Jump to content
BulForum.com

Очна лазерна операция

exabyte

Recommended Posts

Зависи от клиниката - но нещо от рода на 800 евро на око + прегледа, който е към 100 евро. Толкова ми казаха в София, т.е. към 3400 лева. Зависи какъв ти е случая. Ако имаш път към САЩ и си с лек диоптър може да се разминеш и с $600 за двете очи.

Аз си правих в LasikPlus - всички прегледи са безплатни, явно са ги включили в цената. Дори всички капки за очи, които ми трябваха ми ги дадоха без пари. И след като си направиш операцията там имаш доживотна застраховка на очите навсякъде в САЩ :)

Аз си правих в LasikPlus - всички прегледи са безплатни, явно са ги включили в цената. Дори всички капки за очи, които ми трябваха ми ги дадоха без пари. И след като си направиш операцията там имаш доживотна застраховка на очите навсякъде в САЩ :)

От какво естество беше операцията? Защото има такива, които ако си ги направиш и така ти изтъняват разните му там ретини и глупости, че ако имаш сериозно напрежение (кофти запек например) може да ти се спука окото един вид. Което сигурно означава кръвоизлив и т.н.

Ами ако има дьоптър и е + не би трябвало да има, но ако е било на минус (изтъняване на ретината) то лазерната операция допълнително я изтънява и т.н. Колкото по-тънка толкова по-лесно е да се спука или каквото там ставаше.

Значи в wikipedia пише за PRK versus Lasik. Lasik изтънява повече роговицата до колкото разбрах. На хора с по-дебела роговица този ви е за предпочитане, защото възстановяването е 2 дена. Но мойта роговица е по-тънка и за това ми направиха другия вид PRK, на който обаче виждаш замазано 7-8 дена и се оправя след 10-тия ден, както и болките са повече от Lasik, но пък рисковете за окото са по-малки

PRK versus LASIK

Because PRK does not involve a permanent flap in the deeper corneal layers (the LASIK procedure involves a mechanical microkeratome using a metal blade or a femtosecond laser microkeratome to create a 'flap' out of the outer cornea), the cornea's structural integrity is less altered by PRK, but PRK can be more painful and visual recovery is slower. The use of the anti-metabolite mitomycin can minimize the risk of post-operative haze in persons requiring larger PRK corrections.

The LASIK process will cover the laser treated area with a flap of tissue from 100 to 180 micrometres thick. This flap can mute the nuances of the laser ablation, whereas PRK allows the laser ablation at the outer surface of the cornea.

LASIK is a procedure that permanently changes the shape of the cornea using an excimer laser to ablate a small amount of tissue from the front of the eye, just under the eye's outer layer or epithelium. Unlike PRK, in which the epithelium is not removed from the corneal flap, the epithelium is kept off the eye during the procedure and replaced afterward to act as a natural bandage.

Because it does not involve a knife/microkeratome/or cutting laser as used in LASIK, the cornea's stability is left virtually unaffected, but there is more pain and visual recovery is slower than with the latter procedure. Unlike LASIK, PRK does not run the risk of dislocated corneal flaps which may occur infrequently with trauma even years after LASIK

Преди няколко месеца слушах за някаква клиника в София, май "Вижън" или "Солар" или нещо подобно беше, излизаше 600 евро на око + 100лв за преглед, + безплатни профилактични прегледи за следващата 1 година след операцията.

Значи в wikipedia пише за PRK versus Lasik. Lasik изтънява повече роговицата до колкото разбрах. На хора с по-дебела роговица този ви е за предпочитане, защото възстановяването е 2 дена. Но мойта роговица е по-тънка и за това ми направиха другия вид PRK, на който обаче виждаш замазано 7-8 дена и се оправя след 10-тия ден, както и болките са повече от Lasik, но пък рисковете за окото са по-малки

Какъв дьоптър ти бяха очилата/лещите преди да си я направиш? Явно си бил на минус щом си имал по-тънка роговица и лазерните операции точно това правят - махат изчислен слой от нея, за да може да се изравнят фокусните разстояния или нещо такова. Затова и е по-опасно при хора с вече изтънена роговица, както и това е причината, поради която (до колкото знам) не се правят операции на хора, които са с близо или равно на -6 на едното или двете очи. Затова те и съветвам, ако не си, да се консултираш с лекарите, които са ти я правили, за да знаеш какъв е риска от силно напрягане да се получи гаф.

