Zebra Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 От няколко дена насам се опитвам да изобретя нещо уникално. Да разбия всички очаквания на физиците и да спечеля доволна сума, нобелова награда, руса мацка , да стана световно известен и т.н. Нека не бързам с последиците от великото откритие. Първо трябва да получа малко идеи и от вас. Навярно всеки е чувал или/и учил в училище за този феномен наречен Перпетум Мобиле, а за тези които не знаят - това е вечен двигател, който не използва гориво. Сигурен съм, че Перпетум Мобиле съществува и вярвайки си, че "Няма невъзможни неща" започнах голямото търсене в гугъл и други търсачки. Въпросът ми е някой друг интересувал ли се е от този "феномен" и можете ли да дадете някакви идеи за сътворяването на такъв двигател с доста голямо КПД (над 101%) ? Условията са ясни.. безкрайно и евтино Хайде помагайте да преодолеем закона за съхранение на енергията. Базирам се на идеята, че Слънчевата система е огромно пространство с безброй тела движещи се постоянно и без да използват енергия за това движение... или? Моля всички отговори, независимо положителни или не, да имат отговор на въпроса защо и нека темата бъде уважена. Все пак да размърдаме малко мозъците си за една забавна (според мен) тема. Позволени са и консултации с други източници (сайтове, енциклопедии и др.) Желателни са и чертежи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz^^ Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 Ето един хубав според мен дизайн. Нужни са магнит и метално топче. Магнитът привлича топчето, то се изкачва по наклонената равнина , горе има дупка, топчето пада, а един улей го връща в началото. Жалко, че не се е получил. Така и не разбрах защо. Има и други дизайни, малко по-фантастични, но все пак правдоподобни на пръв поглед. Коментар: Ако се построи уредбата на Уилкенс ще стане следното: топчето, дотъркаляло се до отвора О, няма да пропадне а ще го прескочи или ще заседне в него, привлечено от силния магнит. При слаб магнит, ако пропадне в отвора О , като се търколи до извивката К, то няма да може да се изкачи по наведената равнина, тъй като силата на слабият магнит, няма да е достатъчна да продолее силата на тежестта. Според мен това може да се опитаме да го избегнем като направи по-голяма дупка или просто я разположим на друго разстояние от магнита. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 Ами създай нано-двигател, впрегни в него Брауновото движение и перпетуум-а ти е готов.Но само в определени условия Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zebra Posted October 15, 2007 Author Share Posted October 15, 2007 [23:45:32] (•̪●) KoNSTaNTiN каза: Значи първоначално без да знам какво е ПМ измислих един модел, ел.двигател задвижва голямо зъбно колелце дакажем радиус 10 см, голямото колелце задвижва по малко с радиус 5 см и докато голямото направи един оборот малкото ще направи 2. След това малкото колелце е свързано с динамо което превръща оборотите в ел. енергия после тази енергия отива да задвижва ел.двигателя. Натеория това е Перпетум Мобиле, но физиката както каза госпожата ми по физика дава много ама не и твърде много сиреч дава ни ел.енергия, но не и безплатна таква . Цялата работа се крие в колелцата и по точно енергията което е нужно голямото колелце да задвижи малкото е твърде голяма и точно там се губи тази енергия ( не ел.енергия ). Перпетум Мобиле може да съществува когато физична енергия несе губи при задвижване на колелцата. Енергия несе губи когато и двете колелца са с еднакъв радиус но как едното колелце ще направи един оборот и другото един и динамото няма да може да "пройзведе" достатъчно ел.енергия зада задвижи ел.двигателя. Зада съществува ПМ трябва да се намери начин колелцата да са с еднакъв радиус но едното да прави повече обороти дори и с малка стойност, но оборотите на второто колелце трябва да са повече от първото. Според мен това ще е възможно ако се намери алтернатива на повърхността на колелцата не да са с зъбчета, а аз говоря за една доста сложна схема която едвали ще бъде измислена в следващите няколко века защото ПМ има доста голяма история не е нещо от вчера има го от много векове и много гениални умове са мислили над този въпрос и ПМ е бил мечта на огромна маса от хора, според мен трябва да се изработи програма която да намери как да изглежда точно тази повърхност или как ще са "зъбчетата" (ест по сложен вариант), но пак говоря за някакви невиждани алгоритми и невиждан свръх компютър чрез който да се намери желания резултат.