Jump to content
BulForum.com

ИДЕЯ ЗА СВЪРЗВАНЕ НА ФЛОПИ

Recommended Posts

в света на високите технологии ,на сиди-,дивиди-дискове ,на флаш памети се сблъсках с флопи . преди дни старият ми харддиск даде проблем . все още работи , но по-бавно ,от веме на време прещраква....с 2 думи свършва .аз, разбира се веднага тръгнах по магазините и си купих 320 баракуда сата 2 .старият хард беше ата133 .дъното ми е asrock p4vt8+ , което по данни на производителя поддържа сата .свързах диска , пуснах партишън маджик и си имах 300 гигабайтов хард .

до тук добре.реших да сложа операционната система на новия хард заради по-високата скорост и нестабилността на стария .откачих стария хард и сложих диска на уиндоус .и тук изскочи първия проблем .уиндоус диска казва ,че нямам харддиск .поразпитах къде е проблема и разбрах ,че по-старите дъна нямат вградена поддръжка за сата . по време на инсталацията на уиндоус се натиска ф6 и през флопи се вграждат драйверите .имам флопи което не съм използвал нито веднъж за 2 години и нещо , даже го бях изкарал от кутията : да не трака и да не събира прах вътре .свързах флопито биоса, го засече , но флопито свети постоянно и не чете дискети .помислих , че е развалено , но на друга машина си работеше .обърнах дата кабела - никакъв ефект . помогнете , че вече ми свършиха идеите .

Аз имам такова флопи, което свети постоянно и не работи. Иначе се засича в биос, но само толкова. Според мен проблема е изцяло във флопито. Вземи от някой комшия или приятел друго флопи и пробвай с него.

Обърнал си кабела на флопито. На самия кабел от едната страна има червена ивица/линия - това е маркировката от коя страна на кабела е първи пин. На самото флопи трябва да е отбелязано над куплунга някъде кой е първи пин - обикновено това е пина най-близо до захранващия кабел - като включваш кабела във флопито трябва червената линия да е на първия пин.

Когато кабела на флорито е сложен обратно ефекта е именно този - флопито свети нон-стоп. Това е индикация да обърнат кабел. Обърни просто кабела.

Ако не можеш тва флопи да го накараш да тръгне вземи от някои приятел за 1 час назаем,може да стане и с усб-флопи и другия вариант е да вградиш сата драиверите в инсталационен ХП

http://news.softpedia.com/news/Install-Win...-F6-47807.shtml

А обърна ли кабела и по двата начина?

Самият кабел в единия си край има 6 жила, които са разцепени и са обърнати - всички флопи кабели са така. Този край гледай да е към флопито. То дали пиновете на флопито и дъното бяха еднакви, забравих.

Пробвай и с друг кабел, тоя може да не е наред.

пробвах с n lite . или това са глупости или аз не правя нещо като хората .пробвах програмата поне 10 варианта , с всички драйвери за дъно , със сата драйвери , само за хп ,за всички уиндоуси .неще и неше .инсталацията тръгва , после казва няма диск .

Ганчо , влез в БИОС-а и отиди на Integrated Peripherials и там търси Floppy Controler и от Disable го дай на Enable. На първата страница кадето си настройваш 4аса и дата-та , трябва да е избрано също Флопи А: 1.44.

А обърна ли кабела и по двата начина?

Самият кабел в единия си край има 6 жила, които са разцепени и са обърнати - всички флопи кабели са така. Този край гледай да е към флопито. То дали пиновете на флопито и дъното бяха еднакви, забравих.

Пробвай и с друг кабел, тоя може да не е наред.

