Jump to content
BulForum.com

Проблем с разпознаването на 320GB Hard Disk

Recommended Posts

Работата е следната. Майка ми и баща ми бяха напълнили компютъра с някакви вируси, най-вероятно от Скайп. Преди да преинсталирам (защото това беше единствения начин за избавяне от досадата), сложих един нов 320GB IDE хард диск и преместих на него 1 от дяловете на основният ми хард диск. После влезнах под дос, форматирах дяла на основния хард диск и го изтрих. Съединих го с един от другите на същият диск и на ново създаденият дял, инсталирах свежа инсталация на Win XP (без SP-та. Преди преинсталацията бях с SP1). През всичките тези операции след прехвърлянето на информацията от дяла, 320GB-товият хард си е седял и нищо не съм правил по него.

Системата е със стар чипсет и още първият път когато свързах новият хард, в биос-а го засече като 138GB, но при стартиране на уиндоуса, преди да го форматирам ми показа, че има закачен нов хард диск, който беше разпознат като 300GB.

След като сложих новия уиндоус и стартирах системата, новият хард диск (320GB), беше разпознат като неформатиран диск с капацитет от 128GB и при цъкване на буквичката в експлорера ми предлагаше да го форматирам.

Днес го взех в офиса и го закачих на компютъра тук. Той съответно е с по-ново дъно. Взех го не за да пробвам дали ще тръгне, защото ми е напълно ясно, че ще тръгне. Взех го, за да видя дали информацията още седи незасегната (макар че бях 99% сигурен, че нищо и няма). Засече го веднага на 300, със името което му бях дал, форматиран на NTFS, файловете които бях копирал си бяха на него. Всичко наред.

Въпроса ми е: сеща ли се някой, какво може да е попречило софтуерно да бъде разпознат диска отново като 300GB след преинсталацията? Защото то е ясно, че хардуерно на това старо дъно няма да стане, а и производителя не произвежда дъна, така че не мога да намеря по-нов биос. Самоче озадачаващото е, че преди преинсталацията го засича като 300 и го форматира без проблем, а след това не иска. Данеби SP1 да предлага потдръжка за по-големи хардове?

...... Данеби SP1 да предлага потдръжка за по-големи хардове?

Отговора е да. XP без сървизпакове разпознава до 128G

Данеби SP1 да предлага потдръжка за по-големи хардове?

Позна...подобно на Win98 в XP има т.нар. 137 гигабайтов лимит, свързан с ограничението от адресирането. Проблемът е решен в SP1 и нататък.

П.П. Браво на wolf - бърз е. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...