Jump to content
BulForum.com

Проблем с буутване то на Windows

__smirnoff__

Recommended Posts

Съжалявам, ако има такава тема, но потърсих и не успях да намеря.

Та, проблема ми е следния - от няколко месеца съм с Виста и реших, че вече не ми харесва и искам пак на ХР. Да, обаче... нарочно свалих 2 вида ХР-та, защото винаги може да стане някоя проблемация. Буутнах си диска, форматирах си харда на който беше Вистата, тръгна си инсталацията, но до едно място. Тъй като не бях пред компа, докато се инсталираше, по едно време идвам и гледам, че пише "Cannot start OS" или нещо подобно. Почнах от начало. Стига дотам, където пише "Press any key to boot from CD", след това пише "Checking your hardware" и принципно трябва да се пусне вече инсталацията, но уви, черен екран и така си остава.И дотам. Никакъв шанс да буутне каквото и да било. Пробвах с тази версия на ХР, пробвах с другата, която свалих, пробвах дори с вин 98. След като никой от тях не поиска да се буутне, извадих златната дискетка от вин 98, която ми е помагала в хиляди подобни ситуации. Дадох да се буутне от флопито, и пак черен екран и пак нищо. И вече като краен вариант се усетих да сложа двд-то на виста и той взе, че тръгна. Да, обаче не искам Виста. Как да постъпя? Сетих се за варианта с дриверите за САТА, обаче инсталацията не започва и не се стига дотам, където трябва да натисна F3 и да ги инсталирам. И реших да си пусна вистата, за да мога да се допитам до вас как да постъпя. През Виста не ми дава да пусна сетъпа на ХР, което е разбираемо. Някой има ли идея как да постъпя, за да мога да си сложа отново ХР? Благодаря предварително!

Мога да предположа, че просто са ти разбити дисковете с уин хр. Драйвери за САТА не ти трябват - Виста ги има в пакета и ги слага при инсталацията.

Аз имам от няколко дни двата уиндоуса. Само трябва да знаеш, че при инсталация на ХР Вистата се разбива. Имаш ли инсталационен диск за Виста? Трябва да пуснеш Стартъп Рипейр, за да оправиш буут рекърда на Вистата. Иначе компа не познава, че на компа има друга ОС освен ХР.

Освен това друг проблем няма при инсталация на ХР. Не знам защо имаш черен екран.

черния екран идва при опит да инсталирам не само ХР, а и 98, както и при стартовата дискетка на 98. Преди това диска е форматиран, така че няма инсталирана виста. цялата работа е, че не иска да буутва друго освен двд-то на вистата

Не разбрахте ли да не разчитате на Windows-ките буут мениджъри, и да си слагате отделни такива, за да не се случват такива мизерии при преинстал на едната или другата ОС. Например OSL2000 е перфектен, правите си просто отделни Primary дялове за тях, за да не зависят един от друг.

А иначе искаш да кажеш, че като опиташ да заредиш от дискета, пак не става?? Слагаш дискетата, задаваш да бутне от нея, и още по време на BIOS check преди да достъпне дискетата, забива с черен екран?

Не може да бъде освен ако нещо не се е прецакало по BIOS, а зареждането от дискета няма нищо общо с това дали има хардиск или не, най-малкото трябва да видиш Starting MS-DOS...

да, тръгва да буутва от дискетката, и обикновено мига курсурчето горе вляво на екрана, и после си зарежда дискетката. а сега пуска се курсурчето, и в момента в който трябва вече да започне да зарежда, тогава черен екран. Същото и при уиндоусите. Пише, че проверява хардуера, и тъкмо когато трябва да почне самата инсталация, тогава черен екран и дотам

Прераздели си диска наново, но явно няма да стане с партишън мениджър на нещо различно от Виста, затва ползвай някой буут софтуер от Hiren Boot CD или от Acronis нещо. Вероятно Вистата е барала нещо по партишъните, което е достатъчно да шашне всичко което опита да чете конфигурацията на харда.

Например нова версия на NTFS, чийто Partition type идентификатор обърква всичко по-назад от Виста, имаше такива мизерии, мисля четох някъде скоро.

...да, тръгва да буутва от дискетката, и обикновено мига курсурчето горе вляво на екрана....

