Jump to content
BulForum.com

Проблем с HDD или Дъно

Recommended Posts

Та в какво се състои всичко. Реших да си сменя харда и да си взема едно 250 G

Дъното ми е Gigabyte GA-8IE533

И харда тъй като ми поддържа ATA 100 си го взимам такъв и реших да взема : Seagate Baracuda 250 G, 7200, 12 MB

До тук всичко ок. Форматирам си го закачам си го на машината .. дъно .. win .. всичко го хваща, Копирвам си на него каквото трябва. Но стигаме до следния проблем.

Пускам си аз торент .. няма и 10 с .. като започва да копирва и излиза това

gre6ka%20torent.JPG

В мениджера .. ми изкарва това за грешка

gre6ka-HDD2.jpg

Ето какво показва и дъното

dano.JPG

Та седя аз 2 дена и се чудя какво може да е. Реших че е от БИОСА - упдейтнах го. Помислих че е от чипсета свалих най-новата версия на чипсета и пак така. Някой хорица ми казаха че е от HDD контролера на дъното. Не знам и аз от какво е вече. Възможно ли е да е от дъното и да не може да подържа както трябва хардове над 100 Gb.

Моля за мнението ви отновно този проблем. Благодаря ВИ предваритено на всички които ще са отзоват.

1. Провери си мястото по партишъните гледай да имаш така в запас ;)

2. Виж си Swap фаила колко е голям и го разшири пимерно на 1024 - 1024 (аз си го правя с постоянна големина по-удачно е за мен може да пробваш и ти)

3. Кажи как са ти настроени хардовете като IDE канали и Master/Slave подредбата им.

4. Дъното ти поддържа всякакви голми хардове само при Пентиум 2 и 3 и старите чипсети с SDRAM на сокет А имаха проблем с големите хардове.

Виж тези неща и пиши да оправяме проблема ;)

Виж как са разположени самите устроства - кое е мастър, кое слейв. Гледам имаш 2 харда и 2 оптични - на иде1 канала остави само диска, който ти е буутващ, а на втория иде канал закачи новия диск, сам без оптики. И виж как ще се държи. Освен биоси, виж и самия кабел, данеби крайния куплунг да прави проблем? Колко пинов е кабела - 40, 80? Настрой дисковете от джъмперите на мастър и слейв - слейв да е големия диск.

Може да не е от иде контролера, щом единия ти диск работи нормално, но не се знае...

Пробвай тези неща, ако не си ги пробвал вече, де, и наистина ще е хубаво да напишеш каква е машината и с какво захранване е...

1. Провери си мястото по партишъните гледай да имаш така в запас ;)

2. Виж си Swap фаила колко е голям и го разшири пимерно на 1024 - 1024 (аз си го правя с постоянна

големина по-удачно е за мен може да пробваш и ти)

3. Кажи как са ти настроени хардовете като IDE канали и Master/Slave подредбата им.

4. Дъното ти поддържа всякакви голми хардове само при Пентиум 2 и 3 и старите чипсети с SDRAM на сокет

А имаха проблем с големите хардове.

Виж тези неща и пиши да оправяме проблема ;)

Здрасти Lord_Gudo. Мерси за информацията. Та на въпроса

1. Място си има .. Стария ми хард е MAXTOR разделен е на 2. В C-то има 30 % free в D-то има към 60 %

2. Това за Swap файла - не ми е ясно много. Предполагам на колко да е "парчето" или нещо такова. Опитах се да го форматирам снощи пак с големина 1024 ... с Disk Manegement, избягвам глупавия Part. Magic 8. След чакане от близо 2 часа - ми показва че " Виндолса неможе/невъзможно да форматира дяла " (поне така си го преведах). Така опитах 2 пъти - пак същия резултат :( С една дума няква програмкла с която да го форматна както трябва и да посоча тая големина на Swap-а от 1024.

