Jump to content
BulForum.com

Full Backup на Windows XP

fidelcastro

Recommended Posts

Искам да попитам има ли някакъв начин да направя цялостен Backup на Windows-а които вмомента ми е инсталиран.Искам да направя така че да ми се запази Windows-a плюс програмите които са инталирани на него.Може ли да се направи това???

Добре а след като направя бакъп-а после ако да кажем изтрия уиндоуса как ще пусна бакъп-а като няма уиндоус.Има ли начин да го направя бакъп-а като инсталационен фаил и да го буутна за да почне да се инсталира като уиндоус???

Правиш си имидж с Norton Ghost и когато ти трябва да "преинсталираш" просто пускаш програмата под Windows, даваш Restore, посочваш къде си запаметил имиджа и следваш инструкциите.

Acronis Trueimage.

Хватката е, че всички подобни програми могат да създадат специално бутващо CD, от което да заредиш компа и да стартираш рестор-а на бекъпа, примерно от набор от DVD-та с бекъпа. Бутваш от това CD, и като започне да иска медиите с бекъпа, ако са на двд-та, вадиш бутналото CD и възстановяваш бекъпа един по един от дисковете.

Това не се води инсталиране, просто програмата връща посекторно на харда състоянието както е запазено преди.

Разбира се ако ти е скапан Windows-a и нямаш бутващо ЦД, можеш просто да инсталираш набързо един гол Windows, да инсталираш съответната програма под него (Norton Ghost примерно, или с която си правил имиджа), и вече оттам пускаш процеса за рестор-ване, което ще затрие прясноинсталирания току що Win и ще го замести с бекъпа както си е било преди.

Добреее.Свалих си Norton Ghost,кажете ми сега като пусна Full Backup и ми направи image фаила после как да направя боотващото CD за да може ако преинсталирам уина да заредя image фаила,как става това???

Добреее.Свалих си Norton Ghost,кажете ми сега като пусна Full Backup и ми направи image фаила после как да направя боотващото CD за да може ако преинсталирам уина да заредя image фаила,как става това???

Сега ще ти кажа точно какво да правиш. Ако имаш ДВД писачка става най-добре. И така:

1. Сваляш Hiren's BootCD 9.2

2. Записваш го на обикновен диск и буутваш под дос

3. Избираш втора секция Disk Clone Tools и пускаш ImageCenter 5.6 (Drive Image 2002)

4. С него правиш огледално копие на даден партишън като го запазваш на друг дял от диска. Има опции за компресия. Ако избереш Low компресия горе-долу го мачка на половина. Това ще рече, че ако имаш 10гб заети на дяла ще направи компресиран файл с големина от 3.5 до 5гб. Ако файла надвиши 2бг прави друг с разширение .002 .003 и тн. Не ги трий или им сменяй имената. Трабва да са в една и съща директория когато ги ресторваш.

5. Ако имаш ДВД писачка от тука нататък става много сладко. Инсталираш една програма от рода на PowerISO и с нея отваряш .ISO файла на Hiren's BootCD. В нея добавяш директорията с image файловете запазваш и след това бърнваш с Неро.

Така вече имаш готов буутабъл диск с цялата информация за възстановяване на ОС-то. Ако нямаш ДВД, файловете си стоят на някой от дяловете ти на диска и за да инсталираш копираната система единствено буутваш с обикновения диск на Hiren, посочваш къде са файловете и си готов.

Забележка 1: Много по бързо се възстановява система ако файловете са на харддиска вместо сидирома.

Забележка 2: Винаги, винаги проверявай огледалнито копие с Verify преди да инсталираш!

Успех.

Не правиш буутващо ЦД. Пускаш Norton Ghost, даваш му Restore и после го насочваш към path-а на имидж файла. Даваш му там ОК и Next или каквото иска, казва ти, че трябва да рестартира и т.н. и после чакаш.

Не правиш буутващо ЦД. Пускаш Norton Ghost, даваш му Restore и после го насочваш към path-а на имидж файла. Даваш му там ОК и Next или каквото иска, казва ти, че трябва да рестартира и т.н. и после чакаш.

Това в случай, че текущия му Windows работи, а ако му е безвъзвратно скапан и не може да стартира и не му се занимава да търси причината и да го оправя, изхода е с бутващо ЦД, или направено със съответната програма, или с нещо като Hiren.

• 5 months later...

... ся мисля да си направя такъв backup image и за целта изтеглих acronis true image.

за мен най-важното е да запазя настройките и данните на някои програми. въпросният софт има такава опция - my application settings, но ми вади определени програми като по подразбиране, а не тези които имам на компа, а аз си мислех, че ще сканира наличните и ще ме пита за кои иска да запази настройките ... ама явно само за определени програми знае къде да търси настройките :blink:

Абе направи си една пълна снимка на дяла с операционната, че да ти е чиста работата.

Изчисти "боклуците" от този дял, ако имаш суап там, премести го на друг дял и след това снимай. :) ....това, разбира се само ако не си направил глупостта С: да ти е 160 гиги например...не че не можеш да го преоразмериш де... ;)

Абе направи си една пълна снимка на дяла с операционната, че да ти е чиста работата.

Изчисти "боклуците" от този дял, ако имаш суап там, премести го на друг дял и след това снимай. :) ....това, разбира се само ако не си направил глупостта С: да ти е 160 гиги например...не че не можеш да го преоразмериш де... ;)

я дай пак, че нещо не разбрах к'ва е идеята :bgrin: ... аз просто искам да си запазя програмите (техните настройки), а да махна операционната т.е. да сложа нова и върху нея, като инсталирам програмите, вместо да си играя с всяка една по-отделно, да им "хакна" настройкие ... тея програми не могат ли да го направят това?

C:\ е 25GB

Аз пък не разбрах, че ще качваш нова ОС...за да запазиш настройки, се подразбира, че "новата" ОС трябва да е пак същата като старата...с др. думи от XP на Виста, запазвайки настройките от XP, не очаквай че всичко ще сработи перфектно. Тъй като аз винаги правя цели снимки, нека някой дето си е запазвал само настройките да каже повече по въпроса. ;)

Идеята е да си направиш пълен бекъпна дяла.

А в твоя случай понеже предполагам че искаш да преинсталираш поради сбозване на ОС-а, акрониса и коята и да е програма, няма да ти помогне.

Всяка програма си има свои методи да си пази настройките, къде по регистрите, къде по разни .ини-та в най-различни директории.. а дори някоя програма да съхрани цели папки от %APPDATA%, заедно с настройките, ще запази и цялата боза, навряна там, което го обезсмисля.

А това с регистрите също е много рискова идея, да бекъпне регистри с цел да запази настройките.

Така че съвета ми е ръчно да обиколиш всяка програма, да й запазиш .ini файловете които сметнеш, че пазят определени настройки (аз например mirc-ата й запазвам 4-5 ини-та, в коитео се пази всичко и накрая успешно я докарвам както е била, и това от години насам). За това може да се иска малко повече усет и знания, които предполагам имаш.

Беше споменал, че половин ден ще ти отнеме настройката.. Че ти губиш десетки пъти повече време в питане, проби, тестване на програми, колебания, за една преинсталация. Хора дето губят по 3 и повече дни в настройка му мислят по-малко.

Да ти имам свободното време :P .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...