lukather Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 днес като се опитах да си пусна компа и само светнаха за малко лампичките (за около 5 сек) и изгасна.после изобщо не искаше да запали докато не му спрях захранването,но пак само за 5 сек прорработи.след известен брой опити като изключвах ту хардовете ту двд- тата установих че компа работи само когато е вързан само единия от двата харда без значение кой и без значение дали са включени и двд-тата или не.та чудя се проблема дали е в захранването или някаде другаде. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eagle Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 днес като се опитах да си пусна компа и само светнаха за малко лампичките (за около 5 сек) и изгасна.после изобщо не искаше да запали докато не му спрях захранването,но пак само за 5 сек прорработи.след известен брой опити като изключвах ту хардовете ту двд- тата установих че компа работи само когато е вързан само единия от двата харда без значение кой и без значение дали са включени и двд-тата или не.та чудя се проблема дали е в захранването или някаде другаде. Виоса детеква ли хардовете?. Преди с двата харда и двд работил ли е компа?Или сега си сложил допълнителен хард и не ти достига захранване.Всъщност колко вата е то? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukather Posted August 5, 2007 Author Share Posted August 5, 2007 работеше си супер до вчера с двата харда вече 3 години.за биоса няма как да разбера дали ги детектва щото за 5 сек работа той даже и не тръгва.захранването иначе е делукс 350 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eagle Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 работеше си супер до вчера с двата харда вече 3 години.за биоса няма как да разбера дали ги детектва щото за 5 сек работа той даже и не тръгва.захранването иначе е делукс 350 Макар и делукс би трябвало да работят,пък и ти самият казваш ,че са работили без проблемно с това захранване 3 години.Пробва ли с друг кабел,но преди това продухай иде слотовете за прахоляк.Аз имах подобен проблем с един хард,не щеше да се детекне сменях кабели-не ще и не ще да се детекне, докато не установих, че си е заминал бевъвратно.Но при теб случая е друг-разпознават се и двата поотделно.Побвай с друг IDE кабел. Да не си базикал нещо и Master ,slave по тях-виж как са включени Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukather Posted August 5, 2007 Author Share Posted August 5, 2007 не нищо не съм базикал.сутринта пробвах всичките молекси един по един разменях им местата и т.н. а за идетата едва ли е там проблема тъй като ги бях изключил и двете и проблема се случваше дори като включа само двата молекса бтв: пак пробвах първия път същото ,изключих захранването пуснах го отново и сега работят и двата.... хъм радоста...или объркването беше кратко пак взе да не включва,после пак включи...луда работа Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 Имах такъв случай съвсем наскоро: работещ до предната вечер компютър на следващия ден не пали... сменихме захранването и после работи като пушка. Ако нещо е станало със захранването може точно твоята ситуация да се получи. Сложи друго захранване и пробвай. Въпрос: определен диск ли изключваш или с който и от 2та да пробваш работи а само когато 2та са включени едновременно тогава става проблема? Да не е случайно проблемен диска който изключваш? 99/100 е захранването проблема, но все пак провери да не би диска да е проблемен преди да хукнеш за новото захранване и разкачате кабели и прочее... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukather Posted August 5, 2007 Author Share Posted August 5, 2007 и на мен ми се струва че е захранването щото по отделно дисковете работят а заедно като включа само захранването им без иде кабелите гасне цялото захранване. айде сега кажете какво захранване да си взема.харесал съм си едно кодеген 400 вата с 12 см перка.и ако може да ми кажете каде в пловдив продават все още без ДДС че трябва да правя една конфигурация до 500 лв. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shondll Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 Даам, същия проблем имах преди известно време с 1 ПС - имаш гръмнали кондензатори в захранването(електролитите на вторичната част), сменяш ги и си готов За захранването - добре си решил да го смениш, лично бих ти препоръчал Фортрон(многознайници много всеки ще ти каже различно, но си има цяла тема за ПСУта бай дъ уей) от Буркан компютърс и цена добра и качество прилично, че и 12см фен като бонус . Ера са без ДДС Link to comment Share on other sites More sharing options...
