gadniqt Posted September 21, 2007 Share Posted September 21, 2007 Проблема,е че вчера на един познат инсталирах WinXP(беше на 98).След няколко минути,след зареждането на Win-a,компютърат забива(изчезват мишката и клавиатурата и нищо неможе да се прави по него).Машинката му е доста стара(незнам подробности,но процесора му е някаде около 700мгхз,Рам 128).Знам че преди да сложа ХР-то,пак му е забивало,но много рядко.Малко преди да сложа ХР-то,знам че си е купил хубава карта(радион 9200 про),която така не е подкарал на 98,а сега потегли(дали не е това проблема),пусках Quake3 да видя дали няма да зацепи картата,но си вървеше,чак когато дадох да излизам от играта и тогава заби компа .За конфигурацията незнам подробности,но е доста старичка . П.П. Може да има подобна тема,но нещо неможах да нацеля ключовите думи за търсене Link to comment Share on other sites More sharing options...
John_Cena Posted September 21, 2007 Share Posted September 21, 2007 Вижте на колко градуса работи процесора..Както и видеото! Може би е от там проблема..Драйвари също.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELUXe Posted September 21, 2007 Share Posted September 21, 2007 Вижте на колко градуса работи процесора..Както и видеото! Може би е от там проблема..Драйвари също.. Също бих добавил да разчовърка малко рама (мемтест е добро като идея) също и да огледа за подути кондензатори. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted September 21, 2007 Share Posted September 21, 2007 Ако под стара нямаш предвид само морално, не е лошо да се погледне и захранването как е откъм цъфнали кондензатори и изобщо откъм ватове с тая нова карта, щото като гледам забива при натоварване на системата Link to comment Share on other sites More sharing options...
tony_jaa Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 128 рам . Че аз за XP съм слушал, че иска минимум 256 рам.Не се очудвай, но може и да е от рама Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_Gudo Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 XP без пипане върви и на 64 MB RAM лично съм го инсталирал и знам как върви. Така че не говори без да знаеш а и в системните изисквания на самото ХР си е написано че иска толкова като минимум Вярно е че едва къта но върви а за нормална работа 256 MB са задължителни! Link to comment Share on other sites More sharing options...
funakoshi Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 XP без пипане върви и на 64 MB RAM лично съм го инсталирал и знам как върви. Така че не говори без да знаеш а и в системните изисквания на самото ХР си е написано че иска толкова като минимум Вярно е че едва къта но върви а за нормална работа 256 MB са задължителни! Абсолютно. навремето на старата ми машина с 2х64 ХР-то се инсталираше само с махането на едната Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 Охлаждане е първото нещо, което трябва да провериш. Включително и това на видеокартата. Фабричните охлаждания на 99.9% от видеокартите смучат могъщо и ако картата е леко поизнасилена в завода, не пречи да пече повечко и да създава проблем. Под проблем имай предвид, че една гореща видеокарта покачва температурата в цялата кутия и може да пречи на процесора да се охлажда нормално. Провери дали процесора се охлажда добре, щото след като си качил по тежка ОС е нормално да се товари повече и да пече повече. Забивания като това навеждат на мисълта за слабо захранване, освен по-горната идея. Ако е нещо от сорта на 230W No Name, може и то да прави мизерии. Даже да не ти прави мизерии, ориентирай приятеля ти да си купи някое по-свястно захранване. Третото са ти го написали и него. Кондензатори. Повечето проблеми с кондензаторите рядко имат такъв ефект като твоя, но пък се е случвало и това. Ако нищо от изброените не е проблема вече може да минеш на тестове на процесора и рама. Между другото на моя компютър преди година две ми се случи след буря, ланката да ми прави такъв проблем. Тръгва си компютъра, тръгва си и ланката, имам нет, всичко е 6+ и след известно време следва блокаж, точно както си го описал. Не питай що проби направих докато разбера, че е скапаната ланка. Успех. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 Абсолютно.навремето на старата ми машина с 2х64 ХР-то се инсталираше само с махането на едната Я пак? За да се инсталира XP трябвало да махнеш половината рам и да остане само 64? Нещо не се връзва. Освен ако втората е дефектна и по време на инсталацията се засича това - имал съм подобни случаи. Друга причина няма. А да се опитва днешно време някой да работи на компютър със < 1гб рам при положение че 1гб струва под 50лв (в ресет) просто не ми го побира акъла. Що за мазохизъм е това? Иначе много точно го е казал KILLERINCHO - или е охлаждането или нещо със захранването. Аз бих добавил и че паметта също е потенциален източник на такива проблеми но щеше да имаш сини екрани а не тотално да замръзне всичко както ти го описваш. Диска ако беше най-вероятно също щеше да ти извади син екран. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 А да се опитва днешно време някой да работи на компютър със < 1гб рам при положение че 1гб струва под 50лв (в ресет) просто не ми го побира акъла. Що за мазохизъм е това? SDRAM-а е много по-скъп от DDR рама. Втора употреба SDRAM 1GB е някъде към 4x256MB => 4x40 = 160лв. Да не говорим, че са малко дъната за SDRAM, който имат по 4-тири слота, а ако тръгнеш да сменяш дъно това значи изцяло ново PC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 А да се опитва днешно време някой да работи на компютър със < 1гб рам при положение че 1гб струва под 50лв (в ресет) просто не ми го побира акъла. Що за мазохизъм е това? Ти изкара че всички сме с ДДР2 памет.Това че аз и ти сме с такава незначи че по-голята част от юзърите са с такава.А както знаем ДДР и СДР са бая по-скъпи така че наистина notor1ous прав че ако искаш да сложиш евтин РАМ трябва да смениш целия комп.