Jump to content
BulForum.com

CPU upgrade -> RAM-а падна

Recommended Posts

Днес ъпгрейднах процесор, но понеже не съм много на ти с последните промени по работата и отношенията между шина на рам-а и CPU-то, имам един въпрос.

Досега бях с процесор X2 3800+/2.0GHz, DDR2-800, при което проца си работеше на 2.0, рама на 400 (800).

Всичко ок.

Днес сложих AMD X2 5200+/2.6GHz/2x1 cache. Флашнах и нов BIOS защото пишеше в asus.com, че тоя проц се поддържа от 0609 версия, а аз бях с по-стара, както и да е.

Та процесора е 200х13. РАМ-а сега вместо на 400 (800), работи на около 375(750 МХц).

Доколкото си спомням преди беше CPU/5 (т.е. 2000/5 = 400 МХц, което е нормалното), а сега ми пише CPU/7 делител (което е 375 МХц някъде).

Въпросът ми е - нормално ли е това което виждат очите ми? Всичко в BIOS е на Auto, НЕ СЪМ по клока.

Има ли начин да си подкарам рама отново на 400 МХц реални, и проца да си е на 2600?

Според това което ми се върти в главата, ако мога да променям тоя делител на шина на ЦПУ/ДРАМ, да го дам примерно на 6 с което рама да заработи на 433 МХц, това не е ли много клок, ако не, ако ъндърклокна проца на 2.5 и дам делителя на 6 вмсето 7, като така рама да заработи на 416МХц, ще преживея лекия клок, рама е 2х1 GB SuperT DDR2-800 5-5-5-15 dual със синкове фабрично.

Кой вариант ми препоръчвате ако състоянието в момента е нормално, като имате предвид, че търся СТАБИЛНОСТ, не искам клок (по възможност), но и не ми се ще рама да работи на толкова под номинала си.

Въпрки това обаче SuperPi сега го смята 1М за 31сек. на натоварен компютър с отворени разни програми и 90-тина процеса, а преди на 3800+ го смятах за 43 сек, бива.

EDIT: Забравих да спомена дъното - M2N-SLI Deluxe.

Благодаря ви.

Ами мисля от гледната ми точка на клокър, че е по добре да са клокнати 1/1, но в твоя случай мисля че е по-добре да преживяваш с лекия клок на паметта. Тя няма да има проблем с него според мен.

И все пак нормално ли е това което наблюдавам??

Какво имаш предвид под 1/1 клокнати? Много много не ги разбирам, имам някои мътни места около това кое на какво се дели за да се получи еди какво си, преди беше рама имаше отношение само с шината на процесора, примерно 200 рам, 200 шина на проц = 1:1, и там детайлите около това отношение, би ли обяснил малко по-подробно с 2-3 изречения, бързо ще схвана, и също така в BIOS кое мога и трябва да пипна, за 'лекия клок; за който говориш?

Т.е. делител 6 и процесор на 2.5 ъндърклокнат ли? (Ако мога да задам шина 12.5 разбира се).

Или може би говориш да клокна процесора на 2.8 ГХц (шината на около 215), с което при делител 7 рама ще си дойде на 400 МХц.

Ако 200 МХц за тоя проц няма да се отразят на стабилността, готов съм да прежаля, стига наистина стабилността да не пострада. Важното е да знам че рама не е под номинала си :) , но ако това крие дори минимални рискове за стабилността, ще седя както е сега.

е пусни си паметта на 433, кво ще доунклокваш процесора :blink: :wacko: Нищо няма да и стане на паметта :)

KAK? :)

За целта не трябва ли проца да го кача на 216 (2.8GHz)?

Чувал съм че на тва дъно 220 били проблемни или нещо такова, не искам да клоквам проца.

А как се качва само рама без да барам проца, може ли изобщо?

В момента съм downclock-нал до 2.4, рама стана CPU/6 = 400 MHz, при което дори в superPi не се усети почти никакъв спад, на 1М -> 1 секунда по-бавно, на 2М, 2 секунди, което е нищо, но предполагам по-memory intensive програми ще са по-добре, а и някак чувствам леко по-добре като че ли работи сега компа..

