Jump to content
BulForum.com

Хард диск

Recommended Posts

Здравейте искам да попитам каква е нормалната температура

на работа на 1 хард диск и какви са допустимите граници

Аз съм с два Макстора единия(30Гб) работи на 40-42градуса

а другия (80Гб) на 50градуса

Тези температури дали са нормални

за 80-ката ми се вижда малко висока

имали начин да я смъкна но без вентилатор

Кутията ми е напълно отворена отвсякъде и има добра циркулация.

Мерси предварително.

До 40 градуса според мен няма проблеми да си работи постоянно, но всичко над 40 си е за притеснения. Ако пък постоянно кара 50 градуса и ПЦ върви постоянно- вземи си вентилатор или климатик за стаята :). Вземи си 1-2 вентилатора за кутия и си язатвори и тогава ще има циркулация. 50C са много.

According to manufactures, the normal recommended working temperature of a hard disk is 35-40°С. Once it rises by just 10°С – from 40°С to 50°С, the safety of its work becomes more than two times less!

http://www.hddtemp.com/

Явно май правилно съм предполагал.

ммм кофти 80-ката си бачка постоянно на 50

е вярно е че в момента на засичането

и работи постоянно щото конвертирам 1 филм и постоянно пише

но ще търся вентилатор май

Не са скъпи- 10-15лв. най-много, слагат се лесно. Аз съм с две вентилаторчета и бутат температурата с 5-7 градуса. От време на време трябва да го махаш и да чистиш прахта, която забиват в чиповете.

http://www.mega-byte.ro/images/Cooler_HDD_...HD05010S1M4.jpg

Старият ми хард блокирваше когато се нагрее и месеци се чудих какво му става, а зимата се оправяше...като му го взех и проблемите секнаха. Съветвам те възможно най-бързо да си вземеш някакъв cooler.

Температурата зависи от марката и модела на харддиска имма предвид максималната температура при която няма отклонения и грешки за пример давам моята бангия Хитачи 250ГБ максималната му температура е 46 градуса обаче по-добре си е да е под 40 ;) иначе за да видиш тази максимална температура при която работи може да ползваш HDDLIFE програмата не е кой знае колко добра но има Uninstall :D

Въреки всичко 50 градуса са много ! Почисти го сложи някаква перка която да създава въздушен поток около него и ще се оправи аз на моя така му свалих 4-5 градуса и държи 38 без да има проблеми. Охлаждането което ти е предложил @liquid е добро като цена наскоро го гледах в ЖАР за 7,50лв лошото е че лесно се раздрънкват вентилаторите и ще се налага на няколко месеца да ги посмазваш малко но за тези пари по-добро не съм видял ;)

Някъде но не помня къде точно видях и за 5.40

но както и да е

"прасето" е Макстор ама модел и тн. на 8 бири

и 3 савоя PLS - немога да откина

утре ще ви кажа - но вероятно и вече да имам още една перка

А ако на някой му се намира нещо мдето да свърши работа ... ?

Въреки всичко 50 градуса са много ! Почисти го сложи някаква перка която да създава въздушен поток около него и ще се оправи аз на моя така му свалих 4-5 градуса и държи 38 без да има проблеми. Охлаждането което ти е предложил @liquid е добро като цена наскоро го гледах в ЖАР за 7,50лв лошото е че лесно се раздрънкват вентилаторите и ще се налага на няколко месеца да ги посмазваш малко но за тези пари по-добро не съм видял ;)

Тъй е прав си зависи от марката и аз имам да те тупам че ме набута с тва Хитачи.Харда ми държи по 48 градуса температура някъде и затва днеска ша му ръгам вентилатор.

Някъде но не помня къде точно видях и за 5.40

но както и да е

"прасето" е Макстор ама модел и тн. на 8 бири

и 3 савоя PLS - немога да откина

утре ще ви кажа - но вероятно и вече да имам още една перка

А ако на някой му се намира нещо мдето да свърши работа ... ?

Ами 5.40 пише че има в Ерата ама реално нямат.Аз ходих да питам и оня каза че нямали никви охладители за хард.Иначе виж тази тема която пуснах аз ще взимам този от Теди ако ти върши на теб работа другия го вземи.

Иначе на мен харда ми е 320ГБ Хитачи САТА2 16МБ и както казах държи 48 градуса при положение че е на не повече от 3 месеца.Хич не съм доволен от тая марка.

За хитачито не съм съгласен, моето е 80гб АТА и си държи 37-38 градуса с вентилатор, не знам без вентилатор колко ще е (не ми се занимава сега) но то си зависи и от цялостното охлаждане на кутията и стаята ти. :) Взимайте си вентилатори не се стискайте за 5лв.

