Jump to content
BulForum.com

Нуждая се от съвети

Antares

Recommended Posts

Преди няколко дни се пренесох в нова квартира, при един приятел. Момичето, което е живяло преди мен в стаята е гледала котка, която най-безотговорно заряза на произвола на съдбата (тоест нас).

Моя приятел никак не изгаря от желание да се грижи за котка, аз също не мога да кажа, че съм свръх-очарован от идеята, но сърце не ми дава да изхвърля горкото животно на улицата.

И така - едно сиво женско коте на година и половина очаква от един пън като мен адекватни грижи (които е съмнително, дали е получавало от предишната си безотговорна (и може би безсърдечна) стопанка). Тук се обръщам към вас за ВСЯКАКВИ съвети. Никога не съм гледал коте. Отгледал съм три кучета, едно от които роди буквално в ръцете ми дванайсет паленца и години по-късно умря пред очите ми. Но с котки нямам НИКАКЪВопит. Единственото, което наследих освен това плашливо животинче са двете му купички (за вода и храна) и съдинка за тоалетна (която, слава богу животинката знае да ползва).

Купих й храна (суха, Darling) и от тук нататък вече не знам какво да правя :)

ПъЛъСъ - хелп ми!

Аз съм лош човек да давам съвети за котка, защото моята е ужасно разглезена и е свикнала да я гледат като принцеса, но все пак...

Не я храни само със суха храна, от това се развалят бъбреците ако се кара много време само на него. Купувай й и консервички, Darling, Simba, цените са разумни. Котката обича да яде когато и е кеф, не я храни само по три пъти на ден, оставяй й храна винаги на разположение. Ако не забравяш сменяй й водата по два пъти на ден, сутрин и вечер. Сандъчето с пясъка по възможност го поддържай чисто, моята не влиза ако е изцапано и крещи докато й се почисти. Ако ще купуваш пясък на торби (което е най-смислено според мен, защото се чисти много лесно и е идеален), купувай пясък Bento. Другите видове, които съм пробвал са много не-икономични, намокря се много пясък и се чисти трудно, Бентото е хем икономично, хем се чисти лесно. Купи и там една малка шпатулка да й чистиш :P

За паразити не се притеснявай особено, моята не е ваксинирана и много рядко и даваме хапчета, а и няма нищо. Ако не излиза навън, не се притеснявай. За разгонването, най-добрия вариант е кастрация. Може да изглежда жестоко, но другите варианти са два - или я оставяш да се мъчи всеки път като и се подпали дупето и да кряка по цял ден (няма да я изтраеш, вервай ми), или й слагаш инжексии против разгонване. От дълго ползване на такива инжекции се получават вътрешни маточни възпаления, гноене и ужаси. С кастрацията проблемът се решава еднократно, гадно е, но за ден-два ще е като нова.

Друго не се сещам. Ако ти дойде нещо наум питай.

Ако решиш да я кастрираш/ което те съветвам да направиш, защото наистина ще ти скъса нервите / -потърси клиника, в която ще задържат котката докато и мине упойката. Защото гледката на упоено коте не е никак приятна. Поне на мен ми е жал. Не оставяй храна, която котката може да докопа / има и културни котки, които не барат чужда храна, но.../. Купи и нещо, на което да си точи ноктите. Хубаво е за котката, а и няма да драска където и падне/ ако се навие да дращи въпросното нещо /. Оставяй вратите отворени, за да си прави дъъълги разходки :D В общи линии е това.

Пусни обява "Подарявам възпитана котка" и се надявай, че някой ще я вземе.

P.S. Аз лично не съм фен на гледане на животни в апартаменти - само непрятност и грижи създават.

Пусни обява "Подарявам възпитана котка" и се надявай, че някой ще я вземе.

P.S. Аз лично не съм фен на гледане на животни в апартаменти - само непрятност и грижи създават.

Отърви се от тая котка - само излишни грижи ще ти създава.

Човека пита как да се грижи за животното, вие му казвате да го разкара. Аре у лево ве...

Котка се гледа супер лесно.

Даваш й да яде, като ходи след теб и мяука. Чистиш след нея, според зависи от хигиенните й навици, галиш я ако ти е кеф, оставяш я да спи където й е кеф и тва е.

Неприятностите и грижие са за тези, които не обичат животните.