И познавам достатъчно народ които са под 1 гига памет защото не са чак такива маниаци на тема компютри. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gadniqt Posted September 29, 2007 Author Share Posted September 29, 2007 Ти изкара че всички сме с ДДР2 памет.Това че аз и ти сме с такава незначи че по-голята част от юзърите са с такава.А както знаем ДДР и СДР са бая по-скъпи така че наистина notor1ous прав че ако искаш да сложиш евтин РАМ трябва да смениш целия комп.И познавам достатъчно народ които са под 1 гига памет защото не са чак такива маниаци на тема компютри. Мерси на всички за отговорите,но в интерес на истината неостана време да отида да разбера откаде е проблема.Доколкото разбрах той ще се върне пак на Win 98,там поне рядко му забивал.Ако все пак се разбере откаде е проблема ще го напиша. @KILLERINCHO-Ами като се замисля той каза,че си е сменял захранването и момчето което му го сменяло му сложил някво старо ,така че е най-вероятно е от него. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 SDRAM-а е много по-скъп от DDR рама. Втора употреба SDRAM 1GB е някъде към 4x256MB => 4x40 = 160лв. Да не говорим, че са малко дъната за SDRAM, който имат по 4-тири слота, а ако тръгнеш да сменяш дъно това значи изцяло ново PC. Айде айде. Аз преди 6 месеца продавах подобна памет за без пари щото ужким скъпа пък никой не я ще и май отидох при Бай Миро и колкото даде - толкова - и без туй ми беше излишна. А хващаш ли се на бас че е било SDRAM а не DDR (1.0)? gadniqt, това че XP забива обикновено си има причина и тя е от хардуера. Ако 98 не забива а XP го прави при това при чиста инсталация определено нещо не е наред и ако има някакви данни на диска по-добре да си направи архив на момента за да не се окаже след някоя и друга седмица че всичко тотално и безвъзвратно се е омазало. Имал съм случаи когато дори инсталацията на Win2000 или XP е забивала на компютър на който после без проблем съм пускал 98... за около седмица, след това се е установявало къде е проблема обаче при всички подобни експерименти установяването е било след много мощно омазване и единствено факта че съм направил архив ползвайки друг работещ компютър като закача като 2ри диск този на проблемната машина е спасявало данните на хората. Това при положение че от фирмата продали компютъра упорито твърдят че проблема е в Бил Гейтс и смотаните му операционни системи и ето видиш ли 98 върви, като не го искаме него да сме сложили Линукс и да спрем да ги занимаваме със софтуерни проблеми... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted September 29, 2007 Share Posted September 29, 2007 Да де, те така правят голяма част от "елитните" ни компютърни фирми, не виждам кое точно те учудва. Сякаш Линукса при подобен проблем няма да се обади и той Според описанието в крайна сметка, щом под 98 забива по-малко, значи остават пак и трите варианта, но два от тях по-малко, хаха Под 98 не се товари толкова, респективно прегрява по-малко Това е единия вариант, който на мене ми изглежда най-приличен. Може пък, да забива под 98 когато се понатовари компютъра. Което ще рече че частите в даден момент дърпат повечко ток и захранването му идва нанагорно, но това е изглежда по-малко вероятно да се случи. Но не е като да можеш ад го кажеш със 100% сигурност. В случая, хубавото е, че кондензаторите отпаднаха почти на 100%. Но никога не можеш да си сигурен Ей това най ме кефи на тая работа. Никога не знаеш кое какво и как е станало с пълна сигурност. Направо ти иде да се гръмнеш понякога Link to comment Share on other sites More sharing options...
funakoshi Posted September 30, 2007 Share Posted September 30, 2007 Я пак? За да се инсталира XP трябвало да махнеш половината рам и да остане само 64? Нещо не се връзва. Освен ако втората е дефектна и по време на инсталацията се засича това - имал съм подобни случаи. Друга причина няма Именно бе пич то се разбира от самосебе си Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted October 10, 2007 Share Posted October 10, 2007 XP работи и на 400 мегахерца.С RAM 64mb.Леко бавно зарежда но могат да се гледат и филми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted October 10, 2007 Share Posted October 10, 2007 XP работи и на 400 мегахерца.С RAM 64mb.Леко бавно зарежда но могат да се гледат и филми. A докато зареди и тръгне филма ти на другия си компютър вече довършваш следващия филм който си набелязал да гледаш, нали? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted October 10, 2007 Share Posted October 10, 2007 Ми леко по4ва да лаги по някое време. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FunLov3 Posted October 11, 2007 Share Posted October 11, 2007 Ако има желание мога да му дам едно 300В захранване за 5лв. Според мене трябва да отидат и да се направят няколко тестчета ... на процесора и паметта (S&M - програмата я има в датата и е за тест на процесора, memtest пак я има там обаче трябва да дръпнеш версия за Windows. На първата си има максимална допустима температура на работа, която ти е изписва... ако тази на която работи процесора е добре да му почистиш охладителчето ... няма да е лошо като цяло да се почисти цялата кутия ) ... също така може да се окаже, че е от видеокартата (драйвери, охлаждане). Имал съм подобен проблем с забиване на ХР-то , но се оказа софтуерен (вирусче). При тебе това се изключва тъй като ХР-то е прясно и не би следвало да е от това ако си форматирал харддиск-а при инсталацията. Лично аз си мисля че проблема е в памметта или захранването, защото при останалите компоненти има и други "симптоми" .Ако захранването е слабо т.е. не задоволява нуждите на системата ... започва един жесток "overvolt" , който в някой случай довежда до такова поведение. Потъпевши от това са предимно процесора и паметта ... започват да греят повечко . Но при процесора има защита която рестартира системата , докато при паметта няма такава и тя просто започва да дава грешки в изчисленията ( които довеждат до блокаж ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.