Jump to content
BulForum.com

Българско оръжие сваля "Стелт"

Warez-boy

Recommended Posts

Българска „Игла” свалила Стелта в Сърбия

Българска ракета "Игла", изстреляна от рамо, е свалила невидимия за радарите F-117А “Стелт” през 1999 г. на 40 километра от сръбската столица Белград. Това научи „Експрес”от сигурни правителствени и военни източници. Тогава цялата история е засекретена и толкова години тайната е грижливо пазена.

Полеви зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) “Игла”, наше производство, е “убол” смъртоносното страшилище на САЩ, за което дотогава се смяташе, че е недосегаемо, призна пред вестника отлично информиран наш военен експерт. Оръжието се е сглобявало във ВМЗ-Сопот, като само пусковият механизъм е производство на СОМЕЛ-Самоков, научи още „Експрес”.

5376.gif

Разследването е на агенция "Експрес"

Яко яко! :)

Няма да се учудя ако се окаже, че сме стъпили на Луната преди американците (ако изобщо някой е стъпвал) .

Ъъ...

Въпрос:

Тази ПЗРК "Игла" е засякла СТЕЛТ-а ли?

Щото аз до колкото съм запознат - СТЕЛТ-а можеш да го събориш и с автомат АК ако лети на подходяща височина и го видиш (сигурно и с джобно ножче ще стане)... Никой никъде не е казвал, че СТЕЛТ са "несваляеми" или "недосегаеми" - те са "невидими" за радарите, не са неуязвими за снарядите и ракетите... Един път засечеш ли го - стреляй си го с каквото имаш. Въпроса е да го засечеш.

Сензацията беше че такъв самолет е ЗАСЕЧЕН, а не че е свален. Та интересното е - с какво е засечен, не с какво е стрелян.

Поредно доказателство за безкрайната некомпетентност, бездарност и аматьорщина на българските журналисти... Сигурно много се гордеят с тая "новина" в агенция "Експрес"... Очаквайте CNN Breaking News на живо от Сопот...

"Игла"-та доколкото си спомням има обхват максимум 2км. Тоя Стелт трябва да е летял много ниско и много бавно, че да стане тая работа. Доколкото съм наясно Стелта е свален от обновената руска система "Град", която пък е обновена малко преди да почнат въпросните събития. Но и за това инфо не мога да гарантирам, щото всичко е дръж ми шапката по тия медий.

П.С. Друго се сетих. Може да са го уцелили без да искат докато е падал хихи. Стават и такива работи, кой знае :D

Калибр, мм

72

Высота поражения целей, м

- максимальная 3500

- минимальная 10

Максимальная дальность поражения целей, м

5200

Максимальная скорость поражаемых целей, м/с

400

Вес ракеты, кг

10,6

Время подготовки к пуску ракеты, с

не более 13

Прав си - пикирал е сигурно...

В статията има откровени лъжи - производството на системата у нас било прекратено под натиск от САЩ след свалянето на самолета... само дето самолета е свален през 1999, а последната "Игла" у нас е произведена през 1992 година... повече какво да говорим за "достоверния" източник.

Не съм експерт, любител съм и от нещата, които съм чел мога да кажа, че не сте съвсем прави. Най-разпространените ЗПРК са американските "Стингър" и руските "Стрела 2", техните ракети или са с топлинно насочване или с лазерно. Именно против тях има защита "Стелт"-а, ако е топлинна просто хвърля горящи примамки, а ако е лазерна по-електронен път подлъгва ракетата да се отклони. Така, че дори засечен "Стелт"-а винаги може да излъже ракетата и това го прави до голяма степен неуязвим. Проблема за хАмериканците е че "Игла" неможе да бъда заблудена, тъй като не се вълнува от примамки и трикове на електрониката на самолета. Твърди се, че веднъж захапала своята "жертва", "Игла" не пропуска. Но тъй като това са до голяма степен военни тайни, навсякъде пише различни неща. Достоверна информация трудна се намира.

Иглата е именно с топлинно насочване - така че... Освен това - очевидно не си запознат с факта, че "Игла" всъщност е именно модификация "Стрела 2" (или обратното - не съм много сигурен сега). Това не е българско оръжие - съветско е. Тук са произвеждани единствено спусковите механизми - останалото е внасяно и сглобяването.

