Jump to content
BulForum.com

Превоз на деца

funakoshi

Recommended Posts

От доста време водя спор с баджанака

дали има право да превозва дете (бебе на 2м.)

в столче на предната седалка на кола (без въздушна възглавница) ?

В ЗДП не е ясно упоменато на предна или задна седалка.

Ако някой знае нека пише и да се аргументира

ако може и точен цитат от закон (догатки не ме интересуват)

спорил съм доста.

Мерси предварително.

Чл. 147. Забранява се превозването на деца до 10 годишна възраст на предната седалка на лек автомобил и на задната седалка на мотоциклет или мотопед.

Между другото,на столчето което купих за моят бебок(който е на 8 месеца) на 3 места имаше табелки ДА НЕ СЕ ПОСТАВЯ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ на предна седалка...Всички тестове за сигурност на Еuroncap които съм гледал,столчето никога не е на предната седалка,сигурно има защо B)

(2) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Превозването на деца до 12-годишна възраст е

забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек

автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.

източник: http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt

Хм тва изменение нещо не ми харесва :) Аз бих играл на сигурност - задна седалка + специално столче без значение дали закона допуска на предна седалка със столче.

Темата ме заинтригува и се зарових в LEX-a,така както са го формулирали последното изменение,излиза ЧЕ Е разрешено и на предната седалка,ако няма или е деактивирана възд.възглавница :unsure:

(5) Не се допуска превозването на деца в система за обезопасяване на деца, обърната в посока, обратна на нормалната посока на движение на превозното средство, когато тя е закрепена на пътническа седалка, с предно разположена въздушна възглавница, освен ако възглавницата не е деактивирана.

Имам най-новия правилник за движение по пътищата, в момента си карам курса затова. Та единственото, което намерих по темата по този въпрос е:

Чл.133 (1) Забранява се превозването на по-голям брой пътници от определяния в свидетелството за регистрация на моторното превозно средство. Допуска се в лек автомобил да се превозват допълнително на задната седалка ще две деца до 7 или едно до 14 години.

(2) Превозването на деца до 10-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето не е поставена допълнителна специална седалка.

Хм тва изменение нещо не ми харесва :) Аз бих играл на сигурност - задна седалка + специално столче без значение дали закона допуска на предна седалка със столче.

Мдааа и аз така го бях сложил отзад бебето (в специалната му "кошница" дето се закрепва с коланите) и то като ревна нещо и реших да го погаля та да се успокои... и хем карах бавно и нямаше никой на пътя та с около 20км/ч се треснах в една спряла кола на пътя дето не я бях забелязал (набих спирачките ама не успях да спра нацяло и хубаво огънах и моя и на човека калника)... И това че го бях сложил отзад ми излезе към 1000 кинта за ремонта на мойта и на спрялата кола (за късмет бях забравил да си платя гражданската отговорност и беше изтекла предната сряда и следващия понеделник щях да ходя да си я подновявам)... Такива ми ти работи. Като е в специалното столче или "кошница" по-добре отпред че да го гледаш по-лесно ако се наложи, щото ако си мислиш че караш бавно и няма никой на пътя като се завъртиш може леко да врътнеш волана (като мен) и докато се усетиш да удариш спряла кола (или кофа за боклук или някое дърво - абе каквото има наблизо).

Имам най-новия правилник за движение по пътищата, в момента си карам курса затова. Та единственото, което намерих по темата по този въпрос е:

Чл.133 (1) Забранява се превозването на по-голям брой пътници от определяния в свидетелството за регистрация на моторното превозно средство. Допуска се в лек автомобил да се превозват допълнително на задната седалка ще две деца до 7 или едно до 14 години.

(2) Превозването на деца до 10-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето не е поставена допълнителна специална седалка.

Това е мноооого стара версия на ЗДП. Актуалната версия е на сайта на КАТ!

Относно дете на предната седалка е допустимо при изключени еърбеци и е по безопасно отколкото на задната седалка. Задължително с гръб към движението.

afx, да не би отзад инерционните сили при удар да са по малки? Или деформацията е по малка? Приказваме си за съвременни автомобили все пак. Още повече си представи удар отзад, строшено задно стъкло върху лицето на бебето! А бебетата задължително се возят в кошница полулегнали с гръб към движението

абе що не си оставите децата вкъщи, когато се състезавате по улиците!

karaman, кой ти говори за състезания. става дума за това как да си возим челядта за да не влизаме в безсмислени финансови спорове с контролните органи...

(за късмет бях забравил да си платя гражданската отговорност и беше изтекла предната сряда и следващия понеделник щях да ходя да си я подновявам)... Такива ми ти работи.

Направо си е късмет. Добре че на мястото на колата не е имало някоя старица с бастун, можеше и в затвора да те вкарат.

И на мен ми се случвало едната застраховка да не се застъпи с другата и да правя нова полица, но тогава ползвам услугите на бакшишите.

Виж без винетка не ми пука много много макар тази година да съм с целогодишна, но за гражданската нещата стоят по друг начин.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...