Jump to content
BulForum.com

Магнитно действие на харда

Recommended Posts

Днес нещо ми умря харда и нещеше да зацепе и полудях кво ли не правих да го подкарам

накарая го изкарах от кутията и го пуснах пак и вътре ставаше нещо странно вибрираше на периоди ако мога така да се изразя ..... след това го махам от кабелите и усещам няква магнитна сила харда придърва и притегля (малко фантастично звучи) и сейноче има отдолу магнит на земята а ти държиш магнит и го местиш а то се придърпва към земята ... на какво се дължо това чудо .... че нещо ме притеснява

Може би харда ти е умрял, не казваш дали се разпознава от BIOS, и изобщо какви симптоми дава.

Това с фантастичното придърпване е ако си изкарал харда, докато е работел, т.е. докато се върти, и го подмяташ, разбира се че ще усещаш 'непознати' за теб сили :bgrin: .

Това са едни специални сили, които действат във физиката на въртящите се тела, използват се при жироскопи и т.н. няма се притесняваш от чудото, а по-скоро кажи защо смяташ че диска си отива :D

И между другото това, което правиш е много опасно за харда - да го местиш из ръцете си и от мястото му докато работи, това са 7200 оборота, не е шега работа, като нищо ти си му е*ал мамата допълнително.

ЕМ незнам аз имам подозрения от захранването кабелите да са отишли ...... и не може да захапи хубаво

иначе сега си вурви .. аз ще го нося да го видят че тоя хард ми е на има няма 4-5 месеца

Това с фантастичното придърпване е ако си изкарал харда, докато е работел, т.е. докато се върти, и го подмяташ, разбира се че ще усещаш 'непознати' за теб сили :bgrin: .

Това са едни специални сили, които действат във физиката на въртящите се тела, използват се при жироскопи и т.н. няма се притесняваш от чудото, а по-скоро кажи защо смяташ че диска си отива :D

И между другото това, което правиш е много опасно за харда - да го местиш из ръцете си и от мястото му докато работи, това са 7200 оборота, не е шега работа, като нищо ти си му е*ал мамата допълнително.

според мен жироскопа иска 16к оборота

не че и при тези 7,2к няма да се усеща нещо

нито има такива "сили",нито можеш да му направиш нещо докато работи.

В диска няма нищо,което може да предизвика каквито и да са "сили" извън кутията му.

Я кажи диска ти да не е Seagate ? при мен се наблюдават такива "явления",но те са вибрации от въртенето на шпиндела с плочите,нищо особено от техническа гледна точка не е.

Но иначе е кофти,защото диска може да си замине в скоро време.

Плочите на диска обикновено са перфектно балансирани и дали ще работи в равновесно състояние или перпендикулярно или наклонено - няма значение.

Може евентуално да скъсиш малко живота на двигателя,но принципно той си е голямо говедо с много добри лагери и много му дреме какво и как върти...

нито има такива "сили",нито можеш да му направиш нещо докато работи.

В диска няма нищо,което може да предизвика каквито и да са "сили" извън кутията му.

...

Може да не съм специалист по физика (макар че съм завършил физика като първа специалност преди години), но по-добре помисли пак, преди да ръсиш подобни категорични твърдения.

Всяко въртящо се тяло се стреми да запази оста си на въртене неизменна, на този принцип се базират жироскопите (ако знаеш например за какво се използват те). Разбира се харддиска може да си работи нормално в каквото и да е положение, стига да не се мята из ръцете ти Докато работи, защото въпреки флуидните лагери и т.н. при въртене в ръцете ти докато се върти плочата, се предизвикват 'странични' сили, които се стремят да 'изкривят' оста на въртене, нещо като закона на Нютон за действието и противодействието.

Пусни един миксер и започни да го въртиш из ръцете си и ще усетиш че миксера се 'опъва' :)

Впрочем аз имах един стар хард и го прехвърлях от ръка на ръка докато беше влкючен и след това се появиха вибраций в харда ... угасна след три дни работа , а после ми казаха да не го места и да го поставям къде ли не по време на работа ! :)

tedy,нищо лично.

Понеже знаех,че ще има такива коментари,запазих един много интересен коментар за темата.

