Stenli Posted May 24, 2007 Share Posted May 24, 2007 Рано или късно доста от нас ще се сблъскат с този проблем, а именно при коя фирма да си направят изолация, къде е най-добрият вариант цена/качество и всякакви други проблеми. Аз имам конкретно няколко въпроса: къде сте си правили изолацията, колко ви е струвало всичко и какви квадратни метри сте направили естествено? :пп търсих такава тема, но нищо не ми изкара като резултат на "изолация и izolacia" така че се извинявам, ако вече има такава! Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted May 24, 2007 Share Posted May 24, 2007 Stenli тука отговора евентуално вариа от 10 до 1000000, кажи каква изолация те интересува. Има поне 7 вида фасадни изолации коя от коя по-скъпа. Има и тип "фибран" няколко вида. Да не казвам че има вече отворена тема за ремонти Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted May 24, 2007 Author Share Posted May 24, 2007 темата за ремонтите я знам, но не искам да я пълня с глупости, тъй като ми трябва по специализирана информация, а не всякакви работи свързани с ремонтни дейности. както и да е, това няма значение. колкото до въпроса ти до сега проучвахме разни фирми за дограми не чак толкова заради профилите, които се предлагат, а за такава, която ще ни направи най-ниска оферта. мисълта ми е, че сега тепърва започваме да правим проучвания за външната изолация, за фирми, различни видове изолации и т.н. днеска беше един пич, който ни направи оферта за 1500лв за 36 квадрата, което ни се струва малко множко, но както казваш ти може и да използва скъпи материали. затова и пуснах тази тема, ако има хора, които са си правили да споделят колко са им взели, за да се ориентираме и ние Link to comment Share on other sites More sharing options...
ant9 Posted May 25, 2007 Share Posted May 25, 2007 Колега баща ми направи външна изобация на една къща и аз покрай него разбрах доста неща. Най-добрия материал в БГ е изолационна вата, но цената и е 3 до 4-кратно по-скъпа от обикновенния стиропор, та е само за богаташи това решение. Иначе при ватата се постига пропускане на пари между стената(на жилището) и околната срена, наречено още стената диша. Ако стената ти е изолирана с плътен материал, като фибран например, всичките изпарения от дишане, готвене няма да могат да преминават през външната стена на помещението и ако не правиш редовно проветрение на помещението влагата ще се образува по стените. Появява се мухъл. Така, баща ми използва за изолационен материал стериопор с интегриран в него графит, който подобрявал топлинно-изолационните качества. Стиропора позволява на стената да диша, фибрана не. На баща ми му излезе мисля квадратния метър около 20-22 лв, но той използваше средно скъпо лепило. Лепилото е важно за да не позволи на платната да се отлепят, още по-важна е боята. Баща ми избра една 2 по-скъпа от най-евтината, но която гарантира че външната влага няма да влезе през боята и да достигне лепилото и плоскостите. Фибран и другите подобни на него плътни плоскости се използват само върху бетон, тоест върху колони, циментови подове, носещи бетонни трегери. Но не и върху тухла или мазилка. Баща ми взимаше материали от складовете на Филипово, знаеш до гарата са. Ще ти дам още един съвет. Можеш спокойно да обиколиш няколко строежа и да питаш за някоя бригада изолираща външни стени, хората ще те насочат с координати. Ако в бригата има дори и един мангал бягай надалеч. Българите и специално католиците(дано попаднеш на такива) доста добре си вършат работата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poznai Posted May 25, 2007 Share Posted May 25, 2007 ...специално католиците(дано попаднеш на такива) доста добре си вършат работата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ant9 Posted May 25, 2007 Share Posted May 25, 2007 Имам напредвид западноправославните християни=католици. Те са много сръчни, отлични дърводелци са, а и какъвто и занаят да захванат го могат, идва им от вътре. Католици живеят в Раковски, Житница, Дуванли, Калояново и др. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muncho1 Posted June 5, 2007 Share Posted June 5, 2007 Току що завърших с ремонта-външна изолация и смяна на дограма.Съвсем случайно от интернет намерих фирмите.Останах удивен от работата им.