намираш на хайвана играчки :P да не ти разпарцалоса я обувките,я дрехите,че щяхме да се бием :bgrin:

намираш на хайвана играчки :P да не ти разпарцалоса я обувките,я дрехите,че щяхме да се бием :bgrin:

Даваш и 1 кълбо прежда и си свиркаш :music

Хаха, като казахте играчки, продават едни такива мишки, като истински са, с нещо подобно за заешка козина са покрити, котката изпада в екстаз като я награби да си играе с нея. И после ми я носи победоносно в устата да видя какво е хванала :D

имаме едно диване вкъщи, което е вече на 2 години. курунир общо-взето правилно те е насочил, но проблемът с бъбреците и сухата храна се появява най-вече при мъжките, така че спокойно можеш да си й даваш суха, че е по-лесно :) не й давай да яде, когато ти падне или тя иска, най-добре сутрин и вечер да я научиш, защото може да има проблеми със стомаха :bgrin: според мен котка се гледа по-лесно от куче, а щом си се справил с 3 едва ли ще ти е проблем едно коте :P

От всичките си котки дето съм имал, нито една не е яла 2 пъти на ден, освен ако просто е нямало никой да й даде през останалото време...

като имсложа повечко храна, хапне хапне малко и другото го заебава.., кат се върне след известно време, я меравки са го полазили, я зело да мирише или нещо от сорта и почва да го заравя...

ако ги храня 2 пъти на ден, ше са доста гладни..

мойта в момента е на 14 години, яде консерви киткат, яде по 1-2 лъжички колкото пъти почне да вряка.., няма проблеми засега и годините й не й личат, освен с това че много почва да се обяснява и да мрънка като искам да си седна на стола и аз малко..

котките обичат да им е горещо, направо ако има как да се запалят...

ако има къде да излиза на слънце, ще е много доволна.., а зимата да спи някъде до парното или направо върху него.. - за предпочитане е пред това да ти спи връху монитора.

ако няма цветя, които да яде :).., късай й малко райграс отвън отвреме на време, много го тачат и помага за отделянето на космаляците когато се ближи и като цяло за храносмилането.

занимавай я с нещо купи й играчки и не я храни само със суха храна

а и щом имаш опит с кучета .... сложи й една кайшка и си представи че е куче :D

Хора, благодаря ви много за отделеното време и съветите. На онези, със съветите как да се отърва от котето - представете си кавички размер 7 около благодаря-то (предпочитам да запазя поста си по-хигиеничен).

Днес буквално разпердушиних стаята, изнесох всичко извън нея, измих, изчистих навсякъде, понеже кукумявката преди мен беше оставила освен три тона плюшени глупости, абсолютна кочина (така че играчки има). Марла (е*ати тъпото име) се беше доста стресирала, ама май позагладихме отношенията си :)

Честно казано, откакто се пренесох в шибана София доста ми липсваше някакво животинче до мен. Е, щях да се радвам на кученце, много ги обичам тия животинки (и ми липсва моя Робчо), но и на коте се радвам.

Резервите ми относно отглеждането на коте бяха предимно поради липсата на опит, а и факта, че котето вече е порастнало, тоест не съм си го отгледал аз :)

Кеф, имам си домашен любимец :)

Да ми е жива и здрава :)

За кенефа ти препоръчвам вносен.Тоя българския като се посъберат малко шитове започва да мирише много.Малко по-скъп е(с около 1-1.50),но си струва.

Ако пък не искаш кастрация можеш да я друсаш с хапчета.Аз на мойта и давам профелактично на 1-2 месеца и не се е разгонвала от можеби година и повече,при това си е перфектно животинката-не дава признаци хапчетата да и влиаят зле.Общо взето няма особена философия в гледането на котка,освен може би да свикнеш с нея.Нуждае е само от храна вода,някой да и чисти кенефа и да получава внимание. :)

Хора, благодаря ви много за отделеното време и съветите. На онези, със съветите как да се отърва от котето - представете си кавички размер 7 около благодаря-то (предпочитам да запазя поста си по-хигиеничен).

Днес буквално разпердушиних стаята, изнесох всичко извън нея, измих, изчистих навсякъде, понеже кукумявката преди мен беше оставила освен три тона плюшени глупости, абсолютна кочина (така че играчки има). Марла (е*ати тъпото име) се беше доста стресирала, ама май позагладихме отношенията си :)

Честно казано, откакто се пренесох в шибана София доста ми липсваше някакво животинче до мен. Е, щях да се радвам на кученце, много ги обичам тия животинки (и ми липсва моя Робчо), но и на коте се радвам.

Резервите ми относно отглеждането на коте бяха предимно поради липсата на опит, а и факта, че котето вече е порастнало, тоест не съм си го отгледал аз :)

Кеф, имам си домашен любимец :)

Да ми е жива и здрава :)

айде жива и здрава да ти е Марла :)

името й е чудно :)

Котките не си научават името. Те реагират на гласа на стопанина (този дето дава манджата). Затова можеш да си я наречеш както ти е удобно занапред и тя няма да ти се разсърди

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...