Виж сега 2600, на каквото и да го разделиш няма да получиш 400, трябва да е някакъв нестандартен множител на паметта. Според мен е най добре да го сложиш на CPU/7, рама да е малко даунклокнат и да дигнеш шината на процесора, който между другота не трябва да има проблем да ходи дори и малко над 3, щото е по нова технология. Та идеята е щом толкова искаш 400 да ги сложиш на 375 първо и със съвсем лек клок предполагам че 213 ще е достатъчен да го докараш до 400. Имаш добра памет и добър процесор със 65нм ядро, така че проблем не би трябвало да има.

едит: За да качваш рама без да бараш проца трябва да клокваш асинхронно. Трябва да има опция някъде.

Мерси за отговора.

Малко пояснение - процесора не е 65nm, а 90. Поне така ми показва навсякъде а и по маркировката така пише в нета каквото намерих.

Попрочетох туй онуй да се пообразовам поне малко, ама няма много време, та както ми се изясни, наистина с 2600 няма да получа 400 рам.

Както казах в момента съм на 2.4, от което следва 400 рам.

Пробвах 216 шина (2.8ГХц), при което рама стана 400 МХц. Разлика имаче в суперПи ~1 сек на 1М (30 сек.), на 2М -> 7 секунди (1:10).

Разгледах биос-а щателно, не намерих делителя да може да се мени отнякъде, дъното само решава дали 6 или 7.

За асинхронно също не намирам никъде нещо в BIOS. Или дори отделно да се сетва честотата на рама или някаква такава настройка, вероятно трябва моднат BIOS, така че засега ще карам или на 2.4 или ще го остава по дефолт на 2.6 и 373 рам.

отиваш в настройкита на биоса и пускаш паметта на 667mhz (не на ауто). Така 2600/6 = 433(866)мхз за паметта.

едит- друг вариант е: пускаш процесора на 215шина (2800мхз), рамта на 533 и тябва а получиш 400(800)мхз за паметта

пресмята се:

400 - cpu/10 2600/10 =260(520)

667 - cpu/6 2600/6 = 433(866)

800 - cpu/5 2600/5 = 520(1040)

на 533 само незнам колко е точно.. май варира между 7 и 8

отиваш в настройкита на биоса и пускаш паметта на 667mhz (не на ауто). Така 2600/6 = 433(866)мхз за паметта.

пресмята се:

400 - cpu/10 2600/10 =260(520)

667 - cpu/6 2600/6 = 433(866)

800 - cpu/5 2600/5 = 520(1040)

на 533 само незнам колко е точно.. май варира между 7 и 8

Хм, при мен сега настройката е на 800 и е CPU/7 = 373(746).

Ако дам 667 (333 реални), дъното няма ли да сметне цял делител който да резултира в 333 или по-малка честота на рама (делител 8 : 2600/8 = 325) ?

Добре, изясниха ми се до голяма степен нещата, имам само един последен въпрос засега:

Ако качвам само шината, примерно 210, множителя остава х13, и всичко останало по default,

PCI/PCI-E нали не се качват и те? Преди имаше подробност в дъната че ако не е локната честотата на PCI/AGP, и тя се качваше синхронно с cpu bus, което не е добре, но при АМ2 мисля, че трябва това да е оправено и да не се притеснявам.

Дъното е M2N-SLI Deluxe, какво ще кажете за тия честоти на ПЦИ/ПЦИ-Е?

Мда, сетнах го и наистина и PCI си седи 33MHz независимо от всичко.

Та искам да попитам директен въпрос:

Реших, че следния клок би бил добър за мен за да докарам рама на 400.

Bus: 216MHz (CPU: 216x13 = 2.8gHz).

CPU multiplier: 13

CPU Voltage: 1.375V

RAM: 400MHz (800 DDR) при делител 7 (дефолтен)

Та въпросът ми е това безопасен клок ли е?? Системата мога ли да разчитам че ще е стабилна, мисля че не е голям клок това като гледам че някои са докарвали и до 3.1 без грешка и 240 шина.

Кулъра е Arctic Cooling Freezer 64 pro, одеве на 2.73 GHz (210 bus) в idle държеше 40* а при фул лоад 53* макс.

Pri 2.8 мисля че 57 макс стигна оня ден като пробвах.