Ако не вали за 4-5 дни са готови-изолацията и смяна на дограмата.Казвате какво искате-стириопор,фибран,неопор,3,5 камерна дограма и може да отидете на почивка.Дограмата като я сменят не ви казват-търсете си други да ви "обръщат",не ви оставят на пяна.Всичко си оправят ,както са били прозорците преди след това изглеждат по същия начин,но с нова дограма.На изолацията слагат водобрани ,бутат старата мазилка на панела.Отвън почистват и не цапат по комшиите.А като завършат си почистват и в самото жилище грубите отпадаци.Само праха не избърсаха И всичко това за 5 дни.А и да не забравя-единия стъклопакет се спука 3 дни след като го сложиха ,обадих се ,на другия ден дойдоха взеха го и вечерта сложиха чисто нов.Преди да започнат работа се подписва договор,в който е описано всичко,гаранция и т.н.След нашия апартамент направиха за 2 седмици още 4 апартамента на комшии А също така работят и с банки-който отпускат кредит "енергийна ефективност". P*S Изолацията -35-37 лв на квадрат ,в зависимост от мазилката накрая която си харесате-гладка -или другия тип ,/не знам как се казва/.А дограмата на мен ми излезе -3,200 лв -три малки прозореца/в Тракия/остъкление на терасата и големия на хола.Комарници,механизми за 2 позиции на отваряне,обръщане и вътрешни хоризонтални щори.Изолацията 1,800 лв.При започване се плаща 50% и при завършване останалато. външна изолация-0887-67-56-91 - "Дани '94"-Радо PVC,алуминиева,дървена дограма-0897-563432-Юри Соколов Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted June 5, 2007 Share Posted June 5, 2007 Хубаво изброи нещата , но поне да беше казал колко излезе целият ремонт. Пък и фирмата да споменеш- не виждам нещо лошо Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 5, 2007 Share Posted June 5, 2007 Външна изолация се прави само на цялата сграда. На етаж не е ефективна. Аз си направих вътрешна. Облицовах всичко с гипсокартон, вкл. таваните и сложих плътно минерална вата. Няма мухъл и стената "диша". И стените се изправиха идеално. Разходите на кв.м. не си спомням. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted June 5, 2007 Share Posted June 5, 2007 Ант9,нещата за ватата,които каза са вярни.Относно другото,ще кажа че каквато и изолация да имаш без проветрение няма да минеш.Фибрана и изобщо (XPS-a) e много по-добро от стиропора.Обесни ми как диша стената като го шпакловаш 2 пъти и сложиш силиконовата мазилка?2ро тоя стиропор се свива след време,поема влага,губи способността си да изолира. Сега за фибрана или (XPS-a).Фибрана е много по-плътно,отблъсква влагата,много по-добре изолира,по-добри показатели има.Да доста по-скъп е от стиропора,в събота ходих на Филипово и фибрана беше 10 лв/м2,докато стиропора е на половина примерно.Но все пак не си заслужава евтиния стиропор. Според мен всичко е маркетинг и се лъжат хората с мухъл и че стената дишала със стиропор. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Warez-boy Posted June 5, 2007 Share Posted June 5, 2007 OFF/ Topic: Продаваш апартамента, добавяш известна сума пари и си купуваш "ново строителство", има си всичко. Този вариант е разбира се ако имаш "известната сума пари" да добавиш. При първа възможност, гледай да се отървеш от панела. Тухлата си е тухла. Аз от 6 месеца съм в нов апартамент и комфорта е съвсем друг, да не говорим, че сметките за тока намаляха значително. Мой познати още преди 7 години си купиха апартамент в нова кооперация и до ден днешен нямам никакви жилищни проблеми, това че новите са некачествени е валидно само за някой сгради, има доста добро строителство из града. Пък и сериозните фирми продават жилищата с 10-15 години гаранция. Съжалявам за оф-топика, просто го предложих като вариант как да се повиши комфорта в къщи. Скоро четох, че през последните години доста хора продават старите, допбащат и взимат нови... