THE STORM Posted October 27, 2007 Share Posted October 27, 2007 Здравейте, Видях, че има подобна тема но тя е за конкретно дъно и проблем и затова ми се стори глупаво да пиша за коренно различно нещо там. Затова отварям тази тема без конкретизация в заглавието за да може всеки да я ползва, а не да се отварят различни теми за различни проблеми при флашването. Ако съм сбъркал нека модераторите ме поправят. Ето го и моя проблем, немога да изключа защитата на Bios-а за флашване, и съответно award програмата ми дава грешка и ми пише да я изключа. Рових се навсякъде из настроиките, но не намерих подобна опция, четох си и ръководството от книжката, която получих навремето към дъното и там пише да изключа опцията “Flash Part Write Protect” от “Miscellaneous Control” секцията, да ама във въпросната секция такова чудо няма и сега седя с вързани ръце, дори и в ръководството на снимките не е показана въпросната опция. Ще го прикача за да може и вие да го разгледате и да кажете дали пропускам нещо. Типа на дъното и чипсета също могат да се видят там. Link: http://thestorms.data.bg/public/P4XFB-Manual.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
FunLov3 Posted October 27, 2007 Share Posted October 27, 2007 Здравейте, Видях, че има подобна тема но тя е за конкретно дъно и проблем и затова ми се стори глупаво да пиша за коренно различно нещо там. Затова отварям тази тема без конкретизация в заглавието за да може всеки да я ползва, а не да се отварят различни теми за различни проблеми при флашването. Ако съм сбъркал нека модераторите ме поправят. Ето го и моя проблем, немога да изключа защитата на Bios-а за флашване, и съответно award програмата ми дава грешка и ми пише да я изключа. Рових се навсякъде из настроиките, но не намерих подобна опция, четох си и ръководството от книжката, която получих навремето към дъното и там пише да изключа опцията ”Flash Part Write Protect” от ”Miscellaneous Control” секцията, да ама във въпросната секция такова чудо няма и сега седя с вързани ръце, дори и в ръководството на снимките не е показана въпросната опция. Ще го прикача за да може и вие да го разгледате и да кажете дали пропускам нещо. Типа на дъното и чипсета също могат да се видят там. Link: http://thestorms.data.bg/public/P4XFB-Manual.zip Прекалено ми е малък хард-а за да си позволя да имам AAR за да прегледам файл-а.. напиши модела ( и производителя ) на дъното. Иначе: Специално за дъната на DFI знам че имат опция, която позволява да се флашне биос-а под Уиндоус ( примерно ). Лично съм я изпробвал Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted October 27, 2007 Share Posted October 27, 2007 Мисля че се водеше BIOS flash или bios virus protection. Може под уин,линк Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 27, 2007 Author Share Posted October 27, 2007 @FunLov3 дъното е Jetway P4XFBU, с Via chipset VT8753E @Xciter Неразбрах от линк-а как става схемата директно от Windows. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted October 27, 2007 Share Posted October 27, 2007 Winflash Потърси го и го свали. На линка има how to... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted October 28, 2007 Share Posted October 28, 2007 Ако ще е от биос флаша - данеби да има някаква клавишна комбинация, с която да се отключва някакво допълнително меню, както е примерно на гигабайт при някои от дъната им..? Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 28, 2007 Author Share Posted October 28, 2007 Пробвах и с WinFlash, но нестава, иска да махна защитата, а в книжката нищо не пише за клавишни комбинации, които отключват допълнителни менюта. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 28, 2007 Share Posted October 28, 2007 Пробвах и с WinFlash, но нестава, иска да махна защитата, а в книжката нищо не пише за клавишни комбинации, които отключват допълнителни менюта. Време е за ъпгрейд Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted October 28, 2007 Share Posted October 28, 2007 Да де. Това трябва да търсиш, BIOS Flash или BIOS VIRUS протекшън и да го махнеш. Тогава погледни по самото дъно или в книжката. Може да има джъмпер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 28, 2007 Author Share Posted October 28, 2007 Време е за ъпгрейд Иска ми се ама нема пари. Да де. Това трябва да търсиш, BIOS Flash или BIOS VIRUS протекшън и да го махнеш. Изчегаркал съм всички възможни менюта и опции, Virus protection е Off по подразбиране, ама опция за Flash или нещо подобно дето съдържа Protection няма... Link to comment Share on other sites More sharing options...
