warezBG Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 Някой знае ли какъв е отговора на следната гатанка..? "Липсва ни именно взетото, с нас е това което не взехме" Link to comment Share on other sites More sharing options...
LGPCORP Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 Mislq che e zabludata Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 "Има една легенда за Омир, която е много показателна. Тя гласи, че в края на живота си, когато бил на един остров, децата на местните рибари му задали гатанка, с която Омир не можал да се справи и от мъка умрял. "С нас е невзетото, липсва ни именно взетото" - това била загадката." Сега да не вземеш и ти от мъка да умреш. Всъщност, аз я знам тази гатанка, но в английски вариант: All that we caught, we left behind; and all that we could not catch, we kept. Отговора е: "Lice or Fleas" Сиреч - БЪЛХИТЕ... Само че този англииски вариант преведен на български би звучал така: "Каквото хванахме захвърлихме, запазихме си това което не хванахме!" и тогава е лесно да се сетиш... Или става дума за различна гатанка, или е преведена неточно... Link to comment Share on other sites More sharing options...
warezBG Posted January 4, 2004 Author Share Posted January 4, 2004 Това за английската гатанка и за бълхите е доста идейно но в в случая става дума за "липса", а не вярвам бълхите да липсват на някой Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 "липсва ни" може да се тълкува различно... Най-елементарното тълкувание е "нямаме го, не притежаваме, няма в наличност". Ти, доколкото схващам, тълкуваш "липсва ни" в емоционален смисъл... А нищо в гатанката не предполага такова тълкуване. Напротив - след като става дума за нещо "взето" и друго "не взето" трябва да се приеме по-"материално" значение - просто липсва, физически не е с нас, докато онова което не сме взели (не сме хванали) е още с нас... Ако знаеш отговора прасни един ПМ - не е човешко да си напъвам мозъка в 5:30 сабаале с такива работи... Link to comment Share on other sites More sharing options...
warezBG Posted January 4, 2004 Author Share Posted January 4, 2004 Там е въпроса че и аз се мъча цяла вечер и не знам отговора.. докопвам се до някакви нещица но не е това.. Ако имаш идей споделяй.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 Ами за мен това е отговора... Пробвай го. Просто точно преведено е много по-лесно за отгатване - реши ли са малко по-подвеждащо да го направят... Джокер няма ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BoardMan Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 Хехехе, Значи сега ми хрумна ей така, още следпразнично едно предположение: Взетото е пиенето , а това което е останало е махмурлука Майтап, разбира се Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igniter Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 Tova mi bie na ve4nite vyprosi v jivota. Kakto i da go pogledne6 use6ta6 4e ima smiyl, ama taka i ne ti stigat dumite, da go kaje6 po-kratko i to4no. Ina4e az kato tryga za nqkyde, ako ne se vyrna 2-3 pyti, to nqma da mi vyrvi/se sym zabravil ne6to Edit: ako ne sym bil qsen da ko kaja po-drug na4in ako ax^2 + bx + c = 0 to x=? Link to comment Share on other sites More sharing options...
warezBG Posted January 5, 2004 Author Share Posted January 5, 2004 Еми както забелязвам и за вас ,както и за мене тази гатанка си остава едно голямо и дълго разсъждение на което май май не може да се даде точен отговор.. Така ли е ? Аз бая време си блъскам главата ,ама ТЦ.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CMexyBka Posted January 5, 2004 Share Posted January 5, 2004 Za men tova e 4uvstvoto na vina.Se edno si otkradnal neshto. Trugvash da bqgash ,no tova koeto si vzel vupreki 4e e v teb , ne ti nosi udovletvorenie,sqkash ti lipsva,sqkash ne si go vzel , a s teb e 4uvstvoto na vina ,koeto ne si iskal,no koeto vupreki tova te presledva .. P.s. Da poqsnq , moje da sam kral ma kat maluk , t.e. ne go kazvam ot li4en opit :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted November 19, 2005 Share Posted November 19, 2005 Абе последно някой намери ли отговора, щото в гугъл като го търсих, ми извади именно тази тема, а ми е много важно да разбера! (Нейчев и неговите глупости... ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raging Fire Posted November 19, 2005 Share Posted November 19, 2005 за бълхите пък никога нямаше да се сетя ;0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandman Posted November 21, 2005 Share Posted November 21, 2005 Свободата, Санчо, е като салама - искаш цялата да я погълнеш! Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted November 21, 2005 Share Posted November 21, 2005 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATEL Posted November 21, 2005 Share Posted November 21, 2005 Tazi gatanka e pusnax na mnogo moi poznati i priateli da si blaskat gavite...da vidim kakvo shte izmisliat!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted November 22, 2005 Share Posted November 22, 2005 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeSo Posted November 22, 2005 Share Posted November 22, 2005 Главата Link to comment Share on other sites More sharing options...
RottenBrain Posted November 22, 2005 Share Posted November 22, 2005 По един странно извратен начин може да става въпрос за кубчета лед: Липсва ни именно взетото - демек кубчетата са се стопили и ги няма вече с нас е това което не взехме - демек вода, която никой не е взимал, поне не и в течното и агрегатно състояние Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_anton Posted November 25, 2005 Share Posted November 25, 2005 rottebrain хитро предположение и всичко е както трябва в смисъл има логика... иначе ако е тва начи човека/мъдреца измислил гатанката е бил бати шегаджията => мисля че има некъв по-дълбок смисъл ... иначе не разбрах ква е логиката на квадратнотно уравнение в 1 от постовет? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted November 25, 2005 Share Posted November 25, 2005 Да повторя пак - отговора е ВЪШКИ. Липсват взетите (хванатите) - естествено защото са ги изцъкали, след като са ги взели (хванали). С тях са не взетите (не хванатите) - и как няма да са си с тях, след като не са ги взели (хванали). Ебаси. Изобщо не е трудно за схващане... Link to comment Share on other sites More sharing options...
frodo Posted November 25, 2005 Share Posted November 25, 2005 билбо бегинс сигурно ще успее да отговори Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted November 25, 2005 Share Posted November 25, 2005 , Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legop4o Posted November 25, 2005 Share Posted November 25, 2005 Да повторя пак - отговора е ВЪШКИ. Липсват взетите (хванатите) - естествено защото са ги изцъкали, след като са ги взели (хванали). С тях са не взетите (не хванатите) - и как няма да са си с тях, след като не са ги взели (хванали). Ебаси. Изобщо не е трудно за схващане... Ами да, съгласен съм, ама някак не върви да кажа на даскала по български "Ами на английски е така..." Както и да е всъщност, той май забрави да ни пита А иначе и аз не схванах уравнението Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.