sasquatch Posted January 14, 2004 Share Posted January 14, 2004 В следствие на пускането на .NET платформата и кампанията на Micro$oft срещу Linux в която един от акцентите е върху по-ниската цена за експлоатация на Windows Server + .NET срещу Linux + J2EE и ми е интересно да науча и вашето мнение по въпроса в крайана сметка коя от двете технологии .NET или J2EE и ще оцелее, кето е все едно дали .NET ще успее наистина да "изяде" JAVA (както се рекламират пичовте от Redmont).Така че пишете тука кой каквото мисли по въпроса. edit: иам си правописна грешка (и то не една, ама колко време ми трябваше да открия... ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 14, 2004 Share Posted January 14, 2004 Рано е да се каже. Преди години можеше да се пита например C++ или Pascal. И двете оцеляват със съответните подобрения. Специално J2EE има нужда от доста подобрения, бъгава е, за .NET нямам много впечатления. Времето ще покаже. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 14, 2004 Share Posted January 14, 2004 Поредния смешен напън на M$ - аз лично (и хиляди други трезвомислещи хора) не виждам никакви причини да се сравняват нещата и да се поставят на такава основа - nullvote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 14, 2004 Author Share Posted January 14, 2004 godfather аз лично хвърлих доста труд в изучаването на Java и точно поради тази причина някак си ме вълнува какво ще стане, вярвам и други хора се интересуват също.Още повече притеснява ме факта, че там където се намесят въпросните M$ здравомислието не винаги е актуално ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 14, 2004 Share Posted January 14, 2004 godfather аз лично хвърлих доста труд в изучаването на Java и точно поради тази причина някак си ме вълнува какво ще стане, вярвам и други хора се интересуват също.Още повече притеснява ме факта, че там където се намесят въпросните M$ здравомислието не винаги е актуално ... Хах така си е, те MS, много хора Уиндоус го приемат като напън, бързо да хвърлят продукт на пазара, но ето, вече колко години Уиндоус е най-разпространения ОС, Били е най-богатия човек. Какво повече да говорим, затова и според мен е рано да се каже. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 14, 2004 Share Posted January 14, 2004 Хах така си е, те MS, много хора Уиндоус го приемат като напън, бързо да хвърлят продукт на пазара, но ето, вече колко години Уиндоус е най-разпространения ОС, Били е най-богатия човек. Какво повече да говорим, затова и според мен е рано да се каже. tedy, изместваш темата. "Напъни" са опитите на M$ да правят сравнения, които са меко казано неудачни и смешни в очите на професионалните разработчици. Нищо не съм казвал по адрес на Wndoze, осен това си го ползвам, заедно с още много други ОС като Linux, *BSD, Solaris и никога не бих се наел да правя каквито и да било сравнения между тях. sasquatch, как мислиш, ако да речем .NET "победи" J2EE, дали под Linux хората ще почнат да развиват .NET приложения или може би и Linuxa ще "загине" заедно с Java . Ето това имах в предвид и то е само съвсем повърхностно. Ако човек се замисли повече и прочете "аргументите" на M$ ще му стане още по-весело. Нямам нищо против чичо Бил, дори се възхищавам на постигнатото от него, но не мога да не се смея от сърце на подобни "неща" Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 14, 2004 Author Share Posted January 14, 2004 godfather аз изобщо не искам да споря с тебе човече а колкото до .NET и Linux то вече нали има версия на framework-а за Linux.И аз не вярвам, че Linux ще умре ако това стане (случайно) с Java. Offtopic:някъде четох наскоро че IBM преминават на Linux като desktop ОС до края на 2005 А пък Novell в момента завършват покупката на SuSe така, че няма шанс Linux да умре скоро Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 14, 2004 Share Posted January 14, 2004 godfather аз изобщо не искам да споря с тебе човече ... Що бе sasquatch, нали един мъдрец беше казал, че в спора се ражда истината Та за пичовете от Редмънд пак ми е думата, защо толкова в последно време все Linux-a им е в устата не знам , защо толкова им пречи и ги стряска, след като са "намбър уан" и т.н. Защо постоянно се опитват да занимават хората с разни сравнения като това или други подобни? Хайде отговорете си на тези въпросчета Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 14, 2004 Author Share Posted January 14, 2004 Що бе sasquatch, нали един мъдрец беше казал, че в спора се ражда истината Та за пичовете от Редмънд пак ми е думата, защо толкова в последно време все Linux-a им е в устата не знам , защо толкова им пречи и ги стряска, след като са "намбър уан" и т.