Опитай със системна дискета от Windows98 на която си прехвърлил и програмата "fdisk.exe". Ако с bios_а ти всичко е наред, няма основание тази дискета да не зареди. Fdisk е програма за разделяне на диск на дялове от времето на DOS, и досега винаги ме е измъквла, освен ако диска не е повреден физически. Ако има логическа обърка, необходимо е само да изтриеш създадените дялове и MBR сектора. Тук има информация за скритите функции на програмата, ако ти потрябват.

Прераздели си диска наново, но явно няма да стане с партишън мениджър на нещо различно от Виста, затва ползвай някой буут софтуер от Hiren Boot CD или от Acronis нещо. Вероятно Вистата е барала нещо по партишъните, което е достатъчно да шашне всичко което опита да чете конфигурацията на харда.

Например нова версия на NTFS, чийто Partition type идентификатор обърква всичко по-назад от Виста, имаше такива мизерии, мисля четох някъде скоро.

това значи ли, че трябва да се форматират и другите два дяла от диска? Защото това са 130 гб и незнам как ще трябва да ги бекъбвам, като нямам друг хард. Иначе партишъните съм ги правил с Acronis partition magic. Кофти работа е тая виста, ако се наложи да си трия всичко...

Опитай със системна дискета от Windows98 на която си прехвърлил и програмата "fdisk.exe". Ако с bios_а ти всичко е наред, няма основание тази дискета да не зареди. Fdisk е програма за разделяне на диск на дялове от времето на DOS, и досега винаги ме е измъквла, освен ако диска не е повреден физически. Ако има логическа обърка, необходимо е само да изтриеш създадените дялове и MBR сектора. Тук има информация за скритите функции на програмата, ако ти потрябват.

точно за тази дискетка става дума. Ако стигне дотам да я зареди няма д аимам проблеми, и аз съм я ползвал стотици пъти. Проблема е, че не е буутва, както и всички останали буут дискове освен двд-то на вистата. Почва да си чете дискетката, става черен екран и дотам

По принцип съм съгласен подкрепям съвета на @tedy, обаче ми хрумна още нещо: дръпни си някое LiveCD на XP и го изпечи на бланка. Нека стартира от него, оттам опитай да форматираш системния дял. Все пак изглежда по-познато откъм интерфейс.

По принцип съм съгласен подкрепям съвета на @tedy, обаче ми хрумна още нещо: дръпни си някое LiveCD на XP и го изпечи на бланка. Нека стартира от него, оттам опитай да форматираш системния дял. Все пак изглежда по-познато откъм интерфейс.

Ц, ако е стандартно Live CD на XP или подобно (например UBCD), то пише по диска за да зареди (явно не му стига рам), т.е. без хард то не може да зареди, и предполагам с голяма версоятност и то няма да тръгне.

fdisk.exe пък е лимитиран до към 63ГБ мисля или нещо такова, а щом не зарежда и дискета, работата е такава че май само с бутт диск като от Acronis Disk Director или такова, ще стане. Предполагам тях няма как да ги шашне нищо от диска, ако разбира се не е повреден междувременно (баси съвпадението дето ще е).

В краен случай (в кръга на шегата) - KillDisk - трие до дъно :P

значи търся Acronis Disk Director, записвам го на диск и буутвам от него, след това форматирам С: без да барам другите партишъни, след това би трябвало да си тръгне инсталацията на ХР без проблем. Правилно ли съм разбрал?

значи търся Acronis Disk Director, записвам го на диск и буутвам от него, след това форматирам С: без да барам другите партишъни, след това би трябвало да си тръгне инсталацията на ХР без проблем. Правилно ли съм разбрал?
Смятам, че да.

Преди да тръгнете да разрешавате проблема би следвало да се изясни какъв е той.

Eто какво казват от Майкрософт:

http://support.microsoft.com/kb/931760

Ето също една добра тема:

http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/install-windows-xp-on-your-pre-installed-windows-vista-computer/

Това също е полезно:

If you get a "status: 0xc000000f" error with "Windows failed to Load" when you try and load windows XP, do the following steps:

- Place the follow files from your Windows XP setup CD: NtDetect.com and Ntldr into the root of your XP partition

- These files are in the i386 directory on your Windows XP directory

Reboot and you should now be able to select and boot into Windows XP okay

Както и тази статия, въпреки, че казаното се преповтаря, но е обяснено доста нагледно:

http://apcmag.com/4054/how_to_dual_boot_xp_and_vista

Добре е човек да се информира предварително за всичко ново, а не да го го ползва само защото е модно или Пешо го има.

