w00x Posted October 19, 2007 Share Posted October 19, 2007 Работата е следната. Майка ми и баща ми бяха напълнили компютъра с някакви вируси, най-вероятно от Скайп. Преди да преинсталирам (защото това беше единствения начин за избавяне от досадата), сложих един нов 320GB IDE хард диск и преместих на него 1 от дяловете на основният ми хард диск. После влезнах под дос, форматирах дяла на основния хард диск и го изтрих. Съединих го с един от другите на същият диск и на ново създаденият дял, инсталирах свежа инсталация на Win XP (без SP-та. Преди преинсталацията бях с SP1). През всичките тези операции след прехвърлянето на информацията от дяла, 320GB-товият хард си е седял и нищо не съм правил по него. Системата е със стар чипсет и още първият път когато свързах новият хард, в биос-а го засече като 138GB, но при стартиране на уиндоуса, преди да го форматирам ми показа, че има закачен нов хард диск, който беше разпознат като 300GB. След като сложих новия уиндоус и стартирах системата, новият хард диск (320GB), беше разпознат като неформатиран диск с капацитет от 128GB и при цъкване на буквичката в експлорера ми предлагаше да го форматирам. Днес го взех в офиса и го закачих на компютъра тук. Той съответно е с по-ново дъно. Взех го не за да пробвам дали ще тръгне, защото ми е напълно ясно, че ще тръгне. Взех го, за да видя дали информацията още седи незасегната (макар че бях 99% сигурен, че нищо и няма). Засече го веднага на 300, със името което му бях дал, форматиран на NTFS, файловете които бях копирал си бяха на него. Всичко наред. Въпроса ми е: сеща ли се някой, какво може да е попречило софтуерно да бъде разпознат диска отново като 300GB след преинсталацията? Защото то е ясно, че хардуерно на това старо дъно няма да стане, а и производителя не произвежда дъна, така че не мога да намеря по-нов биос. Самоче озадачаващото е, че преди преинсталацията го засича като 300 и го форматира без проблем, а след това не иска. Данеби SP1 да предлага потдръжка за по-големи хардове? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted October 19, 2007 Share Posted October 19, 2007 ...... Данеби SP1 да предлага потдръжка за по-големи хардове? Отговора е да. XP без сървизпакове разпознава до 128G Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted October 19, 2007 Share Posted October 19, 2007 Данеби SP1 да предлага потдръжка за по-големи хардове? Позна...подобно на Win98 в XP има т.нар. 137 гигабайтов лимит, свързан с ограничението от адресирането. Проблемът е решен в SP1 и нататък. П.П. Браво на wolf - бърз е. Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted October 19, 2007 Author Share Posted October 19, 2007 Много мерси за бързият отговор Като се прибера вкъщи ще се ъпдейтна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.