С времето роговицата сама изтънява, затова тези операции на хора с + (мисля, че това е късогледство, но не съм сигурен) е доста по-безопасно да се правят, да не говорим, че докато са млади и ако си пазят очите, те сами ще се подобряват.

Правилно ли разбирам, че това, което си болднал означава, че не са ти изтънявали роговицата?

Правилно ли разбирам, че това, което си болднал означава, че не са ти изтънявали роговицата?

така ми казаха, че този вид не изтънява, по друг начин става, за това е и по-добре за мен. Не зависило от диоптъра, а от тънкостта на роговицата. При някой хора е по-дебела и няма никакви проблеми за първия вид операция, който изтънява роговицата. Все пак този доктор е направил над 38 000 такива операции, предполагам си разбира от работата :). Лещите ми бяха -3.75. Иначе като цяло диоптъра ми беше около -5 някъде. Иначе се бъркаш + е далекогледство (не виждаш на близо), а - е късогледство (не виждаш на далеч).

• 8 months later...
От какво естество беше операцията? Защото има такива, които ако си ги направиш и така ти изтъняват разните му там ретини и глупости, че ако имаш сериозно напрежение (кофти запек например) може да ти се спука окото един вид. Което сигурно означава кръвоизлив и т.н.

Не знам къде си ги чул(а) тези неща обаче са напълно грешни. Като цяло има 3 вида операции с лазер в българия има само 2 от тях. При PRK се правт нарези и операцията няма начин да се върне обратно. При LASIK се прави разрез и при много голямо налягане или катастрофа е възможно да се се върне окото обратно в състоянието в което е било преди опецията. Това е и причината поради която по света е забранено на пилоти на самолети да си правят LASIK хирургия. PRK е позволена и до колкото знам е безплатна за пилоти в американската армия. А що се отнася до цените на процедурите във американските клиники ако искате добре свършена работа ( само защото е САЩ не мозначава че всички доктори са по-добри от българските ) тогава и цената е доста повече от $1000. Обикновенно в добрите клиники процедурата с прегледи преди и след нея ислиза около $2500-3000. Това далеч не са докторите на звездите а просто добрите доктори за обикновенните хора. Така че тук не е чак толкова скъпо стига докторите да са добри. А за гаранцията на американските операции ... ако има усложнения със или без гаранция добър адвокат може да осъди всеки доктор но със гаранцията пациента е длъжен да разреши на доктора да "поправи" грешката.

Не знам как е LASIK във Вижън обаче на последък много ми се върти из главата като алтернатива на високия диоптър. Особено като почна да сменям очила и видя цените на качествените продукти ...

• 9 months later...
Не знам къде си ги чул(а) тези неща обаче са напълно грешни. Като цяло има 3 вида операции с лазер в българия има само 2 от тях. При PRK се правт нарези и операцията няма начин да се върне обратно. При LASIK се прави разрез и при много голямо налягане или катастрофа е възможно да се се върне окото обратно в състоянието в което е било преди опецията. Това е и причината поради която по света е забранено на пилоти на самолети да си правят LASIK хирургия. PRK е позволена и до колкото знам е безплатна за пилоти в американската армия. А що се отнася до цените на процедурите във американските клиники ако искате добре свършена работа ( само защото е САЩ не мозначава че всички доктори са по-добри от българските ) тогава и цената е доста повече от $1000. Обикновенно в добрите клиники процедурата с прегледи преди и след нея ислиза около $2500-3000. Това далеч не са докторите на звездите а просто добрите доктори за обикновенните хора. Така че тук не е чак толкова скъпо стига докторите да са добри. А за гаранцията на американските операции ... ако има усложнения със или без гаранция добър адвокат може да осъди всеки доктор но със гаранцията пациента е длъжен да разреши на доктора да "поправи" грешката.

Не знам как е LASIK във Вижън обаче на последък много ми се върти из главата като алтернатива на високия диоптър. Особено като почна да сменям очила и видя цените на качествените продукти ...

Аз преди около 6 месеца си направих корекция в EyeSTAR LASIK INSTITUT в Истанбул и съм страшно доволна. Моя позната отиде във Вижън и я бяха съсипали.Излезе и доста по-скъпо и й бяха откъснали капачето на ретината!

А PRK и LASEK са друг вариант лазерна процедура,но възстановяването при тях е по-трудно и болезнено. При тях няма капаче, а се изпарява горния слой на роговицата,който се възстановява.

Успех!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...