след инсталацията инсталирайте и Service Pack 1 за Windows XP. 21. Да забраним индексирането на NTFS дяловете Индексирането помага за по-бързо търсене на файлове, но след забраната му загубеното време в търсене ще е многократно по-малко от това, което отнема индексирането, и спада на производителността, свързан с това. Щракнете с десния бутон върху NTFS дял и махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast file searching, и приложете върху всички поддиректории. 22. Забрана на поддръжката на zip файлове от Windows XP Тази поддръжка е удачна единствено в случай че не разполагате с никакво приложение за работа с архивирани файлове, което е рядкост. Функцията се деинсталира чрез изпълнението на следния ред от RUN: regsvr32 /u zipfldr.dll 23. Да увеличим пропускателната способност на интернет връзката Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0% 24. Оптимизация на виртуалната памет Понеже оперативната памет никога не стига на Windows XP му се налага да ползва виртуална, която се намира върху твърдия диск. Когато някое по-лакомо за памет приложение пожелае повече Windows променя постоянно размера на тази памет, което води до нейното фрагментиране, и до по-ниската и производителност. За да предотвратите това първо забранете виртуалната памет от Control panel/System/Advanced/Performance Settings/Advanced/Virtual memory – Change и задайте стойности 0. След това рестартирайте и дефрагментирайте диска си (В My Computer щтракнете върху диска с десния бутон и изберете Properties – Tools/Defragment now). След дефрагментирането отидете там където се задава размера на виртуалната памет и задайте една и съща стойност за минималния и максималния и размер – тази стойност трябва да е около 2.5 пъти размера на оперативната ви памет ако тя е до 256 MB и 2 до 1.5 пъти ако имате повече. 25. Забранете Automatic Updates Понякога Windows се опитва да ви изненада приятно - но за всяко нещо си има време и място, и ако искате да го накарате да се съобразява с това ще пожелаете да забраните автоматичните Update-и които понякога определено не са адекватни. Това става от System Properties/Automatic Updates – просто махнете отметката пред ‘Keep my computer up to date…’. А когато искате да проверите за налични подобрения пуснете Internet Explorer и от менюто Tools изберете Windows Update. 26. Сложете край на своеволията Windows обича да трие документи, които не са използвани 50 дни. Това се получава когато използвате Disk Cleanup. За него това са компресирани стари файлове, и ако не знаете какво се изтрива под това име отговора е прост – ВАШИТЕ ДОКУМЕНТИ. Разбира се избере ли да махнете тези файлове Windows няма да ви попита ‘Наистина ли искате да изтриете тези изключително-важни документи’ – за съжаление тази функция не може да бъде спряна а само ограничена. Кликнете с десния бутон върху вашия NTFS дял, изберете Properties и там намерете бутона Disk Cleanup и до натиснете. Скролвайте надолу до Compressed old files и изберете Options. Там може да зададете времето след което файловете да бъдат компресирани – максимума е 500 дни – което е достатъчно като се има предвид че Windows може да не ги надживее. 27. Махнете излишното Отидете в C:\WINDOWS\system32\dllcache и изтрийте всичко там – файловете са много и заемат около 500 MB – това са копия на файлове използвани от Windows, който има функцията да си прави копие на всеки файл. Тази функция носи гръмкото название Windows File Protection, а удачноста е отново спорна. Със сигурност обаче правене на копия на файлове за щяло и нещяло забавя компютъра ви. За това също има лек – стартирайте отново ‘gpedit.msc’ от RUN. Там отидете в Computer Configuration/Administrative Templates/System/Windows File Protection, в дясно намерете Set Windows File Protection scanning – сложете му стойност Disabled, а на Limit Windows File Protection cache size – Enabled, и задайте минималния размер – 1 MB 28. Как да ускорим браузването във вътрешна мрежа (LAN) Отворете registry.exe (от Старт менюто изберете Run... и напишете regedit и после Enter) и намерете следния елемент в дървото HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RemoteComputer\NameSpace Там намерете ключа {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} (Task Scheduler) и го изтрийте. После проверете дали всички отметки са сложени в Binding Order в опциите Advanced в Control Panel -> Network Connections - Advanced. 