Jump to content
BulForum.com

Компютъра ми замръзва и се рестартира

Recommended Posts

Здравейте,

От няколко месеца компютъра от време на време или замръзва или се рестартира, това стана след като сложих още един хард и нова звукова карта. Като цяло става въпрос за:

CPU: Intel Celeron 1700

Motherboard: Jetway VIA chipset

PowerBox: 300W Chieftec

HDD1: 40GB Maxtor ATA

HDD2: 160GB Maxtor ATA

Sound: C-Media CMI8738

CD-ROM - 54xMax

CD-RW - 52x32x52

Мисля, че захранването се претоварва но не съм много на вътре в тези неща така, че търся съвет от по-разбиращи. Според вас къде е проблема и как мога да го реша.

Благодаря предварително. :)

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Може да е някакъв бъг в драйверите ;) Пробвай по следния начин. Започваш да вадиш компонентите един по един и ще разбереш къде е. Ако е хардуерен разбира се :P

Успех :)

Не мисля, че е от драйверите тъй като не ползвам официалните, а едни OpenSource и са много добре направени. ;)

Ще сменя захранването като за начало и ако може да ми препоръчате някое. :)

Ако захранването си е технически изправно, не е от него, а то и да има проблем с него или стигат 300 вата и работи РСто или не стигат и не работи. 300 вата и то чифтек са предостатъчни за тази конфигурация. Проблема е софтуерен, някое устройство и неговите драйвери праваят цялата хава. А може и бозата...

Бозата(WinXP SP2) е преинсталирана 2-3 пъти от както имам този хардуер и винаги се старая да съм с послените версии на драйверите за хардуера ми. Бих свалил звуковата карта за няколко дни, но нямам алтернатива и ще ми е доста кофти без звук. Ох незнам какво да правя...

Бозата(WinXP SP2) е преинсталирана 2-3 пъти от както имам този хардуер и винаги се старая да съм с послените версии на драйверите за хардуера ми. Бих свалил звуковата карта за няколко дни, но нямам алтернатива и ще ми е доста кофти без звук. Ох незнам какво да правя...

честно да ти кажа и аз имам такава звукова карта и при мен ми се получава такова забиване за по минутка две, като я сложих нямаше проблем ( ако не се лъже нещо ) , но май жестоко се лъжа, може да я махна да пробвам какво ще стане, но като прочетох вече колко човека са недоволни от нея , значи и моя проблем е от нея :(

Това че е станало след като си сложил още 1 диск и звукова карта свежда всичко или до захранването или до картата. Пробвай да махнеш картата за ден-два или сложи друга - ако искаш ще ти дам една Yamaha 724 ако дойдеш да си я вземеш сам и ми донесеш подарък 2 кутийки (330мл) кока кола лайт (2 щото да има поне 1 за мен че жената ми е доста бърза като стане въпрос за кока кола). Или е това или е захранването, няма какво друго да е.

Eleutherios of Pelorygion, ти какво залагаш че ако захранването не стига, компютъра или работи или не работи но средно положение няма (това ти го казваш и затова те питам на колко бири искаш да се обзаложим). Случайно да си наясно че нещата в зависимост от консумацията харчат различно количество ток? Натовари процесора и паметта с някакви сериозни изчисления а видеото с 3д графика и замервай колко ток харчи. Дисковете и те същата работа - като не работят усилено не харчат много ток. Това че компютъра пали и boot-ва не значи че захранването е достатъчно. Ако е на ръба компютъра ще почне да се държи меко казано "странно" и ще забива чат пат.

Така да дам малко повече информация от това което забелязвам - компютъра попринцип замръзва или се рестартира като извършвам тежки операции като компилиране, копиране на много файлове и отваряне на доста тежки приложения заедно като Visual Studio 2005, Photoshop и тн... Много рядко се е случвало да забие когато е в idle или когато си чатя с приятели.

Срамота - да можеш да работиш с Visual Studio а не можеш да се досетиш че точно при натоварване забива - което моментално трябва да те наведе на извода че на захранването му се "огъват колената". Сменяй с fortron 450w .. това "чифте" нищо не ми говори на мен, но от фортрон имам много хубави впечатления (в момента съм със 700W-ия им модел).

