Jump to content
BulForum.com

Компютъра ми издава странен звук ?

Recommended Posts

значи проблема се състои в следното ...играя си аз играта 18 wos и след 10-15 минути играта забива ...свалих някои други версии все същия проблем ...както и да е примирих се да играя по 1 пратка и да рестартирам, но вече на 2 пъти както играя играта от компа, от кутията, започва да издава ултра странен звук наподобяващ звука който се получава когато натиснем повече от 2-3 копчета, само че този не спира докато не рестартирам компютъра ...до сега не съм имал подобни проблеми и ще съм благодарен, ако някой знае от какво може да е и какво да направя за да го предотвратя

значи проблема се състои в следното ...играя си аз играта 18 wos и след 10-15 минути играта забива ...свалих някои други версии все същия проблем ...както и да е примирих се да играя по 1 пратка и да рестартирам, но вече на 2 пъти както играя играта от компа, от кутията, започва да издава ултра странен звук наподобяващ звука който се получава когато натиснем повече от 2-3 копчета, само че този не спира докато не рестартирам компютъра ...до сега не съм имал подобни проблеми и ще съм благодарен, ако някой знае от какво може да е и какво да направя за да го предотвратя

Провери всички температури: на видео картата, на процесора, вентилатора от захранването върти ли?

ами тъй като не съм много вещ в света на компютрите ще може ли да ми обясниш как да ги проверя :)

Ми инсталирай си SpeedFan и ще ти покаже всичките температури. На процесора, харда, видеото.

7749_144.JPG

ето това е снимка от програмата ...но не мога да я разбера :) кви са тия пламъчета и другите неща :) ако може да разясниш и да кажеш от къде идва проблема ще съм ти много благодарен :)

7749_144.JPG

ето това е снимка от програмата ...но не мога да я разбера :) кви са тия пламъчета и другите неща :) ако може да разясниш и да кажеш от къде идва проблема ще съм ти много благодарен :)

Кво да ти кажа пич :) Може спокойно да изпържиш яйце на процесора си :) Вземи си сложи някой друг вентилатор на кутията,ако можеш сложи и нещо по добро на процесора.Ако нямаш кинти поне ги почисти.

Най-добре занеси компа в някоя фирма, за да му направят една профилактика на вентилаторите - да ги смажат, някой от тях ако има нужда да се смени с нов и да сменят пастата на процесора. Но преди това, за да предотвратиш всякакви повреди поне махни капаците, та да диша хайвана ;)

ами какво да кажа :) процесора е Пентиум 4 на 1.7, имам 512 мб рам и 128 мегабайтова Джифорсе 4 :) това е което знам :)

ето снимка на температурите след като го отворих и поизчистих от прахта :)

7871_080.JPG

има ли някакъв начин да пусна вентилаторчето да работи на по висока скорост ли де да знам :) аз скоро ще си ъпгрейдвам пс-то, но след няколко дни, а до тогава не искам да изгори нещо :) защото тя скоростта на вентилатора се сменя чат пат е 5000 чат пат 10 000 поне така показва програмата де :)

току-що разглобих всичко - захранване, видеокарта(при която странно не работи малкото вентилаторче), процесор и ги изчистих от праха, който бяха насъбрали ...в резултат на това имам чувството че сложих вентиалотора на процесора малко на криво ама работи, а температурите са следните :

Local Temp : 76

Remote Temp : 38

HD0 : 40

Temp1 : 76

кажете какво да правя, за да не стане така, че да ми се взриви пс-то :)

Наистина ще е хубаво да си сложиш на харда едно вентилаторче, защото там като ти покаже пламъче става опасно !!! :pirate: Хардът е много финен и при тези температури може да изгори .... като гледам след почистването се е подобрила темп. на харда, а за другите неща наистина помисли за по-добро охлаждане :)

Ето и мойте температури:

Temp1: 37*

Temp2: 45*

HDD: 37*

Core: 48*

Това са при 0% натоварване, но иначе при 100% се вдигат значително: Core : 65* , Temp2 : 57*

току-що разглобих всичко - захранване, видеокарта(при която странно не работи малкото вентилаторче), процесор и ги изчистих от праха, който бяха насъбрали ...в резултат на това имам чувството че сложих вентиалотора на процесора малко на криво ама работи, а температурите са следните :

