Jump to content
BulForum.com

Flash на Bios

Recommended Posts

Здравейте,

Видях, че има подобна тема но тя е за конкретно дъно и проблем и затова ми се стори глупаво да пиша за коренно различно нещо там. Затова отварям тази тема без конкретизация в заглавието за да може всеки да я ползва, а не да се отварят различни теми за различни проблеми при флашването. Ако съм сбъркал нека модераторите ме поправят.

Ето го и моя проблем, немога да изключа защитата на Bios-а за флашване, и съответно award програмата ми дава грешка и ми пише да я изключа. Рових се навсякъде из настроиките, но не намерих подобна опция, четох си и ръководството от книжката, която получих навремето към дъното и там пише да изключа опцията “Flash Part Write Protect” от “Miscellaneous Control” секцията, да ама във въпросната секция такова чудо няма и сега седя с вързани ръце, дори и в ръководството на снимките не е показана въпросната опция. Ще го прикача за да може и вие да го разгледате и да кажете дали пропускам нещо. Типа на дъното и чипсета също могат да се видят там.

Link: http://thestorms.data.bg/public/P4XFB-Manual.zip

Здравейте,

Видях, че има подобна тема но тя е за конкретно дъно и проблем и затова ми се стори глупаво да пиша за коренно различно нещо там. Затова отварям тази тема без конкретизация в заглавието за да може всеки да я ползва, а не да се отварят различни теми за различни проблеми при флашването. Ако съм сбъркал нека модераторите ме поправят.

Ето го и моя проблем, немога да изключа защитата на Bios-а за флашване, и съответно award програмата ми дава грешка и ми пише да я изключа. Рових се навсякъде из настроиките, но не намерих подобна опция, четох си и ръководството от книжката, която получих навремето към дъното и там пише да изключа опцията ”Flash Part Write Protect” от ”Miscellaneous Control” секцията, да ама във въпросната секция такова чудо няма и сега седя с вързани ръце, дори и в ръководството на снимките не е показана въпросната опция. Ще го прикача за да може и вие да го разгледате и да кажете дали пропускам нещо. Типа на дъното и чипсета също могат да се видят там.

Link: http://thestorms.data.bg/public/P4XFB-Manual.zip

Прекалено ми е малък хард-а за да си позволя да имам AAR :) за да прегледам файл-а.. напиши модела ( и производителя ) на дъното.

Иначе:

Специално за дъната на DFI знам че имат опция, която позволява да се флашне биос-а под Уиндоус ( примерно ). Лично съм я изпробвал ;)

Ако ще е от биос флаша - данеби да има някаква клавишна комбинация, с която да се отключва някакво допълнително меню, както е примерно на гигабайт при някои от дъната им..?

Пробвах и с WinFlash, но нестава, иска да махна защитата, а в книжката нищо не пише за клавишни комбинации, които отключват допълнителни менюта.

Пробвах и с WinFlash, но нестава, иска да махна защитата, а в книжката нищо не пише за клавишни комбинации, които отключват допълнителни менюта.

Време е за ъпгрейд :bgrin:

Да де. Това трябва да търсиш, BIOS Flash или BIOS VIRUS протекшън и да го махнеш. Тогава погледни по самото дъно или в книжката. Може да има джъмпер.

Време е за ъпгрейд :bgrin:

Иска ми се ама нема пари. :bgrin:

Да де. Това трябва да търсиш, BIOS Flash или BIOS VIRUS протекшън и да го махнеш.

Изчегаркал съм всички възможни менюта и опции, Virus protection е Off по подразбиране, ама опция за Flash или нещо подобно дето съдържа Protection няма... :(

Ако ще е от биос флаша - данеби да има някаква клавишна комбинация, с която да се отключва някакво допълнително меню, както е примерно на гигабайт при някои от дъната им..?

При мен става с Ctrl+F1 и отключва разширени опции (при Гигабайт), не пречи да пробваш.

Провери за джъмпер, също така пробвай с Clear CMOS, но от джъмпера а не с махане на батерията...

При мен става с Ctrl+F1 и отключва разширени опции (при Гигабайт), не пречи да пробваш.

Нищо нестава...

Провери за джъмпер, също така пробвай с Clear CMOS, но от джъмпера а не с махане на батерията...

Имам два джъмпера на дъното, които явно не вършат тази работа, иначе изчистих CMOS-а, то и програмата за флашване първо го изчисти и после се сети да ми измрънка, че защитата е пусната...

Почвам да се отказвам вече...

Ми да почнем по-отдалече - защо искаш да префлашваш БИОС-а?

Някой нов неразпознат хардуер ли, по-голям хард, разпознаван като по-малък ли?

Ми да почнем по-отдалече - защо искаш да префлашваш БИОС-а?

Някой нов неразпознат хардуер ли, по-голям хард, разпознаван като по-малък ли?

Еми казаха ми че тъй като не е бил флашван от 5 години сега като го флашна може да получа по-добра производителност и нови възможности и съм любопитен да видя за какво става въпрос. Намерих си последната версия на биоса ми за момента, която е от 2006г. Все ще има някаква по-драстична промяна през тези години и искам да я видя... :)

Еми казаха ми че тъй като не е бил флашван от 5 години сега като го флашна може да получа по-добра производителност и нови възможности и съм любопитен да видя за какво става въпрос. Намерих си последната версия на биоса ми за момента, която е от 2006г. Все ще има някаква по-драстична промяна през тези години и искам да я видя... :)

Човече :D ...

1) 5 години не е флашван?! Че какво е това дъно от 2000-та година, PII 450 MHz върху BX440?

2) Може BIOS-a да ти се е запекъл за цели 5 години, много време се е заседял и е ръждясал и не дава да го бараш :bgrin: Пробвай да вадиш батерията за много минути, да играеш с джъмпера същевременно.

3) Просто не си струва, ако компа ти работи добре, няма смисъл да си губиш толкова време с глупости с такова старо дъно, ами си вземи ако трябва за 50 лв едно сокет 939 ако трябва, и един семпрон 3200+ за още 30-40 лв и забравяш за глупости :)

Прочети тоя новия биос какво е добавено или подобрено, ако не е нещо същественно вообще не се занимавай :D

Човече :D ...

1) 5 години не е флашван?! Че какво е това дъно от 2000-та година, PII 450 MHz върху BX440?

2) Може BIOS-a да ти се е запекъл за цели 5 години, много време се е заседял и е ръждясал и не дава да го бараш :bgrin: Пробвай да вадиш батерията за много минути, да играеш с джъмпера същевременно.

3) Просто не си струва, ако компа ти работи добре, няма смисъл да си губиш толкова време с глупости с такова старо дъно, ами си вземи ако трябва за 50 лв едно сокет 939 ако трябва, и един семпрон 3200+ за още 30-40 лв и забравяш за глупости :)

Компютъра е от Февруари 2002, сега сме близо до 2008 - почти 5 години, дъното може да държи P4 така, че не е толкова зле. ;) Иначе сегашния процесор ми е Celeron 1.7Ghz. Както и да е няма да се мъча повече, макар че в пише в changelog-a, че имало оправени някжи бъгове с PCI слотовете и подръжка за над 160GB HDD-та, е моя в момента е 160GB и си го лови, а пък като зема да си копувам ТВ тунери ще му мисля. :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...