Ето ти ТТ данните:

Наименование "СТРЕЛА 2" "СТРЕЛА 3" "ИГЛА"

Скорост на ракетата, м/сек 470 470 570

Максимална скорост на целите

- в насрещен полет, м/сек 150 260 320

- в догон, м/сек 260 310a 360

Максимално разстояние до целите

- в насрещен полет 4200 2000 - 4500 5000

- в догон, м 2800 4000 - 4500 5000

Височина на целите, км 50 - 2300 30 - 3000 10 - 3500

Зрително поле на топлинната глава за самонасочване 1,5° 1,5° 1,5°

Max ъгъл на засичане на топлинната глава за самонасочв. +/-40° +/-40° +/-40°

Вероятност за попадение 0,2-0,3 0,3 0,45

Тегло на ракетния комплекс, кг 15 16 16,6

Тегло на ракетата при изстрелване, кг 9,8 10,3 10,8

Калибър на ракетата, мм 72 72 72,1

Размер на ракетата, мм 1470 1470 1708

Работен температурен обхват,°C -40/+50 -40/+50 -40/+50

Иглата е именно с топлинно насочване - така че... Освен това - очевидно не си запознат с факта, че "Игла" всъщност е именно модификация "Стрела 2" (или обратното - не съм много сигурен сега). Това не е българско оръжие - съветско е. Тук са произвеждани единствено спусковите механизми - останалото е внасяно и сглобяването.

Много ми е интересно, как така са едни и същи неща като "Срела" е от 60-те години, а "Игла" е едва в края на 80-те. И принципа на действие им е съвършенно различен.

http://pvo.guns.ru/pzrk/igla_s.htm

http://pvo.guns.ru/pzrk/strela.htm

Казах модификация... на базата на едното е разработвано другото. Прочети линковете дето ми ги даваш... И как е различен принципа на действие? И двете са с топлинно насочване. Виж ТТ данните на Стрела 2 и на Игла. Да виждаш нещо "съвършено" различно?!

Казах модификация... на базата на едното е разработвано другото. Прочети линковете дето ми ги даваш... И как е различен принципа на действие? И двете са с топлинно насочване. Виж ТТ данните на Стрела 2 и на Игла. Да виждаш нещо "съвършено" различно?!

Указанные преимущества комплекса "Игла" по сравнению с переносным ЗРК "Стрела-3" были достигнуты путем реализации следующих новых технических решений.

Для улучшения динамики наведения ЗУР в упрежденную точку встречи с целью в тепловую ГСН были введены дополнительная схема, формирующая команду для разворота ракеты на начальном участке полета, и электронный переключатель режимов "вдогон "-"навстречу". Для обеспечения послестартового разворота в рулевом отсеке ракеты были установлены миниатюрные импульсные твердотопливные двигатели.

:)

....Щото аз до колкото съм запознат - СТЕЛТ-а можеш да го събориш и с автомат АК ако лети на подходяща височина и го

видиш (сигурно и с джобно ножче ще стане)... Никой никъде не е казвал, че СТЕЛТ са "несваляеми" или "недосегаеми" - те

са "невидими" за радарите, не са неуязвими за снарядите и ракетите... Един път засечеш ли го - стреляй си го с каквото

имаш. Въпроса е да го засечеш....

F117 по същество са доста посредствени самолети, които не могат да издържат въздушен бой.

Единствената им защита е невидимостта им за сканиращите радари, но това не означава че не могат

да бъдат видени. Всичко е въпрос на технология - доплеров радар или радиолокационен интерферомерър

ги хващат без проблеми. Само за сведение - група МиГ 25 вдигната във въздуха може да свърже електронните

си системи в такъв интерферометър с база (разстояние м/у опорните точки) повече от 50 километра.

Друг момент в който стелта става ясно видим е когато отвори отсека на оръжията - тогава цялото му

прикритие пропада и започва да "свети" в целия електромагнитен спектър.

Трети начин за засичане на невидим реактивен самолет е по топлинната следа оставена от

двигателите във въздуха. Каквито и охладителни средства да се изпозват, зад машината се

проточва шлейф от загрят до 200 - 300 градуса въздух. Ако зенитната ракета го напипа, вече

нищо не може да спаси самолета. Това е и причината F117 да се ползва по ефективно лятно време

и в по топли райони. В леденото зимно небе ще е като патица на гюме.

....Именно против тях има защита "Стелт"-а, ако е топлинна просто хвърля горящи примамки, а ако е лазерна

по-електронен път подлъгва ракетата да се отклони.....

F117 и B2 не използват средства за активно прикритие, защото по този начин се демаскират

незабавно. Примамките и електронното противодействие са специалитет на големите

военно транспортни самолети. Има още и системи от инфрачервени лазери които образуват

около машината объркана дифракционна структура през която топлинната глава не може

да види двигателите, и се насочва към пиковете на дифракцията м/у отделните лазерни полета.

...Виж ТТ данните на Стрела 2 и на Игла. Да виждаш нещо "съвършено" различно?!...

Различното е в това което не е написано. По новите модели глави за насочване са

в състояние да засечат топлината на въздуха от двигателите. Старите такива виждаха

само соплото на двигателя - там температурата е 1200 - 1600 градуса. Другата разлика

е спектралният филтър в новите ракети който с който значително се намалява яркостта

на примамките, и с това възможността да се заблуди ракетата.