Local Temp : 76

Remote Temp : 38

HD0 : 40

Temp1 : 76

Пич 100% си омазал пастата.Най-добре извикаи някой авер дето разбира да смени тая паста.Другото от което може да грее толкова много е ако фън-а ти е спекал ( когато го завъртиш с рака,трябва да направи поне... 5,6 оборота а не 1 или 2 :) ),но като гледам тези 5000 оборота ( ако спеед фън-а отчита вярно ) проблема ти е в пастата или неправелно сложен радиатор ( провери дали не е захванат накриво )

видеокарта(при която странно не работи малкото вентилаторче

Пич ти откровено се опитваш да си изгориш машината. Аз на твое място не бих я палил без да сменя вентилаторите. Изобщо не си играй да ги смазваш, особено ако са пластмасови боклуци. Щракни една снимка вътре в кутията да видим, но съм абсолютно сигурен че ти е време да ги смениш. Не боли да си сложиш и един-два вентилатора и на кутията - по 6 лева са.

Това "малко вентилаторче" дето е спряло показва че видеокартата ти е един малък котлон. Ако вече не е прегрявала, а тя сигурно е, то й предстои всеки момент, като може и нацяло да изгори. Случи ли се тоя финт с процесора направо го фърляш. Общо взето рискуваш цялата система заради некви 20-на лева вентилатори примерно.

Искам да питам за вентилаторите за кутиии:

Всички за задната част на кутията (ако въобще има за друга част) с еднакви размери ли са?

От къде се взима ток?

И горе-долу колко градуса може да намали, 1-2-3 или повече?

Температурите ми при 100% натоварване на процесор и 37 градуса навън бяха нещо такова:

Дънна платка 42-43 °C

Процесор 57 °C

Aux 51-52 °C

Наложително ли ми е да си намаля температурите и какво означава Aux?

Искам да питам за вентилаторите за кутиии:

Всички за задната част на кутията (ако въобще има за друга част) с еднакви размери ли са?

От къде се взима ток?

И горе-долу колко градуса може да намали, 1-2-3 или повече?

Температурите ми при 100% натоварване на процесор и 37 градуса навън бяха нещо такова:

Дънна платка 42-43 °C

Процесор 57 °C

Aux 51-52 °C

Наложително ли ми е да си намаля температурите и какво означава Aux?

Според мен не е наложително, по-скоро погледни харддисковете какви температури ти държат.

Вентилаторите са два размера - 8 и 12 сантиметрови. Зависи каква ти е кутията, можеш да сложиш 12 см-ов ако има място за такъв, или до два 8 см-ови ако е такава кутията ти.

С вентилатор на кутията отзад може да има драстични разлики в температурите!

Примерно десетина и повече градуса.

Аз доксоро бях с един шумничък 12 см отзад, не го знам на колко оборота, защото беше двужичен и се свързваше към обикновен молекс на захранването, като го смених с един Залман, чийто обороти бяха намалени наполовина (1000) от един резистор, температурите ми се качиха със средно 3 градуса, но пък каква тишина настана само... :) .

Значи тия ветнилатори могат да се свържат по два начина. Ако са обикновени и не могат да им се мерят обороти (с 2 жици са), почти винаги се свързват към молекс на захранването, като разбира се имат и удължителче, с което не заемат молекса, а само го продължават, за да можеш да поадваш от него ток , т.е. не го губиш като молекс. Едно удължителче с две букси, и по средата са 'вкарани' жиците към вентилатора.

Другият вариант е трипроводен вентилатор с мерене на обороти, в тоя случай буксата се свързва към дъното към трипинов конектор, най-често означени с CHA_1, FAN_1 или нещо такова.

Според мен не е наложително, по-скоро погледни харддисковете какви температури ти държат.

Вентилаторите са два размера - 8 и 12 сантиметрови. Зависи каква ти е кутията, можеш да сложиш 12 см-ов ако има място за такъв, или до два 8 см-ови ако е такава кутията ти.

С вентилатор на кутията отзад може да има драстични разлики в температурите!

Примерно десетина и повече градуса.

Аз доксоро бях с един шумничък 12 см отзад, не го знам на колко оборота, защото беше двужичен и се свързваше към обикновен молекс на захранването, като го смених с един Залман, чийто обороти бяха намалени наполовина (1000) от един резистор, температурите ми се качиха със средно 3 градуса, но пък каква тишина настана само... :) .

Значи тия ветнилатори могат да се свържат по два начина. Ако са обикновени и не могат да им се мерят обороти (с 2 жици са), почти винаги се свързват към молекс на захранването, като разбира се имат и удължителче, с което не заемат молекса, а само го продължават, за да можеш да поадваш от него ток , т.е. не го губиш като молекс. Едно удължителче с две букси, и по средата са 'вкарани' жиците към вентилатора.

