shondll Posted August 29, 2007 Share Posted August 29, 2007 Не си падам много готвач, но след като вече имаме и тема за кулинария, не мога да не запитам този въпрос който ме глозга всеки път когато си поръчам някъде кебапчета или вкъщи се опитаме да ги печем: Та как ги правят в ресторантите около бачковския манастир(предполагам, че все някога сте ги опитали, ако не СТРАХОТЕН пропуск ) тия кебапчета, че стават толкова вкусни и никъде другаде не сервират такива . Дали тайната е в каймата, някякви подправки, сосове и прочее, печенето или дори чистия (относително де ) въздух? Значи вкъщи направих малко проучване по въпроса, но без успех - дали са направени от кайма на кило или са готови няма значение, т.е. разлика има(първите са по-вкусни) но и двата вида не се приближават до въпросните - пробвах след изпичане да ги слагам в затворен съд - както казват в досиетата Х "истената е някъде там", но отново дори и не приличат на феномена в Бачково Затова горещо приветствам информация и съвети по темата и благодаря предварително Вие сте:___ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziggie Posted August 31, 2007 Share Posted August 31, 2007 Къде на Бачково става въпрос? На Джамурите или на Водопада? Кебапчета последно съм яла на Водопада и не бяха нищо което не можеш да си направиш... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted August 31, 2007 Share Posted August 31, 2007 Тайната на кебапчетата е да си ги купиш от правилната транжорна. Това е общо взето. Просто на огромната част от местата не ги правят както трябва. P.S. А да идеш на Водопада и да ядеш кебапчета, вместо ребърца е просто грехота... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziggie Posted August 31, 2007 Share Posted August 31, 2007 Тайната на кебапчетата е да си ги купиш от правилната транжорна. Това е общо взето. Просто на огромната част от местата не ги правят както трябва. P.S. А да идеш на Водопада и да ядеш кебапчета, вместо ребърца е просто грехота... Че аз на Водопада не съм яла кебапчета. Аз на водопада съм яла И кебапчета. А да идеш на Водопада и да ядеш ребърца вместо да си хванеш пъстървичка и да ти я опекат на всичкото отгоре- ей на това вече аз му викам грехота Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted September 2, 2007 Author Share Posted September 2, 2007 Че аз на Водопада не съм яла кебапчета. Аз на водопада съм яла И кебапчета. може скарата да е била още студена Значи въпросните кебапчета ги правят навсякъде в комплекса: джамура1..2..3..., онова с водопада и пастървите, има едно до пътя(може и пак да се казва джамур, нз), а бе интересното е, че навсякъде са еднакви, то аз и затова питам какво им е особеното, че другаде няма такива. Иначе за правилна тренажорна добре, ама из търговската мрежа на Пловдив няма такива кебапчета . А пък аз си мислех, че някаква рецептичка ще дадете, явно не сте истински любители Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted September 2, 2007 Share Posted September 2, 2007 абе и до транжорната не е , в единия магазин имаме транжорна , правили сме поне 123123 разновидности кебапчета обаче на мене просто не са ми вкусни (може и да са ми писнали вече) хората ги харесват но на мене не са ми така вкусни както на бачково , всъщност като се замисля където и да ям кебапчета на открито са ми по-вкусни може в това да е тайната , дори на село на пазара ми харесват много повече Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted September 2, 2007 Share Posted September 2, 2007 Не знам за вас ама аз като си пека кебапчетата и пържолите самичък ми е най-вкусно. На дървени въглища е истината. На бачково не знам какво толкова им харесвате на кебапчетата там, освен да имат телешко и чат-пат магарешко едва ли са много различни от тези в Била. Друго си е истинска "мръвка" дето се вижда какво е а не смлени какви ли не неща на ситно. Между другото има едни "джамурки" дето не са точно кебапчета ами са от кълцано месо ама и в тях не съм вече сигурен какво има така че предпочитам истинска вратна пържолка да съм си я накиснал в марината лично и после сам да си я обръщам на скарата докато добие вида в който да ми е най-вкусна - демек добре препечена с "хрупкава коричка" така... ох малеейййй дояде ми се чак Пък и друго си е да кльопаш мръвки на чист въздух... и бирата е по-вкусна така... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted September 3, 2007 Share Posted September 3, 2007 Естествено, че истината е в чистото месо От оня магазин на "Младежка", дето май е на zlobil има един паприкован врат...мале, мале... От време на време си взимам. Става прекрасен, дори ако просто го пекнеш на тефлоновия... А за кебапчетата и транжорните в Кичука има една ама не знам точно къде се намира. Една жена познавам, която взимаше оттам, за да пече и продава, и ги правеше супер на абсолютно същата скара, която имам и аз вкъщи. Естествено фактора "чист въздух" не трябва да се пренебрегва... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy-King Posted September 3, 2007 Share Posted September 3, 2007 Тайната е на първо място в каймата. Всичката кайма в Бачково се зарежда от г-н Калканов (Калкана). От неговата кайма трябва да си купиш, за да си ги направиш. Другата тайна, която е стандартна за подобни места, това е скарата и количеството кебапчета, които минават през нея. Тъй като скарата не се чисти редовно, те стават много ароматни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chistacha Posted September 3, 2007 Share Posted September 3, 2007 Според мен освен кайма, скара, въздух и т.н., много зависи от тва че като отидеш там нагласата ти е да ядеш вкусни кебапчета, а също и че като отидеш там обикновенно си гладен и това допринася за добрия вкус на храната. П.С. Откакто чаках 30мин сервитьорката във Водопада, вече съм мерси от тая кръчма. Джамура рулира всичко друго. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted September 3, 2007 Share Posted September 3, 2007 Тайната е на първо място в каймата. Всичката кайма в Бачково се зарежда от г-н Калканов (Калкана). От неговата кайма трябва да си купиш, за да си ги направиш. Другата тайна, която е стандартна за подобни места, това е скарата и количеството кебапчета, които минават през нея. Тъй като скарата не се чисти редовно, те стават много ароматни. Абсолютно подкрепям.Калкана го знае цял Асеновград и околните села. А и скарата ако не задими яко, не е никаква скара. Измитата скара не дими много, понеже върху нея не се задържа мазнина (главния фактор в димообразуването . Аналогично при шкембе-чорбата: колкото повече миеш и щавиш шкембето, толкова по-безвкусно става. Сигурно някой по-гнуслив тук ще възроптае срещу този ми пост, но това е реалността. На другия полюс са чистичките, стерилни изкуствени и безвкусни храни (вкл. плодове и зеленчуци). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zlobil Posted September 30, 2007 Share Posted September 30, 2007 Естествено, че истината е в чистото месо От оня магазин на "Младежка", дето май е на zlobil има един паприкован врат...мале, мале... От време на време си взимам. Става прекрасен, дори ако просто го пекнеш на тефлоновия... А за кебапчетата и транжорните в Кичука има една ама не знам точно къде се намира. Една жена познавам, която взимаше оттам, за да пече и продава, и ги правеше супер на абсолютно същата скара, която имам и аз вкъщи. Естествено фактора "чист въздух" не трябва да се пренебрегва... наш е магазина да радвам се че има добри отзиви а колкто до хората които твърдят че е от каймата е не е от каймата правили сме кайма по каквито се сетите рецепти , карал съм транжориста да ми прави специално кайма за у нас която гарантирам че ще има поне 3 пъти повече месо от на тоя човек който казахте горе и пак не стават толкова вкусни явно тайната е някъде между чистия въздух подправките и скарата ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minevski Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 Определено тайната е в материала. За да се постигне добър вкус е необходимо кучетата да се мелят заедно с колибките. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiTT BuLL Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 вие нямате ли си друга работа, та ми отваряте само беля тука, сега се чудя какво да си направя по пикантно за хапване, пък и тези паприковани гърди как ги обожавам , чувствам се като бременна булка Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akimoto Posted October 15, 2007 Share Posted October 15, 2007 Тайната на кебабчетата на Бачково е в това че е дна дърта циганка си плюе по ръцете доде оформя каймата в формата на кебабче и после ги мята на скарата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted October 27, 2007 Share Posted October 27, 2007 Видях тая тема и си викам "тука ще става вкусотията" ама след последните няколко поста ми се отврати . Значи , незнам как стават най-хубави . Стават хубави като се праат на дървени въглища , дебела скара и се използва животинска мас , а не масалце или да ги оставиш сами да си пуснат мазнина . Слагат се повечко подправки . Примерно кимион в повече е задължително . Наистина скарата не трябва да се мие след всяко кебапче . Правят се на открито , за да привлечете компанията и да им се обадите преди това да вземат вино или бира . Аз предпочитам леко охладено вино и чаша вода . Само незнам от къде да си вземете каймата . Все пак можеше да кажете горе-долу какви са пропорцийте за направата на каймата ... колко от това месо и колко от друго . Използват се телешко и свинско в повечето случаи или поне така си мисля де . Link to comment Share on other sites More sharing options...
hosta Posted October 27, 2007 Share Posted October 27, 2007 И малко агнешко да река аз Link to comment Share on other sites More sharing options...
fizika01 Posted November 7, 2007 Share Posted November 7, 2007 Да ви кажа на 100% май си е от скарата.Защото аз съм жзимал готови кебашчета от там да си пека в къщи и на тръцки не стават като там. Хаде няма друго обяснение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EvilDemon Posted November 14, 2007 Share Posted November 14, 2007 Смелено месо, лук и нормалните за кебапчета подправки. Разбира се, има хора, които ги предпочитат на скара, има и такива, които ги предпочитат на парти грил(като мен) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.