29.Как да спрем автоматичния рестарт след забиване При Windows ХР също като Windows 2000 след получаване на грешка, компютърът се рестартира сам. Но тази "характеристика" може да се промени: Натиснете Start след това Control Panel и след това System. След това натискаме Advanced и след това Settings на StartUp & Recovery и махате Automatic Restart. От сега нататък компютърът не само няма да се рестартира когато има грешка, а също така ще имате възможността да се запознаете с грешката и причината, поради която се е появил и също така как да оправите проблема който е накарал ХР да рестартира вашата машина. 30. Как да изключим поддържането на информацията за последния достъп до файлове и папки. Всяка папка/файл на NTFS том притежава атрибут (свойство) наречен Last Access Time, който дефинира кога последно е осъществяван достъп до файла или папката (Записва датата и часа на текущия достъп). Когато има голям брой папки премахването на поддръжката на данните за последния достъп може да повиши скоростта на достъп до тях. За да контролирате това поведение при обхождане дървото на диска при NTFS изпълнете следното: а) Start-->Run-->"regedt32"-->HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem. б) Създайте/модифицирайте ключа REG_DWORD:NtfsDisableLastAccessUpdate.Има 2 стойности: 0 - записва последния достъп. 1 - не го записва. в) Рестартирайте системата. 31. Бързо изключване: Бутона - Start/Run/Regedit: Намираме ключа [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control] Щракаме върху Control, в дясно с десен бутон върху WaitToKillService - избираме Modify и задаваме по малка стойност в полето Value data. При мен е 1000. 32. Моментално спиране на приложение: Отново бутона - Start/Run/Regedit: Намираме ключа [HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop] В дясно с десен бутон върху AutoEndtasks - избираме Modify и в полето Value data задаваме стойнос - 1. 35.Ускоряване на менюто Start: Бутона - Start/Run/Regedit: Ключа - [HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop] В дясно с десен бутон върху MenuShowDelay - избираме Modify и в полето Value data задаваме произволна стойнос между 0 и 400 (по подразбиране е 400) при мен е - 200. 36. Премахване на балоните със съвети: Отиваме на Start, щракаме върху Search, намираме долу в ляво Change preferences и щракаме върху нея - пак долу в ляво опцията - Don't show balloon tips и отново щракаме с ляв бутон на мишката 37.Повишаване пройзводителността на XP. Това е уникална техника, която ще направи работата със системата по-лека и по-бърза Препоръчителен хардуер Р||| 800 или по-мощен, 512 МВ RAM или по-вече. В run въведете командата "regedit". Идете на [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters\EnablePrefetcher] Тук може да сложите следните цифрови стойности: "0" - Disable, "1" - App launch preferch, "2" - Boot Prefetch, "3" - и двете (3 е препоръчително). Рестартирайте Времето за рестартиране ще се увеличи, но ще се удвои производителността на ХР-то Допълнителен ефект изтриването на информация от хард диска става с пъти по-бързо. 38.System Configuration Utility Това е още една възможност да ускорите действието на Windows XP (или, която и да е от предишните версии). Как действа: Още при стартирането на windows всички ненужни приложения заемащи от системните ресурси, ще бъдат изключени Отворете System Configuration Utility. Това става като напишете в RUN командата msconfig Идете на менюто Startup Премахнете всички отметки, от които нямате нужда или не знаете за какво точно служат. В Windows XP нито едно от описаните неща не е от съществено значение за работата или нормалното зареждане на ОС, така че спокойно може да ги махнете. След като отстраните всичко от което нямате нужда натиснете "Apply" и след това "ОК". В полученото съобщение дайте "YES" за незабавен рестарт. След рестартирането на системата ще ви се отвори един нов прозорец, отметнете квадратчето "Don't show me again" и натиснете "ОК" 2.Алтернативния метод за по-добрите е: Стартирайте regedit и отидете до HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run — отдясно е списъкът на всички приложения, които се зареждат с ОС-а Изберете програмите, които считате за ненужни, и щракнете с десен бутон на мишката след това Delete На това място също има програми, които се зареждат в Start Up-a: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Runonce Ето и още едно място: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run След като изтриете всяка програма, която считате за ненужна задължително рестартирайте. 