tedy Posted June 5, 2007 Share Posted June 5, 2007 С въпросния Windows съм, и оня ден взех LiteOn 20A1S (SATA), която да замени стария ми PATA NEC. Обаче се оказа, че прави големи проблеми, повечето от които се оправят с рестарт от копчето (просто nero не може да се килне, устройството остава в режим на ползване, екплорърите забиват при стартиране, трея се отваря, диска отива в коша, и трея не може да се затвори дори след рестарт, а в тоя случай само с изключване на компа и вкл. отново). В други случаи уж записва до края, обаче като се опита да почне проверката на компилацията, неро пак забива и край, не мога да шуътдаун, да го килна, и рестарт от копчето. При опит да пусна nero Disc Quality Check пуска му там нали SpinUp drive, и по средата на спинъп-а пак същото, запецва и рестарт от копчето - това винаги става в 100% от опитите. Хвърлих няколко диска вече (Verbatim Azo+ 16x certified), пробвам на 8х. Реших, че е нещо от нерото, от Windows-a, или от това че не съм сложил сата драйверите. Да обаче имам втори Windows 2003, който е SP1, докато тоя ми е SP2. Та на другия Win прави подобни мизерии, даже инсталирах SATA драйверите за дъното, пак същите мизерии. Смених и сата кабела, включвах я и в различни SATA конектори на дъното, с две нерота, същото. Явно не е от неро, защото повечето от старите ми ДВД-та при опит да ги прочета от експлорър, завършваха с CRC error, в 90% от случаите като натисна Ctrl+C на файлове от диска, лагва всичко за около минута. После при пейст или дава грешка, или чете с 0.1х и пак fail-ва. Понякога обаче същите файлове успява да ги копира малко по-бързо, и успешно. Видях се в чудо. Върнах устройството във фирмата, и там се оказва че чете нормално, после отивам с диск да видим какще записва. Дъното е ASUS M2N SLI-Deluxe, има 6 SATA порта, на първи и втори имам хардове, единия сата1, другия сата2, и двата работят без никакви проблеми (тук без сата драйверите, а на другия Вин със и без, все тая). Дали това е проблем с Windows 2003 + SATA DVD RW или? В същото време сега си включих пак стария NEC 4570, който е PATA, и с него няма никакви такива проблеми, чете , записва двд, disc quality минава безупречно, абе всичко точно, със същото неро 7.8.5.0. Което явно ме навежда на мисълта че е нещо от sata писачката, която ако е здрава (след малко отивам да пробваме запис), не виждам какво може да е освен нещо съвместимост я с дъното, я с Win2003-то, както казах сменях sata кабели, конектори, все тая. В крайна сметка реших, че ще взема един ASUS 1608P3S който е PATA и мисля да не се занимавам повече с SATA записвачки, все пак иам един IDE порт на дъното и две писачки са предостатъчни. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Error Posted June 6, 2007 Share Posted June 6, 2007 Евентуално да пробваш без драйвери за SATA Ако имаш възможност пробвай от BIOS-а да настроиш въпросния SATA канал да емулира IDE и да не се налага Windows-а да търси устройството на SATA. Успех! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 6, 2007 Author Share Posted June 6, 2007 Ами всъщност в BIOS нещо не видях да има такива опции. Има само типа на достъп - Auto или large. Може би трябваше да пробвам Large, но като отидох във фирмата, и пуснахме да записва на един Verbatim DVD+R 16x, на 4х скорост, записа уж, но след това изкара много грешки при четене. Там с ХР, който явно реагира по по-различен начин, т.е. пак прецакан диск. Нещо, което се сетих, че забравих да пробвам още, е да махна старата LiteOn CD-RW 24/10/40, която бях оставил на IDE като мастер. Четох че с повече устройства ставали разни сакатлъци ако има на ата и на сата двд-та, но в случая май е до бройката. А за драйверите - пробвах и с , и без SATA drivers от дъното, нямаше разлика в мизериите. В крайна сметка поръчах ASUS 1608P3S PATA, да ми е мирна главата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Error Posted June 7, 2007 Share Posted June 7, 2007 Ами да ти кажа бях пускал едни асуси на интел. В комплекта им имаше бридж кабелчета(подобни на SATA но сериозно по-къси). Та въпросните кабели бяха точно за бриджване от SATA към PATA. Проблемът беше, че емулацията е възможна само за 2 SATA канала. Сега ще ти разгледам BIOS-а да видим дали няма да изкопча