3. Подредбата ми е следната: MAXTORA ми е master , Seagate ми е Slave . Това което ме притеснява е на проблемния хард има само 2 положения на джъмпера. 1-во положение: master - ON и slave - OFF; 2-ро положение Cable. Слагам го на cable - дъното не го хваща. Пробвах да ги обърна д-та харда и да видя дали като го сложа master seagate ще го засече. Да засече го. Махам джъмпера - дъното го хваща като slave и си го засича и win-а. Всичко ок. Не знам дали може да е от джъмпера това. То сега като немога и да го форматирам даже - не знам какво да правя.

За тези IDE канали - също не знам нищо (извинявам се за което-не съм много в час с тия хардове) В смисъл знам че съм с IDE контролер. Подредбата на мастър и слеф е казах, както и проблема с това че не мога да го форматна

4. Значи маха се проблема да е с дъното и да не го засича дъното, и това дали ще го подържа самото дъно.

Виж как са разположени самите устроства - кое е мастър, кое слейв. Гледам имаш 2 харда и 2 оптични - на

иде1 канала остави само диска, който ти е буутващ, а на втория иде канал закачи новия диск, сам без

оптики. И виж как ще се държи. Освен биоси, виж и самия кабел, данеби крайния куплунг да прави проблем?

Колко пинов е кабела - 40, 80? Настрой дисковете от джъмперите на мастър и слейв - слейв да е големия

диск.

Може да не е от иде контролера, щом единия ти диск работи нормално, но не се знае...

Пробвай тези неща, ако не си ги пробвал вече, де, и наистина ще е хубаво да напишеш каква е машината и

с какво захранване е...

dvdrw мерси и на тебе се отзова и ти.

Та двата харда са ми на 1 кабел. оптичните у-ва са отделно на другия. Виш по-горе кой е мастър и кой слейф. За кабелите ... щом стария хард на който е и новия бачка .. значи би трябвало всичко да е ок с кабелите. Но ще взема един нов специално за това. С една дума ако на едния слот оставя едния хард - Maxtora а на другия слот сложа сам Seagate. Така не знам от къде да взема кабел за двете оптики :) Като съм само с 2 IDE слота на дъното.

А и за двамата машината е: Ми то почти всичко е на шота който съм копнал от евереста. Захранването е 400 W не е марково. И преди на 2 харда не е правил фокуси. Ако се наложи ще взема едно марково или едно не марково но 450 W

===========

Ами за сега това .. не знам вече какво да го правя тва PC иде ми да го хварля из терасата :( та чакам отговорите вим, и дано го решим тоя проблем че и аз не знам вече. МЕРСИ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ И НА ДВАМАТА ЧЕ СЕ ОТЗОВАХТЕ

ДА ДОБАВЯ НЕЩО КОЕТО СЕГА СЕ СЕТИХ. ТЕСТВАНО Е НА ДРУГА МАШИНА С ПО-ДОБРО ДЪНО - ХАРДА СИ БАЧКА. ПОНЕ ПУСКАМ ДА СЕ СВАЛЯ НЕЩО НА НЕГО - РАБОТИ. СЛОЖИХ ГО В USB КУТИЯ - БАЧКА СИ И КАТО УСКАМ ДА СЕ СВАЛЯ НЕЩО СИ БАЧКА БЕЗ ПРОБЛЕМ.

Имаш ли нещо записано въобще на новия харад ? - каквото и да е

А за да го форматираш ползвай диска на XP-то - може и да му го инсталираш (пробвай)

а може и един лоу левел да му удариш ама като е нов :confused ???

Суапа не е толкова важен - поне според мен (да не се караме)

Имаш ли нещо записано въобще на новия харад ? - каквото и да е

А за да го форматираш ползвай диска на XP-то - може и да му го инсталираш (пробвай)

а може и един лоу левел да му удариш ама като е нов :confused ???