magnum6671 Posted October 28, 2007 Share Posted October 28, 2007 Ако ще е от биос флаша - данеби да има някаква клавишна комбинация, с която да се отключва някакво допълнително меню, както е примерно на гигабайт при някои от дъната им..? При мен става с Ctrl+F1 и отключва разширени опции (при Гигабайт), не пречи да пробваш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELUXe Posted October 29, 2007 Share Posted October 29, 2007 Провери за джъмпер, също така пробвай с Clear CMOS, но от джъмпера а не с махане на батерията... Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 29, 2007 Author Share Posted October 29, 2007 При мен става с Ctrl+F1 и отключва разширени опции (при Гигабайт), не пречи да пробваш. Нищо нестава... Провери за джъмпер, също така пробвай с Clear CMOS, но от джъмпера а не с махане на батерията... Имам два джъмпера на дъното, които явно не вършат тази работа, иначе изчистих CMOS-а, то и програмата за флашване първо го изчисти и после се сети да ми измрънка, че защитата е пусната... Почвам да се отказвам вече... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 29, 2007 Share Posted October 29, 2007 Ми да почнем по-отдалече - защо искаш да префлашваш БИОС-а? Някой нов неразпознат хардуер ли, по-голям хард, разпознаван като по-малък ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 29, 2007 Author Share Posted October 29, 2007 Ми да почнем по-отдалече - защо искаш да префлашваш БИОС-а?Някой нов неразпознат хардуер ли, по-голям хард, разпознаван като по-малък ли? Еми казаха ми че тъй като не е бил флашван от 5 години сега като го флашна може да получа по-добра производителност и нови възможности и съм любопитен да видя за какво става въпрос. Намерих си последната версия на биоса ми за момента, която е от 2006г. Все ще има някаква по-драстична промяна през тези години и искам да я видя... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 29, 2007 Share Posted October 29, 2007 Еми казаха ми че тъй като не е бил флашван от 5 години сега като го флашна може да получа по-добра производителност и нови възможности и съм любопитен да видя за какво става въпрос. Намерих си последната версия на биоса ми за момента, която е от 2006г. Все ще има някаква по-драстична промяна през тези години и искам да я видя... Човече ... 1) 5 години не е флашван?! Че какво е това дъно от 2000-та година, PII 450 MHz върху BX440? 2) Може BIOS-a да ти се е запекъл за цели 5 години, много време се е заседял и е ръждясал и не дава да го бараш Пробвай да вадиш батерията за много минути, да играеш с джъмпера същевременно. 3) Просто не си струва, ако компа ти работи добре, няма смисъл да си губиш толкова време с глупости с такова старо дъно, ами си вземи ако трябва за 50 лв едно сокет 939 ако трябва, и един семпрон 3200+ за още 30-40 лв и забравяш за глупости Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELUXe Posted October 30, 2007 Share Posted October 30, 2007 Прочети тоя новия биос какво е добавено или подобрено, ако не е нещо същественно вообще не се занимавай Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted October 30, 2007 Author Share Posted October 30, 2007 Човече ...1) 5 години не е флашван?! Че какво е това дъно от 2000-та година, PII 450 MHz върху BX440? 2) Може BIOS-a да ти се е запекъл за цели 5 години, много време се е заседял и е ръждясал и не дава да го бараш Пробвай да вадиш батерията за много минути, да играеш с джъмпера същевременно. 3) Просто не си струва, ако компа ти работи добре, няма смисъл да си губиш толкова време с глупости с такова старо дъно, ами си вземи ако трябва за 50 лв едно сокет 939 ако трябва, и един семпрон 3200+ за още 30-40 лв и забравяш за глупости Компютъра е от Февруари 2002, сега сме близо до 2008 - почти 5 години, дъното може да държи P4 така, че не е толкова зле. Иначе сегашния процесор ми е Celeron 1.7Ghz. Както и да е няма да се мъча повече, макар че в пише в changelog-a, че имало оправени някжи бъгове с PCI слотовете и подръжка за над 160GB HDD-та, е моя в момента е 160GB и си го лови, а пък като зема да си копувам ТВ тунери ще му мисля. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.