Jump to content
BulForum.com

Windows 2003 + SATA DVD RW

Recommended Posts

С въпросния Windows съм, и оня ден взех LiteOn 20A1S (SATA), която да замени стария ми PATA NEC.

Обаче се оказа, че прави големи проблеми, повечето от които се оправят с рестарт от копчето (просто nero не може да се килне, устройството остава в режим на ползване, екплорърите забиват при стартиране, трея се отваря, диска отива в коша, и трея не може да се затвори дори след рестарт, а в тоя случай само с изключване на компа и вкл. отново).

В други случаи уж записва до края, обаче като се опита да почне проверката на компилацията, неро пак забива и край, не мога да шуътдаун, да го килна, и рестарт от копчето.

При опит да пусна nero Disc Quality Check пуска му там нали SpinUp drive, и по средата на спинъп-а пак същото, запецва и рестарт от копчето - това винаги става в 100% от опитите.

Хвърлих няколко диска вече (Verbatim Azo+ 16x certified), пробвам на 8х.

Реших, че е нещо от нерото, от Windows-a, или от това че не съм сложил сата драйверите.

Да обаче имам втори Windows 2003, който е SP1, докато тоя ми е SP2. Та на другия Win прави подобни мизерии, даже инсталирах SATA драйверите за дъното, пак същите мизерии. Смених и сата кабела, включвах я и в различни SATA конектори на дъното, с две нерота, същото.

Явно не е от неро, защото повечето от старите ми ДВД-та при опит да ги прочета от експлорър, завършваха с CRC error, в 90% от случаите като натисна Ctrl+C на файлове от диска, лагва всичко за около минута. После при пейст или дава грешка, или чете с 0.1х и пак fail-ва. Понякога обаче същите файлове успява да ги копира малко по-бързо, и успешно.

Видях се в чудо.

Върнах устройството във фирмата, и там се оказва че чете нормално, после отивам с диск да видим какще записва.

Дъното е ASUS M2N SLI-Deluxe, има 6 SATA порта, на първи и втори имам хардове, единия сата1, другия сата2, и двата работят без никакви проблеми (тук без сата драйверите, а на другия Вин със и без, все тая).

Дали това е проблем с Windows 2003 + SATA DVD RW или?

В същото време сега си включих пак стария NEC 4570, който е PATA, и с него няма никакви такива проблеми, чете , записва двд, disc quality минава безупречно, абе всичко точно, със същото неро 7.8.5.0. Което явно ме навежда на мисълта че е нещо от sata писачката, която ако е здрава (след малко отивам да пробваме запис), не виждам какво може да е освен нещо съвместимост я с дъното, я с Win2003-то, както казах сменях sata кабели, конектори, все тая.

В крайна сметка реших, че ще взема един ASUS 1608P3S който е PATA и мисля да не се занимавам повече с SATA записвачки, все пак иам един IDE порт на дъното и две писачки са предостатъчни.

Евентуално да пробваш без драйвери за SATA :huh:

Ако имаш възможност пробвай от BIOS-а да настроиш въпросния SATA канал да емулира IDE и да не се налага Windows-а да търси устройството на SATA.

Успех! :)

Ами всъщност в BIOS нещо не видях да има такива опции. Има само типа на достъп - Auto или large. Може би трябваше да пробвам Large, но като отидох във фирмата, и пуснахме да записва на един Verbatim DVD+R 16x, на 4х скорост, записа уж, но след това изкара много грешки при четене. Там с ХР, който явно реагира по по-различен начин, т.е. пак прецакан диск.

Нещо, което се сетих, че забравих да пробвам още, е да махна старата LiteOn CD-RW 24/10/40, която бях оставил на IDE като мастер. Четох че с повече устройства ставали разни сакатлъци ако има на ата и на сата двд-та, но в случая май е до бройката.

А за драйверите - пробвах и с , и без SATA drivers от дъното, нямаше разлика в мизериите.

В крайна сметка поръчах ASUS 1608P3S PATA, да ми е мирна главата.

Ами да ти кажа бях пускал едни асуси на интел. В комплекта им имаше бридж кабелчета(подобни на SATA но сериозно по-къси). Та въпросните кабели бяха точно за бриджване от SATA към PATA. Проблемът беше, че емулацията е възможна само за 2 SATA канала. Сега ще ти разгледам BIOS-а да видим дали няма да изкопча нещо ;) Нещо не намирам man на BIOS-a(screenshots).

