Jump to content
BulForum.com

Kade smeniat kondenzatori na video karta

Recommended Posts

По-ефтино ще ти излезе да го смениш сам. Трябва ти поялник и вакумна помпа. И нови кондензатори.

Аз си ги бях сменял в JAR преди година и нещо.Обаче всъщност не ги сменят там, а ти пращат PC-то в София и там ги сменят.Ама имаше нещо от рода, че ходят до София един ден от седмицата и на същия ден, но другата седмица ще ти го върнат..така, че ако си намериш някъде другаде..или сам :)

jar reset most i adroid sam pital prashtat gi v sf ne mi se chaka :) sam malko me e strax da ne obarkam neshto za tova pitax ako znaete niakoi serviz tuk v plovdiv niakade iz ulichkite na glavnata shte poobikaliam tezi dni sigurno shte ima niakade tam :)

Няма нищо сложно. Аз сам се справих с тази задача преди време като смених всичките 12 кондензатора по дънната ми платка, след като всичките се бяха раздули. Нищо не разбирам от електроника, но питах колеги, които ми казаха следните няколко правила които трябва да спазваш:

- внимателно преписваш характеристиките на проблемния кондензатор - т.е. капацитет и волтаж и си купуваш същия. Пише ги на корпуса му. Ето един примерен кондензатор ясно си личи - 16 волта, 100 микрофарада. Можеш да потърсиш във ВикиВат, в Кузмов Електроникс или в Квазера. Моят съвет е да си купиш два броя щото можеш да окипазиш нещо и да си имаш резерва. Струват под 50ст/бр. В краен случай волтажа може да е малко по-голям от оригиналния, но капацитета задължеително трябва да съвпада.

- кондензаторите имат (+) и (-) Това също е отбелязано на корпуса. Трябва да запомниш как е поствен оригиналния кондензатор. Объркването на полюсите често е фатално.

- разпояваш стария кондензатор. Вероятно дупчиците на платката ще се запушат при тази операция но можеш да изпозлваш клечка за зъби за да ги оставиш отворени. С карфица не става щото е метална пък и много пари. С клекча за зъби става идеално.

- след като си свалил стария кондензатор и дупчиците са отворени, внимателно поставяш новия като спазваш полюсите и си го запояваш.

- подрязваш с нокторезачка стърчащите краища. Това е.

Току що си спеси едно 10-15лв.

Ч.А.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...