DELUXe Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 и на мен ми се струва че е захранването щото по отделно дисковете работят а заедно като включа само захранването им без иде кабелите гасне цялото захранване. айде сега кажете какво захранване да си взема.харесал съм си едно кодеген 400 вата с 12 см перка.и ако може да ми кажете каде в пловдив продават все още без ДДС че трябва да правя една конфигурация до 500 лв. Един съвет от мен, бягай на далече от кодаген ако ще и 800вата да пише че е. Мисля, че колегите във форума ще ме подкрепят. Аз преди време си взех едно LinkWorld 420W 12см. перка вярно, че и то е малко афиф (все пак е китайско) ама по мой наблюдения се държи доста добре. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 И аз горещо ти препоръчвам Fortron, аз съм със 700W-товия модел в момента, а преди това с 500W пак Fortron - добре си бачкат, но в интерес на истината и едни JNC-та имах преди които също издържаха над 4 години без проблем, но да отбележа че от доста време компютър директно в мрежата не съм включвал - винаги е имало UPS (обикновено APC че на разните от метро нямам доверие нещо) Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted August 5, 2007 Share Posted August 5, 2007 И с 700W Fortron има вероятност хич да не си пусне машината ,ако е слаба,че е леко сериозно това захранване и иска определено натоварване за да запали като хората. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 Ера са без ДДС Едно време може и да са били сега не са. А иначе зимай Фортрон 400В е напълно достатъчно.Такива от 700В няма да ти вършат никаква по-добра работа според мен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 Кратка справка в сайта на FSP показва, че минималните натоварвания и за 400 вата и 700 ватовото захранване са аналогични, така че няма да е проблем по-слабия компютър. Иначе наистина няма голям смисъл да се наливат пари в доста по-силно захранване ако няма да се оползотворява в някакво недалечно бъдеще. Най-малкото са повече пари, и повече шум (зависи де, ако е Bluestorm например ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 Едно време може и да са били сега не са. А иначе зимай Фортрон 400В е напълно достатъчно.Такива от 700В няма да ти вършат никаква по-добра работа според мен. Абсолютно безсмислено за само 2 диска да взима над 500W-тово захранване, даже и 400 му е много но все пак по-добре да е леко отгоре отколкото другия вариант. Според един калкулатор на захранването (може да не е точно този де но подобен) на мен към 550 щяха да ми стигнат но тъй като работата е на кантар, а 600 нямаше (или нямаше да има в близкото бъдеще от 3-4 седмици) и затова си взех 700, болеше малко като ги давах тия $130 или колкото тогава ме обрулиха ама сега съм спокоен че и новите 2 SCSII диска като дойдат ще мога спокойно да си ги ползвам без да сменям захранването. Доста хубави и не дотам скъпи има по 400 и 500W, което и да избере ще му свърши работа, ако държи на тишината (като мен и теди примерно) добре е да ги чуе ако може... моето е FSP bluestorm мисля но ми се струва тихичко... то на фона на 6те диска няма да се усети ако леко шуми но като цяло и дисковете са тихи та не шуми прекалено... имах преди няколко вентилатора на кутията на Cooler Master и бръмчаха в пъти повече от целия ми компютър в сегашното си състояние. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 И аз мисля, че 400 вата са достатъчни. Пример - мой компютър: - MB ASUS P4P800 - P4 Northwood 3.2 Ghz - 2 X 512 DDR400 - 2 Х 320 Gb S-ATA дискове - 4 записвачки (и 4-те работят едновременно) - Радеон 9800 PRO - 2 аудио карти - принтер - скенер - флопи - LAN - 10-тина вентилатора (и те доста черпят) - (може да има и друго дето не се сещам в момента ) И сега най-интересното - 400W захранване Codegen, което знам че е доста 'недолюбвано' от потребителите. И въпреки това - всичко си работи перфектно, наблюдавам различните напрежения...CPU, +12V, 5V, 3.3V, etc.....почти не мърдат от стандартните си стойности при всякакви натоварвания и ситуации. Вероятно съм случил на добро захранване. П.П. След като включих и параметрите Capacitor Aging, CPU Utilization 100% и System Load 90% - калкулаторът на djadomraz ми препоръча около 400+W. Явно съм точно на границата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 ...П.