Jump to content
BulForum.com

Едно рамо за конфигурация

Recommended Posts

Изгърмя ми едната плоча на ДДр-а и реших да ъпгрйдна щайгата , така и така явно и е тръгнало.

Малко нямам много време за ровене из тестове , за това моля старите кучета да дадат едно рамо.

Машината ще е главно домашно пс играя главно стратегии и си върша бизнес делата.

не ми се иска да повтарям грешаката от миналия път при възможност да си купя дъно на Асус си взех Елит труп ... с VIA чипсет ... за което и досега съжелявам.

Насочил съм се към Атлон 64 на АМ2. Мислех си да си взема 3000+ хвърлих едно око на тестовете в Том разликата м/у 3000+ и 3200+ е в границите на 5-6% разликата в цената толкова в долари.

Дъното е магия ;), изискването е да има два PCI ИЗПОЛЗВАЕМИ слота , че като гледам някои дъна след като сложиш видеото остава един :). Без желания съм за клок по желание с IEEE 1394 .

Рам- 2х512 само ненам 633 или 800 и каква е разликата :)

HDD- избора ми май клони към "сата2" 250ГБ но въпроса е Сийгейт или WD, ползвал съм и двете марки и от двете съм много доволен е поне преди време.

Видео- Определено нещо с DVI като гледам 7300 или 7600 ще е избора но тия модификации 256 рам с ДДР2 или 128 ДДр3 ми е малко мътно.

Захранване - Фортрон 350W смятам , че ще е досаттъчно и някоя прилична кутия.

Сумата отива към 600лв. Нямам намерение да клоквам нищо.

Благодаря предварително на който се включи с качествено мнение.

Ще ти споделя аз какво си взех наскоро и съм много доволен.

ASUS M2N SLI-Deluxe , взех го защото основно има 1394 и 2 LAN-ки. А втория PCI-E x16 слот може да се ползва и като x1, и x4, то така или иначе вторите слотове при SLI не са х16, а х8.

Дъното е с nForce 570 SLI чипсет. около $150.

За процесор препоръчително да е Dual core X2, аз си взех такъв, определено е мноого по-добре за работа ако работиш с повече от една програма едновременно :) .

X2 3800+ вече е около $110, не си струва вече нищо по-малко. Заслужава си определено!

Ако не държиш толкова на IEEE1394 и две ланки, можеш да си вземеш M2N-E nForce570, което май само това е разликата, и че не е SLI.

Има си 3 PCI слота, аз ползвам два перфектно, виж в сайта на ASUS, там се вижда че са далече от PCI-E слота.

С nf570 чипсет са само тия две дъна.

Паметта и тя е паднала напоследък доста, така че едно SuperTalent 2х512 ще ти излезе около $90 (ддр800 си взимай! ).

Хард - определно бих препоръчал Seagate SATA2/16MB, като 320 ГБ излиза като че ли по-изгодно. Имам 200 ГБ сата1 сигейт и 320 ГБ сата2 пак сигейт. Първия прави средно 60 МБ/с при тест, втория около 78. Мисля, че сата2 ще е също по-добре при тази малка разлика в цените.

Дано съм помогнал малко :)

ако мислиш да слагаш линукс не взимай m2n-e. поне аз досега не успях да кача дистрибуция, а и не ползвам чак толкова :bgrin: ако не ползваш линукс дъното наистина е добро. има хора, които се оплакват, че не можело да се клоква на него (нещо волтажите се омотвали) аз не съм пробвал, така че не мога да кажа нищо 100% за тоззи проблем.

както съм писал няколко пъти нямам намерение да клоквам нищо. Ползвам продукт на чичко Бил ...

щом не ползваш линукс m2n-e е едно добро дъно. за видеото виж 7600gs/gt версиите със 128/256ram, но взимай задължително с DDR3 пък било то и 128.

CPU: 3600 x2 1900mhz 65nm

MB: Epox MF4-Ultra

RAM: 2x512 DDR2 A-data 667 (или една плочка 1гб ..след време още 1)

VGA: MP или Galaxy 7300GT/7600GS задължително GDDR3

HDD: Seagate Barracuda SATA2 7200.10 250GB 16MB Cache

PSU: Fortron 350W PNF

няма файда да се налива в едноядрена машина като за 20 лева отгоре се взима двуядрен.

CPU: 3600 x2 1900mhz 65nm

...

няма файда да се налива в едноядрена машина като за 20 лева отгоре се взима двуядрен.