нещо Нещо не намирам man на BIOS-a(screenshots). Ами май не си сгрешил, че сменяш устройството де Все още не виждам смисъл от писачка на SATA Единствената полза от този интерфейс(SATA) при писачките е по-тънкия кабел. Иначе скоростите си се достигат и на IDE. Успех с новата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 8, 2007 Author Share Posted June 8, 2007 Ами да ти кажа бях пускал едни асуси на интел. В комплекта им имаше бридж кабелчета(подобни на SATA но сериозно по-къси). Та въпросните кабели бяха точно за бриджване от SATA към PATA. Проблемът беше, че емулацията е възможна само за 2 SATA канала. Сега ще ти разгледам BIOS-а да видим дали няма да изкопча нещо Нещо не намирам man на BIOS-a(screenshots). Ами май не си сгрешил, че сменяш устройството де Все още не виждам смисъл от писачка на SATA Единствената полза от този интерфейс(SATA) при писачките е по-тънкия кабел. Иначе скоростите си се достигат и на IDE. Успех с новата. Съжалявам за закъснението, 1 ден нямах нет, а по dialup с 2 КБ/с не ми се чакаше 10 минути само за индекса на форума. Та сега съм с въпросния asus, всичко е точно (почти), хубавото е че е UDMA-4 . а не UDMA2 както масовите писачки. Кабелът никак не ме бърка, понеже куплунга на дъното е накривен и самия кабел минава покрай задния капак и не се вижда изобщо, камо ли да пречи. И определено лага е по-малък от другите, по-мазно върви и не товари харда толкова. Преди като четеше/пишеше/проверяваше, лампата на харда светеше постоянно, а сега почти не свети, а само като записва буфера или там каквото, все пак при около 15 МБ/с и капацитет от 70 МБ/с на харда това вече е нормално. Обаче има един недостатък, който за мен не е малък - оказва се че тоя модел не чете DVD+-R на 16х, а само на 12х! Това за мен е нечувано и като гледам и по ревюта го дават като негатив. Или е нарочно лимитирано или не знам, няма логика, иначе може да записва на 16х. Само заради това съм склонен отново да сменям писачка . Писах на ASUS да питам аджеба какво е това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted June 8, 2007 Share Posted June 8, 2007 До сега не съм виждал записвачка или DVD-Rom да чете DVD на 16х. Пробвал съм 2 LG, 1 NEC и 1 DVD-Rom Lite On. LG-тата стигат до 8х, NEC и Lite-on до 12х макс Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 8, 2007 Author Share Posted June 8, 2007 До сега не съм виждал записвачка или DVD-Rom да чете DVD на 16х. Пробвал съм 2 LG, 1 NEC и 1 DVD-Rom Lite On. LG-тата стигат до 8х, NEC и Lite-on до 12х макс Ти се изказа. Гледай тука и прегледай и графиките - почва от около 6 и нещо и стига до над 16х при всички DVD+-R. Примера е за 20A1P на LiteOn. Само като пример. Link to comment Share on other sites More sharing options...
member Posted June 13, 2007 Share Posted June 13, 2007 Ти се изказа.Гледай тука и прегледай и графиките - почва от около 6 и нещо и стига до над 16х при всички DVD+-R. Примера е за 20A1P на LiteOn. Само като пример. При някои писачки има значение дали четеш DVD-ROM или DVD+-R Високите скорости на четене ги постигат само при DVD-ROM а при DVD+R и DVD-R скоростите са 2 пъти по бавни Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted June 13, 2007 Author Share Posted June 13, 2007 При някои писачки има значение дали четеш DVD-ROM или DVD+-R Високите скорости на четене ги постигат само при DVD-ROM а при DVD+R и DVD-R скоростите са 2 пъти по бавни Да, за съжаление е така, просто са направени да четат до 12х. Което все пак не е двойно по-бавно, и честно казано свикнах, какво толкова, нали нямам никакви проблеми с нея, всичко е идеално иначе. А прави много хубави записи, и на 12х и на 16х, с ниски стойности на грешките, всичко в рамките на стандартите. Поне на Verbatim. Тиха е, красива е, иначе Pioneer също четат на 12х както пише в сайта им, а пък този асус е всъщност Pionieer така да се каже, така че няма проблем. Колкото до онзи Liteon, просто проблемът е бил в него, карък. Абе SATA писачка не мерси засега. Да не говорим че качеството на изработка на асуса е класи над лайтона според мен, откъдето и да го погледнеш, пластмаса, корпус, всичко. Още повече този асус работи в режим ATA-66, което радва. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.