оффтопик: С VS2005 - какво правиш ако не е тайна? :)

Ако го прави при копиране на много файлове и си използвал новият хард е възможно да е от харда .

Пробва ли да го махнеш ?

Ако проблема остава значи е от звуковата карта .

Захранването е достатъчно за компютъра , но ако някои компоненти се претоварват и заради това да се превишава лимита на захранването , значи пак имаш хардуерен проблем в някой от новите компоненти , а това означава , че все ще трябва да смениш нещо .

Незнам програма за диагностика и мониторинг на аудио карта , но за всеки случай погледни в сайта на производителя ... понякога пускат такива прогррами и аз утре ще питам един приятел да видя той дали ще знае нещо .

п.п. Брао бе доктор Хаус , как му изтреля правилният отговор , давай малко по-сигурно , то е лесно да кажеш сменяй ама ако продължи да забива и с ново захранване значи проблема не е решен .

:)

Захранването е достатъчно за компютъра , но ако някои компоненти се претоварват и заради това да се превишава лимита на захранването , значи пак имаш хардуерен проблем в някой от новите компоненти , а това означава , че все ще трябва да смениш нещо .

И как професоре успя да заключих че мизерните 300W са напълно достатъчни особено ако захранването не е първа младост? На колко бири искаш да се обзаложим че като смени захранването и ще се оправи?

Възможно е при монтирането на новия диск или на звуковата карта да се е счупило дъното при натискането на кабела или на картата в слота, ама знаеш ли колко по-малка е вероятността това да се случи? Също така ако диска е проблемен много по-вероятно е да няма нищо общо с цялото натоварване на компютъра... Да не говорим че щеше да има сини екрани ако беше от него докато захранването падне ли под необходимото ниво и всичко буквално замръзва. Имал съм на няколко пъти такъв случай и при всичките е било захранването, докато с диска стане ли нещо излизат сини екрани и си пише черно на бяло че нам си кой си диск нещо се е оакал.

@lil_stenly Харда след като го взех съм му правил доста тестове, за да съм сигурен че е качествен. :)

Иначе ако намериш такава тестова програма за звуковата карта ще е супер.

Срамота - да можеш да работиш с Visual Studio а не можеш да се досетиш че точно при натоварване забива - което моментално трябва да те наведе на извода че на захранването му се "огъват колената". Сменяй с fortron 450w .. това "чифте" нищо не ми говори на мен, но от фортрон имам много хубави впечатления (в момента съм със 700W-ия им модел).

оффтопик: С VS2005 - какво правиш ако не е тайна? :)

Мерси, ще мъча тия дни да събера някой лев и да взема новото захранване. :)

оффтопик: Колкото до VS2005 - мъча се да си изкарвам хляба в начален стадии, правя графичен потребителски интерфейс(GUI) и сервизи на C\C++, като главна цел ми е мултиплатформеноста, но работя предимo под Windows заради глезотийките на Студиото, а под Linux само компилирам. :)

Еми аз само пускам предположения .

В повечето случаи е захранването ама да се натовари само от един хард в повече , макар и да има много компоненти .

Не пия алкохол .

п.п. Наистина ще е добре ако се намери нещо от сорта за диагностика на аудиото ама не ми се вярва да има точно такова нещо (в гугъл имало всичко или поне така казват) и ще е хубаво ако работи .

п.п. Повечето такива неща намерени из нета не правят кой знае какво .

:)

Еми аз само пускам предположения .

В повечето случаи е захранването ама да се натовари само от един хард в повече , макар и да има много компоненти .

Ами захранването ако не е първа младост може да се е крепяло вече на магия - имаше разни power calculator-и и на няколко от тях видях да се пише на колко години е захранването. А и явно стига ама вече е на ръба цялата работа затова и при по-дълго натоварване (забележи че не са някакви малки пикове ами пускането на тежко приложение което товари и процесора и паметта и диска) и загива. Вероятно не винаги - всичко зависи колко е прегряло и какво му е настроението а това е сигурен признак че точно захранването прави проблема. Пък и както казах - вземе ли да се държи странно един компютър вероятно е или то или паметта, след това по статистика при мен е дъно и след това са дисковете като дисковете сдадат ли багажа и се почват хубави сини екрани на които пише конкретно какво се е омазало и кой точно диск.

