Jump to content
BulForum.com

промяна буквата на дял от твърдия диск

samkijot

Recommended Posts

http://support.microsoft.com/kb/307844 - тук уж пише как става, обаче на друго място намирам, че това не се отнася за дялове на хард диска, а само за оптични устройства или преносими флаш памети.

Unlike CD drives and other removable drives, hard disk drives cannot change drive letters

та, има ли някакъв начин да сменя буквите, тъй като тук оперативния ми се пада D, a неоперативния - C :blink:

Това са глупости, редовно си сменям, премахвам, задавм букви на дяловете на двата си харда без проблеми. Условието е да не бараш системния дял, където са \Windows, \Program Files и да няма файлове, които се ползват от дяла който бараш, това е rule of thumb. има трудни начини и това да стане, но са прекалено трудни и опасни.

А ти опита ли все пак по описния начин да смениш буква?

Това са глупости, редовно си сменям, премахвам, задавм букви на дяловете на двата си харда без проблеми. Условието е да не бараш системния дял, където са \Windows, \Program Files и да няма файлове, които се ползват от дяла който бараш, това е rule of thumb. има трудни начини и това да стане, но са прекалено трудни и опасни.

А ти опита ли все пак по описния начин да смениш буква?

да, не ми дава да го променя на нито единия, но сега като спомена че не трябвало да има програми, които се ползват от системния, а са на другия се сетих, че тъпото icq се бутна точно на този, който не трябва.

ще го разкарам и ще пробвам пак.

::edit::

не става :( .... а цялата история е, че искам да го преинсталирам, но имам неща, които трябва да запазя и са на единия дял, а именно на C ..... ако не беше точно на тази буква, на която искам да сложа оперативния след преинсталация, щеше да стане лесно, ама ...

Да ама нали се сещаш че системата boot-ва от диск C: именно и затова не може да го смениш. Но ако повече от 2 дяла ОСВЕН C: и диска на който е инсталирана операционната система, останалите можеш да си ги сменяш колкото искаш.

Колкото до запазването на данните не виждам причина да форматираш диска, единствените проблемни ще са \WINDOWS или \WINNT и \Program Files останалото няма да го закача инсталацията.

Колкото до запазването на данните не виждам причина да форматираш диска, единствените проблемни ще са \WINDOWS или \WINNT и \Program Files останалото няма да го закача инсталацията.

нещо не ми стана ясно.

значи аз искам да инсталирам OS пак на този дял, който в момента е D, тъй като той е по-малкия и на който в момента се намира OS-а, но буквата да е C ... но вече имам C, който пък искам да го направя D и който не е операционен дял в момента, а и в същото време е поголям по размер :) един вид искам да им разменя буквите.

п.п. в момента системата буутва от D:\

нещо не ми стана ясно.

значи аз искам да инсталирам OS пак на този дял, който в момента е D, тъй като той е по-малкия и на който в момента се намира OS-а, но буквата да е C ...

Ай стига бе ... как стигна до този извод от написаното от мен преди това???

но вече имам C, който пък искам да го направя D и който не е операционен дял в момента, а и в същото време е поголям по размер :) един вид искам да им разменя буквите.

п.п. в момента системата буутва от D:\

Ако имаш C: и D: и си качил Windows на D: не можеш да смениш никакви букви. Освен на CDто.

МОЖЕШ обаче да инсталираш на C: друг windows и той няма да ти изтрие нищо. Както казах проблемни са \Windows, \WinNT, \Program Files... след като на C: нямаш инсталиран Windows няма да се настъпят изобщо.

Решението ти в този случай е да ползваш програми като Partition Magic или Acronis Disc Director за да си resize-неш partition-a (C:) и после да си направиш нов дял и на него да инсталираш Windows, като те съветвам новия дял да го кръстиш E:, F: и т.н. но не D: за да може да работи и стария D: ако решиш че искаш да bootнеш от старата система.

Не виждам никакъв смисъл да се правят такива безумни изпълнения, втория физически дял да бъде C:, а първия D: само и само да се ползва по-малкия втори :wacko: :bgrin: .

