Antares Posted July 27, 2007 Share Posted July 27, 2007 Седнах си пред компа, на котлона си къркори бъдещия ми ориз, идилия, но... Не знам с какво да си подправям манджите. Вече и оризища, и лещи и фасули си правя, както и пържените ми експерименти, но не знам кое с какво да подправям. Не знам коя подправка на коя манджа върви. Слагам си ги малко едно към гьотере, но манджите ми остават малко постни (и в буквален смисъл - почти съм спрял да ям месо). Та... споделете - какви са според вас подходящите подправки за различните видове ястия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted July 27, 2007 Share Posted July 27, 2007 ех Пешо....нали знаеш, че "Балкана пази своите тайни"... мога да ти дам този линк с информариция. Но съвета ми е да опитваш...слгаш тъй онуй да видиш какво ще стане. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted July 29, 2007 Share Posted July 29, 2007 80 грама червен пипер 30 грама мляна чубрица (смес горска + градинска 50/50) 10 грама мадраско къри 15 грама черен пипер 15 грама чесън на прах Следвай приблизително тая пропорция, може да намалиш малко черния пипер ако ти иде люто Аз си забърквам редовно, слагам си я в кутия от сол Калас за по-удобна употреба и единствената странична подправка, кокято ползвам е Мадраско къри. За ориз може да тестваш и куркума. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted July 29, 2007 Share Posted July 29, 2007 Аз мога да ти препоръчам някой готови смеси: "Подправка за скара с чесън", на Меркурий Подправка за барбекю на "Метро" марка(пак Меркурий я правят) Тия за месо(пържено, печено), сандвичи с месо, сякви скари са идеални просто! И двете ги има в Метро. Подправка за картофи(с чесън) на РАДИКОМ...не че е нещо особенно но е по-добро от колкото само чесън на прах. Т.е. с 2 думи когато трябва да се слага чесън използвам това. КЪРИ!!! Всякакъв вид. за всичко става! Най-гот е на ориз и на зеленчуци задушени може да се слага няма проблеми. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leper_Messiah Posted July 29, 2007 Share Posted July 29, 2007 Всякаква италианска кухня с домати - риган и босилек... сосове за спагети, пица, лазаня.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ton4o Posted July 29, 2007 Share Posted July 29, 2007 много харесвам Пикантина,става за филия с масло,за спагети,даже пилешка супа съм я слагал,преди да я развалят Link to comment Share on other sites More sharing options...
EvilDemon Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 Соев сос winiary за ориз е страхотен. Става и за картофки и за оризени топчета, но е по-сложно. Трябва ти специална купичка или поне домашно измислена някаква. И се топва едно по едно. А препоръчвам да си направиш лют сос за пържени картофи. Домати, чесън, запържен лук(ако ти харесва), малко черен пипер. Всичко в тигана и солчица и бъркаш, докато стане(опитваш) чесъна и сух да е пак е добре. Може ли изсушени люти чушки, смляни на едро, не червен пипер. Или само семето им. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AssassiN Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 Седнах си пред компа, на котлона си къркори бъдещия ми ориз, идилия, но...Не знам с какво да си подправям манджите. Вече и оризища, и лещи и фасули си правя, както и пържените ми експерименти, но не знам кое с какво да подправям. Не знам коя подправка на коя манджа върви. Слагам си ги малко едно към гьотере, но манджите ми остават малко постни (и в буквален смисъл - почти съм спрял да ям месо). Та... споделете - какви са според вас подходящите подправки за различните видове ястия. За стария фасул да ти споделя, имам самочувствието че ми става много добре... Накисваш боба в студена вода за поня няколко часа. Най добре от предната вечер. При приготвянето оставяш боба два пъти да заври и сменяш водата, за да няма пръц-пръц после.На третия път добавяш 2 нарязани моркова, 1 нарязана малка глава кромид лук и сухи чушки(Продават ги тук там разни бабки по пазарите. Едни такива малки, червенки.) ако имаш. От подправките аз слагам сол, малко сминдух, малко дива чубрица и задължително джоджен. Когато се посгъсти го отнемаш от огъня и в един тиган запържваш една глава лук, нарязан на ситно, след което го задушаваш за малко с 1/2 чаша доматен сок, 1-2 лъжици брашно(ако е позапечено предварително - още по-добре) и 1-2 чаени лъжици червен пипер, според вкуса ти. Добавяш тази смес към боба и го връщаш на котлона, докато придобие необходимата консистенция. По желание може да добавиш и магданозче, но накрая, заедно с домата. Добър апетит! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.