Jump to content
BulForum.com

Омекотяване движението на мишка

Recommended Posts

Леко съм вманиачен по отношение на мазното плъзгане на мишката докато работя с нея.

Обаче каквото и да правя, с времето все по-голямо 'стъргало' започва да има, падовете се изтъркват за седмица :wacko: , платнените и те за месец и нещо отиват и почва да залепва едва ли не мишката, а това ме дразни. Отскоро я суркам директно на дъската на бюрото, обаче крачетата й знаете че се изравняват, стават гладки и огледални и това допълнително затруднява движението. Или може би нещо се замърсява бюрото с прах, но дори така на друго място на бюрото с движи доста по-мазно.

Чувах някъде, че с парафин или нещо подобно се мажело бюрото, или някаква смеска, я която периодично да бърша ли, смазвам ли не знам как да се изразя, повърхността, та да се плъзга мазно мазно както в началото :bgrin:

Има ли такива варианти или просто с кърпа и кофата с водата да минавам отгоре белким отстранявам набит прах и т.н.?

Има малки тефлонови самозелепващи се "крачета", подобни на оригиналните. Виж по бриколажи, бели, практикери... Можеш и сам да си направиш с двойно залепващо и подходящи тефлонови шайби

решението е... хубав пад .. не трябва да се очаква много от тея за по 2 лв :)

Тия за 2 лв е ясно, пробвал съм и със скъпи падове, все тая. Засега изглежда на бюрото директно е най-обещаващо.

Има малки тефлонови самозелепващи се "крачета", подобни на оригиналните. Виж по бриколажи, бели, практикери... Можеш и сам да си направиш с двойно залепващо и подходящи тефлонови шайби

Ми то хубаво, но ще стане малко да сменя кон за кокошка. Оригиналните са някакви нови "low-resistance polytetrafluoroethylene (PTFE)".

Явно съм прекалено придирчив, но понеже съм чел че с вазелин или парафин (може и да се лъжа) ставало много по-добре, затова питам дали някой го е правил.

На моята мишка изрязах елипсовидни "крачета" от тефлон d=0.5 mm и ги залепих за нея с помощта на двойно лепящо тиксо. Плъзгам я директно върху лакирания плот (много мазно се движи) и няма изгледи да се разместят въпросните крачета. Наскоро я разглобявах с цел почистване и с доста зор ги отлепих.

Ако решиш да пробваш този вариант и нямаш подходяща тефлонова лента, свиркай.

Едит: PTFE в бита е познат като "тефлон" ;) .

Ето така изглежда:

ptfemousemd0.th.jpg

Тия за 2 лв е ясно, пробвал съм и със скъпи падове, все тая. Засега изглежда на бюрото директно е най-обещаващо.

пробвал ли си със icemat пад , тва е пад от полирано стъкло и върху него въври наистина доста 'мазно' : ) и няма търкане... :D

пробвал ли си със icemat пад , тва е пад от полирано стъкло и върху него въври наистина доста 'мазно' : ) и няма търкане... :D

Супер звучи, случайно да знаеш къде се продава в Пловдив? :) Щото ако го има само в Зимбабве например, не ми върши работа. Като гледам сигурно ще струва над 30 лв, но съм готов да ги дам ако е истина всичко. Пише, че бил само за топчести мишки, но не и за оптични. Нищо не пише обаче за лазерните, дали ще прави проблеми с тях..

@alchemy, не съм готов да рискувам, мишока е още в гаранция и не е от най-евтините :bgrin: .

Провери в интернет залата на васил априлов x3m-3 (намира се срещу ликьор). А ето в този онлайн магазин също ги има, само че така тряя направо да купуваш неможеш на място да провериш дали ще ти хареса как върви на пада.

За бюрото има разни полиращи материали които имат и антистатично действие. Аз някакъв Mr.Proper бях взел и мисля че мазно се движи при мен въпреки че пак се цапа чат-пат отдолу...

За тефлоновите лентички обаче ми хареса идеята щото на моята леко са се изтъркали оригиналните и сега точно на протритото събира мъх.

@alchemy, не съм готов да рискувам, мишока е още в гаранция и не е от най-евтините :bgrin: .
А за дублиране крачетата какво мислиш? В смисъл, без да отстраняваш оригиналните, залепяш встрани от тях "алтернативните" и готово - те са по-високи. Съмнява ме тиксото да повреди нещо по мишката, но ти си преценяваш. Ако искаш, мога да ти дам моята да я видиш отблизо и да пробваш доколко е омекотена. Току-виж си се зарибил ;)

А за дублиране крачетата какво мислиш? В смисъл, без да отстраняваш оригиналните, залепяш встрани от тях "алтернативните" и готово - те са по-високи. Съмнява ме тиксото да повреди нещо по мишката, но ти си преценяваш. Ако искаш, мога да ти дам моята да я видиш отблизо и да пробваш доколко е омекотена. Току-виж си се зарибил ;)

Аха, ясно. И аз така си мислех, че би могло отстрани да се залепи.

А тия крачета след като са и те тефлонови, няма ли и те да се изтъркат след седмица? :bgrin:

Ще те имам предвид, някой ден може да намина. Преди това ще видя как стои въпроса с тия icemat.

За полиращите материали е добра идея, ще проверя. На други места по бюрото (девствени места) мишката се движи перфектно, явно наистина бюрото ще си полирам чат пат, да видя с кво само.

Моите крачета почти не са мръднали 6 месеца. Обаче като махнах клавиатурата от плота, установих, че под нея е матово и се плъзга по-трудно, а под мишката съм го излъскал яко от работа без пад :).