А той е : защо според вас тогава лаптопите може да се носят навсякъде,дори в работещо състояние ;)

Да сте видели някъде надпис върху лаптоп "не клатете/местете/и т.н. лаптопа по време на работа" ? ;)

Не,защото харда може да работи дори и при натоварване.

Няма нищо общо между миксера и харда освен идеята на моторите им. Хардовете са прекалено напреднали от към технология спрямо стандартният ел. мотор,че няма къде повече ;)

И да,знам какво е жироскоп,играл съм си с такъв. И бройката която видях успя да си задържи способностите дори и под 7200 оборота,но с намалени възможности за поддържане на позицията.Явно си зависи от самото тяло и характеристиките му.

Поне няколко харда си заминаха в ръцете ми и знам кога спират да работят и кога могат да продължат. Кажи-речи от опит ги казвам нещата :D

А замислял ли си се защо лаптопите са толкова по-скъпи от настолните компютри?

Ами точно защото са пригодени да работят в условия, в които стационарните комютри не могат...визирам и това с харда...

Контра-въпрос:

Има ли лаптопи с хардове с 7200 оборота, 10000rpm, 15000rpm? :) Защо масовите са с обороти 4200/5400.

Всеки специалист ще ви каже, че един десктоп харддиск не се препоръчва да се подмята и мести докато работи. Говоря основно за местене и завъртане, свързани с промяна на оста на плочите. Докато се държи хоризонтално/вертикално и се движи линейно нагоре надолу или само странично, проблем няма никакъв, понеже направлението на оста не се променя. И разбира се никога не съм казал, че дори и за да се завъртва, ще му стане нещо веднага. Просто е опасно и риска е доста по-голям. Да, флуидните лагери и всичко е изчислено, но както казя Leper_Messiah, има си харддискове за различни цели, има такива, които са за екстремни ползвания, в iPod плеъри, мп3 плеъри и т.н., там които са с HDD е ясно че са по-мобилни и от един лаптоп. Някои са по-скъпи, други по-евтини.

Едно от основанията лаптопите да са с хардове от по 4200/5400 оборота е това, макар и не толкова значимо. Разбира се и енергопотреблението при по-високи обороти. Хардовете са 2.5", но не това основно е движещата сила да са толкова по-скъпи, все пак аз лично не съм виждал често лаптоп с 750GB, дори с 300 или 250 GB хард, т.е. има 'нещо друго' :P

А да, не може да твърдиш че няма нищо общо между миксера и мотора на HDD :) . Не става дума изобщо за мотора на двете и на какъв принцип задвижват ротора/щпиндела. Ето това няма общо наистина. Фактът е че докато не измислят устройство за съхранение на данни без движещи се части (чувах за някакви кристални решетки), всеки HDD има въртяща се част, това е именно шпиндела, на който има закачени 1 или повече плочи. Те се въртят и самото въртене предизвиква силите, за които споменах при условие че се завърти самия диск сорямо оста на въртене на плочите. Това са физични сили, и независимо как се е задвижил ротора, колкото по-бързо се върти, толкова по-силни и деструктивни сили действат при споменатите промени на положението на диска докато работи.

Контра-въпрос:

Има ли лаптопи с хардове с 7200 оборота, 10000rpm, 15000rpm? :) Защо масовите са с обороти 4200/5400.

Re-контра веднага :

има,да,моят е такъв - 7200 оборота,8МБ кеш,Хитачи. SATA1

И смятам да спра до тук с "дискусията".След като има толкова запознати хора с хардовете.

Не ми се говори повече за това защо лаптоп компонентите са по-скъпи и как се произвеждат по една и съща технология ( може да се намеси Интел с техните ценови политики ) със стандартните и как устройството им е едно и също ( само лека намалена консумация на мотора );как конекторите са едни и същи с десктоп вариантите на хардовете ( въпреки цената си ;) ),т.е. как са почти идентични.

Няма и смисъл да се дискутира какво е това BLAC / BLDC мотор и има ли то почва в хардовете,как се управлява,каква е разликата със стандартните BL мотори,какви са разликите в лагерите и устройствата на най-новите поколения дискове,какво и как го прави хард дисковата глава и т.н.

