Jump to content
BulForum.com

CPU upgrade -> RAM-а падна

Recommended Posts

тц ... 371 ще е ако е на "AUTO", залагам си рамта просто че ще тръгне на 1040мхз (или поне ще се опита, може компа да не изгрее на тая честота :D ) ако се сетне ддр2 800 в биоса..

тц ... 371 ще е ако е на "AUTO", залагам си рамта просто че ще тръгне на 1040мхз (или поне ще се опита, може компа да не изгрее на тая честота :D ) ако се сетне ддр2 800 в биоса..

Не бързай да залагаш главата си :P

в BIOS в DRAM configuration е сетнато на DDR2-800, даже последно като ровех, мисля там нямаше Ауто, а само от DDR2-400,533,667,800. Но не залагам главата си че няма Ауто, просто в момента е на ддр2-800 със сигурност. И при дефаулт 2.6 проц, работи на 373.

Просто предполагам ако има Ауто и се сетне на него, ще ползва SPD от рамта за да сетне настройката автоматично (което в случая с мойта рам пак щеше да е 800), в случая просто ръчно е дадено ддр2-800.

явно при твоето дъно има още нещо което трябва да се барне.. по тази логика всеедно неможе да се клоква рамта над 800 което е немислимо... :P

едит:

Просто предполагам ако има Ауто и се сетне на него, ще ползва SPD от рамта за да сетне настройката автоматично (което в случая с мойта рам пак щеше да е 800), в случая просто ръчно е дадено ддр2-800.

не ще сетне рамта на такаф множител CPU/RAM че да не минава 800, в случая 533 защото при 667 (cpu/6) и 800 (cpu/5) минава 800мхз и е всеедно клок

явно при твоето дъно има още нещо което трябва да се барне.. по тази логика всеедно неможе да се клоква рамта над 800 което е немислимо... :P

Еми явно, за клок само на рама, не знам. Но в момента е на 800 ръчно (то не е и барано де откакто е купено дъното).

едит:

не ще сетне рамта на такаф множител CPU/RAM че да не минава 800, в случая 533 защото при 667 (cpu/6) и 800 (cpu/5) минава 800мхз и е всеедно клок

Защо го казваш така все едно се подразбира cpu/6 при 667?!

2600/6 = 433 (Доста над ДДр 800)

2600/5 = 520.

При 2600 (дефолт) делителя е cpu/7 = 373. Ако сетна 2.4, става cpu/6 = 400MHz.

Та тоя делител има ли начин да се променя ръчно, че аз не намерих в BIOS.

Ако в BIOS сетна рама DDR667, дъното само слага делител cpu/8 (при 2.6), което е 325, за да не превиши 333 (667).

Абе какс а го мислили архитектите не знам, ама квото е, с един 5600+ няма да го мисля повече, а и не ми е тва работата да се занимавам с тайминги :)

уф... значи и аз съм имал грешка в сметките мисля че разбрах как се определят делителите..

разделят се мандахерците на процесора на мхз-ците на рамта, 2600/800 - 3.25 този коефициент се умножава по 2 и получаваш 6.5, само че неможе да се пусне cpu/6.5 затова дъното избира най близкото цяло число -> 7

2600/7 - 371

като свалиш на 2400/800 = 3 по 2 = 6

2600/6 - 400

2600/667=3.89*2=~8

2600/8= 325(650)мхз за паметта

май тва е ключа към бараката.. :lol: :blink: :wacko:

А бе, tedy, нали има начин да го пуснеш при 2600/6 = 433? Твоята памет не мисля, че би имала проблем да издържи такива честоти при малко пипнати настройки в таймингите и вероятно напрежението (ако се налага).

Иначе решението да се хвърлиш на 5600+ е много добро, макар че ще трябва да ръснеш още някой $ отгоре. Много съм доволен от този процесор като производителност, ама да знаеш, че трудно се охлажда. Не знам какво ти е охлаждането, ама няма да е лошо да отделиш още малко парички за прилично такова, ако нямаш. Аз съм го пускал с тунинговано SUSURRO (с отрязан термодатчик), а оборотите се контролират от дъното, че на фул спиид е доооста шумен. Само по този начин успях да го задържа в рамките 45-50 градуса, независимо колко е натоварен или разтоварен. С термодатчика поддържаше 50-55. С ASUS CRUX също поддържаше 50-55 (пак с разпоен датчик), но някак си ми изглеждаше твърде малък за печката (въпреки че се справяше) и не му гласувах доверие. С разни Куулърмастъри от ниския клас минаваше 65 градуса за 2-3 минути, което автоматично ги изхвърли от играта. Сега гледам, че е наличен ASUS TRITON, от който съм най-доволен до момента и предполагам, че с него температурите ще бъдат още по-ниски. С X-MARS също не вярвам да имаш проблеми.

Дано да съм помогнал поне с малко този път! :)

С този съм, надявам се че не е от лошите и ще се справи поне през зимата, че не ми се дават още 100-тина лв за кулър. :)

А и си мисля, че щом клокнат 5200 до честотата на 5600 не дига повече от 55 при фулл лоад, истински 5600 ще е нещо подобно..

Иначе всичко хубаво, ама в BIOS не видях никъде откъде може да се сменя тоя делител на 6.

И пак: не искам да клоквам, камо ли рама до 433, и затва се спирам на сигурното.

Погледни тук като дадеш AI Tuning на Manual не излиза ли на рама да му зададеш 800мхз

Тц, двете неща се намират в отделни раздели и нямат връзка помежду си. AI Tuning е на Manual, то иначе няма как да сетна ръчно CPU шина, множител, волтаж и т.н.

Но настройката на рама е на 800 както казах и преди и тя може да се променя независимо дали в другия раздел AI Tuning е ръчно или Ауто.

Вече съм с 5600+, и се оказва, че като температура е даже 2-3 градуса по-хладен и засега не виждам трудности с охлаждането. В тоя момент е 37 градуса. Ама айде да предположим, че това е в границата на статистическата грешка или днес е по-студено от вчера.

Най-накрая всичко е в норма на default настройки :P .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...