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted June 7, 2007 Share Posted June 7, 2007 EPS (експандирал полистирол) или обикновенния бял "стиропор" е изолация, която е водопропусклива. Подходяща за стени! XPS (екструдиран полистирол) или този зеления най-често - Фибран, е водонепропусклива при нормални условия(при липса на вода или пари под налягане) топлоизолация, която е подходяща повече за покривни топлоизолации С 2 думи сложена под хидроизолацията е като допълнителна застраховка срещу прокапване на покрива. Искам специално да отбележа, че при правилно поставяне и забележете СМЯТАНЕ на изолациите мухъл няма да се получи и с 2-та вида материали, които се ползват!! По-долу ще ви обясня защо. Минерална Вата - (ISOVER и други) е негорим и нестареещ материал-това са му предимствата. Иначе по топлоизолационни показатели не се различава от стиропорите. По-скоро се ползва когато трябва да се облицова дърво или друг горим материал Хем защитава хем и изолира топлината Не е лошо решение...ма си е скъпо да! Дали е ефективна или не една топлоизолация е проблем, които много лесно може да бъде пресметнат(ИМА СИ И ПРОГРАМКА ДАЖЕ!!!) Ама ви казвам...бетонена стена 20-30 см не я ли облечете с поне 8 cm изолация няма да постигнете мечтаните резултати Тук имам една забележка обаче. Не всички панели са само бетон. По-новите блокове са правени със т.н. "сандвич панели", които имат в себе си топлоизолация. В този случай не ви трябват 8 см Добре е преди да "облечете" панела да разберете от кой тип е. Относно мухъла Работата е следната. Зимно време каквото и да правите влага в стената се натрупва. Идеята е обаче така да се конструира стената, че лятно време да се осигури изпаряване на тази влага от стената. Ако влагата не се изпарява остава в стената...и стената мухлясва Има си начини това да се смята И нещо друго важно искам да споделя. Енергиина ефективност без да си третирате фугите по съответния начин няма да постигнете! Тука имаше един човек дето ласкаеше някаква фирма, ама ако не са му направили фугите да знае, че первазите на прозорците няма да го спасят :) П.С. Бягайте далече от фирми препоръчващи вътрешна топлоизолация! Това е световно отритнат метод. Единствения му + , е че не се наемат алпинисти да поставят изолацията! Ама това е + за фирмата не за вас!!! Вие реално губите жилищна площ, а ефекта е никакъв. Ако някои не ми вярва да види как ще спре студа идващ от пода и от часта от стената по дебелината на плочата(което се казва температурен мост) Иначе фирми колкото щеш-бизнеса е сладък, но трябва да питате тия работи за които ви казах Защото за правилнота топлоизолация си трябва човек дето поне малко е чел строителна физика!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3Mag Posted June 18, 2007 Share Posted June 18, 2007 Искам да запитам ( maddrum добре е обяснил ), но оттук оттам дочувам, че фибрана е най-добрия материал за топлоизолация.Така ли е?Ако трябва да избирам между стериопор, фибран и минерална вата за изолация на панелен апартамент, кое ще ми препоръчате?Ако може да ми посочите и фирми от които сте доволни ще ми е от полза ( може и на ЛС )! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted June 18, 2007 Share Posted June 18, 2007 Искам да запитам ( maddrum добре е обяснил ), но оттук оттам дочувам, че фибрана е най-добрия материал за топлоизолация.Така ли е?Ако трябва да избирам между стериопор, фибран и минерална вата за изолация на панелен апартамент, кое ще ми препоръчате?Ако може да ми посочите и фирми от които сте доволни ще ми е от полза ( може и на ЛС )! Да,така е...И явно си се объркал,искал си да напишеш каменна вата.Из между тия 3те ватата е най-добро само по себе си.Но аз като търсех вата,ми казаха,че имало проблем с вноса и.Стиропора както си разбрал от постта ми няма да го коментирам.Фибрана остава най-добрия вариянт.Както казах 5 см фибран е към 10лв/м2,гледам питаш за панелка,та моя съвет е ХПС.Сега някой професор,ще каже,че ще имаш мухъл,но ще му отговора да се замисли какво аджеба е панела. Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3Mag Posted June 18, 2007 Share Posted June 18, 2007 Divaka, благодаря за бързия отговор с който ми отговарш точно на въпроса Да, объркал съм се с тия вати Ако на някой му е възможно да каже фирми които работят с фибран ще е чудесно!Имам чувство, че всички със стириопор работят.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted June 18, 2007 Share Posted June 18, 2007 Divaka, благодаря за бързия отговор с който ми отговарш точно на въпроса Да, объркал съм се с тия вати Ако на някой му е възможно да каже фирми които работят с фибран ще е чудесно!Имам чувство, че всички със стириопор работят.. EPS защото: 1.