Jump to content
BulForum.com

Cygwin — възможности и приложение

JOKe

Recommended Posts

znachi searchvah v google za gcc pod windows ili neshto podobno i v kraina smetka stignah do cygwin koeto predstavlqvash bash shell pod windows det e kato linux-ovskiq vaprosa mi e kvo tochno e vryzkata s gcc i ako naistina moje da se bachka s nego kato s gcc i ima v nego headerite na gcc-to kajete kak se use-va

znachi searchvah v google za gcc pod windows ili neshto podobno i v kraina smetka stignah do cygwin koeto predstavlqvash bash shell pod windows det e kato linux-ovskiq vaprosa mi e kvo tochno e vryzkata s gcc i ako naistina moje da se bachka s nego kato s gcc i ima v nego headerite na gcc-to kajete kak se use-va

Cygwin opredeleno ne e shell. Towa e linux emulator i sreda za rabota na linux prilojenia. S nego mojesh da puskash pochti vsiakakvi linux prilojenia - dori i demoni, koito da se poiaviavat kato services pod Windoze ;).

Opredeleno si zaslujava - az go polzvam dori na "production Win2K/2003 servers" :punk

btw, moje bi e pravilno da e tuka temata, zashtoto vse pak Cygwin si e winapp ;)

A we na systezaniqta po programirane ni davat super chesto osven standartnite kompilatori (s grafichnite im sredi) da si polzvame i gcc (text editor + gcc) Pod Windows stava vypros. Ta ... ima takova jivotno i ili ne si tyrsil kakto trqbva ili e nqkvo strogo pazeno (v koeto se symnqvam). Ako si mnogo na zor moga da fana da ti izprosq ot daskalo edno. A problem li e da si go kompilirash pod Windows ? Vse pak nali imash source-a ...

e dobre nachi sq sled kato sam kachil cygwin mi triia samo da si svalq gcc i da go installna li ??? i sha stane ?

Kogato pusnesh setup na Cygwin za instalacia - ima moment v koito da izbirahs kakvi linux prilojenia da downloadvash i saotvetno da se instalirat. V sekciata Devel se namira gcc (i oshte mnogo drugi neshta) ;)

a be da ama ot tama svalqm s 0.3 k i se pobarkvammmmmm triia nqakoi da zeme da downloadne absoliutno sichko i da gi kachi nqakade :) ama as sha go downloadna de ( se nqakoga :) ))

alee snoshti ciala nosht sam gi svalql tiq 10mb basi i pak error na 60tiq procent e dalo prez snohta i sq sichko na novo basi tupotiata a we nemoje li nqakoi da drypne full install ili pone gcc-tata i da gi kachi v edno zip4e :(

Айде от мен да мине ;). Тук съм качил Cygwin-1.5.5-1.

Архивът съдържа setup.exe и основните неща плюс gcc(++), some dev tools, openssh (server and client) и някои други дреболии.

Enjoy it :)

P.S. Propusnal sam gnumake i wget (shame on me :wacko:) - obache tezi neshta sa lesni za downloadvane ;)

idialen si np to wget ne e tolkova golqm.

sq sha go getna

q kaji samo ot koe url svalqash update-ovete i tea raoti che mene sichkite det sam proal se s po 2 maximum mi svalqt i to tva 2 se zadarja za 30sec :)

idialen si np to wget ne e tolkova golqm.

sq sha go getna

q kaji samo ot koe url svalqash update-ovete i tea raoti che mene sichkite det sam proal se s po 2 maximum mi svalqt i to tva 2 se zadarja za 30sec :)

Ami naposoki nabarah ftp.easynet.be i se svali dosta barzo (tova se vijda i ot imeto na foldera s arhiva ;))

btw., Cygwin e strahotna platforma :punk - edno ot cennite neshta e izpolzvaneto na sshd ne samo kato remote shell - taka moje da se napravi i remote admin na 2000/2003/XP s pomoshtta na scripts ;), pri tova v kriptirani sesii ;) i razbira se oshte mnogo drugi polezni neshta.

imash li ideq shto nemoga da selectvam useri s su pod cygwin ? t.e. razbira account-a imeto ama pass-a ne go priema idei ?

До колкото си спомням имаше някакъв проблем със su командата - има я, обаче не можеш да я ползваш защото не е портвана. Иначе login-a си бачка без проблем, аз използвам sshd ;)

btw, за какво ти е su, аз не виждам смисъл да се ползва :blink:

• 5 months later...
kakvo moje da se napravi s cygwin pod Win i ima li gotovi kompilirani programi za Win ?

Значи cygwin е емулатор на unix среда за джам, следователно можеш да пускаш истински unix приложения и дори да си ги компилираш от source. Рабира се не всичко може да тръгне, но голяма част от типичните приложения вървят и освен това могат да се download-ват в готов вид при самата инсталация на cygwin, която е безумно лесна ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...