Jump to content
BulForum.com

Термосензор

Recommended Posts

Здравейте,

Имам /по-точно имах/ термометър ТРМ-10:

tpm10.gif

Беше в един приятел и той решил да махне пластмасовия "кожух" на сондата за да можел да я вкара незнам си къде и да премерел с по-голяма точност температурата на нещо си. Както и да е това е без значение - и без това не беше много ясен. Операцията по премахването е завършила неуспешно и сега вместо сондата има две стърчащи жици.

Въпросът ми е може ли да се замени и какво точно да търся ако може?

Ето и работните характеристики на продукта ако това ще помогне:

- Temperature range: -50 - +70 градуса по С.

- Usage temperature: Temperature: -10C ~ +50C

Humidity: 5% ~ 80%

- Accuracy: +/- 1C

- Distinguish: 0.1C

- Power: two button battery /AG13 - 1.5V/.

Благодаря предварително.

Знам, че нов е около 12 лв. но ако може да се оправи за 1-2, пък и ако сондата ще бъде по-малка, ще бъде доста по-добре.

И аз май стигнах до извода, че е термистор. Няма как да премеря каквото и да било по сондата, защото я няма вече. По платката също не може да се разбере нищо, защото няколкото писти по нея водят до нЕкЪв интегралец залят с епокси.

Ами здраве да е.

• 4 weeks later...

Така, сондата изкочи наяве.

Здравейте отново.

Както писах сонда вече имам. даже цял термометър, абсолютно същия.

Може ли някой да ми каже какво точно и как да го измеря? Искам да подкарам и другия, този без накрайника. Какво да пойна за сензор?

Благодаря предварително на отзовалите се.

Хубаво че си има хора за всичко.

Ако имаш мултицет (омметър) измери съпротивлението на дачика. Почти 100% е сигурно ,че е термистор (80С) 1-3 кило ома обикновено. Провери в Кузмов електроникс (http://portal.kuzmovelectronics.com/about/) или в Комет (http://home.comet.bg/main/index.html) :)

Ако имаш мултицет (омметър) измери...

Мултицет имам, друг е въпроса че нямам идея как се работи с него. Ще го занеса някъде да ми го измерят.

Edit: Защо не ме оведомява на мейла за получен отговор, уж съм задал всичко както трябва?...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...