Суапа не е толкова важен - поне според мен (да не се караме)

Абсолютно нищо няма на харда, все пак след 2 опита да се форматира под win какво да има. Да ще опитам все едно да му сложа XP и да го форматна така ... и аз не знам какво да му правя вече. А за лоу левел формата - да не ми се иска да го правя като е чисто нов

П.С.Едно приятелче ми каза че ..може да е от това че имам 4 у-ва .. и дъното му се струва вече зорно на толкова много у-ва. Цитирам : " Оказа се че старото ми дъно не може да раздава правилно IRQ-та на 4 устройства " А и аз имам 4 да .. 2 харда и 2 оптики :)

Ще опитам следното. Ще махна стария хард ... ще сложа само новия и DVD писачката ... без нищо друго .. ще пусна една инсталация на win-че. Ще разеделя харда под win още докъто се слага ... и ще видим дали тва е проблема. Стискайте палци :) :punk

Относно суап фаила дай десен бутон на My Computer -> Properties -> Advanced -> Първия Бутон Settings -> втория лист Advanced -> Change -> даваш къстом саиз и задаваш 1024 на едното място и толкова и на другото -> ОК -> Apply -> ОК :) трябва да ти е зададено да има суап само на C:\-то ! Иначе за 4-те устройства има и тази възможност колко и рядко да се случва за това бих ти препоръчал ако на втория IDE канал не си с 80 пинов кабел да си закупиш такъв и да вържеш там харда и едната оптика а на първия канал да вържеш другата оптика (по принцип се връзва тази която не изпозлваш много на първия канал в смисъл някое старо CD-ROM и т.н.) Пробвай различните комбинации като Макстора си го оставяш винаги на Primary Master. И сподеи какво се случва ;)

Относно суап фаила дай десен бутон на My Computer -> Properties -> Advanced -> Първия Бутон Settings -> втория лист Advanced -> Change -> даваш къстом саиз и задаваш 1024 на едното място и толкова и на другото -> ОК -> Apply -> ОК :) трябва да ти е зададено да има суап само на C:\-то ! Иначе за 4-те устройства има и тази възможност колко и рядко да се случва за това бих ти препоръчал ако на втория IDE канал не си с 80 пинов кабел да си закупиш такъв и да вържеш там харда и едната оптика а на първия канал да вържеш другата оптика (по принцип се връзва тази която не изпозлваш много на първия канал в смисъл някое старо CD-ROM и т.н.) Пробвай различните комбинации като Макстора си го оставяш винаги на Primary Master. И сподеи какво се случва ;)

като се прибера ще го пробвам тая размяна .. дано помогне нещо

3. Подредбата ми е следната: MAXTORA ми е master , Seagate ми е Slave . Това което ме притеснява е на проблемния хард има само 2 положения на джъмпера. 1-во положение: master - ON и slave - OFF; 2-ро положение Cable. Слагам го на cable - дъното не го хваща. Пробвах да ги обърна д-та харда и да видя дали като го сложа master seagate ще го засече. Да засече го. Махам джъмпера - дъното го хваща като slave и си го засича и win-а. Всичко ок. Не знам дали може да е от джъмпера това. То сега като немога и да го форматирам даже - не знам какво да правя.

Това се получава защото Maxtor-а ти е master от джъмпера му, а е сложен 2(slave) на кабела. Като оставиш Seagate-a на cable select и го включиш на най-далечното гнездо =>

Мaxtor <-> master по джъмпера

Seagate <-> мастер по кабел

заради което контролера "избира" Мaxtor за мастер, а със Seagate въобще не се занимава.

То като гледам на Seagate -а няма какво да му объркаш, ами провери добре какви са настройките на Мaxtor-а -може и от него да е проблема.

Нямах предвид целия кабел, а само участъка от първия ти диск до новия (ако кабела е бил огъван, ударен, дърпан и пр...). Пробата с 2та харда на отделни кабели е само за проба, не за постоянно

здравейте,

мисля че проблема го реших по следния начин.

Махнах стария хард ... сложих си новия на мастер ... махнах и едната писачка и само с една писачка и 1 хард .. си инсталирах вин ... разделих си го ... сауп файла е на 1024 :) ... всичко си бачка без проблем. Няма го проблема.

Това което си мисля е точно това че дъното не захранва достатъчно и 4-те IRQ-та като са пуснати и 4-те и работят усилено.Нека да поработи известно време и ще си закача и другата писачка а другия хард все пак е 40 г .. новия е 250, ще го позлвам в USB кутия като " дискета " :))))

Ами това е БЛАГОДАРЯ на всички които се отзоваха ... на dvdrw и по-специално на Lord_Gudo :)

Лек ден ! на всички :) :punk

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...