Jump to content
BulForum.com

Въпрос за едни транзистори

Recommended Posts

Ами значи тръгнах да си оправям едно усилвателче ама съм леко зле :).

Проблема е ,че ми изгоря единият канал пък не ми се дават 50лв. да си го оправя :) .

Има 4 транзистора,както се вижда от снимката(малко е с гадно качество):

1234.jpg

На всеки от транзисторите,между 1-2 и 1-3 краче ми изкарва някаква стойност на мултицета(когато е да мери на диод).Доколкото съм запомнил би трябвало да ми изкарва ст-ст м/у 1-2 и 2-3(м/у 1-3 би трябвало да е 1) ако са 1-емитер,2-база,3-колектор.Как да установя кой ми е изгорелият транзистор или и 4-те са ми изгорели(което не ми се вярва защото 1-ят канал работи).

Транзисторите са: черните-TD716,зелените TB686

П.С. Може да съм обяснил малко тъпо,но от 5 години не съм барал нищо по електротехника :)

Ами то ти правилно си се насочил (1-2 и 2-3), като ако е PNP, тогава положителния електрод на мултицета го слагаш на 1 и 3 и мериш така. Под 1 сигурно имаш предвид липса на показание, т.е. няма проводимост.

Ако е NPN, тогава обратното. Можеш да пробваш дали няма пробив на някой от преходите като обръщаш полярността на мултицета при меренето на преходите.

Ами то ти правилно си се насочил (1-2 и 2-3), като ако е PNP, тогава положителния електрод на мултицета го слагаш на 1 и 3 и мериш така. Под 1 сигурно имаш предвид липса на показание, т.е. няма проводимост.

Ако е NPN, тогава обратното. Можеш да пробваш дали няма пробив на някой от преходите като обръщаш полярността на мултицета при меренето на преходите.

Обръщах полярноста,така де зелените са NPN,а черните PNP.За 1-та - да имам в предвид че съпротивлението е безкрайно.Ами няма и пробив,само при 1-2 и 1-3 има някаква стойност(като обръщам полярноста в зависимост PNP и NPN),при всички други комбинации е 1.

От друг форум разбрах че 1-база,2-колектор,3-емитер

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/...KEC/KTD718.html

http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/...KEC/KTB688.html

Според това,би трябвало транзисторите да си работят,и проблема да е някаде другаде????

Пробвай да провериш всички полупроводникови елементи на канала,който не работи.Също така провери предпазителите дали са заминали.Провери изобщо дали имаш някакво напрежение върху транзисторите.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...