Jump to content
BulForum.com

Конфигурация

Recommended Posts

Здарвейте,един приятел е решил да си сменя машината.Ще съм ви много благобарен ако ми помогнете в избора!Компютара ще се ползва предимно за работа с Photoshop и AutoCad.Монитора трябва да е LSD по-възможност 19-ка.Марката няма значение.Оптимална цена-800 лева.Благодаря ви предварително за помоща!! :)

За тия пари е невъзможно да се вземе нещо по-съвременно и хубаво. В най-добрия случай нещо от сорта на 3200+ single core, вградено видео или някое евтинджос 7100, 80 ГБ хард, при положение че трябват Поне 2 ГБ рам.

Монитора пък хич не го слагам в сметките и дори така един Х2 4200+ с 320 хард (по-малък е неизгодно просто), писачка, фортрон 400в en7300, 2x1 A-data 667 излиза над 700 лв без монитор.

Под 1000 лв приятелят ти да забрави за нещо, с което да работи на тия тежки програми.

Ama neka da dam neshto de:

M2N - 130 lw

4000+ - 126 lw

Cooler - 10 lw

2x1 A-DATA ddr2-667 - 90 lw

320 Seagate - 130 lw

ASUS 1814BLT - 60 lw

EN7300GT/SILENT/256 DDR2 - 110 lw

PHILIPS 190S7FS - 390 lw

Fortron 400W - 70 lw

Към 720 лв без монитор. С мониторa към 350 лв (а не тоя филипс), смятай около 1100 лв с мишки, клав, кабели, и няква кутия първо поколение :)

Наистина по-малко от 1000 лв няма да го оправят пък и те са малко.Само за монитор 19 ЛЦД дето иска само той е не по-малко от 370 лв.Така че за комп остават 430 с което може да се направи комп наистина ама няма да може да ги ползва тея програми наистина или ще му трябват по-старички версии.

ASROCK CONROE1333-D667 /LGA775 55

C2 DUO E2140 /1.6G/1M/BOX 80

512MB DDR2 667 KINGSTON 17

512MB DDR2 667 KINGSTON 17

160GB EXCELSTOR SATA2/7200/8MB 53

GALAXY 7300GT 256 DDR2 FAN PCI 65

FOXCONN 3GTLA-001/350W PFC 44

DVD-ROM LG IDE 16/40 20

=350$, x1.14= 400$ =560лв @ most.bg

монитор; http://www.technomarket.bg/product_detail....uct_id=09025379

всичко; 820лв. + некви др джажи (мишка, клавиатура?) 850..

що да не го оправят 800 лв? тук само максималисти дават мнения :D .... все едно с 1 GB (ако е ddr2 може и 2GB да сложи, щото разликата между 1 и 2 няма да му натежи буджета чак толкова; става въпрос за 40-50 лв.) и едноядрен процесор няма да може да подакара въпросните програми :)

ASRock CONROE945PL-GLAN 100.36

Intel CoreDuo E2140 BOX 120.20

2GB DDR2/800 PQI 95.40

160G Hitachi 7200 SATAII 8M 83.95

GigaB ATI X1550 256DDR PCI-E 80.14

DVD RW NEC5170 42.61

мишка + клавиатура 20.00

Fan 10.00

кутия с psu 50.00

Монитор 19" 370.00

~ 970 лв.

... а ако иска да е по-близо до 800 лв., може да сложи:

ASRock CONROE-1333 s.775 83.95

... и да спести видеото и едната плочка рам. тогава излиза към 840-850 лв. по груби сметки

Интелския вариант най-добре, но щом ще си изкрава пари с тоя комп на Ауто Кад и Фотошоп, по-добре да посъбере някаква сума над 1000лв за двете. Не че тези конфигурации не вършат работа, но ще са изнервящо бавни на въпросните програми. Да не говорим че и трябва добър монитор, хеле па за фотошоп.

Интелския вариант най-добре, но щом ще си изкрава пари с тоя комп на Ауто Кад и Фотошоп, по-добре да посъбере някаква сума над 1000лв за двете. Не че тези конфигурации не вършат работа, но ще са изнервящо бавни на въпросните програми. Да не говорим че и трябва добър монитор, хеле па за фотошоп.

Ми аз кво говоря още отначалото :bgrin: .

То и на АтлонХР 1800+ и 512 рам, 20Г хард, 14" монитор, всичко тва за 150 лв (барабар с монитора който ще е 20-30 лв), да не забравим и един цд-ром за 5 лв, ще върви photoshop (ся дали ще върви, пълзи, или върти е друга тема), може и аутокад едновременно да пусне ако му стиска :D

Затуй всичко опира до ниво на развитие на нервната система, има хора, за които е някакъв мазохизъм просто да наблюдават зареждането на ХР върху 7 МХц машина :bgrin:

Ако не иска да брадясва при отварянето на всеки файл и при аплайването на най-простия филтър, да приготви поне хилядарка.