Първо:

Motherboard: Jetway VIA chipset

Sound: C-Media CMI8738

Тия двете д*хат на потни коне в горещ летен ден. С драйвери оправия няма, тя Си-медията опровергава твърдението, че квото и да е е по-добре от вграденото. А пък замръзването обикновено става от две неща. 1. Прегряване 2. Проблеми с харда. Не изключвай самия кабел на харда да се е скапал. Случва се. Провери си дънцето за подути, и потекли кондензатори и ако някой от радиаторите по него(ако има де) е на пипане твърде горещ за да си задържиш ръката, не е на хубаво.

Второ

Видеокартата не си казал каква е. Ако е радеон 9200/фх5200/5500 с кофти драйвери получаваш победител.

Трето

Не го бъзикайте момчето какви са тия 450в захранвания за система дето консумира 120-140 натоварена. Ако е проблема е наистина в захранването, което можеш да измериш с мултиметър(не повече от 5% отклонение(12в жълто и черно. 5в червено и черно), едно фортронче 250-300в на старо ще ти е идеално. Няма страшно моя фортрон май е над 5 години и не е мръднал(не съм му пръв собственик, правя изводи от вида в който ми го дадоха)

и освен това кой каза че бирата е алкохол? То си е разделено: газирано, бира, алкохол... :P

ей изпревари ме. :P

Не го бъзикайте момчето какви са тия 450в захранвания за система дето консумира 120-140 натоварена.

Айде де... я погледни примерно този калкулатор: http://www.journeysystems.com/?powercalc

Според него процесора харчи към 62вата (или 72 - не съм сигурен но айде по-малкия да е)

видеото минимум 40 - до тука минахме 100-те...

Паметта вероятно са 2 парчета значи още 15 - общо 117 до тук

Дисковете - по 25вата всеки - значи общо 50 или 167 до тука

За CD-тата още по 20 на всяко или общо 40 прави до тука 207вата

Звуковата карта я дават 7 вата : 214 до момента

Сложи 2 вентилатор на кутията и 1-2 устройства закачени към USB-то и получаваш МИНИМУМ 235 вата.

При това при ново захранване а те като остаряват сещаш се какво става особено ако е някакво китайско - хората не случайно да сложили "остаряване на кондензаторите" в някои калкулатори... що ме караш посред нощ да търся такива глупости за да ти докажа че не си прав като можеше да се ровнеш набързо с гугъл вместо да говориш наизуст. Ей от такива пишман майстори като теб какви ядове съм брал - особено от автомонтьори дето като видят колата вече знаят къде е проблема вместо да я закачат на стенда и да намерят освен най-очевидния и другите 3 по-дребни проблемчета и да оправят всичко наведнъж ме размотават седмици и се обясняваме до припадък докато накрая свършат каквото трябва, само дето вече са ми загубили толкова време че направо трябва аз да им взимам пари а не да им давам щото моето време и то си струва нещо...

Според този калкулатор го изкарах 250вата необходима мощност според това което е написал (а може да има и още неща)... Като вдигна Capacitor Aging и се увеличава - на 50% даде 346вата за пиково натоварване 100% - ето ти и проблема с 300 ватовото захранване. Вземе ли китайско на 2рата година пак ще почне да му прави номера.

Ако вземе 400вата ще е ок, аз бих взел 450 щото не съм сигурен утре какво ще ми щукне да ръгна в компютъра и определено няма да ми се занимава да купувам ново захранване още 1 път... последното ми 500ватово го продадох преди време за 50лв а беше фортрон който съм го взимал за 120лв да не е било и в $. Има ли смисъл да икономиса сега 20тина лв за да загуби после 50 при продажбата ако реши да се ъпгрейдва нещо?

Тия калкулатори аз въобще не ги броя за свирка. Имам си аз измерител на консумираната мощност, мерил съм на кабела на захранването колко точно точи и ти гарантирам че тая система, не консумира повече от 120-140в. Едно време имах подобна и имам някакви спомени. Натоварена Core2 Duo@2.6+7600GS с клок до ГТ че и малко отгоре+2 пръчки памет, един хард + двд бърнер, водно, 5*12см вентилатори + цд + wi-fi + LCD Монитор + 5.1 саунда X-540 не можаха да ми качат над 230в. Меря преди разклонителя за всичките работи. Аудиото свири нещо но не е докрай, щото хората спът. :) Прав е човека ако иска да се запаси за бъдещето, но ако е само до захранването и иска евтино...