Т.е. на 2.8 тръгна нормално компа, няколко суперпира едновременно вървяха малко време без проблем, но нямам време да пусна тестове много часове да тествам затова питам вас, за вас тия настройки стабилни ли ще са? :)

Ами според мен си е напълно безопасен. Това са само 200 отгоре. Щом не качва над 60 не би трябвало да има проблем. Най-много да ти се наложи да праснеш още един вентилатор в кутията за по-добър поток и това е.

Не ми се рискува.

Както и да го гледам, хич не искам да го клоквам, 200 Мхц за мен са си доста и не искам постоянно да се страхувам ако някой ден получа BSOD, дали е от клока или от някой драйвер примерно.

На 2.8 1-2 часа 2 суперпи-та вървят без грешка, всичко е точно, но не ми се рискува, искам всичко да е по default. Още повече през голяма част от денонощието компа е ненатоварен, а работи 24/7.

Още утре отивам за 5600+, който е на 2.8/х14 и рама би трябвало да върви на 400 по дефолт.

Дано във фирмата се съгласят и да доплатя там някаква сума плюс разликата между 5200 и 5600.

А пък ако някой има интерес да купи чисто нов 5200+ боксов, който със сигурност ходи до 2.8 както го пробвах, да се обади до утре, ако не го вземат във фирмата, ще го продавам. :) Има 1г. гаранция минус 3 дена.

А бе, нещо много глупости прочетох в тази тема, ама да не вземе да се обиди някой.

При стандартни (дефолтни) честоти всеки един процесор от тази серия работи на шина (FSB) 200MHz. От неговия конкретен множител зависи на каква реална честота именно ще работи (в случая 13 за 5200+). За всеки един от тези процесори дефолтната настройкана паметта, при което тя работи синхронно с него е също 200MHz (DDR400). Честотата на паметта е в пряка връзка единствено с честотата на шината (FSB-то) и няма никакво отношение към реалната честота на процесора. Няма делители, няма множители и пр., които да ги обвързват. Тук не става въпрос за клок, а за дефолтни настройки (не че при клок се появяват такива зависимости). Да наистина, при адвансед настройки се появяват множители и делители, които връзват честотата на паметта с тази на процесора, но дефакто това е съотношение между честотата на процесора към шината от една страна и паметта към шината от друга. Всичко е свързано единствено с честотата на шината. Просто трябва да се оставят синхронните настройки, при които всичко е 1:1. Не вярвам някой да мисли сериозно, че съществува процесор (FSB 200), който не може да работи синхронно с паметта (DDR 400) при неклоквана машина. Та нали точно за това са стандартите?!? Нали затова се казват "стандартни честоти" и "стандартни настройки"? А при тях задължително FSB-то е 200MHz, PCI-E е 100MHz, PCI е 33MHz, а паметта е "by SPD" ( т.е. според записаните в нея заводски параметри, които за DDR400 са си DDR400).

Така че, tedy, няма никакъв смисъл да купуваш друг процесор, освен ако не искаш повече мощ, разбира се. Просто се порови из биоса за настройки 1:1 или синхрон. Единственото нещо, което може да пречи, е настройка на паметта със заглавие нещо от рода "разширена съвместимост". Тя трябва да се забрани, защото работата й е, да пуска паметта на по-ниски честоти и настройки (ако е DDR400 я пуска често като DDR333) за "по-голяма стабилност". Предполагам, че всичко ще си дойде на мястото, ако се заредят дефолтните настройки на биоса и се забрани разширената съвместимост на паметта. Чак след това може да се "тунинговат" по-фино някои стойности, за още повече бързина и стабилност. Но е препоръчително да не се ровичка много, ако не си наясно много с настройките.

...

Моите уважения, Marvin, но ми се струва, че жестоко си се заблудил в моя конкретен случай :) .

Тук става въпрос за сокет АМ2, който работи с DDR2-800 !

А ти, струва ми се досега говореше на база s.939 и неговия клок, където паметта е DDR400 (200 реални).

Четох доста тия дни, и при АМ2 паметта е обвързана с честотата на процесора като условието е (освен другите условия): Паметта да върви на честота, кратна на тази на процесора. Т.е. дъното избира най-малкото целочислено число-делител, че като раздели честотата на проца на него, да се получи честота на паметта, равна или по-малка от зададения стандарт в BIOS (DDR2-400/533/667/800). В моя случай е зададена ДДР2-800 понеже ако задам по-ниска, автоматично се получава още по-ниска честота (325 за ДДР2-667) - пробвано!