За процесора не съм много съгласен. Понеже е казал че няма да клоква, този 512 КБ кешов процесор едва ли ще го накара да се чувства облекчен след време като види какво е взел. Ако клоква, е ясно че е изгоден процесор, който може да бие stock clocked 3800+ Х2, но ако има парите, да взима 3800+.

За дъното, ако го намери, не е лошо решение, макар че колкото и да е малко преимуществото на M2N-а, аз бих предпочел отново него, още повече е напълно fanless и няма да се грижи за никакви вентилатори (нещо, което аз търсех отчаяно предвид тия ш*бани малки дяволи, които постоянно следях дали работят по дъното. Май и PCI-E слота е доста близо до PCI слотовете, и при някоя по-такава карта, единия си заминава така или иначе. При АСус-а май са по-добре организирани слотовете..

Но епокса е по-евтин и ако го намери и няма против да не е с един от най-новите чипсети (не че разликата е голяма де), е добро решение.

Този Епокс няма и 1394. Хубавото е, че има 3 PCI слота и ако картата не е с голям охладител, ще може да ползва и 3те. Най-лошото е, че това дъно го няма в нито една фирма в БГ, поне аз звънях в над 10 в цялата страна, включително и вносителите. От Стиилтех казаха, че очакват внос в началото на другия месец, но колко е вярно, само те си знаят. Иначе цената му е много добра - около 120лв. Ако не бързаш и не държиш толкова на 1394, изчакай да видим дали няма да ги вкарат. Ако все пак някой знае, къде го има това дъно, да казва - ще почерпя. :)

За процесора не съм много съгласен. Понеже е казал че няма да клоква, този 512 КБ кешов процесор едва ли ще го накара да се чувства облекчен след време като види какво е взел. Ако клоква, е ясно че е изгоден процесор, който може да бие stock clocked 3800+ Х2, но ако има парите, да взима 3800+.

За дъното, ако го намери, не е лошо решение, макар че колкото и да е малко преимуществото на M2N-а, аз бих предпочел отново него, още повече е напълно fanless и няма да се грижи за никакви вентилатори (нещо, което аз търсех отчаяно предвид тия ш*бани малки дяволи, които постоянно следях дали работят по дъното. Май и PCI-E слота е доста близо до PCI слотовете, и при някоя по-такава карта, единия си заминава така или иначе. При АСус-а май са по-добре организирани слотовете..

Но епокса е по-евтин и ако го намери и няма против да не е с един от най-новите чипсети (не че разликата е голяма де), е добро решение.

искаш да кажеш 2х512кеш.. и обясни с кво е по различен 3800 х2 2000мхз 2х512 кеш 90нм от 3600 х2 1900мхз 2х512 кеш 65нм освен ,че е по скъп около 40 лева..

3600 е по-нова технология и е за предпочитане през 100мхз отгоре на 3800.

давам информация..неискам се карам с някой най-малко да се препирам.

Мерси като гледам нещата се позичистиха на всички фронтове остана ми само един въпрос.

1Гб плоча или 2Х512 в Дуал. По времето на купуването на моята машина AtlonXP2000+ доста се спекулираше с разботата в Дуал на рам-а разликата при сокет А си беше толкова малко, че май не си струваше. Надявам се това вече да не е така че смятам да заложа на 2Х

искаш да кажеш 2х512кеш.. и обясни с кво е по различен 3800 х2 2000мхз 2х512 кеш 90нм от 3600 х2 1900мхз 2х512 кеш 65нм освен ,че е по скъп около 40 лева..

3600 е по-нова технология и е за предпочитане през 100мхз отгоре на 3800.

давам информация..неискам се карам с някой най-малко да се препирам.

Така е, сега видях, че действително 3600+ е с 1 МБ кеш, преди време останах с впечатление, че е само с 512 за двете ядра (споделен).

Ами 40 лв според мен не са много за 100 МХц отгоре, разликата между него и 4200+ също е само някакви си 200 МХц, но цената също е бая различна ;) .

Това че е по 65nm него едва ли го грее особено, освен няколкото вата по-малко, и евентуалната нужда от ъпдейт на BIOS.

Мерси като гледам нещата се позичистиха на всички фронтове остана ми само един въпрос.

1Гб плоча или 2Х512 в Дуал. По времето на копуването на моята машина AtlonXP2000+ доста се спекулираше с разботата в Дуал на рам-а разликата при сокет А си беше толкова малко, че май не си струваше. Надявам се това вече да не е така че смятам да заложа на 2Х

Определено взимай dual channel. При сокет А разликата беше точно нула, но тук нещата са различни.

