Jump to content
BulForum.com

Гатанка, Help!

warezBG

Recommended Posts

Някой знае ли какъв е отговора на следната гатанка..?

"Липсва ни именно взетото, с нас е това което не взехме"

"Има една легенда за Омир, която е много показателна. Тя гласи, че в края на живота си, когато бил на един остров, децата на местните рибари му задали гатанка, с която Омир не можал да се справи и от мъка умрял. "С нас е невзетото, липсва ни именно взетото" - това била загадката."

Сега да не вземеш и ти от мъка да умреш.

Всъщност, аз я знам тази гатанка, но в английски вариант:

All that we caught, we left behind; and all that we could not catch, we kept.

Отговора е: "Lice or Fleas"

Сиреч - БЪЛХИТЕ...

Само че този англииски вариант преведен на български би звучал така:

"Каквото хванахме захвърлихме, запазихме си това което не хванахме!"

и тогава е лесно да се сетиш... Или става дума за различна гатанка, или е преведена неточно...

Това за английската гатанка и за бълхите е доста идейно но в в случая става дума за "липса", а не вярвам бълхите да липсват на някой :woot

"липсва ни" може да се тълкува различно... Най-елементарното тълкувание е "нямаме го, не притежаваме, няма в наличност". Ти, доколкото схващам, тълкуваш "липсва ни" в емоционален смисъл... А нищо в гатанката не предполага такова тълкуване. Напротив - след като става дума за нещо "взето" и друго "не взето" трябва да се приеме по-"материално" значение - просто липсва, физически не е с нас, докато онова което не сме взели (не сме хванали) е още с нас...

Ако знаеш отговора прасни един ПМ - не е човешко да си напъвам мозъка в 5:30 сабаале с такива работи...

Там е въпроса че и аз се мъча цяла вечер и не знам отговора.. докопвам се до някакви нещица но не е това.. Ако имаш идей споделяй.. :)

Ами за мен това е отговора... Пробвай го. Просто точно преведено е много по-лесно за отгатване - реши ли са малко по-подвеждащо да го направят...

Джокер няма ли? :D

Хехехе,

Значи сега ми хрумна ей така, още следпразнично едно предположение:

Взетото е пиенето :lol: , а това което е останало е махмурлука :wacko:

Майтап, разбира се :punk

Tova mi bie na ve4nite vyprosi v jivota. Kakto i da go pogledne6 use6ta6 4e ima smiyl, ama taka i ne ti stigat dumite, da go kaje6 po-kratko i to4no.

Ina4e az kato tryga za nqkyde, ako ne se vyrna 2-3 pyti, to nqma da mi vyrvi/se sym zabravil ne6to ;)

Edit: ako ne sym bil qsen da ko kaja po-drug na4in

ako

ax^2 + bx + c = 0

to

x=?

Еми както забелязвам и за вас ,както и за мене тази гатанка си остава едно голямо и дълго разсъждение на което май май не може да се даде точен отговор.. Така ли е ? Аз бая време си блъскам главата ,ама ТЦ.. :wir

Za men tova e 4uvstvoto na vina.Se edno si otkradnal neshto. Trugvash da bqgash ,no tova koeto si vzel vupreki 4e e v teb , ne ti nosi udovletvorenie,sqkash ti lipsva,sqkash ne si go vzel , a s teb e 4uvstvoto na vina ,koeto ne si iskal,no koeto vupreki tova te presledva ..

P.s. Da poqsnq , moje da sam kral ma kat maluk , t.e. ne go kazvam ot li4en opit :P :P :pirate ;)

• 1 year later...

Абе последно някой намери ли отговора, щото в гугъл като го търсих, ми извади именно тази тема, а ми е много важно да разбера!

(Нейчев и неговите глупости... :angry1 )

По един странно извратен начин може да става въпрос за кубчета лед:

Липсва ни именно взетото - демек кубчетата са се стопили и ги няма вече

с нас е това което не взехме - демек вода, която никой не е взимал, поне не и в течното и агрегатно състояние

rottebrain хитро предположение и всичко е както трябва в смисъл има логика... иначе ако е тва начи човека/мъдреца измислил гатанката е бил бати шегаджията => мисля че има некъв по-дълбок смисъл ... иначе не разбрах ква е логиката на квадратнотно уравнение в 1 от постовет?

Да повторя пак - отговора е ВЪШКИ.

Липсват взетите (хванатите) - естествено защото са ги изцъкали, след като са ги взели (хванали). С тях са не взетите (не хванатите) - и как няма да са си с тях, след като не са ги взели (хванали). Ебаси. Изобщо не е трудно за схващане...

Да повторя пак - отговора е ВЪШКИ.

Липсват взетите (хванатите) - естествено защото са ги изцъкали, след като са ги взели (хванали). С тях са не взетите (не хванатите) - и как няма да са си с тях, след като не са ги взели (хванали). Ебаси. Изобщо не е трудно за схващане...

Ами да, съгласен съм, ама някак не върви да кажа на даскала по български "Ами на английски е така..." Както и да е всъщност, той май забрави да ни пита :woot

А иначе и аз не схванах уравнението :bgrin:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...