Другият вариант е трипроводен вентилатор с мерене на обороти, в тоя случай буксата се свързва към дъното към трипинов конектор, най-често означени с CHA_1, FAN_1 или нещо такова.

Измерих кутията отзад. Май 8 см. ще стане.

Ами когато стигнах тези температури на процесор и т.н. харда май беше 51 градуса. Бях го натоварил и него ама не на макс. Харда е Seagate 20GB, 5400 оборота. И ще се сменя скоро пак със Seagate. Ако новия ще грее по-малко няма смисъл само зарaди харда да слагам вентилатор. Освен ако 51 градуса не е опасно.

51 градуса за хард диск ми се струват доста...Моя в момента е на 37-8 градуса,и се замислям дали да не му сложа пак охлаждането..А и да спомена,че ако ще взимаш от най-новите Сийгейти проучи първо как стоят нещата,защото съм чувал не много добри отзиви за тях(над 160ГБ които са). ;)

А кои температури показват ТЕМП1/2/3?

Аз сега прегледах - някакъв ужас е. Кутията ми е малка (след ъпгрейд, който съм правил) и

Temp 1 : 67C

Temp 2 : 127C

Temp 3 : 80C

Local : 63C

Remote : 56C

HD0 : 37C

51 градуса за хард диск ми се струват доста...Моя в момента е на 37-8 градуса,и се замислям дали да не му сложа пак охлаждането..А и да спомена,че ако ще взимаш от най-новите Сийгейти проучи първо как стоят нещата,защото съм чувал не много добри отзиви за тях(над 160ГБ които са). ;)

Множко са ако е за постоянно...веднъж имах един хард дето качи 60С, заради зле охлаждана кутия. Иначе в момента моите не минават 33-35С, щото си имат вентилатор (голям и безшумен - 6 лв.). Мисля, че 10-тина лева е нищожна сума, за да си осигури човек спокойствие за данните си.

П.П. Що се отнася до "най-новите Сийгейти", за които споменаваш....спокойно, моите са точно такива. :)

Ето ги моите отзад, които помпат навън: ТУК

Челния капак, който не е на снимката има още един 12 инчов, който вкарва навътре.

Определено въздухооборота е от много голямо значение, особено ако кутията е натясно.

Според мен, ако си смазал перките и си сигурен че въртят яко и датчика отново отчита много високи температури и мерените обороти непрекъснато скачат ту нагоре - ту надолу проблема е в BIOS. Провери си в ръководството на дъното може ли да се ФЛАШВА и ако можеш веднага го направи. За по добро измерване си инсталирай EVEREST - той чете направо от датчика и ти казва коя температурна стойност на кое устройство е и е доста по-прегледна от всички останали според мен. И аз имах подобен проблем t◦ на процесора беше 57◦С а на пипане радиатора студен. Флашнах BIOS и всичко се оправи.

Има и други решения. Напиши каква марка и модел ти е CPU-то и чипсета. Ако са AMD от по-старите ATHLON-и с една малка руска програмка S2kCtl всичко се оправя. Тъпия WIN е направен да щади само INTEL-ски процесори т.е. чипсета на дъното "къса" шината и тя не кара INTEL-ския процесор да върти празни цикли и по-този начин той се самоохлажда, докато за AMD няма подобна хитрина и братушките са разработили такава. Иска ми се да ти покажа състоянието на температурите ми в момента но не знам как се закача снимка. В момента CPU-то е 30 по Целзий....

Ама включително 160 или по-големите, защото аз смятам да си взимам точно толкова?

И на мен така ми бяха казали ама честно казано не е особенно вярно.Щото повярвах на тоя слух и си взех хард Хитачи уж че били по-добри ама като напраих съпоставка със стария Макстор и предишния ми Сийгейт май Хитачито най-жега държи в една и съща кутия.Също така малко повече ручи от същия Сийгейт който също не е много тих.Явно шума е присъщ на тея по-големите хардове.

Спокойно бе хора....имам един 250 Gb и два по 320 Gb (с перпендикулярен запис) - нищо такова няма. :)

Едит: Малко офтопик....по принцип седя на идеалната за мен температура 30С :D , но тия дни реших да смъкна някой друг градус в стаята и засилих климатика. Забелязвам нещо странно - при околна температура 28С - датчикът на CPU-то ми показва с 2-3 градуса по-ниско - 26С (не съм слагал охлаждане с фреон :laughing: )....чудя се възможно ли е това :confused Иначе останалите температури са нормални...дъното към 35С и хардовете около 30С...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...