Така още малко инфо от мойте наблюдения... Вече втори ден го държа почти idle, ползвам го само за чат и музика и проблеми няма и днес преди 30 минути пуснах пак VS компилирах 1-2 неща и замръзна след което минаха 5 секунди и се рестартира иначе за нещатата, които съм забравил да спомена:

Video Card: GeForce MX 440 64MB

RAM: 2x256 DDR400

PCI Lan Card Realtek

pi4 bi trqqlo da nqma6 nikfi problemi 6tom ti e priel harda i sound cartata moje i ne6to zahranvaneto da prenatovarva6.bez da se vidi ne moje ei taka na zula da se kazva trqq se zasi4at raotite kak bacat na kfa mo6tnost i 6a si kaji kfo e :)

...Вече втори ден го държа почти idle, ползвам го само за чат и музика и проблеми няма и днес преди 30 минути пуснах пак VS компилирах 1-2 неща и замръзна след което минаха 5 секунди и се рестартира...

Което отново води съмненията към захранването. ;)

Ако имаш все още съмнения и към прословутата ти аудио карта, що не й пуснеш един RMAA тест...ако й има нещо, докато засича качествените й параметри, ще отчете и проблема. Мен обаче ако питаш...даже и да е наред, като знам колко струва и как "свири"...направо бих я сменил с някой Live! Value за 20-тина лв. (освен ако не си учител...не вярвам да ти натовари много бюджета :laughing: ).

По принцип такъв род непостоянни проблеми трудно се диагностицират...най-лесно става с махане на елемент (и евентуално заменяне с друг от същия род) и последваща проба...едно по едно. За тези фризирвания бих заложил в следния ред - 1. захранване 2. дъно 3. всичко останало...като гледам какъв спор се заформи...даже може да си спретнем игричка с наддавания - барем да се пооблажим с някой лев от спора. :bgrin:

И как професоре успя да заключих че мизерните 300W са напълно достатъчни особено ако захранването не е първа младост? На колко бири искаш да се обзаложим че като смени захранването и ще се оправи?

Възможно е при монтирането на новия диск или на звуковата карта да се е счупило дъното при натискането на кабела или на картата в слота, ама знаеш ли колко по-малка е вероятността това да се случи? Също така ако диска е проблемен много по-вероятно е да няма нищо общо с цялото натоварване на компютъра... Да не говорим че щеше да има сини екрани ако беше от него докато захранването падне ли под необходимото ниво и всичко буквално замръзва. Имал съм на няколко пъти такъв случай и при всичките е било захранването, докато с диска стане ли нещо излизат сини екрани и си пише черно на бяло че нам си кой си диск нещо се е оакал.

Аз с теб се обзалагам на 5 Хайникена(малки, че големите почнаха да ги правят в Загорка), че не е от захранването. Все пак не съм 100% сигурен, но шансът да е захранването според мен е по-малък от 10% така, че рискувам. :P

Обзаложихме ли се ? :)

Тъй като не се съмняваш в драйверите, провери в кутията да ли има прах и, ако има почисти без да търкаш с каквото и да е било, просто с духане.Прахът е главното нещо, от което може да имаш проблема.След това провери температурата на всеки един компонент. За тази цел използвай EVEREST Ultimate .Провери си и напрежението на контакта, може и от това да е.

Сега за да не ти се рестартирва компютъра направи следното: Десен клик върху My Computer -> Properties -> Advanced -> трети бутон Settings и премахни отметката Automatically restart .Този път ако забие ще е на син екран, снимай грешката или я препиши и я постни тук.

П.С. Аз имах същия проблем.Проблема беше от видео картата.Но от мненията, които прочетох установих, че има съмнения в захранването (не мисля да е от него).Аз те съветвам да си провериш и охлаждането как е. :) Пиши от какво идва проблема.

Айде и весело :punk

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...