А ако мислиш да мяташ 2х1 ГБ, определено ще е по-добре наведнъж да ги метнеш, като поне поискаш да са от една партида, т.е. поне две еднакви плочки, ако не взимаш кит. При всички случаи е по-добре да са едднакви, отколкото след време да търсиш още 1 ГБ кой знае каква плочка, недай си боже различна марка. Може да се появят проблеми при дуал ако не са еднакви поне.

бе най-добре задръж 1 месец. тогава някъде се очаква да се появи това за към $160 от което пък ще паднат цените на всички видео ускорители ;) (не ме заяждайте, имам предвит цялата серия 8ххх не тази карта в частност)

бе най-добре задръж 1 месец. тогава някъде се очаква да се появи това за към $160 от което пък ще паднат цените на всички видео ускорители ;) (не ме заяждайте, имам предвит цялата серия 8ххх не тази карта в частност)

пич ти видя ли ревюто кадето 7600GT(клокнато) се доближава до 8600GTS,a какво остава до 8600GT..така ,че най-налудничевото нещо е да се вземе карта 8ма серия, това е все едно FX серията..изчакай посредата на май месец да излезнат x2*00 и тогава взимай,ако неможеш да чакаш гепи тая 7300GT GDDR3 или 7600GS GDDR3.

tedy, според мен няма файда 40 лева за 100 мхз, могат да се дадат за видео или по-добра рам..имаше ревю някъде ,че 3600+ х2 65нм чупи кокалите на 3800+ х2 90нм..

за дуал шанела..мисля ,че една плочка ще ти върши работа, щот след най-много година ще трябва да сложиш още една т.е. да станат 2х1гб.. ако купиш сега 2х512 после трябва да ги продаваш..

ай и успех.

..

tedy, според мен няма файда 40 лева за 100 мхз, могат да се дадат за видео или по-добра рам..имаше ревю някъде ,че 3600+ х2 65нм чупи кокалите на 3800+ х2 90нм..

..

Да, и на мен ще ми е интересно как се получава така, че един 3600+ ще чупи кокали на 3800+ (от една и съща фамилия), това че е по 65nm не го прави по-мощен, а просто по-икономичен, има само някои технологии за намаляване на консумацията. Ако според теб е по-мощен въпреки по-ниския номер (а все пак тия моделни номера май се базираха на серия от тестове за производителност ми се струва ;) ), кажи поне с кои нови технологии е оборудван този CPU за да успее да разчупи математическата логика и да се окаже 3600>3800.

Това все пак не е да сравняваш 3600+ от socket A с 3600+ от АМ2.

пич ти видя ли ревюто кадето 7600GT(клокнато) се доближава до 8600GTS,a какво остава до 8600GT..така ,че най-налудничевото нещо е да се вземе карта 8ма серия, това е все едно FX серията..изчакай посредата на май месец да излезнат x2*00 и тогава взимай,ако неможеш да чакаш гепи тая 7300GT GDDR3 или 7600GS GDDR3.

как ще е налудничаво да се взима карта 8ма серия, ами directx 10? според мен покупката на такава карта си е оправдано решение :)

...

tedy, немога да ти намеря ревюто, но щом смяташ ,че с някви мижави 100мхз е по-добър ОК.

:) Съгласен съм донякъде, но само донякъде, зависи от парите, с които разполага.

При положение, че последните години процесорите не само не повишават честотите си, ами даже ги свалят (стария ми бартон 3000+ работеше на 2.1GHz, а един съвременен двуядрен 3800+ работи на 2.0), една и съща разлика в честотите има вече по-голям impact в производителността. За пример - един стар селерон ако ще и на 3.5 GHz да работи, ако ще и на 5, все си е в оная работа.

Но тук вече 100 Мхц са повече отколкото преди. Например при Core2 от 1.86 до 2.13 разликата в цената е доста чувствителна, не казвам че 6-7% по-добра производителност на 3800+ е оправдана във всички случаи, The^Undertaker сам решава.

как ще е налудничаво да се взима карта 8ма серия, ами directx 10? според мен покупката на такава карта си е оправдано решение :)

а Dx9 при FX ? Dx10 е същата работа при 8ма серия.

показах тестове..сами можете да се отговорите..

ATi(AMD) ще искара на пазара карти с истинска поддръжка на Dx10.

Като изкючим 8800, всички други от тази серия са неоправдана покупка. В ДХ10 нито една от тези карти няма да изкара повече от 15-20 кадъра.