По-ЕВТИН! 2.Еднакви параметри с XPS за топлинно съпротивление 3.По-добра паропроницаемост! не съм професор, но друг професор(най-добрия в БеГе го препоръчва) На вариант Фибран сметката за "мухъла" става много по-различна. Като се предполага още и че никой няма да ти я направи ситуацията "да не излезе" става съвсем реална! Избора си е твой ама ко ти излезне мухъл поне ще имаш идея заради какво е @Divaka как точно определи, че му трябват 5 см за стената ? Аз си направих справка с това Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3Mag Posted June 18, 2007 Share Posted June 18, 2007 Оле хора хвърляте ме в тъча!Значи аз лично си нямам никаква идея какво да си сложа!?В панелка съм, ще си сменям преди това дограмата и ще слагам климатици!Искам да ми е топло зимата и прохладно лятото!Не искам мухъл!Не искам конденз по прозорците! Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted June 18, 2007 Share Posted June 18, 2007 Оле хора хвърляте ме в тъча!Значи аз лично си нямам никаква идея какво да си сложа!?В панелка съм, ще си сменям преди това дограмата и ще слагам климатици!Искам да ми е топло зимата и прохладно лятото!Не искам мухъл!Не искам конденз по прозорците! То нормално е да се объркаш Все пак чуваш 2 мнения и се чудиш на кое да вярваш. Относно външната изолация ти казах, и дадох причини защо. По-подробно съм разяснил каква е принципната разлика по-горе в темата. Ако имаш някакви конкретни неясноти може да ми пишеш на ПМ, ще се опитам да отговоря на въпросите ти . ... и един малък съвет-като дупчиш да слагаш климатика или като разкопавате за дограмите провери дали панелките ти не са санвичи(т.е. да имат топлоизолация в самите тях). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted June 19, 2007 Share Posted June 19, 2007 maddrum,как определи,че епс и хпс са на едно ниво на изолация?Всъщност може и да си прав,при положение,че сложи 10+ санти стиропор.Тия панели са от 20-30 години,не може да са сандвич.д3мая,конденз по стъклото ще има винаги,въпроса е до каква степен.Това разбира се има значение и от дограмата.При нас се наблюдава следното нещо,дограмата ни е кмг,пантата така е нанправена,че има метализирана част,която не е покрита нито с пластмаса или някаква друга изолация.По този начин студа от вън прониква през тая метализирана част стига до вътрешната част на дограмата среща се с топлото и така перваза ни се превръща в река.Изолацията е вътрешна 2 сантима стиропор.В другата стая също направихме изолация пак стиропор 2 санта+кнауф,но този път друга дограма.Тук вече нямаше метални части отвън и конденза,беше в пъти по-малък.Но това е неизбежно да нямаш никакъв конденз по стъклото,просто е нормално...Все пак ти като стоиш в стаята излъчваш температура,дишаш и така.Другия вариянт да нямаш конденз е джама винаги да ти стои на удушник(знаеш отваряш по хоризонталата прозореца(разбира се ако е с двуосово отваряне)).Но това зимата не е много приятно на минусови темп.Но нека се върна на темата за ЕПС.Друг вариянт е ЕПС-то не се изчерпва само със обикновенния бял стиропор,към ЕПС спадат още и неопора,изованд.Неопора си е чист стиропор,само че оцветен в графитен цвят и уж го предпазвал от разрушаване.Изованда не е лош,той пък има синкави примеси,доста по-голяма плътност от стиропора(25 кг/м3,като на стиропора е 15).Другото нещо е,че е внос и се прави всеки лист на преса с този килограм на натиск,а не като стиропора я има 15 я няма.В България всеки взе да произвежда стиропор.И всеки говори глупости,за да си продава стоката.Ние сега правим изолация на къща именно с изованд.Но не мога да си обясня защо хората,слагат стиропор на панелка,а бетона иска здрава изолация.Всъщност мога да си обясня,че е по-евтино,но 100-200 лв отгоре не са милиони(зависимост от квадратурата). Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 19, 2007 Share Posted June 19, 2007 П.С. Бягайте далече от фирми препоръчващи вътрешна топлоизолация! Това е световно отритнат метод. Единствения му + , е че не се наемат алпинисти да поставят изолацията! Ама това е + за фирмата не за вас!!! Виж с това много не съм съгласен. Не можеш да ме убедиш, че една частична външна изолация е по-ефективна от цялостна вътрешна, разбирай всички външни стени + тавани. Виж за цялостна външна изолация на цялата сграда съм напълно съгласен. Но при положение, че цялата сграда се отоплява. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted June 19, 2007 Share Posted June 19, 2007 Виж с това много не съм съгласен. Не можеш да ме убедиш, че една частична външна изолация е по-ефективна от цялостна вътрешна, разбирай всички външни стени + тавани. Виж за цялостна външна изолация на цялата сграда съм напълно съгласен. Но при положение, че цялата сграда се отоплява. Стени+таван...а пода какво го правим тогава? + това колкото и да не се отоплява горното и долното помещение, все пак в него няма да има отрицателни температури, каквито са по външната страна на фасадата т.е. най-голямото разхищение идва от фасадата. Иначе е верно това, че на парче работата си е ...'На Парче' т.е. наистина ефективна топлоизолация се постига, когато всичко наоколо е изолирано(съседа над тебе и под тебе) Нещо друго искам да ти обърна внимание. Бетона( и плътните тела), може да е високо топлопроводим, но за сметка на това акумулира в себе си значително количество топлина-т.е. стените мн бавно изтиват зимата и много бавно се нагряват лятото. Ако си сложиш топлоизолацията вътре ти се лишаваш реално от това му качество, което може да ти пести значително количество енергия. Например можеш да си изключваш радиаторите докато си на работа и като се прибереш температурата няма да е спаднала значително. @DIVAKA загатна нещо. EPS-а старее по-бързо от XPS. Това се обуславя от технологията на изпълнение на 2-та материала. Но тук има условност: Производителите на тази изолация използват различни добавки осигурящи нормално стареене. Това на практика се установява с плътността. Стиропори с плътност над 18 kg/m^3 е сигурно, че са стабилизирани! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted June 19, 2007 Author Share Posted June 19, 2007 гледам, че темата се е разраснала в малък споро, в което няма нищо лошо, тъй като така търпи развитие. ще споделя и нашия малък опит във вътрешната топлоизолация. по миналата зима направихме вътрешна изолация в моята стая, тъй като реално има само една външна стена и тя е залепена за другия блок (вход) и не може да се направи външна по никакъв начин. та хванахме се и олепихме всички стени с този стиропор, който го продават на ролки. дебелината му мисля, че беще 4мм, но не си спомням. след това налепихме едни плоскости и по тавана, защото сме на последния етаж, които бяха с дебелина 6мм. общо-взето температурата в стаята се вдигна с 2-3 градуса и стана около 21-22 (отпляваме се с парно и то е на 1-ва степен ), което за мен е напълно достатъчно. идеята ми е, че вътрешната изолация не е чак толкова лош вариант, а си е едно доста добро нискобюджетно решение. сега смятаме освен външната изолация да направим и същата вътрешна, защото под нас комшията няма външна и както и тук беше споменато трябва да се направи на целия блок подобно нещо, за да има ефект. за пода не сме измислили все още нищо, но сме се ориентирали към ламиниран паркет, ако някой има по-добри предложения моля да ги сподели ако някой админ види темата моля да я преименува на топлоизолации, защото се коментират всякакви варианти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Divaka Posted June 19, 2007 Share Posted June 19, 2007 За под мога да дам предложение,повечето панелки нямат замаска.Съответно правейки замаска може с нея да се сложи 2 санта фибран.Друго вариянт,с ламината да се сложат стандартните подложки за паркет,ако 2-3 мм може да се нарекат изолация.Ще се върна малко по-назад в предишния пост на маддрум...Тогава по-добре да не прави изолация,говора за това: На вариант Фибран сметката за "мухъла" става много по-различна. Като се предполага още и че никой няма да ти я направи ситуацията "да не излезе" става съвсем реална!Избора си е твой ама ко ти излезне мухъл поне ще имаш идея заради какво е xmas.gif Аз виждам вариянта стиропор като хвърляне на парите на вятъра.Представете си какво става с него като прекара една,две зими.Като го вали,замръзва,отмръзва и накрая се получава стиропор на прах,който не може да се види от мазилката върху него разбира се.Вариянта за стиропор отвътре е малко по-приемливо,тъйкато не е на фасадата и тези фактори не влияят много.