Jump to content
BulForum.com

Фирмена политика за използване на софтуер

ov3rm4n

Recommended Posts

Наскоро попаднах на това, търсейки повече инфо относно BSA и дейността й в Република България...

http://www.bsabg.org/software/index.html

Съм твърдо за спазването на авторските права и тяхното обезпечаване. Но хайде някой да ми обясни има ли логика в следното:

3. Служителите на (организацията) не записват софтуер без разрешение от и в Интернет.

От точка 6 пък става ясно:

6. Всякакво съмнение относно това дали служител има право да копира или използва дадена програма, трябва да бъде отнасяно до отговорния мениджър, преди да се предприемат действия. Информиран съм подробно за софтуерната политика на (организацията) и съм съгласен/съгласна да я спазвам.

За тези, дето няма да си направят труда да прочетат цялата страница, да поясня - това са точки трета и шеста от примерен текст-инструкция, наречен "ФИРМЕНА ПОЛИТИКА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА КОМПЮТЪРНИ ПРОГРАМИ", който всеки служител на дадена фирма трябва да спазва, да удостовери с подписа си, че е запознат с него и да носи отговорност (включително "освобождаване от работа") ако го наруши... Та питам се отговорния мениджър ли е този, който разрешава на служителите да записват софтуер от Интернет или автора на софтуера, който след като го е публикувал в Мрежата, е дал формално своето съгласие/разрешение да му се даунлоадва софтуера?!? И какво значи "съмнение" в случая? Забележете, че не става дума за забрана да се инсталира софтуер от Интернет на служебна машина без разрешение - което звучи напълно логично и естествено да бъде изрично забранено! Става дума за забрана да се "записва" (аз го разбирам даунлоадва) софтуер. Ами аз може да искам да си го ползвам у нас на домашния РС този софтуер - какво общо има компанията тогава? Не съм юрист и не твърдя, че съм "силен" в тази материя - нека ако тука влизат хора запознати с нея да ми го разтълкуват, щото знае ли човек - утре може и да ме уволнят по силата на някакъв такъв измислен документ...

P.S. - 10x, че променихте регистъра на заглавието - голям заплес съм, просто дадох paste и не обърнах внимание, че е с главни букви само...

Е ти отиде на такива крайности чак....

Съгласен съм, че не е много смислено съставена тая препоръка, но чак пък да правим генерални изводи за световния ред на базата на сътвореното от незнаен български чиновник по подобие на някаква щатска инструкция?!? По-скоро това е некъдърен превод на оригинала...

Не че ги обичам и аз американците де...

ov3rm4n , ne pro4etox cqlata statia ,1vo e mn dulga ,2ro me murzi i 3to nqma vreme.. No do kolkoto mojax da razbera ,eto moeto mnenie . Po cql svqt e taka.Xorata sa striktni i disciplinirani .i kulturni .Az do kolkoto razbiram zabranata da ne se zapisva software na domashnata mashina ,e predpazna mqrka slujitelqt da ne izpozlva nelicenziran sowtware. shte kajesh ,e da ama toi moje da iska da si iztegli ili zakupi neshto suvsem licenzirano . predpolaga se 4e shte moje da si go nameri i vuv slujbata ,da si go zanese u tqx,da si svurshi rabotata i da go vurne.. xorata prosto trqbva da sa sigurni.ina4e renometo na kompaniata propada.. nima ako vodish predizborna kampania i se obqvish protiv prodajbata na alkoxol na maloletni a na drugia den cufne snimka na 16 godishniat ti sin da porka f kru4ma s priqteli ,nqkoi shte glasuva za teb ?

e ,vse pak ne pro4etox statiata ,taka 4e e mn vuzmojno da ne sum razbral za kfo stava duma ..ako e taka predvaritelno se izvinqvam .. :)

Извиненията се приемат, защото наистина не си разбрал за какво става дума...

А става дума за грубо нарушаване на личната ти свобода да търсиш, намираш (достъпваш), използваш и разпространяваш информация, знания и т.н. през това чудо на ХХ век Интернет... Разбира се, без да нарушаваш правата на другите самият ти! Само така може да се тълкува глупост като тази:

5. размяна на дискове на работното място или извън него.

Айде на работното място бих го преглътнал, то в България е нещо нормално работодателите да си определят свои си правила за каквото им скимне... Но кои са пък те да ми забраняват каквото и да било извън работното място?! За подобни амбиции си има много точно определение и то не е от вчера - тоталитаризъм, че даже бие на откровен фашизъм... И това, както казва караман, ми го сервират представителите на най-демократичната държава на планетата, дето денонощно се борят с/у диктатори какви ли не... Не, благодаря.

aha ,sega mislq 4e zacepix :) .vsi4ko tova se otnasqlo samo za BG. Emi da.tuk vseki moje da si pravi kakvoto si iska i to4no kogato ti reshish da svoevolstvash , te xvashtat. interesno zashto li stava taka .. sigurno zashtoto ne si si platil .. ov3rm4n ,kakuv ti fashizum be .tova si e 4ist shuvinizm , ne vijdash li kolko nacionalisti4eski sa nastroeni xorata ... qvno kogato ti ograni4avat pravata ,durjavata shte prosperira ..mdaam,opredeleno po4nax da se suglasqvam s teb :)

Щом нещо се намира някъде в Internet и имам достъп до него си го свалям, ползвам, чукам в главата и т.н. без да ми пука от държавна или фирмена политика за работно място или други подобни, защото на нашата държава не и пука въобще за хората, живеещи в нея! Като заплатите ни станат нормални, тогава с удоволствие ще давам пари за оригинални програми (Nero например) за да подпомагам с пари фирмите, които ми харесват и си вършат професионално работата.

И при нас има един вътрешен правилник за ползване на компютрите. Съжалявам, че го нямам в електронен вид (засега) за да ви покажа още щуротии, като по-горните!

Като заплатите ни станат нормални, тогава с удоволствие ще давам пари за оригинални програми (Nero например) за да подпомагам с пари фирмите, които ми харесват и си вършат професионално работата.

offtopic:

tanko111 ,az i togava nqma da im xranq gurlata . Ne iskam da xranq evreiski ku4eta. 3/4 ot renomiranite firmi (ne govorq samo za soft i hardware ,a za vsqkakuv vid pokupko-prodajna stoka) davat ne maluk procent ot shibanite si pari da sponsorirat *EVREISKATA KAUZA* .. ,koqto moje bi e DA IZBIEM I POSLEDNIA PALESTINEC. hmm.. ne mi puka za palestincite ,nito za evreite ,no az parite si za voina nqma da gi dam. shtom moga da mina nelegalno shte go storq. ako nqkoi mi kaje kak da si nabavqm NESTLE bez da go kupuvam ot magazina i da im davam pari za da izbivat palestinci , be welcome ...

За CMexyBka: По-спокойно де... Може и да си прав, но избягвай, моля те точно такива етнически постове във форума, че ще има катинарче, а темата е готина. А ние просто не сме свикнали да купуваме оригинални продукти за жълти стотинки. Какво са 25$-30$ за човек с 3100 евро заплата? (толкова щях да взимам на запад за моето работно място)

ops .sorry .posta ne beshe s etni4eska naso4enost ama sq kato go pro4etox verno izleze zle .. ..nishto protiv evreite ,za drugo mi beshe dumata ,ma shte si zamul4a.. a shto se otnasq do parite koito vzimame nie i xorata po sveta,te mislqt 4e v BG e evtino(ako estestveno sa 4uvali za nas) ,a nie edvam si plashtame danucite .. mislq 4e nqma nujda ot komentar

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...