Ами май не си сгрешил, че сменяш устройството де :) Все още не виждам смисъл от писачка на SATA ;)

Единствената полза от този интерфейс(SATA) при писачките е по-тънкия кабел. Иначе скоростите си се достигат и на IDE.

Успех с новата. :)

Ами да ти кажа бях пускал едни асуси на интел. В комплекта им имаше бридж кабелчета(подобни на SATA но сериозно по-къси). Та въпросните кабели бяха точно за бриджване от SATA към PATA. Проблемът беше, че емулацията е възможна само за 2 SATA канала. Сега ще ти разгледам BIOS-а да видим дали няма да изкопча нещо ;) Нещо не намирам man на BIOS-a(screenshots).

Ами май не си сгрешил, че сменяш устройството де :) Все още не виждам смисъл от писачка на SATA ;)

Единствената полза от този интерфейс(SATA) при писачките е по-тънкия кабел. Иначе скоростите си се достигат и на IDE.

Успех с новата. :)

Съжалявам за закъснението, 1 ден нямах нет, а по dialup с 2 КБ/с не ми се чакаше 10 минути само за индекса на форума.

Та сега съм с въпросния asus, всичко е точно (почти), хубавото е че е UDMA-4 :) . а не UDMA2 както масовите писачки. Кабелът никак не ме бърка, понеже куплунга на дъното е накривен и самия кабел минава покрай задния капак и не се вижда изобщо, камо ли да пречи. И определено лага е по-малък от другите, по-мазно върви и не товари харда толкова. Преди като четеше/пишеше/проверяваше, лампата на харда светеше постоянно, а сега почти не свети, а само като записва буфера или там каквото, все пак при около 15 МБ/с и капацитет от 70 МБ/с на харда това вече е нормално.

Обаче има един недостатък, който за мен не е малък - оказва се че тоя модел не чете DVD+-R на 16х, а само на 12х! Това за мен е нечувано и като гледам и по ревюта го дават като негатив. Или е нарочно лимитирано или не знам, няма логика, иначе може да записва на 16х.

Само заради това съм склонен отново да сменям писачка :angry: .

Писах на ASUS да питам аджеба какво е това.

До сега не съм виждал записвачка или DVD-Rom да чете DVD на 16х. Пробвал съм 2 LG, 1 NEC и 1 DVD-Rom Lite On. LG-тата стигат до 8х, NEC и Lite-on до 12х макс

До сега не съм виждал записвачка или DVD-Rom да чете DVD на 16х. Пробвал съм 2 LG, 1 NEC и 1 DVD-Rom Lite On. LG-тата стигат до 8х, NEC и Lite-on до 12х макс

Ти се изказа.

Гледай тука и прегледай и графиките ;) - почва от около 6 и нещо и стига до над 16х при всички DVD+-R.

Примера е за 20A1P на LiteOn. Само като пример.

Ти се изказа.

Гледай тука и прегледай и графиките ;) - почва от около 6 и нещо и стига до над 16х при всички DVD+-R.

Примера е за 20A1P на LiteOn. Само като пример.

При някои писачки има значение дали четеш DVD-ROM или DVD+-R

Високите скорости на четене ги постигат само при DVD-ROM а при DVD+R и DVD-R скоростите са 2 пъти по бавни :(

При някои писачки има значение дали четеш DVD-ROM или DVD+-R

Високите скорости на четене ги постигат само при DVD-ROM а при DVD+R и DVD-R скоростите са 2 пъти по бавни :(

Да, за съжаление е така, просто са направени да четат до 12х. Което все пак не е двойно по-бавно, и честно казано свикнах, какво толкова, нали нямам никакви проблеми с нея, всичко е идеално иначе. А прави много хубави записи, и на 12х и на 16х, с ниски стойности на грешките, всичко в рамките на стандартите. Поне на Verbatim.

Тиха е, красива е, иначе Pioneer също четат на 12х както пише в сайта им, а пък този асус е всъщност Pionieer така да се каже, така че няма проблем.

Колкото до онзи Liteon, просто проблемът е бил в него, карък. Абе SATA писачка не мерси засега.

Да не говорим че качеството на изработка на асуса е класи над лайтона според мен, откъдето и да го погледнеш, пластмаса, корпус, всичко.

Още повече този асус работи в режим ATA-66, което радва.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...