Jump to content
BulForum.com

Програма за триене на DVD

Recommended Posts

Може ли да ме на сочите към някоя програма, която да трие DVD-та, но качествено. Пробвал съм с Nero и с Roxio но не става както трябва. Пише, че процесът е завършил, но след това като погледна диска се вижда кант неизтрито. Пробвам пак да трия, но този път програма ми казва, че диска вече е празен и пита дали искам все пак да прогължа. Пускам го пак, но ефекта е същия.

Ако говориш за DVD RW дискове - те не се трият. Слагаш си диска, дори да има записано нещо преди това, устройството ще си го запише върху него.

Ако говориш за DVD RW дискове - те не се трият. Слагаш си диска, дори да има записано нещо преди това, устройството ще си го запише върху него.

:huh: :blink: ... и как става тоя номер, без преди това да изтрие съдържанието?

:huh: :blink: ... и как става тоя номер, без преди това да изтрие съдържанието?
Quick erase. Съдържанието остава, но не е адресирано, т.е. за системата не съществува. И лазера записва върху предишната информация без проблем. Същото е и при хардовете и флопидисковете - Quick format и Full format.

Затова и програмите за възстановяване на данни препоръчват когато по невнимание изтрием нещо, да спрем незабавно и да стартираме въпросната възстановяваща програма, преди системата да е записала други данни на мястото на "изтритите".

За да добиеш визуална представа, запиши някаква малка информация върху нова RW медия. Ще видиш характерен "пръстен" близо до центъра на диска. После приложи Quick erase. След нея системата разпознава диска като празен, но пръстена си седи. Приложи Full erase и отново ще получиш еднородна записваема повърхност, без "пръстени".

Quick erase. Съдържанието остава, но не е адресирано, т.е. за системата не съществува. И лазера записва върху предишната информация без проблем. Същото е и при хардовете и флопидисковете - Quick format и Full format.

Затова и програмите за възстановяване на данни препоръчват когато по невнимание изтрием нещо, да спрем незабавно и да стартираме въпросната възстановяваща програма, преди системата да е записала други данни на мястото на "изтритите".

За да добиеш визуална представа, запиши някаква малка информация върху нова RW медия. Ще видиш характерен "пръстен" близо до центъра на диска. После приложи Quick erase. След нея системата разпознава диска като празен, но пръстена си седи. Приложи Full erase и отново ще получиш еднородна записваема повърхност, без "пръстени".

в интерес на истината винаги съм се чудил каква е разликата, но не съм търсил информация по въпроса, а и не съм забелязвал повърхността на диска след триене.

... но все пак и при quick-erase, и при full-erase, не се записва веднага. в първия случай може и да не трие съдържанието и да го записва "върху" него, но диска се "подготвя" предварително за запис.

@Stenli .... във времетраенето. аз често записва дискове с divx филми, които се гледат после на плеъра и понякога с по-некачествените ми се налага да правя full-erease, за да се плейнат, тъй като изглежда натрупаната информация след няколко quick-erase-a им пречи по някакъв начин.

Искам да поясня, че винаги съм използвал full erase, и оставят пръстени и това е интересното. Трия пълно dvd и остава пръстен. Трия друго пълно и пак остава пръстен, но по-дебел от другия.

В интерес на истината не съм пробвал да записвам на вече изтрито dvd. Имам 4-5 dvd-та за триене и сега ще пробвам с quick erase.

Мерси много за съветите :D

Искам да поясня, че винаги съм използвал full erase, и оставят пръстени и това е интересното. Трия пълно dvd и остава пръстен. Трия друго пълно и пак остава пръстен, но по-дебел от другия.
Като се замисля - прав си. Дадох пример, като се базирах на визуална представа за CD-RW. DVD-тата (R, RW) наистина имат пръстен поначало, дори и когато са празни. Затова се поправям, като добавям снимки на записан и съответно изтрит DVD-RW.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...