Така че 2600 (default cpu) делено на 7 = 373, а не 400 както искам да е.

А е 7, щото ако е 6, става 433>400 :) .

Ако сваля множителя на х12 (2400МХц), делителя става 6 и рама-> 400 (ДДР2-800).

Проца ще се продава 100% ако днес не се развият нещата както трябва.

Изобщо не се бъркам! И аз съм с АМ2. И съм сглобявал неизброимо количество такива досега. Това правило е валидно може би за всички платформи! Да не кажа, че и за много по-стари, че и интелски даже! Още не съм срещнал такова дъно или процесор, при който стандартните настройки да не са едни и същи (като принцип). Няма такъв филм, при който да не може стандартен процесор (а те всичките са такива) да не върви синхронно с паметта, при условие, че честотата се пъддържа от дъното. А и тя е възможно най-стандартната -200MHz! Онова с делителите е при настройки "за напреднали" и при желание за клок.

Изобщо не се бъркам! И аз съм с АМ2. И съм сглобявал неизброимо количество такива досега. Това правило е валидно може би за всички платформи! Да не кажа, че и за много по-стари, че и интелски даже! Още не съм срещнал такова дъно или процесор, при който стандартните настройки да не са едни и същи (като принцип). Няма такъв филм, при който да не може стандартен процесор (а те всичките са такива) да не върви синхронно с паметта, при условие, че честотата се пъддържа от дъното. А и тя е възможно най-стандартната -200MHz! Онова с делителите е при настройки "за напреднали" и при желание за клок.

Да, предположих след това, че имаш именно предвид това.

Само се питам дали правилно съм разбрал, че ме съветваш да сетна паметта на честота 2 ПЪТИ под нормалната за нея?? от 400 (800) -> 200(400ДДР) :D .

Та аз затва сменям проца, от 373 да отиде на 400 (800), ти ме навиваш да я сваля наполовина :P

А, чакай чакай! DDR ІІ 800 не е нищо повече от DDR 400 с коефициент 2. Просто по-нова технология, която дефакто не е нещо много по-различно. А DDR 400 е много по-бърза от DDR II 533 и това не вярвам да се оспори. И така обсъжданата стойност "CL" при фината настройка на паметта, която е добре да е "2" за DDR, че да е максимално бърза паметта, трябва да е "4" при DDR II, за да се изравнят по този показател. Пак х2! Просто както при AMD честотата на шината се умножаваше х2 за по-старите модели, за да се намери "истинското" FSB, а при интел множителят е 4 та народът се чудеше аджеба AMD с FSB 400 ли да си взема или Intel с FSB 800, пък то реално е едно и също. Сега май и в двата лагера е x4 и май чудене няма. Като скорост на шината де. Така че грешката е моя, че съм те подвел. Всъщност без много обяснения и уговорки съм приел, че DDR ІІ 800 и DDR 400 са едно и също. Настройките им са едни и същи. При дефолтни настройки, когато шината е 200 за процесора, при 1:1 с паметта (синхронен режим) шината на паметта също е 200 (400 за DDR и респ. 800 за DDR II). Това е!

...

Умееш да говориш, няма спор :D .

Обаче пак нещо не схванах какво имаш предвид, доколкото те разбрах, ми казваш, че ДДР2-800 е ДДР400 с коеф. 2. А какъв е тоя коефициент реално, не казваш.

Аз казвам, че ДДР2-800 си е ддр2-800, работеща на реални 400 МХц, като ДДР-то има същото значение както и при ддр1, т.е. double data rate, а не примерно 4-рно datarate, както може би ти се опитваш да ми кажеш. Също така нормалното CL при ддр800 е 5, а при ддр400 е 3 (разбира се има и CL4/2 съответно), но въпреки че е качен CL при ддр2-800, това не е единствения тайминг, който определя производителността й. В подкрепа на това, че все пак CL е най-важния, DDR3-1066, че и 1333 по реяюта като четох, с абс. нищо не превъзхождат добра ддр2-800, защото CL при тях (поне в началото де) беше 7 или 10 мисля..

Ако греша за нещо, поправи ме.

Колкото до това че вече и при амд и интел се умножава FSB по 4, също нещо неясно стана работата..