Tedy и аз така си блъсках главата един ден, въртях суках, сменях кабели, обръщах ги, какво не ги правих. При обърнат кабел флопито не свети, но го няма и в биос. Когато кабела се обърне, флопито излиза в биос, но свети нон-стоп и не работи. В крайна сметка взех едно флопи от един приятел, свързах го както другото и си заработи като пич. Пак казвам първо да пробва с друго и тогава да си блъска главата с кабели и щуротии :)

Tedy и аз така си блъсках главата един ден, въртях суках, сменях кабели, обръщах ги, какво не ги правих. При обърнат кабел флопито не свети, но го няма и в биос. Когато кабела се обърне, флопито излиза в биос, но свети нон-стоп и не работи. В крайна сметка взех едно флопи от един приятел, свързах го както другото и си заработи като пич. Пак казвам първо да пробва с друго и тогава да си блъска главата с кабели и щуротии :)

Пробвах с 2 чужди флопита и 2 кабела .Няма спечелил голямата награда . :busted2:

:unhappy:

.имам флопи което не съм използвал нито веднъж за 2 години и нещо

А ти изобщо сигурен ли си че дъното няма проблем с флопитата?

Вероятно дъното не е наред, или колкото и да е смешно, можеш да пробваш с нов BIOS, или да ресетнеш твоя с джъмпера.

Заеби го тва флопи тогава,явно ще стане по трудния начин :lol:

Имаш още един шанс де,порови се из биоса и виж дали САТА контролера има Натив IDE поддръжка и ако има я смени ,при тоя вариант ще ти засече харда без драивери ,а ако и тва го нямаш вече ще тряя да праиш сд.Можеш да използваш тази "програмка" http://www.driverpacks.net/DriverPacks/DriverPack.php?pag=b

интегрираш този DriverPacks http://www.driverpacks.net/DriverPacks/DriverPack.php?pag=m

в едно хп с помоща н агорната програма и си готов

При интегрирането много е важно да сложиш сложиш отметка на TEXT MODE !!!

Подробни инструкции има тук

http://www.uawiki.org/doku.php?id=wxp:ua:d...rpacks:tutorial

Пробвах с 2 чужди флопита и 2 кабела .Няма спечелил голямата награда . :busted2:

:unhappy:

Ха, тогава проблема не е като моя, така че послушай Tedy :) Нов биос или ресет на стария. Успех :punk

Ха, тогава проблема не е като моя, така че послушай Tedy :) Нов биос или ресет на стария. Успех :punk

Не разбирам много от биоси , но без флопи как се прави ? :blink:

Не разбирам много от биоси , но без флопи как се прави ? :blink:

Хубав въпрос, в днешно време изглежда още се зависи от флопитата :bgrin: .

Доколкото знам всички Windows-и преди Виста ако им трябва 'F6' драйвер, може единствено от флопи да стане, нито двд-та, нито цд-та.

В твоя случай БИОС по-лесно се ъпдейтва без флопи - просто можеш да си изпечеш бутабъл ЦД-РВ с DOS + ROM файла с БИОС-а и awdflash.exe (ако си с Award bios, за амибиос не се сещам ква беше).

Като при печенето трябва да го запишеш всичкото съдържание като дискетен имидж, така че като заредиш от цд-то, всичко да е в устройство А:

Не е много просто да го направиш ако нямаш някои познания, аз даже съм забравил как без флопи можеше да направиш .img файл, който с нерото да можеш да изпечеш на диск, задавайки Floppy image като boot-image.

хич не му разбирам, но няма ли да стане ако си направи едно bootable cd със нерото и сложи вътре драйверите за сата. Буутваш от цдто , зареждаш драйверите и пускаш инасталацията на хп-то!?!?

ако драйверите не могат да се зареждат преди да се стартира инсталацията , не ти ли дава да ги браузнеш от цд-то или от другия харддиск ?

при драйвери ф6 уиндоус търси само устройство А: .сигурен съм .нито usb нито друг носител вършат работа . а аз вече си мисля , че дъното ми е се е скапало нещо .

Ако нямаш Нативе сата в биоса си вгради дривер пака в ХП-то и си готов

Супер елементарно е !! само тряя да почетеш 10мин ,още повече съм ти дал и линкове

Вградиш ли ги не ти тряя Ф6 да натискаш нито пък ъпдеит на биоса ти тряя да правиш :wacko:

И ква ти е точно конфигурацията??? дъно и хард наи вече??

Реших проблема като занесох машината в сервиз и за 5 лева ми флашнаха биоса . сега флопито си го разпознава навсякъде и си работи . Остава да кача и уиндоуса и съм готов .

Благодаря на всички , които се опитаха да помогнат .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...