По-малко от 2Г рам е смешно и да се помисли щом се работи с тия прогр.

А ако няма да клоква, тоя 2140 няма му стигне доникъде почти. Зависи и какво ще прави де, ако само ще си обработва снимките от фотото и ще прави само brightness/contrast алабала, върши работа прекрасно.

В противен случай той няма си избие само тока дето ще изгаря компа докато отваря, сейва файлове и аплайва разни филтри или чертае, и му лагва всичко и едвам му пречертава на екрана.

Гледам, че спорите малко ли е това дето му предлагате или е достатъчно...

Аз няма да давам съвети, тъй като работя в по-друга област, макар и пак професионално...само ще споделя някои мисли от моя личен опит.

Досега за работата си съм сменил няколко компютъра и независимо в коя година съм ги купувал, средно всеки компютър ми е излизал между $1500 и $2000...без да включвам в тази сума аудиокартите ми.

Когато човек иска да работи комфортно с тежки и професионални приложения, винаги е добре да вложи повече средства в бизнеса си...в противен случай ще има мъки и постоянни ядове.

Гледайки че ще се работи основно с Фотошоп и Аутокад, мисля че тези 800 лв. едвам ще го оправят и то само ако не включва монитор в сумата....На първо място бих вложил в едно качествено и стабилно дъно с добро захранване и след това всичко по реда си - много памет, прилична видеокарта, бърз процесор (личните ми предпочитания клонят към Core Duo), хард (всеки знае какъв), добро охлаждане на кутията, процесора и видеото, някаква DVD записвачка, мишка и клавиатура, с които да работи приятно и удобно....Виждате, че въпреки че не давам конкретни примери и модели, всичко това и без монитор, като го събереш, минава и заминава тия 800 лв., а далеч не изброявам компоненти за някоя екстремна машина.

Това е положението - или ще работиш професионално с тежки приложения на добър и сравнително скъп компютър, или ще нервиш от лагове и крашове...и рано или късно пак ще започнеш да сменяш и да добавяш компоненти...това си е мое мнение разбира се...но мисля че съм прав. ;)

800лв само за кутията ако са ще е доста добра машина, но с LCD монитор... както казаха вече- трябва да се изръси малко повече. Под малко имам предвид доста :).

Моето мнение е ,че при наличието на такъв бюджет за машина, която трябва да работи с посочените програми е по-добре да се замени ЛЦД монитора с ЦРТ и ако все пак не му се дават повече пари за конфигурация може част от компонентите да се вземат 2ра ръка с остатъчна гаранция ( хард/видео/памет/захранване/писачки/флопита/периферия ) а нови да се вземат двуядрено процесорче и дъно.

Имам 1 въпрсче : Тези програми поне АутоКад има ли някакви по сериозни изисквания от към дисково пространство или може спокойно да се задоволи и с 80гб. Хард.

Примерна конфигурация:

HDD-120GB Maxtor - тих без бад сектори 60лв. от тука

PSU-POV Black Diamond 500W SLI Ready 90лв. от тука

MB-ASUS M2N32 WS PRO - гаранция 2.5г. + CPU Athlon X2 4600+Box - гаранция 2.5г. + Охлаждане Apack ZEROtherm BTF90 3те за 380лв.

от тука

RAMCorsair 2GB XMS2 PC2-6400 DDR2 150лв. от тука ИЛИ +A-DATA 2x1gb DDR2 800mhz = 100лв. @ Leadert.com

VGA-MP 7300GT 128/128 DDR3 за 90лв. с остатъчна гаранция от мене :)

DVD-RW = 40-50лв.

Кутия = 30лв.

за 800лв. си зглобяваш кутията. Mисля че след Клока, който може да се направи на компютъра (за да се оптимизира) ... посочените програми биха вървяли добре (не съм особенно запознат с изискванията им).

За 100лв си взимаш някое добро CRT мониторче от www.mmmbg.com (Лично си взех от там Mitsubishi Diamond Plus 200 и съм много доволен :) ) и си готов.

Моето мнение е ,че при наличието на такъв бюджет за машина, която трябва да работи с посочените програми е по-добре да се замени ЛЦД монитора с ЦРТ и ако все пак не му се дават повече пари за конфигурация може част от компонентите да се вземат 2ра ръка с остатъчна гаранция ( хард/видео/памет/захранване/писачки/флопита/периферия ) а нови да се вземат двуядрено процесорче и дъно.

Имам 1 въпрсче : Тези програми поне АутоКад има ли някакви по сериозни изисквания от към дисково пространство или може спокойно да се задоволи и с 80гб. Хард.