39.Бърза възвращаемост на памет. Windows Explorer винаги прави временни копия на DLL (Dinamyc-Link Libraries) за известен период от време (най-често до рестартиране на системата), след като дадено приложение е било затворено. Вероятно сте забелязали, че ако компютъра работи няколко дни и се ползва интензивно, отварят се и се затварят различни програми — без да се гаси, той става все по-бавен, а работата все по-мудна и изнервяща. Това напразно прахосване на ресурси може да се премахне по следния начин: Намерете ключа [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer] Направете нов DWORD подключ, наречен "AlwaysUnloadDll" и му задайте стойност равна на "1" за да се премахне създаването на междинни DLL в паметта. За да има ефект от промяната задължително рестартирайте! Опитайте след това да пуснете приложение заемащо много ресурси, тогава вижте Task Manager - паметта се възстановява автоматично. 40. Увеличаване производителността на игрите. За компютри с 256 МВ или повече RAM тaзи optimizaciq ще ускори работата както на Windows така и на игрите. Как действа? Прави така, че ОС да не използва никакви swap-файлове, докато наистина няма повече свободна RAM. Отворете Sysrem Configuration Utility В категорията System.ini, в подразделението [386enh] Добавете следното: "ConservativeSwapfileUsage=1" (без кавичките). Рестартирайте. 41.По-бърз трансфер на данни. Кое е нещото, което най-много мразим при трансфер от преносим носител (CD или DVD) на хадр диска? Това, че скоростта винаги не е на ниво и трябва да се чака. Ето промените, които трябва да се направят: а) Намерете ключа [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem\CDFS] възможно е да нямате такъв ключ в регистъра б) Ако имате горния ключ, само променете стойностите. В противен случай: - направете нов BINARY VALUE ключ с име CacheSize и въведете следните стойности: ff ff 00 00 - направете нов DWORD VALUE ключ с име PrefetchTail и въведете следните стойности: 4000 hex След като направите следните промени, ще забележите че времето за копиране на CD или DVD на харда ви се е редуцирало 120-140% Ефекта от тази оптимизация избледнява с времето или поне такова усещане оставя у нас, защото вече сме свикнали с новата по-бърза скорост. 42.Ускоряване на NTFS системата NTFS може да е по-добра от FAT32, но това подобрение се постига със няколко допълнителни функции, които забавят като цяло производителността на системата. Някой от тези функции могат лесно да бъдат преконфигурирани: Премахнете опцията за създаване на кратки имена: - По подразбиране NTFS генерира стила на файловото име, съдържащо осем символа, интервал и разширение от още допълнителни три символа за по добра съвместимост на клиентите ползващи DOS или пък Microsoft Windows 3.x (Е може би НОИ и някой други държавни институции и да ги ползват). Приемайки че в днешно време никой не ползва тези операционни системи, можем да изключим тази опция, като променим стойността на ключа в регистъра "NtfsDisable8dot3NameCreation", намиращ се в [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Filesystem] на 1 Премахване на "last access update" По подразбиране NTFS опреснява времето и датата на достъпа към определена директория, колкото по-голям е харда, толкова повече време и системни ресурси ще са необходими за този процес. За да премахнете тази ненужна функция, променете стойността на ключа "NtfsDisableLastAccessUpdate" той се намира във [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Filesystem] на 1 Ако нямате подобен ключ в регистъра, направете си нов REG_DWORD ключ с това име. Резервно свободно място за главната файлова таблица. Направете нов REG_DWORD ключ с име "NtfsMftZoneReservation" в регистъра HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem. Когато направите този ключ в регистъра резервите от свободно място за главната файлова таблица ще започнат да растат с времето. Ако на харда си имате няколко огромни файла, задайте стойност на ключа 1(по подразбиране би трябвало да е толкова). Препоръчително е да зададете 2 и 3 като стойности, ако имате средно количество файлове (между 30 000 и 60 000). Задайте 4 (максимумът), ако имате стотици хиляди папки и файлове. След като направите промените задължително рестартирайте. 