Jump to content
BulForum.com

Смяна кондензатори

Recommended Posts

Проблема е ,че ми испляскаха два кондензатора на дъното и си мисля ,че заради тях не мога да си преинсталирам WINDOWSA :(.

Проблема е ,че преинсталацията стига до WINDOWS STARTING ,там на синия прозорец ,след тожа излиза черен прозорец, след което пак син и в горния ляв ъгъл ми изписва ,това съобщение

''stop coooo221 unknown Hard Eror /sistemRoot/Sistem32/ntdll.dll''

Консултирах се с един познат ,който се занимава с компютри и ми каза ,че проблема идвал от кондензаторите .

Eто кои избухнаха :

k7upgrade880enlargepf8.th.jpg

А самите кондензатори са гръмнали заради ЗАХРАНВАНЕТО .

Та молбата ми е ,може ли някой от вас да направи тази манипулация ,със смяната на кондезаторите или да си купувам ново дъно и захранване.

Най-сигурен показател за гръмнал кондинзатор е, ако той е раздут и има течност изтекла от него. Ако е взел да се надува значи го пиши заминал.

Ако твоите конданзатори са в горно-посочения вид. Запиши им параметрите, най-вече капацитета(числото преди µF, микрофаради) е важен и отиваш в някой магазин за електроника в града, например Кузмов, Конрад. Там ще ти предложат да купиш нови кондензатори(Не са по скъпи от лев, два като част). Ако нямат със същия капацитет вземи с малко по-голям. След това отиваш в най-близкия до вас сервиз за ремонт на телевизори, аудио и ДВД-та, като си взел с теб новите кондензатори и проблемното дъно. Ще ти ги сменят за 5 лева макс.

Да добавя, че като ги купуваш освен капацитета им гледай да са за 108 С. За дънните платки са такива.

Смяната е доста лесна, но ако не ти се занимава съвета на ant9 е доста добър. Сменял съм на няколко

дъна и до сега не е имало фира, така че не се отказвай от старото дъно само заради това.

А бе, не е само капацитетът и температурата дето се гледат на кондензаторите. Може да се варира в определени граници и няма да е фатално. Имат и напрежение, но най важното при точно този тип кондензатори е да са ниско емисионни - Low ESR. Точно заради това са и по-скъпи. И не само надуването (изтичането) отгоре означава че са свършили. Същата вероятност има кондензаторът да се надуе отдолу, откъм платката, а там се вижда по-трудно. Просто кондензаторът се надига и вече не лежи плътно на платката. Затова е необходимо да се огледа по-внимателно. Ако пък са изтекли по-сериозно, така че да е олята и дънната платка (има нещо като изсъхнала локвичка около кондензатора), дъното е за изхвърляне, защото електролитът разяжда пътечките, а това е вече непоправимо.

Иначе смяната не е нещо особено, но си е играчка. Така съм съживявал и дъна, и видеокарти.

Малко извън темата, но да ви попитам знаете ли къде в Пловдив продават "твърди" кондензатори (solid capacitor) ако вообще някъде има...?

Еми щом не ти правят проблем значи не са ... но е по-добре да ги подмениш ... защото както ти казаха един от възможните изходи когато се прецакат е да изтече електролит и да ти прецака дъното (доколкото разбрах).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...