П. След като включих и параметрите Capacitor Aging, CPU Utilization 100% и System Load 90% - калкулаторът на djadomraz ми препоръча около 400+W. Явно съм точно на границата. Мне , не си на границата, защото знаеш ли какво ще стане ако едно 400 ватово захранване Codegen (а и не само, всички са така) го натовариш на 100% възможностите му? За масовите им дават до 70% товар продължително време, а тия 400 вата са максимума, и то за кракът период от време. Тия калкулатори аз не им вярвам, още повече всички са правени за максимални товари на всичко. Принтер, скенер, какво ги смяташ, те са с отделни захранвания, а аудио картите ти вътрешни ли са или външни интерфейси? Един хард харчи до 15 вата, рама ти харчи до 15 вата и той общо, процесора го тури стотина, дъното 30-40, 10 вентилатора са 10 вата, флопито го зарежи , 4 писачки харчат по 15 вата всяка, видеото го тури и него 50 вата. Макар че видеото в неигрови режим харчи доста по-малко, а едва ли докато записваш на 4-те RW-та дискове, играеш някоя тежка игра . На кантара = ~ 300-350W и то при относително натоварена система, процесор на 100%, 4 записващи RW-та. Случил си на хубаво захранване, особено ако така работи повече от 2г., макар че аз не бих рискувал като теб, изведнъж тва захранване може да ти изплющи всичко. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozo Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 Незнам защо ама нещо тоя калкулатор от djadomraz мисля че е за някви захранвания точно тип Коудген.На машината ми която е в момента изкара че ми трябва захранване над 437В а аз реално сега съм с 350В Фортрон и нямам никви дертове Относно Коудгена аз също карах окло 2 години с един 300 вата като бях сложилл 2 харда 2 записвачки и сума вътрешни PCI устройства.Друг е въпроса обаче че процесора ми не беше печка като сегашния(Пентиум Д 96 вата по-сайта на производителя) а беше Селерон на с478 и харчи къде къде по-малко ток. Относно това колко са безшумни Фортроните с 12 см фан това зависи от стайната температура.И моя е с голяма перка ама миналите жеги когато в стаята в която е кома станеше 35 градуса се вклюваше някакъв турбо режим и фучеше страшно.Така че ако има климатик са тихички ама жега ли и като включи турбото се едно ще литне компа Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted August 6, 2007 Share Posted August 6, 2007 @jozo, не бе...вероятно ги смята малко с аванс, а и както каза tedy не всичко работи едновременно. @tedy (сега и за тебе ), прав си...не винаги всичко работи едновременно ( с изключение на записвачките), а и дори CPU-то и видеото да са на 100% дълго време, тогава пък записвачките не въртят....едното аудио е с външен многоканален интерфейс, другото е обикновен Live! (третото съм го деактивирал)...принтер, скенер...ги написах по инерция, а и все пак което е на USB пак дърпа малко...но нарочно сложих 90%, за да има аванс за всеки случай...а иначе тези данни са ми на втория компютър, който го имам от 4 години и Codegen-ът не ми е създавал никакви проблеми...досега...(пу..пу да не чуе дяволът )..../ бахти идиотското километрично изречение дето спретнах... / Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 Midex, не знаеш какъв късметлия си Дано да те кара още дълго време... Днес имаше един клиент при мене, познат - вика абе нещо захранването май... викам тоя вент на захранването откога не работи - той вика ми година 2 някъде... ма работеше и викам за ко да ти го нося.. Отварям захранването - вътре всичко се спекло като bake rolls на 4 години . Цялата платка на захранването черна от прегряванията, 2та големи кондензатора надути като за световно, ужас... и пак някакво такова индианско... Та колега, тичкай да вземеш някакво читаво захранване... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukather Posted August 9, 2007 Author Share Posted August 9, 2007 наистина се оказа захранването....второ за две години кво става не знам явно все кучешки ми слагат в сервиза.та взех фортрон 350 с 12 см перка и за моя изненада обаче сега дига повече аларма компютъра,а аз мислех че ще утихне Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted August 11, 2007 Share Posted August 11, 2007 Горещо ти препоръчвам и surge protector - в метро имаше едни по-специални разклонители, но по-добре някое по-марково такова или някой ефтин UPS, след като толкова често ти горят захранванията явно тока не ти е особено стабилен. Аз моя ups го чувам чат-пат някакво реле прицъква дори когато не съм забелязал да мигне лампата а хем живея в центъра... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.