43. Увеличаване производителността на оперативната памет С този трик ще увеличите значително бързодействието на RAM-а, но за целта трябва да имате поне 256 МВ а) Отидете в регистрите на HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management б) Десен клик с мишката върху ключа "DisablePagingExecutive" — на decimal задайте стойност 1 в) Двоен клик с мишката върху ключа "LargeSystemCache" — на decimal задайте стойност 1 г) Направете нов DWORD ключ с име "IOPageLockLimit" — двоен клик с мишката върху него и задайте стойност на hex - 4000 (ако имате 128 МВ RAM), 10 000 (256 MB), 40 000 (ако имате 512 или повече RAM) д) Рестартирайте и наблюдавайте как системата ви ще почне да лети. 44. Спиране на ненужните услуги Start-Run->services.msc и натиснете Enter. б) Изберете Alerter service и натиснете десния бутон на мишката - Свойства (Properties) и от падащото меню избирате "Disable". Следващия път когато стартирате Windows услугата Alerter няма да се стартира. Повторете същите стъпки и за следните НЕНУЖНИ услуги: 1 - COM+ Event System, 2 - COM+ System Aplication, 3 - Distributed Link Tracking Client, 4 - Distributed Transaction Coordinator, 5 - DHCP Client (нужен е само ако сте във локална мрежа, която предоставя динамични ip-та по DHCP. Нашата не е такава), 6 - Error Reporting Service, 7 - Fast user Switching Compatibility (ако сте единствен потребител), 8 - Help and Support, 9 - IPSEC Service Messenger, 10 - NetMeeting Remote Desktop Sharing, 11 - Network DDE, 12 - Network DDE DSDM, 13 - NT LM Security Support Provider (ако ползвате telnet го оставете на automatic), 14 - Performance Logs and Alerts, 15 - Portable Media Serial Number, 16 - Print Spooler (ако ползвате принтер не го пипайте), 17 - QoS RSVP (ако не сте приложили ред 16), 18 - Remote Registry Service, 19 - Secondary Logon, 20 - Security Accounts Manager, 21 - Server, 22 - Smart Card helper, 23 - SSDP Discovery Service, 24 - System Event Notification, 25 - System Restore, 26 - Task Scheduler, 27 - TCP/IP NetBIOS Helper Service (ако не ползвате NetBIOS протокола), 28 - Telnet (ако не го ползвате разбира се. Изключете го ако се чудите това какво е, гаранция не го ползвате), 29 - Uninterruptible Powet Supply (ако не ползвате UPS), 30 - WebClient, 31 - Windows Time, 32 - WMI Performance Adapter В никакъв случай не спирайте останалите, за които не съм писъл, освен ако не знаете какво правите. Рестартирайте и се насладете на тунинг версията на вашия Windows XP. Приямам коригиране ,при правописни грешки ,повтаряне на настройка и т.н. Ако някой също знае някое Трикче ,ще се радвам да го сподели. Успех на всички ,ако има нещо неясно ,питайте. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted October 30, 2007 Share Posted October 30, 2007 Ами мерси много. Аз съм правил голяма част от тях и мога и да споделя че повечето работят и на виста. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiko_pld Posted October 30, 2007 Share Posted October 30, 2007 Аз съм ги пробвал абсолютно всичките и наистина ефекта е поразителен . Преди време брат ми имаше компютър Пентиум 2 на 400 Мхц с 128 СД РАМ и бях подкарал Уиндоус ХР ,вървяха си филми ,музика ,нета и даже някой игри (Медал оф хонор ,Контра страйк и още доста) Тогава ползвах само една част от тези настройки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanara27 Posted December 12, 2007 Share Posted December 12, 2007 А бихте ли ми казали как ако е възможно да истрия всички досегашни ресторе точкrestore point, но без да забранявам ресторето. Също ще съм доволен на по-дълбоко обяснение на структората на... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 12, 2007 Share Posted December 12, 2007 А бихте ли ми казали как ако е възможно да истрия всички досегашни ресторе точкrestore point, но без да забранявам ресторето. Също ще съм доволен на по-дълбоко обяснение на структората на... Забраняваш го и го разрешаваш отново. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kanara27 Posted December 14, 2007 Share Posted December 14, 2007 Благодаря. Освободиха се 5-6 гигабайта(не съм преинсталирал от една година) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.