Аз лично не вярвам много много на тия технологии за удължаване на живота на ЕПС-то.Неопора уж затова е графитен,но не мога да кажа,че графита пази нещо,поне аз на наща къща или апартамента не бих си правил експерименти. Слагаш 5 санта стиропор и след време са станали 2.(да не си помислете 10 години).Не ги гледайте кооперациите или масовите обекти из града,там схемата е друга,никой не го интересува качеството,важното е да има фасон,що годе приличен вид,и да се каже,че тук има изолация.Но предприемача или фирмата го боли фара след това,след като е за продан.Това го казвам,тъйкато може би повечето хора си създават илюзията,че като се слага масово стиропор е най-доброто. Вътрешната изолация е идеалния вариянт,ако си сам,тъйкато с външната оправяш фугите на съседа,тук малко се отклонявам,но реално е така,без нищо тоя под вас да прави са му оправени течовете от фугата.Може би го казвам,защото нашите съседи за темерути. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted June 20, 2007 Share Posted June 20, 2007 Нещо друго искам да ти обърна внимание. Бетона( и плътните тела), може да е високо топлопроводим, но за сметка на това акумулира в себе си значително количество топлина-т.е. стените мн бавно изтиват зимата и много бавно се нагряват лятото.Ако си сложиш топлоизолацията вътре ти се лишаваш реално от това му качество, което може да ти пести значително количество енергия. Именно! Но за целта първо трябва да се стопли тази голяма маса. И т.к. никой не ти помага отдолу и отгоре цялата тази голяма и студопроводяща маса си я топлиш от джоба напълно излишно. Ако искаш да акумулираш топлина - все още се намират акумулиращи печки Топлината се гуни най-много през тавана, т.к. топлия въздух се издига нагоре. Обикновен паркет или ламинат с 4 мм изолация е достатъчен за пода. Световно отритнатите вътрешни изолации са най-ефективното решение на проблема в България - на парче. При евентуално саниране на цялата сграда всички самоделни външни изолации ще бъдат демонтирани. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maddrum Posted June 20, 2007 Share Posted June 20, 2007 Масова психоза е това с таваните. Аджеба ако аз се топля пък съседа не има ли смисъл да слагам изолация, щото видиш ли тавана пак ще ми разхищава топло. Забравете го това! Ето ви сравнението. От външната страна на фасадата имате зиме температури от по -16, -20 градуса. От горната страна на неотопляваният ви съсед имате температури в помещението минимално 0 градуса и то при наистина екстремни условия. Каквото и ще да става, никой да не живее в горния апартамент, все пак въздуха в него е затворен и малко или много от слънцето през деня той се нагрява. А сега се замислете логично къде по-скоро ще ви бяга топлото-към фасадната по-студена стена или към тавана. А и все пак въздуха си е най-добрата изолация(и преди казвах, че EPS и XPS sa 97% въздух). И ако ви стигат 8 санта изолация на стената за нормално обитаване, какво става с въздушния слой горе в помещението, който е най-малко 2,60м? Не е ли той аджеба една своебразна изолация :) Графика Линка представлява температурната линия на таванска плоча 16 см и мазилка. Онова, което трябва да ви направи впечатление е сериозната чупка на линията когато влиза в бетона и когато излиза от него. При температура от 20 градуса в помещението, в тавана ви влизат 10 от тях т.е. само половината от количеството топлина може да бъде евентуално загубено. Температурната линия излиза от плочата на 2-3 градуса(при температура горе 0 градуса) т.е. бетона ще ви губи енергия в диапазона 10-2=8 градуса! Като обаче се вземе в предвид топлинното му съпротивление загубата става доста малка в сравнение с фасадата. А затова, кой къде какво иска да слага, к'ви материали обича....абе ваша си работа. Аз се опитвам да помогна просто. А изолациите ще ги бутат да, щото си има норми за определяне и слагане на такива работи. Като не си спазил нормите, какво да говорим. Лошото, е че повечето хора от тия дето се занимават с тая работа изобщо не са ги помирисвали нормите....а и не знам и колко така спорещите тука хора също. А и преди да кажете чуждото е по-добро, имайте в предвид, че 1/4 от внасяните топлоизолации в БГ са некачествени :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.