FSB = 200 MHz реални. Доколкото знам, вече няма DDR термин при АМД шината както преди, а има HT множител, който при АМ2 е х5! Което прави HT честота 1ГХц, е , тук ДДР вече прави 2000MT/s.

Множител 4 беше при s.939. Всичко дефолтно.

Като краен резултат, да не би да искаш да кажеш да сетна в БИОС рама като ДДР2-400, да дам CL на 3 или 4 (там най-малкото което е)?

Благодаря още веднъж за диалога :)

Е, щом вече и НТ множителя набъркахме, работата съвсем ще загрубее :P . Много ги оплитаме вече термините (вкл. и аз от бързане и желание за прекомерно опростяване на нещата). Да ги оставим на мира и да не изпадаме в подробности.

Като краен резултат не искам да кажа да сетнеш в "БИОС рама като ДДР2-400"! Това не е и дефолтна настройка. Трябва да е DDR II 800 за да е синхронно с честотата на процесора (FSB-то!) Така за процесора имаме 13х200MHz=2600MHz, а за паметта 2х200MHz (ама щото е DDR II още веднъж х2) та=800MHz. НТ множителят не играе никъде в тези сметки. И не се пипа. Той се намаля само при клок, за да не превиши 1000. Макар че доста платки даянат и с над 1000, ама файда от това няма. А "CL" колкото може (вероятно 5).

Дано пак да не оплетем нещо термините, че да възникнат разногласия от това! :D Признавам, че не залагам изобщо на педагогическите ми способности! Особено така дистанционно.

Ц! Няма да е 520(1040), а ще е 371.5 (743) и това е именно проблемът, дето е описан в първия пост!

Явно човек (в частност аз!) винаги може да научи нещо ново. Всичкото това, дето го писах се отнася за всички процесори на AMD, работещи с DDR и за повечето процесори, работещи с DDR II. Оказва се, че има и такива, при които това не важи! Голям купон! :)

Повече ме забавлява фактът, че при всичката ми работа досега не съм попадал на такива "опърничави" процесори, може би защото те никога не са били в графата "най-добра покупка", в смисъл, че не са предлагали най-добрата мощ за парите си според моите критерии. АМ2 процесорите се възползват максимално от DDR II 800 паметта единствено при процесорите с честоти 2.8, 2.4, 2.0 и 1.6 GHz, (може би и 3.0GHz). И на този факт ме светна ето тази статия и табличката в нея.Процесорите, работещи на 2.6GHz се възползват от DDR II 800 едва на 93%.

От друга страна, работещата по-бавно памет дава известна свобода за клок на процесора, при който тя няма да прескочи граничните й честота и няма да бъде спънка за клока.

Забавна работа! Приемам всякакви критики за неосведомеността ми! Моля за извинения! :love

Все още не мога да повярвам, че точно в този случай няма синхронна работа между процесор и памет, а са разни криви стойности! Ще взема да пробвам една такава система при първа възможност! :D

...

:) Ами всъщност и аз не ги знаех тия неща докато не се натъкнах на това сега и не се зачетох по статии.

Да, по моите сметки наистина само при 2.0, 2.4, 2.8, 3.2 (6400+) рама работи по дефаулт на 400 (800) защото само тогава делителя, определен от дъното е целочислен спрямо 400 честота.

Наистина за клок нещата са много добри, както споменах, на 2.8 проца си работи перфектно, с 400 рам, при едва 4-5 градуса повече при фулл лоад (55* снощи).

Но както казах не обичам клока, и не мога да се примиря с рам на 371, и именно затова ще го пусна за продажба. Разликата между това дали е на 371 или дали щеше да е на 400 е може би 1% най-много, но въпросът за мен е принципен. А и тъкмо малко по-мощен проц да взема, следващите 2г. сигурно изобщо няма да го пипам, пък сега да се ръсна 50-60 лв повече поне после да не съжалявам.

Колкото до шината, доколкото знам, шината на процесора и шината на паметта са съвсем отделни и тук при АМ2 мисля вече няма значение дали честотите ще са синхронни или не, т.е. те се 'захранват' от отделни тактови генератори така или иначе, и дори да са на 200 и двете, няма пряка връзка между двата за да се гарантира абсолютно точно съвпадение на честотите, може и да греша, но така мисля според прочетеното.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...