[23:52:57] (•̪●) KoNSTaNTiN каза: ама това става въпрос за физиката на Земята сене знае физиката на Луната каква е ако меразбираш Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiTT BuLL Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 ами ако първото зъбно колело си е някакво подобие на нормалното , с неподвижни зъби или нещо от този сорт, а зъбите на второто са подвижни , или искам да кажа ,зъбите да се въртят независимо от самото колело ( но смятам че ако е са блокирани да се въртят само в едната посока ще има ефект) и така на първото зъбите ще предават движението на зъбите на второто ( само не съм сигурен сега дали подвижните зъби да са на първото или на второ , малко ми се спи ) и така едното колело ще боксува един вид и ще развива по-големи обороти спрямо другото , виждал съм нещо подобно , но не за предаване и съответно , увеличаване на енергията , а може и да съм писал пълни глупости , но все пак .......... Все пак и на аватара ми има нещо подобно утре ако ми остане време , ще се опитам да начертая какво имам предвид , но ще се консултирам и с един доцент,с който може да си блъскаме малко главите , поне ще е интересно Колкото до магнита с топчето , не знам точно дали е уместно да го пиша, но ако магнита някак си се направи да на импулси , може и да стане желания ефекти , но май ще трябва ел. енергия Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz^^ Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Колкото до магнита с топчето , не знам точно дали е уместно да го пиша, но ако магнита някак си се направи да на импулси , може и да стане желания ефекти , но май ще трябва ел. енергия Става с електромотор. Но тогава няма да е перпетуум мобиле . Харчим енергия от акумулатор :/. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 ... Базирам се на идеята, че Слънчевата система е огромно пространство с безброй тела движещи се постоянно и без да използват енергия за това движение... или? ... Абсолютно не вярно! Разбира се, че използват енергия. Пък и ме разби с постановката - реших да изобретя перпетуум мобиле и... разрових Гугъл... свежо. Няма такова устройство, апаратус, машинария, уотевъ, дето да не трансформира енергия при движение (потенциална в кинетична, кинетична в кинетична...) Това е заложено в определението за движение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Ами създай нано-двигател, впрегни в него Брауновото движение и перпетуум-а ти е готов.Но само в определени условия Забрави да споменеш че трябва да хване и впрегне на работа и поне един дявол на Максуел Между другото на работата преди време ни посети ИЗОБРЕТАТЕЛ на перипетомобил Колегите се изпокриха и ме оставиха аз да се разправям с него - отстрани може и да било весело ма на мене тогава не ми беше до смях. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 И нас, на 1 конгрес по физика, ни пълнеха главите с глупости... До колкото е възможно да се създаде, го правят в момента във Франция. Когато завършат станцията, ще направят нещо подобно. Все пак - слънце на земята и 3 трилярда долара. Звучи добре, нали? Има време до 2015. Ша поживеем, ша видим. Аз доста разгледах и съм склонен да вярвам, че ще стане готово по - рано и ще има по - голям успех от очаквания. Ако на някой не му е ясно за какво говоря, ще напиша в следващ пост или някой да обясни вместо мен... Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Това, че не съществува ПМ е част от световната конспирация. САЩ имат такъв и още от 47-ма година и го крият в онази зона дето не съществува Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Мале, мале... пак тема за световните заговори... яко... Не ни трябва перпетуум мобиле, просто чист и икономичен начин да извличаме ядрената енергия... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yorkie Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Мале, мале... пак тема за световните заговори... яко... Не ни трябва перпетуум мобиле, просто чист и икономичен начин да извличаме ядрената енергия... Да... звучи много лесно, нали Никакво перпету... каквото и да е там не ни трябва, нито ядрени хави, просто чисто гориво, а не с толкова много добавки и смеси и пари за наливането му. Нямам нищо против да си карам на бензин, ама нещо много взе да ми идва нанагорно. Значи, като го смятах ми излиза около 150лв/месец за зареждане. КЕ СЕ МРЕ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 просто чист и икономичен начин да извличаме ядрената енергия... ... са слънчевите батерии Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Явно никои не е чувал за станцията за водороден синтез във Франция, която скоро ще захранва цяла Европа с ток? И явно никой не гледа новини и не се интересува от тия работи освен Сандман? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Става с електромотор. Но тогава няма да е перпетуум мобиле . Харчим енергия от акумулатор :/. Магнитът е електромагнит, който се захранва... ъъъ по някакъв начин от енергията, която топчето създава падайки надолу по улея, съответно се включва, когато то стигне долу - точно навреме за да го издърпа догоре, но енергията му свършва точно в правилния момент и топчето пада в дупката, само за да стигне додолу и да го зареди пак. Нямам идея как ще стане това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitz^^ Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Магнитът е електромагнит, който се захранва... ъъъ по някакъв начин от енергията, която топчето създава падайки надолу по улея, съответно се включва, когато то стигне долу - точно навреме за да го издърпа догоре, но енергията му свършва точно в правилния момент и топчето пада в дупката, само за да стигне додолу и да го зареди пак. Нямам идея как ще стане това. За това нещо говорех. Само дето съм ги пообъркал малко :]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 И нас, на 1 конгрес по физика, ни пълнеха главите с глупости... До колкото е възможно да се създаде, го правят в момента във Франция. Когато завършат станцията, ще направят нещо подобно. Все пак - слънце на земята и 3 трилярда долара. Звучи добре, нали? Има време до 2015. Ша поживеем, ша видим. Аз доста разгледах и съм склонен да вярвам, че ще стане готово по - рано и ще има по - голям успех от очаквания. Ако на някой не му е ясно за какво говоря, ще напиша в следващ пост или някой да обясни вместо мен... Явно никои не е чувал за станцията за водороден синтез във Франция, която скоро ще захранва цяла Европа с ток? И явно никой не гледа новини и не се интересува от тия работи освен Сандман? Е да, ама ядрения синтез не е перпетуум мобиле. Ако успеят да докарат повече енергия от вложената в това дето го мъдрят във Франция ще е добре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Магнитът е електромагнит, който се захранва... ъъъ по някакъв начин от енергията, която топчето създава падайки надолу по улея, съответно се включва, когато то стигне долу... И какво ще стане? Много просто - електромагнита ще харчи повече ток отколкото топчето създава щото в системата има загуби..... Явно никои не е чувал за станцията за водороден синтез във Франция.... Чували сме и следим с голямо внимание развитието. Лошото е че руския "ТОКАМАК" който доработват във Франция работи със смес от деутерий и тритий (тежки изотопи на водорода). Освен че са редки и трудни за добив вещества, тритият допълнително е силно радиоактивен. При реакцията сместа дава плътен неутронен поток и заразява всичко около реактора. Всичките конструкционни материали в тези условия стават крехки като стъкло след известно време, а не могат да се изхвърлят лесно защото през това време са станали и радиоактивни. Термоядрения реактор се очертава да е не по малко опасен от атомния си събрат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Явно никои не е чувал за станцията за водороден синтез във Франция, която скоро ще захранва цяла Европа с ток? И явно никой не гледа новини и не се интересува от тия работи освен Сандман?Е, добре де как стана сега това? Тъкмо мислех да пиша да не бъдеш толкова сигурен, че никой не знае и ти..... От много време се говори за станция за контролируем термоядрен синтез, т.е. да си направят станция с едно малко слънце в средата, ама винаги са се чудили кое ще издържа на температурата на частиците и решили, че магнитното поле е най-добрия вариант. Но пък поради не знам какви си причини трябвало частиците да се движат в това магнитно поле с еди каква си космическа скорост. Общо взето, до колкото разбрах - до никъде не са стигнали. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 И какво ще стане? Много просто - електромагнита ще харчи повече ток отколкото топчето създаващото в системата има загуби..... Нямам идея какво ще стане, не съм физик, нито разбирам каквото и да било от физика. Просто говоря глупости, форумите са за това Но на теория може да се измисли някакъв метод да се елиминира триенето на топчето и по този начин да се избегнат загубите, или да се подобри някак ефективността на получаването на енергия... не се знае какво ще измислим в следващите 10 години (offtopic) това със слънцето на земята нямаше ли го в спайдър мен? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Sandman... Измислено е как да поддържат температура от 1 000 000 градуса... Няква смес от титан и незнамсикво, под натиска на електромагнитно поле, успява да устои на някъв процент от тия градуси. Но енергията не се допира до стените на въпросния метал, а е на достатъчно р-е от него. Така че - измислено е. Проблема е в трития и в хелия. И 2те са мега радиоактивни.... @волф ...ще дава повече от колкото взима, защото океанът е безкраен ресурс на водород. @легопчо Нищо общо. EDIT : Пропуснах няколко запетайки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Проблема е в трития и в хелия.И 2те са мега радиоактивни.... Има ли радиоактивни изотопи на Хелия? Доколкото си спомням бях чел, че на Луната около полюсите имало големи залежи на някакъв изотоп на хелия, който бил идеален за термоядрения синтез. А за опитите във Франция съм чувал, че имат резултат - постигат синтез именно чрез силни електромагнитни полета, които да държат плазмата да не се опират в стените на реактора. Но за момента енергията вложена в постигането на температурите и поддръжката на полето била по-голяма от тази, която получават като почне синтеза. Ама били близо до обратния случай т.е да почнат да изваждат повече енергия от вложената. Може пък и до 2015 да имаме вече резултати. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psihara^^ Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Ъъъъ... На нас не ни тряа хелий... А водород. Ние хелия ша си го получим. Хелиевите ядра се разпадат, а водородните се синтезират... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Ау мнозина известни и неизвестни учени са си били главата над тоя въпрос. Номера е да се измисли двигател, който да не отделя никаква топлинна енеригия при работата си. Така се сътворява КПД 100% Тука писахте за нещо с зъбни колела, но доколкото прочетох никои не все под внимание силата на триене между предавките, която е основна за загубата на полезно действие. Та с 2 думи силата на триене, която неизменно се поражда при всякакво движение, превръща енергията в топлинна, която напрактика се "харчи" от топлообмена между телата. Т.е. с други думи трябва да се нулира силата на триене за да може да се осъществи идеята. И понеже всички неща в кухнята на малкия изобретател Zebra се трият, мисля че идеята му за нобелова награда с гугъл и руси мацки е обречена на провал. А по повод на другите експерименти-те също не са машини ПМ. Те просто харчат неизчерпаеми напрактика ресурси, като гравитация, земно ускорение и тн. Та вечен двигател няма Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted October 16, 2007 Share Posted October 16, 2007 Тва с французите е хубаво, ама не е перпетуум мобиле, нито пък е близо до него... щото то отново преработва внесена отвън енергия в енегрия... пък било то изнесената 1,5 пъти повече от внесената... идеята на перпетуум мобилето е да е самодостатъчно - да не изисква внасяне в системата му отвън на каквато и да било енергия под каквато и да е форма. Така че... Даже и да успеят французите, няма да е перпетуум мобиле... а просто свърхефективен термоядрен реактор, който консумира водород за да произвежда ел.енергия... maddrum - именно... перпетуум е система в която не се ВНАСЯ енергия или ресурс от вън... а това за зъбните колела... дори и за куриоз не става, камоли да се коментира сериозно, прилича на умозаключение на седмокласник. BTW - слънцето е такъв термоядрен реактор. интересно е как ще успеят да затворят слънце в контейнер. тая задача е като оная за младия изобретател, дето отишъл при Едисон да му предложи формула за универсален разтворител... и Едисон му казал, че няма хляб в тая идея - в какво ще се произвежда, съхранява и продава тоя универсален разтворител, ако е универсален?! Или е универсален - ergo невъзможен, или не е универсален - ergo не е нещо повече от поредния разтворител... Френската идея е яка, ако успеят примерно в Космоса на разумно разстояние от Земята да запалят такава термоядрена реакция - един вид да запалят второ слънце. После тука само пляскаме слънчевите панели и се греем... Или примерно да изкарат Юпитер от равновесие и да го накарат да избухне, ама мааалко, не много, че ще ни изпече... той и сега доколкото знам отделя повече топлина отколкото приема от Слънцето - т.е. на ръба е да стане от планета звезда... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.