sasquatch Posted January 25, 2004 Share Posted January 25, 2004 Наскоро си преинсталирах виндоза и естествено той ми прецака bootloadera на linux който за нещастие (мое) е GRUB от който хал хабер си нямам та значи boot-вам се от CD-то и си монтирам partitiona на който ми е linuxa ама с тоя GRUB се побърквам щото има много за четене в man-a.Та значи ако има някой тук който да знае как да го оправя и може да отдели време да обяснява. 1000-а благодарности предварително. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted January 25, 2004 Share Posted January 25, 2004 Поне за мен - GRUB е 1000 пъти по-френдли за конфигуриране и поне 2000 пъти по-безопасно за използване от Lilo... А че ман страниците са кофти място за учене си прав - те са за справки. Иначе на сайта на GRUB (на сайта на GNU) има прекрасен туториал - кеф за четене. Ще е по-добре да прегледаш него отколкото да ти обяснява тук някой на две на три... И по-безопасно за компа ти ! Между другото - ако си си направил буут дискети за линукса няма проблем да стартираш от тях и да инсталираш ГРУБ наново - поне така си мисля де - някой да се произнесе... Но според мен - просто стартиране на "grub-install /dev/hda" би трябвало да възстанови нещата, защото груб ще се инсталне използвайки същите конфиг файлове като при първата му инсталация - а това е гот, освен ако не си преразпределил диска нещо... Но това е само предположение от моя страна. Къде блея?!? Щом имаш СД можеш да пробваш долното Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 25, 2004 Author Share Posted January 25, 2004 Звучи разумно имайки в предвид какво пише в man-a - blah blah - внимавай че да не останеш изненадан когато някой partition ти се прецака P.S. честно казано не ми мина изобщо през ума че GRUB има специален сайт THX Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 25, 2004 Share Posted January 25, 2004 Най-бързият начин за справяне с проблема е следния: След като си бутирал от emergency (rescue) CD и си монтирал линукс дяла, да речем в /mnt/linux, изпълняваш командата chroot /mnt/linux и след това grub-install /dev/hda, ако /dev/hda ти е диска, на който е инсталиран линукса Това сработва в 99% от случаите Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 29, 2004 Author Share Posted January 29, 2004 Значи глупавия GRUB като се опитвам да го инсталирам на MBR или на дискета казва - грешка , blah blah, не мога да прочета stage1 - който файл доколкото схванах е boot image който се записва на боотсектора и без него не става работата , така сега съм с LILO което пък не ще да зарежда big кernel ама за щастие имам и такъв който може да се зарежда edit: абе по принцип и с make big zImage трябва да се получи подходящ kernel image ама не съм пробвал още да вида.Освен това се сетих че може би GRUB-a ми наистина е прецакан и трябва да го разкарам и да го инсталирам наново (имам в предвид самата програма не да го инсталирам като bootloader). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 30, 2004 Share Posted January 30, 2004 edit: абе по принцип и с make big zImage трябва да се получи подходящ kernel image ама не съм пробвал още да вида.Освен това се сетих че може би GRUB-a ми наистина е прецакан и трябва да го разкарам и да го инсталирам наново (имам в предвид самата програма не да го инсталирам като bootloader). Moje i naistina da e precakan GRUBa ili niakoi ot failovete. Obache vinagi si kompilirai kernela s make bzImage, pri 2.4.x i nagore bzip kompresiata prosto e zadyljitelna Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasco Posted January 30, 2004 Share Posted January 30, 2004 не си инсталирай лоудъра на МБР-то. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted February 4, 2004 Author Share Posted February 4, 2004 Абе то лесно ще го сложа на дискета аз ама не е това целта, не ща да ми се подмятат разни дискети наоколо (или Rasco има в предвид нещо друго може би?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 4, 2004 Share Posted February 4, 2004 Ne vijdam nishto strashno v tova, da si instalirash bootloader v MBR Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted February 5, 2004 Share Posted February 5, 2004 Страшно няма. Освен ако не е dual boot с-ма, като в случая. Тогава винаги има опасност да ти се прецака Уин (все някога!) и да ти "наложи" преинсталация. А на всички ни е ясно как се отнася той към MBR... Цялата врътка отначало. Сигурно това има предвид rasco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted February 5, 2004 Share Posted February 5, 2004 Когато се инсталира в последователност, първо Виндовс, после Линукс - не може да има никакви проблеми. Ако все пак се наложи преинсталация на бозата, тогава тя естествено забърсва bootloader-a, но с операцията, която описах по-горе нещата се оправят за 2 мин. Правил съм го стотици пъти . Освен това LILO и още повече GRUB имат превъзходни опции за оправяне на всякакви подобни каши. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasco Posted February 5, 2004 Share Posted February 5, 2004 Страшно няма. Освен ако не е dual boot с-ма, като в случая. Тогава винаги има опасност да ти се прецака Уин (все някога!) и да ти "наложи" преинсталация. А на всички ни е ясно как се отнася той към MBR... Цялата врътка отначало. Сигурно това има предвид rasco. именно.откакто сложих boot loader на linux партишъна, Windows като сбозяса МБР-то, само сменям active partition и всичко е 6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted February 6, 2004 Author Share Posted February 6, 2004 Мда това като че ли е най-доброто решение и за моя случай THX Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.