Както казах - не един хард ми е "умрял" в ръцете докато съм го ръчкал,за да видя какво може и как аджеба работи.

Но явно винаги има по-"знаещи" хора в тази страна.

Нищо лично. Продължавайте дискусията за хардовете,аз ще чета,понеже темата на сегашните ми занимания ( хардовете ) е интересна и явно съм изостанал с материала.

Интересно ми е някой дали е разглобявал хард диск , и какво представляват тези флуидни лагери? За жироскопите няма да ви говоря, 2 години съм поддържал жироскопите на самолетите, така че си имам малко понятие, но за флуидни лагери в масовите хард дискове за първи път чувам, поне в 10-ината диска които съм разглобявал поради една или друга причина видях само обикновенни съчмени лагерчета. И не местете диска по време на работа!!! Даже и на лаптопите! Местенето е на ваша отговорност :) 7200об/мин никак не са за подценяване, силите които се развиват при жироскопния ефект могат да изкривят плочите, със сигурност. Разбиват се и лагерчетата.

На мен така ми се прецака харда !

Тук вече не се говори за типове и модели !

Говори се за физика от пет поста насам и се чудя , тая физика толкова ли е сложна на някой от вас , че така сте се разфилософствали тук , но айде като всички са еднакви ... мятай си харда по цял ден !

Айде стига с физаката за днес !

айде бе,89 набори тръгнал за физика да ми говори... мини първо през по-сложна физика от това,което се учи в гимназията и после ще си говорим.

http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf...Paper_FINAL.pdf

Моделите на хитачи,които са с FDB от 2003 насам :

http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf...6256D340075052F

това,че сте работили с хардове от преди няколко десетилетия е друг въпрос.

pamporov "батка" ( защото явно си по-голям от мен след като имаш такъв опит ) прегледай първия линк и може да разбереш защо аджеба като "разглобиш" един мотор ще ти е трудно да видиш частта с флуидният ( по английски казано ) лагер ;)

И освен ако не разполагаш с прекалено прецизна техника много трудно ще отвориш толкова добре защитен и капсулован мотор БЕЗ да го повредиш и нанесеш повреди по него. Все пак 7200/10к/15к мотор е доста специализиран и не е мотор от миксер,че да го отвориш и запазиш толкова лесно ;)

То бива разбирачи,бива,но не може в една толкова малка държава да има толкова много разбиращи хора на едно място...безобразие

Тъй и тъй наспамихме темата (може би) :D , не виждам с какво "флуидните" лагери ще спомогнат да се избегнат последиците от жироскопическия ефект? Тяхната цел е преди всичко да се обезшуми диска. Или греша?

Тъй и тъй наспамихме темата (може би) :D , не виждам с какво "флуидните" лагери ще спомогнат да се избегнат последиците от жироскопическия ефект? Тяхната цел е преди всичко да се обезшуми диска. Или греша?

Ами да, тяхната цел е да се обезшуми, да се намалят силите на триене, съответно температурата, така се увеличава животът им и на целия хард, подобно е положението и в един ДВГ, където буталата не стържат директно в цилиндровия блок, а има микроскопичен слой масло, разпределящ се под и над буталните пръстени така че да се намали триенето и износването.

Всичко това няма нищо общо с жироскопичния ефект и това по никакъв начин не го елиминира като сили на действие. Предвид колко е малко разстоянието между главите и плочите при въртене и факта, че разстоянието се поддържа от въздушен слой, образуван от бързото въртене, едно рязко завъртане на диска докато работи като нищо може да предизвика удряне на главите по плочата вследствие (колкото и да е малко) изкривяване. Ти самия някъде каза, че не знаеш бройката на хардовете, които си повредил само за да ги изучиш. Е, в кръга на шегата: ми да си ги коландрил по-добре за да не се стига до развалянето им, па макар и с цел да ги повредиш за да има основание да ги отвориш и разгледаш :) . Един неработещ и отворен диск и да го гледаш, няма да видиш нито Кориолисови сили, нито жироскопичен ефект ;) .