Лично аз имам легална версия на Vista и нямам проблеми. В момента съм на WindowsXP без Vista.

Ако не можеш да се оправиш, най-добре си купи нов HDD, а този го продай :D , така мъките ти ще свършат по-бързо :laughing:

regards :)

REDBiRD за съжаление май си прав... :(

пробвах всичко - Acronis Disc Doctor, сартовата дискетка, дори последно пробвах да закача друг хард. При друг хард, който е master, няма проблеми с буутването. Инсталира си всичко, без проблеми. При моя хард, закачен на друг компютър като втори диск пак, обаче няма начин да инсталирам ХР и после да си буутвам директно него. Май започвам да се примирявам с идеята, че ще карам с виста :( Другата ми идея е да си намеря отнякъде 20 или 40 гб хард, да си инсталирам на него ХР и да си ползвам другия хард като склад. Поне не се сещам за друго решение. Кофти, но факт... какъвто и формат да направих, не иска и не иска да буутва нищо, освен вистата... Благодаря все пак за съветите. Следващия път като излезе нов Windows ще мисля преди да го слагам ;)

Човече, по всичко личи че не си пробвал да затриеш партишъните и изобщо всичко от диска и да го преразделиш отново. То си е казано, че виста прави по-различно партишъните и затва с някои биоси ставало така.

Щом не можеш да бутнеш и дискета, изтегли си KillDisk, то създава дискета. от тая дискета затривавш абс. всичко от диска и почваш наново.

Явно самия диск не е повреден физически.

Подобен проблем ми се е случвало два пъти, първия път бях забравил да сетна C: като active, а втория трябваше да преместя джъмпера на харда да е като първи.

Човече, по всичко личи че не си пробвал да затриеш партишъните и изобщо всичко от диска и да го преразделиш отново. То си е казано, че виста прави по-различно партишъните и затва с някои биоси ставало така.

Щом не можеш да бутнеш и дискета, изтегли си KillDisk, то създава дискета. от тая дискета затривавш абс. всичко от диска и почваш наново.

Явно самия диск не е повреден физически.

Най-лесното е да се затрива. Всъщност най-елементарното е.

Какво общо имат партишъните и биос-а само не разбрах?

Научете се да четете преди всичко, след това да разбирате прочетеното и най-накрая - като не знаете да си държите устите затворени.

Следната мисъл е много полезна:

"По-добре мълчи и да те мислят за глупав, отколкото да проговориш и да разсееш съмненията"

Ако не знаете английски език, намерете някой който знае. Да ви преведе статиите. След това намерете някой, който има поне малко познания от софтуер и си оправете проблема.

Успехи :)

Най-лесното е да се затрива. Всъщност най-елементарното е.

Какво общо имат партишъните и биос-а само не разбрах?

Научете се да четете преди всичко, след това да разбирате прочетеното и най-накрая - като не знаете да си държите устите затворени.

Следната мисъл е много полезна:

"По-добре мълчи и да те мислят за глупав, отколкото да проговориш и да разсееш съмненията"

Ако не знаете английски език, намерете някой който знае. Да ви преведе статиите. След това намерете някой, който има поне малко познания от софтуер и си оправете проблема.

Успехи :)

Ми ти само погледни какво е писал човека, колко време в колко преинсталации е загубил. За някои хора времето е ценно ;) дотолкова, че вместо да си го губят в четене и преинсталиране (а явно той е преинсталирал десетки пъти), затрива всичко, създава всичко, инсталира и Забравя.

И си продължава работата весел и щастлив. Вярно, с една идея малко по-глупав, докато 'умните' се наумуват.

Вярно е че напоследък все по-малко разбирам от оправяне на Windows, но то е защото не ми се е налагало да стигам до екстремни мерки защото нямам проблеми и не се занмавам с глупости. Ако ще пробвам Виста, купувам трети харддиск и инсталирам на него. За Win2008 пък със сигурност ще се купи и 4-ти ако трябва.