По повод на сваленият над Сърбия F117 се изписаха много неща, но аз предполагам че

е паднал жертва на капан разработван още през 1980 - когато бях войник. Насочва се

радиолокационен висотомер право нагоре. Поради много тясният лъч на висотомера

бордовата електроника на самолета го засича когато вече е много късно, а и при

пряко облъчване отдолу с радиолъч с голяма мощност прикритието е безсилно.

По посока от висотомера към вероятната цел се залагат зенитни установки свързани за

автоматична стрелба по сигнал от висотомера, и после само се чака.

хахахаха Както чета наистина може да са го уцелили докато е падал :)

Наскоро гледах едно предаване по дискавъри за Величирто на руската боина машина ,та там представяха наи новите руски боини оръжия и едно от тях беше един МИГ 29(не сам сигурен за модела 29 ,21 ли беше) но името му беше FOX-THE STELT HUNTER. Та то засичало и унищожавало каквито и да е "невидими " машини без проблем.Въведено е след 2000 г някаде.

Пък и със многоброините сателитите кръжащи около земята едва ли нещо може да остане незасечено.

Най-новата руска подводница "ДЪЛГОРУКИЙ" колкото и защити да имала (първата която се спуска на дъбочина 450м) казаха че била почти неуязвима и то само от сателити -дори тя може да бъде засечена макар и много трудно

От това което чета тука тоя Ф 117 само да ми падне с камък ще го бутна.

Не е точно така. Невидимостта за сканиращи радари си е сериозно предимство защото

такива са радиоприцелите на прехващачите и зенитните ракети със среден и голям обсег.

Така се отстранява опасността стелта да бъде ударен от далекобойни оръжия - дори и да го

засечат от земята, оръжията не могат да го намерят сами, а дистанционното им управление се

засича от електрониката на стелта и дава време на пилота да предприеме защитни действия.

F117 е уязвим само от относително къса дистанция - под 10 километра, а ако се е приближил

толкова до целта, тогава по всяка вероятност вече ще е пуснал в действие боекомплекта си

и ше си е свършил работата за която е пратен.

хахахаха Както чета наистина може да са го уцелили докато е падал :)

Не мисля така. По принцип при навлизане в охранявано въздушно пространство F117 се

налага да лети под полето на наземните радари защтото невидимостта му е относителна.

Когато бях войник радарите можеха да го засечат от 20-30 километра ако беше

на височина 1 километър и от 80 километра ако е на 3 километра височина.

(нормален самолет със същият размер го виждахме от повече от 500 километра)

Това налага стелта да лети плътно по релефа при подход към охранявана цел,

като се стреми на не се показва над околните възвишения, и да лети по поречията и

падините на терена. Дупките в радиолокационното покритие са предвателно известни.

Там и се планираше да се разположат капаните като този който описах по горе.

То това с летенето по релефа важи за всички самолети, ако не се лъжа ?

Да, ако искат да оцелеят във въздушният бой. Времето на високолетящите военни самолети

приключи в небето на Виетнам. Незащитените от радарно засичане машини обаче трябва да се

снишат много по рано - на 200-250 киломерта от зоната на радара, и ако не могат по една или

друга причина да стоят под 30 метра височина над терена се появяват на радарите. В планински

район да се лети на такава височина със самолет за свръхзвуков полет е много рисковано поради

ограничената му маневренист на дозвукова скорост. На F117 му се налага да започне снижение от

дистанция по малка от 100 километра, и да слезе под 30 метра само в последните 20 - 25 киломерта

от радара. Като се има предвид че радарите се разполагат на равно място, много по възможно е да се

избере такова трасе, че стелта изобщо да не бъде засечен ако няма насреща си дълбоко ешелонирана

по височина и дистанция ПВО. Първоначалните планове за F117 бяха именно за подавяне и ослепяване

последователно на отделните звена от противовъздушната ни система, като загубата на машини и

пилоти изглеждаше разумна цена с оглет на перспективата за по нататъшна безпроблемна употреба

на ударни въздушни съединения. След отпадането на Варшавскя договор като военен противник,

технологичното ниво на другите потенциални противници на НАТО не беше толкова високо. Това и

наложи пренасочването на специализирани машини като F117 и B2 към общовойскови задачи, за да

се оправдаят вложените в тях пари.

• 2 weeks later...

Малко допълнение към темата.

Повечето неща за които писах - разказани от създателите на зенитно-ракетните

ни комплекси от 60-те до 80-те години на 20 век. Далеч не е всичко обаче, защото

не се казва нищо за стационарните установки с голям обхват.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...