Sotko Posted January 21, 2004 Share Posted January 21, 2004 Niakoi moje li da mi obiasni s prosti dumi kakvo e Secure Socket Layer (SSL) i Secure Exchange Tansaction (SET) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 21, 2004 Share Posted January 21, 2004 SSL е вид протокол за сигурен (криптиран) обмен на данни по Интернет. Става обикновено на порт 443 докато обикновения обмен става на порт 80 (говоря за Web). В браузъра това можеш да го видиш когато в адресния бар вместо http://www..... видиш https://www...... За да се осъществи обмена е необходимо сайта да има регистриран сертификат в т.нар. Certificate Authority. Браузъра поглежда в тези authority за валиден сертификат на сайта, и от него се получава информацията, необходима за криптиране на обмена, базирано на метода с публични ключове. Всеки браузър се разпространява със списък с предварително зададени адреси и сертификати със съответни срокове на валидност на тези сертифициращи компании, от които се взима инфото за сертификата на съответния сайт. Благодарение на тези списъци в браузърите се избягва една от стъпките - по оторизирането на тези certification authority, което намалява общия риск за компрометиране на връзката. Чрез SSL целия трафик със сайта е криптиран и не може да бъде видян и разбит от външни лица, освен ако не обменяш информация в продължение на години Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted January 21, 2004 Share Posted January 21, 2004 samo da dobavq 4e se polzva za vskqkuv vid transferi. daje i za irc moje da se polzva i t.n. dosta shiroko prilojenie ima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 21, 2004 Share Posted January 21, 2004 samo da dobavq 4e se polzva za vskqkuv vid transferi. daje i za irc moje da se polzva i t.n. dosta shiroko prilojenie ima. абсол'тно вярно! аз затова и казах в скоби че говоря за web Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 21, 2004 Share Posted January 21, 2004 Има дори нещо повече от това - платформата OpenSSL. Това е най-богатия инструментариум в областта на криптиращите алгоритми, протоколи и т.н. Има всичко, което е необходимо: на практика всички съвременни криптиращи шифри (симетрични алгоритми), асиметрични алгоритми (с частен и публичен ключ), хеш-функции, генератори на случайни числа и още много полезни работи - и всичко това е open source (почти). Едно друго приложение на криптиращия слой SSL е stunnel - софтуер, с помощта на който може да се тунелира през SSL всеки протокол от приложния слой Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.