Така че 'съмненията' си остават за определени хора, а май повечето имат прекалено много свободно време да се занимават с глупости, само дето едва ли и 1% от тях в бъдеще ще си изкарват хляба с тия 'знания', за които са си изгубили времето сега ;)

Ми ти само погледни какво е писал човека, колко време в колко преинсталации е загубил. За някои хора времето е ценно ;) дотолкова, че вместо да си го губят в четене и преинсталиране (а явно той е преинсталирал десетки пъти), затрива всичко, създава всичко, инсталира и Забравя.

И си продължава работата весел и щастлив. Вярно, с една идея малко по-глупав, докато 'умните' се наумуват.

Вярно е че напоследък все по-малко разбирам от оправяне на Windows, но то е защото не ми се е налагало да стигам до екстремни мерки защото нямам проблеми и не се занмавам с глупости. Ако ще пробвам Виста, купувам трети харддиск и инсталирам на него. За Win2008 пък със сигурност ще се купи и 4-ти ако трябва.

Така че 'съмненията' си остават за определени хора, а май повечето имат прекалено много свободно време да се занимават с глупости, само дето едва ли и 1% от тях в бъдеще ще си изкарват хляба с тия 'знания', за които са си изгубили времето сега ;)

Винаги, преди да пиша - чета. Чета внимателно. И все по-малко пиша, защото вече разбрах, че невежеството в българското нет пространство е огромно, знанията - никакви, но за сметка на това всички разбират от всичко и едновременно с това са най-големите спецове...

Четенето не е губене на време... всъщност щом го твърдиш, нямаше и смисъл да ти го казвам. Нивото на този форум е по-ниско от кота 0, но явно е достатъчно високо за повечето му потребители.

Единственият раздел, който си заслужава загубеното време е buy/sell. Не защото има кой-знае каква "далавера", а защото там човек наистина може да разпусне и да се позабавлява, четейки между редовете.

Благодаря Ви за ЗАГУБЕНОТО време да четете брътвежите ми.

Успехи на всички :)

....Какво общо имат партишъните и биос-а само не разбрах?....

....Ако не знаете английски език, намерете някой който знае.....

Общото между дяловете, вистата и биоса е описано в инфото дето го даде по горе.

Написано е на английски - надявам се че си го прочел.

Общото между дяловете, вистата и биоса е описано в инфото дето го даде по горе.

Написано е на английски - надявам се че си го прочел.

Естествено, че съм го чел, но въпросът не е към теб :)

Мислиш ли, че ще дам препратка към нещо, което не съм прочел и не е по темата :)

Ненапразно зададох този въпрос на tedy, защото в конспекта на неговия отговор става въпрос за друго.

So... good luck :D

еее колеги не се карайте :)

идеята е, че имам интерес да прочета каквото е дадено по темата, досега съм нямал време и съм попрегледал само отгоре-отгоре. Стана ми ясно, че вистата ми оаква харда и съм допуснал тази грешка. В първия си пост съм писал, че имам интерес да оправя проблема без затриване на всичко, тъй като, както каза теди, не всички имаме достатъчно време за преинсталации. Наистина, изгубил съм няколко нощи вече в преинсталации и опити, неуспешни за съжаление, но не съм се отказал. Веднага щом имам време, ще прочета, ще опитам... готов съм и да затрия всичко, но това в най-краен случаи. За съжаление обаче този момент наближава. Не знам как ще се справя, ще си намеря от някой приятел хард, или пък ще си купя малко двд-та и ще запиша всичко. Готов съм да експериментирам, стига да имам време (инсталацията на вистата си беше експеримент :) ) Така че в първия свободен ден пак ще го подхвана, ако трябва и още десет пъти ще инсталирам уиндоус. Няма да ми е нито за първи, нито за последен път :) Проблема е във времето, тъй като компютъра се изпозва и за работа, и за удоволствие. Сигурен съм, че проблема ще се реши, но не съм сигурен кога и колко време ще отнеме. Искам да благодаря на всички ви за съветите, всичките ми бяха полезни :) Ще се мъча докато стане работата, пък дори било и то с пълен формат! Ще ви държа в течение с развитието на проблема :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...