Примерна конфигурация:

HDD-120GB Maxtor - тих без бад сектори 60лв. от тука

PSU-POV Black Diamond 500W SLI Ready 90лв. от тука

MB-ASUS M2N32 WS PRO - гаранция 2.5г. + CPU Athlon X2 4600+Box - гаранция 2.5г. + Охлаждане Apack ZEROtherm BTF90 3те за 380лв.

от тука

RAMCorsair 2GB XMS2 PC2-6400 DDR2 150лв. от тука ИЛИ +A-DATA 2x1gb DDR2 800mhz = 100лв. @ Leadert.com

VGA-MP 7300GT 128/128 DDR3 за 90лв. с остатъчна гаранция от мене :)

DVD-RW = 40-50лв.

Кутия = 30лв.

за 800лв. си зглобяваш кутията. Mисля че след Клока, който може да се направи на компютъра (за да се оптимизира) ... посочените програми биха вървяли добре (не съм особенно запознат с изискванията им).

За 100лв си взимаш някое добро CRT мониторче от www.mmmbg.com (Лично си взех от там Mitsubishi Diamond Plus 200 и съм много доволен :) ) и си готов.

Ти хубаво си ги написал компонентите, остава само да се сглобят и да работят след това, :) защото има риск да не проработят ;)

Относно монитора - наистина няма ли да е по-добре да се вземе някоя 'тръба' 22''? За професионален LCD (no LSD, че с такива монитори ще ни бият :) ), едва ли ще се оръси пари човека, тъй че 22" тръба е добре..

Ето и една лека машинка от мен: цена около 690 лева някъде.. ако се дадат още 30 40 лева за по-качествено дъно и памет, и остават 100 лева да си вземе 22" монитор.. Няма да е LCD, но за толкова пари.. По-добре да си вземе за начало някакъв по-евтин монитор и добра конфигурация, а не евтино LCD за 400 лева и някаква конфигурация, която не му върши работа и после ще хвърли сума пари за ъпгрейд (ако е възможен). А така ще е по-спокоен - след време като посъбере пари (щом ще го ползва да си вади хляба) ще инвестира в някой добър монитор - Eizo i IIYAMA се намират и тук на хубави цени.

Поздрави...

CG 3323

Fortron FSP350-60THN-P Silent 12sm Fan

Intel 2140 1.6GHz 800MHz 1MB s.775 BOX

LG GSA-H55N DVD+RW/-RW Black

Seagate 250 GB 7200 / 16MB SATA II

ASROCK CONROE1333-GLAN i945GC/PCI-E s.775

PQI DDR2 1 GB PC2-6400/800 MHz

PQI DDR2 1 GB PC2-6400/800 MHz

Xpert Vision GF 7300GT SONIC 256MB DDR3 PCI-E

Съгласен съм с преждеговорившия (дали не го обърках),

само не съм съгласен с предложението му за дъно, моето мнение е ако трябва от нещо друго да спести, но дъното трябва да е добре помислено и Хубаво!

Разни дървета и камъни да си знаят гората.

Дъното е основата, дъното на целия компютър :bgrin: .

После каквото и да ъпгрейдва, дъното да може да го поеме без проблем, а и качеството не е малък фактор. Според мен дъно или на ASUS, ili GB.

Някои марки само минали покрай скални и каменни характеристики. А и не вярвам 800 лв да са абсолютния максимум, за 30-40 лв може да вземе по-добро дъно, и не ми обяснявайте, че за парите си тва дъно било екстра и как всичко му е Ок на марката. Дядовия....

Tака е, затова писах, ако може да се отделят още малко пари за по-хубаво дъно, макар, че има гигабайти с 945 чипсет, които са с 6 7 $ по-скъпи, но качеството е друго..

Прав си колега :)

Tака е, затова писах, ако може да се отделят още малко пари за по-хубаво дъно, макар, че има гигабайти с 945 чипсет, които са с 6 7 $ по-скъпи, но качеството е друго..

Прав си колега :)

:) Дано снощи не си ме приел лично, щото говорех по принцип за asrock, иначе аз от твоята оферта примерно бих намалил харда на 160 или по-малко, но бих взел по-добро дъно, LG-то айде, бих се съгласил макар и с предпочитания към asus. :P

Ако не се занимава професионално с тия програми, машината е Ок, но опита ли нещо по-сериозно, според мен процесора е един от копонентите, които бързо ще го спънат. А и Photoshop примерно не е multithreaded и не се възползва от две ядра и това е още по-кофти. Познавам хора, които работят повечето време само с един отворен прозорец, бил той Photoshop, за тях един едноядрен процесор на 3.0 би бил по-добър от двуядрен на 2.4 примерно.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...