Още повече самия ОС решава в началото кое да е Ц:, и кое Д:, и той като се инсталира веднъж на първия primary дял (активния дял де, и става дума за boot файловете, не за целия ОС), който след формат по дефолт е Ц:, след това ще променяш, ама нъцки :) .

Ако въпросния D: в момента се намира на Extended partition и е logical drive, няма начин да иснталираш Win на него и същевременно да не 'закачи' Ц:-то.

Но ако е PRIMARY, можеш да го зададеш да е Active, и тогава нещата стават по-безболезнени.

Но както те е посъветвал djadomraz, най-добрия вариант е да resize-неш първия дял, да си остане C:, и всичку културно да се инсталира. Не си казал и колко е голям диска, дали имаш други дялове, на които можеш да запазиш инфото от Ц: за всеки случай да не стане мазало по време на resize, и колко е тази инфо в Ц, евентуално да ползваш 2-3 DVD-та за бекъп и всичко да мине гладко и без излишни галимации. Т.е. нещата зависят и от други фактори :)

D: е logical drive, a C: е primary partition

харда е 15 GB, имам една cd писачка, но само 2 свободни диска от по 700MB, а над 3GB информация, която трябва да запазя. освен това съм извън пловдив - в едно малко градче, където не знам дали изобщо някъде ще има магазин за CD дискове ....

а ако скрия неоперативния дял, при форматиране на оперативния дял (D:), той автоматично ли след инсталацията на OS-а ще приеме C: като drive letter за logical drive-a?

харда е 15 GB, имам една cd писачка, но само 2 свободни диска от по 700MB, а над 3GB информация, която трябва да запазя. освен това съм извън пловдив - в едно малко градче, където не знам дали изобщо някъде ще има магазин за CD дискове ....

а ако скрия неоперативния дял, при форматиране на оперативния дял (D:), той автоматично ли след инсталацията на OS-а ще приеме C: като drive letter за logical drive-a?

Не може без поне един PRIMARY partition. Как ще скриеш единствения PRIMARY ?! :bgrin:

Ако си на зор, раздели Д:-то на два дяла (Д: и Е: ), в Е: премести всичко от Ц:, после намали Ц:-то, и с освободеното unpartitioned space увеличи сегашното Д:. Това в случай че те е страх да не загубиш инфото от Ц: при директното му намаляване.

Не може без поне един PRIMARY partition. Как ще скриеш единствения PRIMARY ?! biggrin1.gif

Ако си на зор, раздели Д:-то на два дяла (Д: и Е: ), в Е: премести всичко от Ц:, после намали Ц:-то, и с освободеното unpartitioned space увеличи сегашното Д:. Това в случай че те е страх да не загубиш инфото от Ц: при директното му намаляване.

То май по-лесно ша е да ти пратим 3 диска по пощатата :D

Не може без поне един PRIMARY partition. Как ще скриеш единствения PRIMARY ?! :bgrin:

da, ama stana. skrih C: i ostana samo D:, ot koeto se zarejdashe OS-a. formatirah go i sled instalatziata prie C:, a posle kato unhide-nah drugia dyal, toi si "vze" D:

sega vsichko e ok :)

da, ama stana. skrih C: i ostana samo D:, ot koeto se zarejdashe OS-a. formatirah go i sled instalatziata prie C:, a posle kato unhide-nah drugia dyal, toi si "vze" D:

sega vsichko e ok :)

С какво го криеш? Значи все пак имаш софтуер за работа с MBR.

Като си скрил първия PRIMARY дял, и викаш ти е зареждал все още Win-a? Ами да, защото явно Win-a си го вижда и зарежда първо от тамошните си boot файлове, я виж сегашното си D: и кажи пак дали има boot.ini-подобни файлове ;) . Ако си казал истината, че имаш САМО един праймъри дял, няма как, там ще има файлове, от които ще зависи зареждането на ОС. При това явно първия дял все още е бил и е Active. Защото logical volume не може да бъде bootable, а Windows все трябва отнякъде да зареди.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...