Значи може да помогне не само препарат, но и чисто механично полиране (както колите например).

Лазерна мишка досега не съм имал, но оптичните много ги мъчат гладките повърхности (направо подскачат по екрана и това много дразни :angry1 ) и 30$ ми се виждат много за 1 проба въпреки ниския курс на долара в момента ;)

@tedy от какво те и направено бюрото?

Значи, при майка ми на офиса има 2 бюра - 1то май беше от неосет, меламин отгоре и оптична мишка няма никакъв проблем на него, няма разлика м/у изтрити и неизтрити участъци - все върви :) , другото обаче е някакво старо с ламинат от добрите стари времена и там е ужас, и мишка смених и оправия няма (пад може да се сложи по принцип ама не ме кефи). Бюрото дето ми е в къщи сам съм си го правил B) с плоскости от бриколажа, които се водят ПДЧ и се продават на квм. Вида е синя елша и нз заради цвета или резките в ламината обаче вече 3та година нито съм изтрил нещо нито дерт съм имал с мишката(оптична за 15 кинта). Според мен пробвай с 1 дъска за 0.5 лв има брак се продават и ако стане номера ще се уредиш с много селски но ефективен "пад" ;) .

За тефлона...

Единствения недостатък на тефлона е че е мн скъп. Не може да залепне за нищо и заради това е и много устойчив на износване - не може да се изтрие. Понеже китайците са хитри говеда масово правят евтините мишки с полиетилен вместо с тефлон отдолу. Оттам и крачетата на мишката се изтриват и изтритото се размазва по бюрото и става такава манджа с грозде че и минички не може да цъка човек :P .

• 2 weeks later...

Ок, тази зала x3m-3, там се продават icemat падовете ли?

Може ли да се пробва преди да се купи оттам? С доставка ли става, имат ли телефон, на който може да се питат тия неща?

Според това, което чета, icemat няма изтъркване, няма нищо, направо ще го взема, става дума за icemat original, който е 55 лв, достатъчен ми е, original 2 доколкото видях е просто по-голям и има повече разцветки.

Някой с такъв да сподели мнение от първа ръка? :)

Ок, тази зала x3m-3, там се продават icemat падовете ли?

Може ли да се пробва преди да се купи оттам? С доставка ли става, имат ли телефон, на който може да се питат тия неща?

Според това, което чета, icemat няма изтъркване, няма нищо, направо ще го взема, става дума за icemat original, който е 55 лв, достатъчен ми е, original 2 доколкото видях е просто по-голям и има повече разцветки.

Някой с такъв да сподели мнение от първа ръка? :)

ето ти телефон - 032/648-125 , питай дали има ако няма питай дали могата да ти доставят :)

...а може и от тук.

:) Аз намерих поне 5-6 онлайн магазина, откъдето могат да се поръчат, ама въпроса беше да се види и пробва някъде на място дали наистина толкова мазно се движи мишката, даже по възможност да си занеса мойта и да пробвам на място. Ако няма възможност такава, ще рискувам, какво да направя, радикално трябва да се реши проблемът един път завинаги, че ме мъчи откакто си взех първата мишка преди десетина години :bgrin:

Pronto каквото и да е - перфектно ми идва.

/любимото ми е антистатик за дърво,слагам го на подложката да/

Слагаш малко на 1 парцал,мажеш по пада,после по мишката.

Първите 1-2 минути е кофти щото е като 'намокрено' , но после идва якото плъзгане :P

EDIT:ефекта трае 3-4 часа

Еми ще се сменя по честичко тоя пад, моя е на 5-6 месеца хубва Вербатим германски, ама вече е замязал на - нямам думи, цялото грапаво покритийце е отишло :sick . Чистя го с квото попадне(препарат обикновенно даже и такъв за прозорци :D ) но до 20-30 мин и е леш. Така че на един два месеца по 4 левчета за нов пад и проблема е решен.

Еми ще се сменя по честичко тоя пад, моя е на 5-6 месеца хубва Вербатим германски, ама вече е замязал на - нямам думи, цялото грапаво покритийце е отишло :sick . Чистя го с квото попадне(препарат обикновенно даже и такъв за прозорци :D ) но до 20-30 мин и е леш. Така че на един два месеца по 4 левчета за нов пад и проблема е решен.

Именно затова търся нещо, което да не го сменям на 1-2 месеца. При мен даже след 2-3 седмици и пада е за боклука, става гладък като огледало. Значи ако дам 50 лв за пад сега и ме държи повече от година, излиза по-добре отколкото по 4 лв всеки месец. Да не говорим за удобството и комфорта при скъпия мат. Още повече както гледам и други мнения, и 2г. ще изкара и повече, понеже не се изтърквали.

Спрял съм се или на Icemat original (55 лв), или на Razer ExactMat (60 лв). Прочетох мнения от първа ръка, че втория е много хубав и издържлив и направо щях да взема него, обаче е адски голям и ще заеме половината бюро, да не говорим че няма къде да му намеря място (33 см е широк).

Но е решено, ще се взима или единия или другия, тия дни.

EDIT: Поръчах вече Razer Exactmat. До събота ми казаха, че ще пристигне. След много мнения, се намери един пич дето така ме надъха, че тоя пад е уникален, и т.н., че нямаше как да не го взема, тествал такъв от приятел, и бил на 1 година хайвана и нямало и следа от износване, нещо, което търся отдавна.

Според него ще остана изключително доволен.. Надявам се. Като имам повече впечатления, ще пиша, понеже май не се намериха много добри хора тук с подобен пад да изкажат по-подробно мнение :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...