н. Защо постоянно се опитват да занимават хората с разни сравнения като това или други подобни? Хайде отговорете си на тези въпросчета Та за пичовете от Редмънд пак ми е думата, защо толкова в последно време все Linux-a им е в устата не знам , защо толкова им пречи и ги стряска, след като са "намбър уан" и т.н. Две от възможните причини вече ги изтъкнах в предния си пост, но взехме да се отклоняваме от темата .NET vs. J2EE или C# vs. Java (C# странно защо така на мен ли ми се струва или е одрал кожата на Java ...).Всъщност не смятам че няма база на която да се срявняват двете технологии защото на практика предлагат много сходни възможности. А колкото до гръцките философи ("един мъдрец беше казал, че в спора се ражда истината") - малко скептично съм настроен към такива пичове които си падат по момченца ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 14, 2004 Share Posted January 14, 2004 малко скептично съм настроен към такива пичове които си падат по момченца ... Offtopic: Хехе, както каза Андрей Слабаков в "Шоуто на Слави": нищо против хомосексуалистите, стига да не са педерасти Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 14, 2004 Author Share Posted January 14, 2004 Offtopic:Хехе, както каза Андрей Слабаков в "Шоуто на Слави": нищо против хомосексуалистите, стига да не са педерасти Абе аз точно го казах всеки да си мисли каквото иска, ама виж тръгнахме от M$ и до къде стигнахме ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKe Posted January 15, 2004 Share Posted January 15, 2004 Рано е да се каже.Преди години можеше да се пита например C++ или Pascal. И двете оцеляват със съответните подобрения. Специално J2EE има нужда от доста подобрения, бъгава е, за .NET нямам много впечатления. Времето ще покаже. Pascal nikoga ne e plediral da byde ezik za programirane tva che v BG ima tapanari det programirat na nego i daje prodavat software na nego e drug vapros shtom ima koi da go kupuva Pascal e izmislen taka che da e za uchebna cel za tova e syzdaden ! C++ vinagi e bil ezika ne e imalo borba vinagi e bil po dobyr za razrabotchici i prilojeniq ... sega na vaprosa za J2EE kakto znaete povecheto ot vas Windows 2003 i nagore veche nqama da varviqt s Java VM t.e. pishete li prilojenie na java triia slagate link4e kam site-a na sun da si go rypnat userite koito nqamat koeto e super tupo shtoto povecheto lameri neznaqt kvo e VM i neznaqt kvo da pravqt ideqta im e da otstranqt Sun .. iasno e che tova nqama da stane Java vinagi e bil po dobriq ezik ot C# primerno ; zaradi prenosimosta si i ne samo .. ima razrabotki za Linux na C# no nqama windows Forms taka che e neudoben za koito beshe pisal che se pritesnqava che e uchil java .. 1vo C# e malko copy paste na java taka che kvo se pritezsnqava 2ro : skoro shte stane taka che Windows programmerite shte si bachkat na MFC i C# a Linux programerite na Java zavisi kyv iskash da bydesh .. as mislq che linux programer e po dobre shtoto Windows umira prosto oshte ne e iasno na vsichki za koito kaza che za linux porogrameri nqama dai ma rabota i sqakvi takiva neshta che nqama da se naloji neznam dali znaete ministerstvoto na obrazovanieto spomena che naetite XP-ta shte sa za 3 godini za 1200pc-ta ne za 35000pc-ta t.e. nqama da dadem 1.5Miliona taka che sled 3 godini se misli za preminavane na linux a dotogava na starite mashini neznam kvo shte ima no se nadqavam da kachat neshto Linuxovsko pone predi kraq na 3te godini . OTDELNO JAVA dori JAVA VM e open source dori ima open source kompilatori koito sa bezplatni kakvo vi dava Msoft ??? s C# osven zaplashtane na 1500$ za .net .. i kvo li oshte ne za edin ezik kakyvto veche ima ot kakyvto veche nqama smisal prosto MSoft go nachukvat na linux obshnost-a ne samo na java.. nooo nqakoi sha im vkara 2-3 samoleta v zadniq dvor skoro; P.S. veche se dokaza che open source prilojeniqta sa opredeleno po dobri ot vsichko s zatvoren source vapros na vreme e da se dokaje podobno neshto i za operacionnite systemi za tezi koito oshte ne sa go razbrali . primer : OpenOffice po dobro ot seki Microsoft office do sega. MySQL ... i Microsoft SQL ?? dori Msoft SQL da e po dobyr koi shte zaplati ludata suma za nego ? Cena - Kachestvo nqama kachestvo Msoft umira samo Java. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted January 15, 2004 Share Posted January 15, 2004 Shto ne zemesh da se gramnesh. Az programiram na Delphi i tova e nai-dobroto v sveta za high-end prilozhenia. No predpochitam PHP zashtoto sam marzeliv. Kolkoto do Cpp i Jaba, ne vizhdam s kakvo sa po-hubavi ot Delphi osobeno kato pusnaha i Delphi .NET. Mnogo gaden sintaksis imat i izobshto sa gnusni . Populiarni sa shtoto povechete software se pishe na tiah, prenosimi i t.n., koeto e mnogo po-vazhno ot hubavia sintaksis . A i po vaprosa za C#, palna bozica, tia ot M$ prepisali JABA 1:Giotara Хех напълно съм съгласен с теб, просто не ми се спореше вече на тая тема! Верно, C++ е по-близо до системното ниво, по-близък до системното програмиране и т.н. Но тези които отхвърлят Delphi явно не са запознати с него, особено последните версии. Не че съм толкова върл негов фен, просто и за двата езика си има области на приложение и т.н. ООПаскал, бидейки все пак по-лесен осзначава, че се изразходват по-малко средства за научаването му, все пак се забравя икономическия фактор. Айде да не започваме нов оффтопик спор, имам приятели и то разни, работещи в големи фирми, където се програмира основно на Делфи А за PHP също си прав, малко по-мързеливо е, но все пак на него се правят Уеб приложения, не е за Win приложения И който ми говори за преносимост, да види първо колко е тежка тая Jaba, изисква поне 10 пъти повече изчислителна мощност при работата си с тоя байтов код, от да кажем PHP. програмите на Jaba за която и да е платформа работят МНОГО по-бавно от нативните програми за тях. Като гледам само преносимостта остана, но колкото по-високо е нивото на един език точно това се постига, Java-та не е единствена тук. Ако МС си изиграят картите добре, и постигнат висока производителност, кво друго да ме грее, майната му- копирали от Java, ми всеки копира в днешно време, а и МС си ги знаем че копират винаги, най-малкото идеите залегнали в Уинодвса не са на Били. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 15, 2004 Author Share Posted January 15, 2004 И който ми говори за преносимост, да види първо колко е тежка тая Jaba, изисква поне 10 пъти повече изчислителна мощност при работата си с тоя байтов код, от да кажем PHP. програмите на Jaba за която и да е платформа работят МНОГО по-бавно от нативните програми за тях. Е хайде сега 10 пъти по-бавни били, пък и на IBM VM е по-бърза от на Sun, какво като е bytecode - тая VM е просто един интерпретатор който може и да компилара част от кода до native (JIT compiler) по-време на изпълнението (интерпретацията) на програмата.Пък изависи и за какво ползваш JAVA.Аз например съм пробвал една програмка писана на JAVA която ползва OpenGL и честно да ви кажа пърформанса е почти като на програма писана на C++ (кето вероятно се дължи на OpenGL в случая но това не пречи да се пишат приложения на JAVA с OpenGL - примерно игри, особено като се има в предвид колко по-лесно е програмирането на JAVA в сравнение с C++). Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKe Posted January 15, 2004 Share Posted January 15, 2004 karaman : emi DELPHI Si e otrepia )) programirai si toi e umrial ot baia vreme DELPHI samo che shtoto ima jivi programeri oshte za tva jivee . pyk i programa na C++ shte se napishe s mnogo po malkoo simvoli i pot otkolkoto na delphi 1) C++ e po shirok ezik moje da se izpolzva za mnogo poveche neshta kato se zapochne ot normalnite tool4eta det moje i na delphi i se stigne chak do operacionni systemi OS na delphi ne sam vijdal HAHAHA moje bi shtoto toq det sha q napishe 1vo sha pishe cial jivot i 2ro sha e po zle ot sichko do sega 2) na kvo se pishat exploitite ? delfi nali 3) Java i C++ gi izpolzvash kato razlichni ezici kato govorishe che "sintaksisa i na 2ta sux " ami moje bi sux shtoto Java e s sintaksisa na C++ t.e. napravena e taka che sintaksisa i v obshti linii da e sashtiq kato na C/C++ .t.e. sintaksisa e 1 ne 2 za OS na java ima ) samo kazvam daje ima Java Desktop za SUNski PC-ta .. pak samo kazvam pak i dori da e "lesno" na Delphi tova ne e vsichkoi na Visual Basic e lesno ama i toi SUX i nego go ima v .net ; i J# daje ima na nego da ne e trudno ama SUxx p.s. mislq che spora e bezsmislen tova e vooting pool glasuvame i krai stiga sme pisali as spiram a i 5 pari en davam za optimizaciqta na Microsoft Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.