Seagate 250GB АТА и пак в жегите от миналия месец в стая без никакви климатици и т.н., без вентилатор харда държеше 45 градуса. Сложих му вентилатора и от тогава над 38 не е минал. Зависи си от марката, но при всяка марка 45 и нагоре си е вече леко проблемна ситуация и просто си е изхабяване на харда. An accident waiting to happen :). Моя вентилатор за харда го взех от Вали преди 2 години и си работи още. Е, верно, че подрънква и вече 2-3 пъти съм го смазвал, а и като нов значително вдига шума на кутията, но какво да се прави. Който иска тиха и охладена кутия или да си купи климатик за стаята или водно охлаждане :).

Ами днес от Вали взех това :

HD05010S1M4.jpg

Като се прибера ще видим колко ще охлади.

Edit: Ша охлади грънци - а конектор :confused :cry :cry :wir - от де да му взема ток :confused

Edit: Ша охлади грънци - а конектор :confused :cry :cry :wir - от де да му взема ток :confused

Има си върте молекс и се включва какво толкова?Отвори кутийката и ще видиш!

оооооффф не съм толко заблуден бе човек

става въпрос за това че охлаждането е с

накрайник (за захранване) абсолютно същия като този

за захранването на хард или оптика

и не мога да се включа в такъв (то не че имам свободен ама..)

и двата изглеждат така за да съм по ясен: (ти можеш ли да фи свържеш без да ги преработваш или др.)

Molex-style-power-connector.jpg

Едит: Намерих си преход и сега ще го видим колко ще шуми

Благодаря на всички отзовали се

ще пиша и на колко ще падне температурата

Е аз освен да се похваля

че с тая малка х..ня (две вентилчета на алуминиева планка0

температурара на 80-ката е под 30 градуса (25-27)

за 9 лв си е направо идеално - мисля че цената на дребно е 12-13 (аз ползвам отстъпки)

От Конрад преди време си взех за <1лв. разклонител/удължител от 1захранване към 2устройства. Кабелчето е ~20см.

Оффф незнам какви са тея вашите температури на хардовете, но аз съм с HITACHI SATA2 200GB и поддържа постоянна температура от 37* ...., а най-висока до ся ми е била 40* , но беше в най-големите жеги :punk:

Оффф незнам какви са тея вашите температури на хардовете, но аз съм с HITACHI SATA2 200GB и поддържа постоянна температура от 37* ...., а най-висока до ся ми е била 40* , но беше в най-големите жеги :punk:

Еми ако имаш климатик е възможно.Ама знам ли може и без него да става.

Освен и аз да се изфукам.Като лепнах аз вентилаторчето хем мойто е с 1 парка температурата падна на 39 градуса и закова при положение че в стаята е поне 30 и се потя като животно :bgrin:

А пък аз не знам колко си ползваш щайгата

щото моя не се гаси освен ако няма да се

прибирам 2-3дни постоянно или дърпа или

конвертира или се дефрагментира

направо пуши от всякъде - късам му гъзеца от работа

ако твоя го ползваш по 2-3-4 часа не се учудвай че е хладен

и другуто което е че в стаята в която ми е компа нямам климатик

доста е жешко а и компа е малко сврян и запушен...

От темата и аз се зарибих да обдухвам дисковете. Та имам 2 (40GB IBM и 160GB Seagate).

Преди време ми подариха охлаждане за процесор, което до днес събира прах в един шкаф. Свалих вентилатора и го закрепих м/у двата харда да духа м/у тях. Температурата падна със 7-8*, до 39/41* :) Направо се чудя как не съм се сетил до сега. :)

Направо се чудя как не съм се сетил до сега. :)

Ами сигурно защото бавно загряваш... :bgrin: ...аз съм с подобно обдухване от години - голям безшумен вентилатор срещу двата харда от предната страна на кутията....от тогава не са се качвали над 38С, дори и в помещението да е 35С.

...и една препоръка за притежателите на кутии с подвижен, отварящ се капак отпред (аз съм с такава...сървърна) - в жегите винаги дръжте предния капак отворен, защото при затворено положение, въпреки че самият капак има някакви символични процепи...температурата на хардовете, както и в цялата кутия се покачва с 5-8С. ;)

oooф ми брао на него

ама каде е S-АТА 2 каде е Р-АТА

За температурата няма значение сата мата пата квото дойде все е печка в тези жеги няма прошка ;)

@Midex не на всеки кутията позволява пред хардовете да се сложи фъртилатор и моята е сървърна и няма чалъм отпред да се сложи ;) иначе за отворената кутия моето предложение има ли начин през цялата година я дръжте отворена ;)

За температурата няма значение сата мата пата квото дойде все е печка в тези жеги няма прошка ;)

Ем да така е ... :bgrin: ще траем докато свърши лятото и дойде зимата и чак тогава ще можем да се поотпуснем след тези мъки :) .... поне през зимата няма да се тревожа, че щайгата ми гори или нещо подобно :rolleyes:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...