Ти отново се хващаш за 'мотора', не разбра ли че тук не говорим изобщо за миксерния или дисковия мотор :wacko: , а от ефекта при въртене на задвижвания от мотора елемент?

Та "батка", не е нужно да си ракетен физик от НАСА за да признаеш прости физични явления, и да пренебрегваш съветите на по-умни и от мен, и от теб, специалисти ;)

Та един финален въпрос: Ти даваш съвет, че един работещ харддиск е напълно безопасно да се размята в ръцете и върти, без никакъв риск да се повреди (не говорим за шокове като изпускане, хвърляне в стена и т.н. неща, които и в неработещо състояние са еднакво опасни,а и производителят така или иначе дава максимални стойности на безопасни ускорения, сътресения и т.н.), така ли да разбираме? Интересно ми е дали отговорът ще е "Да".

Ами да, тяхната цел е да се обезшуми, да се намалят силите на триене, съответно температурата, така се увеличава животът им и на целия хард, подобно е положението и в един ДВГ, където буталата не стържат директно в цилиндровия блок, а има микроскопичен слой масло, разпределящ се под и над буталните пръстени така че да се намали триенето и износването.

Всичко това няма нищо общо с жироскопичния ефект и това по никакъв начин не го елиминира като сили на действие. Предвид колко е малко разстоянието между главите и плочите при въртене и факта, че разстоянието се поддържа от въздушен слой, образуван от бързото въртене, едно рязко завъртане на диска докато работи като нищо може да предизвика удряне на главите по плочата вследствие (колкото и да е малко) изкривяване. Ти самия някъде каза, че не знаеш бройката на хардовете, които си повредил само за да ги изучиш. Е, в кръга на шегата: ми да си ги коландрил по-добре за да не се стига до развалянето им, па макар и с цел да ги повредиш за да има основание да ги отвориш и разгледаш :) . Един неработещ и отворен диск и да го гледаш, няма да видиш нито Кориолисови сили, нито жироскопичен ефект ;) .

Ти отново се хващаш за 'мотора', не разбра ли че тук не говорим изобщо за миксерния или дисковия мотор :wacko: , а от ефекта при въртене на задвижвания от мотора елемент?

Та "батка", не е нужно да си ракетен физик от НАСА за да признаеш прости физични явления, и да пренебрегваш съветите на по-умни и от мен, и от теб, специалисти ;)

Та един финален въпрос: Ти даваш съвет, че един работещ харддиск е напълно безопасно да се размята в ръцете и върти, без никакъв риск да се повреди (не говорим за шокове като изпускане, хвърляне в стена и т.н. неща, които и в неработещо състояние са еднакво опасни,а и производителят така или иначе дава максимални стойности на безопасни ускорения, сътресения и т.н.), така ли да разбираме? Интересно ми е дали отговорът ще е "Да".

Тотално си ме объркал с някой друг :) Прочети внимателно моите постове - само 2 са!

Тотално си ме объркал с някой друг :) Прочети внимателно моите постове - само 2 са!

:D Не, но явно грешно съм съставил поста си.

Цитирайки те, имах точно предвид, че се съгласявам с теб относно обезшумяването, като допълних малко и за триенето и удължения живот.

Всичко останало оттам нататък беше отправено към dada. Надявам се сега няма недоразумение :punk

Тука разни хора говорят за разни BLAC / BLDC мотори все едно сега някой е открил топлата.Едва ли този човек някога е учил предмет електрически машини ама сега се пише разбирач и обижда другите че нищо незнаят.В харда мисля че двигателчето е определен вид синхронен микродвигател защото те развиват по-големи обороти и тея английски съкращения ще значат нещо подобно.

Айде и аз като не толкова компетентен да изкажа моето мнение :)

Смятам, че при клатенето проблемите не идват от плочите а от главите ;) Тъй като при нормална работа на диска главите не опират в плочата(или плочите), а това минимално разстояние се поддържа от въртенето на плочите(мисля че се получаваше нещо от сорта на въздушна възглавница). Е при клатенето на диска има голям риск главата да надраска плочата(тука обяснението не мога да го изкажа точно, защото не разбирам толкова от физика :P ).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...