общо взето го докарах дотук след няколко запитвания:

MB

ASUS M2N-E /NF570/AM2 -- дали си струва цената :)

ASUS M2N-E SLI/NF500 SLI/AM2 - надали някога ще ползвам SLI , но има портове и е по средата като цена

GB M55S-S3 /NF550 /AM2 - добро бюджетно решение Има IEEE достатъчно PCi

CPU:

ATHLON64 3600 X2 /AM2 /BOX/65W

ATHLON64 3800 X2 /AM2/BOX/65W

Тук нещата опират до пари и наличност

HDD:

Seagate Barracuda Sata2 – 250GB/16МВ

Seagate Barracuda Sata2 – 320GB/16МВ

320GB 7200 HITACHI SATA2 16MB

WD 250GB SATA2/7200/16MB

Тук май нешата отиват ценово ... но като се замисля за мечо пух 320 е избора .... WD или Seagate...

РАМ:

2Х512 DDR800 Kingston или ST cl5 2x512 DDR800 - тук май съм за кингстона , че е една идея по евтин.

Video:

MP 7300GT 128 DDR3 ZALMAN

MP 7300GT 256 DDR3/ZALMAN PCIE

Chaintech 7600GS, GAE 76GS , Zalman cooling system -256M/DDR3 /http://www.chaintech.com.tw/eng/a2111_product_spec.php?serno=42/

Определено последното ми допада , но ценово е 60 кинта отгоре :)

както се казва манджа с грозде ...

Аз лично не бих ти препоръчал асус. В послудните няколко години по мои наблюдения и коментари, които съм чувал от хора, ползвали асус високата цена не отговаря на качеството. Но в момента в повечето фирми от високия клас дъна за с.АМ2 продават само асуси.

А понеже гледам, че за харда мислиш да взимаш 320GB, по логиката на мечо Пух. Еми... не му е силата на Пух в хардуера :) За момента и следващите няколко години, според мен не е кой знае каква далавера да взимаш толкова голям диск. Независимо че като цена/обем е най-изгоден.

Просто това чудовище не е ясно колко добре ще радоти, когато са пълни например 280GB от него. Представи си колко време ще отнема дефрагментацията или дори най-обикновенно търсене на файл.

Варианта, които е масово разпространен за РС-тата с едно физическо HDD и няколко логически дяла не дава кой знае колко добри резултати. Не случайно в професионалните машини, на който вървят отговорни проекти се ползва основно RAID технологията.

общо взето го докарах дотук след няколко запитвания:

MB

ASUS M2N-E /NF570/AM2 -- дали си струва цената :)

ASUS M2N-E SLI/NF500 SLI/AM2 - надали някога ще ползвам SLI , но има портове и е по средата като цена

GB M55S-S3 /NF550 /AM2 - добро бюджетно решение Има IEEE достатъчно PCi

CPU:

ATHLON64 3600 X2 /AM2 /BOX/65W

ATHLON64 3800 X2 /AM2/BOX/65W

Тук нещата опират до пари и наличност

HDD:

Seagate Barracuda Sata2 – 250GB/16МВ

Seagate Barracuda Sata2 – 320GB/16МВ

320GB 7200 HITACHI SATA2 16MB

WD 250GB SATA2/7200/16MB

Тук май нешата отиват ценово ... но като се замисля за мечо пух 320 е избора .... WD или Seagate...

РАМ:

2Х512 DDR800 Kingston или ST cl5 2x512 DDR800 - тук май съм за кингстона , че е една идея по евтин.

Video:

MP 7300GT 128 DDR3 ZALMAN

MP 7300GT 256 DDR3/ZALMAN PCIE

Chaintech 7600GS, GAE 76GS , Zalman cooling system -256M/DDR3 /http://www.chaintech.com.tw/eng/a2111_product_spec.php?serno=42/

Определено последното ми допада , но ценово е 60 кинта отгоре :)

както се казва манджа с грозде ...

мани ги тия асуси "notor1ous" ти го каза точно..

вземи си EPoX

EPOX MF4 Ultra3, nForce4

EPOX MF4-J3, nForce4

EPOX AF 550 Pro, Nforce 550

харда Seagate или Hitachi 320gigi

проца 3600+ х2 спрестяваш 40 кинта за видео и взимаш MP 7600GS GDDR3

рам задължително Super Talent , Kingston ddr2 нещо не се представят добре при клока..

ай с здраве

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...