Jump to content
BulForum.com

Еврофондове

ZGAN

Recommended Posts

Първата от шестте срещи ще се състои на 16 април в гр. Пловдив. Другите пет семинара ще се проведат в градовете Велико Търново (25 април), Враца (2 май), София (10 май), Бургас (14 май) и Варна (15 май). На тях ще бъдат представени седемте оперативни програми на страната -

„Транспорт",

„Регионално развитие",

"Околна среда",

"Развитие на конкурентоспособността на българската икономика",

"Развитие на човешките ресурси",

„Административен капацитет" и

„Техническа помощ".

По тези оперативни програми ще бъдат усвоявани близо 7 млрд. евро, отпуснати по линия на Структурните инструменти на ЕС за периода 2007 - 2013 г.

СУПЕР !!! Честито

Според вас обикновенни "useri" ще имат ли смелоста да участват в управлението на парите на ЕС.

Малко сме назад с матеряла в БГ относно тва как функционира ЕС, по лесно е да се каже "И кво влезнахме в ЕС...нали щеше да се вдигне стандарта, нали щеше да има пари ? Каде са аз пак взимам същата заплата,а тези фондове политиците да ги оправят"

Самоче по фондовете може да се кандидадства и от неправителствени организации...но дали ще се намерят такива ?Готови ли сме за 7 милярда ?

Какво ви е мнението по вапроса.Според мен ще станем за смях с това, че ни дават 7млд а ние гледаме тъпо и се чудим каде са ?

Надпис в тоалетна: Обарни се на ляво....обарни се на дясно...погледни към тавана....абе ти ще се вартиш ли или ще пикаеш ?

Друг е въпросат,че самото кандидадстване по тия фонфове не е като да наемеш DVD филм от кварталната видеотека...но вината в случая не е в държавата а в нашата дезинформираност.

Та...сега на каде ?

Послепис: Ще помоля темата да не се политизира....няма намесена политика /поне не Българска/.

Моето мнение по темата е доста негативно.Кто се има на предвид че дори самата община няма подготвени кадри за писане на свясни проекти. Който е бил малко по кадърен отдавна си дигнал гълабите към часния сектор.

Според мен най вероятния сценарий ще е ,че хората който и сега пишат проектите по САПАРТ ,ще се преквалифицират и ще лапнат тея 7 млрд евро. А както сами знаете колко ги барнаха там за кражби,та сами си правете изводите.

Според мен много голяма част от фондовете ще си бъдат прибрани в някое чобче и за това ще си бъдем виновни самите ние ,защото първо не знаем изобщо как да ги използваме и наи вече заради негативната представа която всеки си гради : Мен няма да ме одобрят защо да кандидатствам?

Аз лично съм си негативно настроен и пак си подхождам от реалистична и цинична гледна точка.

Европейците далеч не са тъпи и поради това си мисля,че ако ни дават гратис 7 милиарда,то сметките са така изчислени,че да им ги върнем тия пари поне двойно в течение на времето.

Единственото хубаво е,че така поне ще се даде достъп до тези пари на недържавни организации(частният сектор до колкото разбирам),щото иначе държавата няма пръста да си мръдне да финансира някои дялове от икономиката,нито дори ще се опита да я поощтри чрез закони и национални програми.

щом са казали хората парите ще се дадат,но случайни "юзъри" пари трудно ще вземат от тези фондове.просто шуробаджанащината за съжаление още е на високо ниво без изгледи да се промени.а пък ще има и мистър 10-20%...

за съжаление съм негативно настроен :bgrin:

щом са казали хората парите ще се дадат,но случайни "юзъри" пари трудно ще вземат от тези фондове.просто шуробаджанащината за съжаление още е на високо ниво без изгледи да се промени.а пък ще има и мистър 10-20%...

за съжаление съм негативно настроен :bgrin:

Младежо, ти кандидатствал ли си някога по линията на европейски програми та си толкова сигурен каква е шуробаджанащината и колко са "процентите на мистъра"? :D

Младежо, ти кандидатствал ли си някога по линията на европейски програми та си толкова сигурен каква е шуробаджанащината и колко са "процентите на мистъра"? :D

не съм.просто предполагам :)

един приятел чака да излязат бройките за дознатели в пловдив,не зная вече може и да са обявени,но допреди месец горе-долу не бяха.при положение,че в цяла българия са обявени...какво говори това?а тяхната заплата дори не е кой знае какво.тука става въпрос за стотици хиляди левове,които ще се отпуснат на дадено лице и искаш да кажеш,че случайни хора ще ги вземат тия пари.дълбоко се съмнявам.е може и някой да мине между капките,но като цяло ще се разпределят по фирмите на властимащите

не съм.просто предполагам :)

един приятел чака да излязат бройките за дознатели в пловдив,не зная вече може и да са обявени,но допреди месец горе-долу не бяха.при положение,че в цяла българия са обявени...какво говори това?

Офтопик съм, но ще отговоря - това говори единствено, че сега бяха назначени хора, кандидатствали и издържали всички изпити по предходната процедура, които не започнаха миналата година, поради липса на достатъчно свободни щатове. Но все пак предполагам, че скоро ще има нов конкурс и за Пловдив, тъй като има нужда от нови попълнения в системата.

Каква баджанащина ? С този проект кандидадстваш образно казно пред ЕС а не пред някои от "нашИте".

Нашите оказват съдействие

Тия 7 млд. са идеален тест за тва дали българина иска да "оправи държавата" или е по-зарибено/лесно псуването :)

Както се вижда повечето от темите са представени така,че един да се захване...всички да имат кяр.

btw кви са ви отзивите 4 месеца и 18 дена след членството ни в ЕС.

България е готова да поеме толкова фондове колкото и бъдат дадени. Хич не се съмнявам в способността на икономиката ни да се справи и със 100 милиарда. Нещо обаче не мога да повярвам, че кандидатстваш директно "пред ЕС" и в това доколко въпросното съдействие е наистина съдействие. Едва ли се е променило положените от преди 1 година когато фондовете дигнаха печалбата на VW/Audi/BMW и т.н

За отзивите накратко - инфлация до небето и все така ниски заплати. Както е било във всяка една новоприета членка.

На мене нещата ми изглеждат така. Ако мога да кандидатствам директно пред ЕС, съм наясно как да процедирам. Но ако има български чиновници дето искат да налапат и те нещо от тортата, хич няма и да се занимавам. Писнало ми е от такива, честно. Иначе е ясно как трябва да се процедира. Въпроса е да не ти ударят спирачките българските мангета, дето оформят готината БГ бюрокрация и гледат как ако може и за 2лв да те направят на чужденец в държавата ти, дето си плащаш данъците. И да ти спрат проектите по които може да си работил и 10 години. Ще проверя за какво става дума, даже ще се опитам да кандидатствам, но ако се случи нещо от по-горните случки, това ще ми е първия и последния опит. Btw, някой замисля ли се колко пари ще са необходими за изготвянето на правилните документи за пред ЕС ??? Щото тва е доста важен въпрос.

Ми по принцип пари не ти трябват на Ай Си Кю щи ги изпратя.

Трябва ти юрист само в случайте когато не знаеш към кои закон да се обърнеш за информация по даден въпрос.

Пример: Решаваш че някаде в проекта ти има нещо свързано с закрила на детето..някакъв дом или нещо от сорта.Трябва да знаеш че агенцията за закрила на детето е пряко подчинена на Министерски съвет а не както останалите агенци на съответните министерства.

Но имам широк набор от информация по този въпрос ако има достатъчно заинтересовани хора ще напраим сайт-туториал ;)

Трябва ти юрист само в случайте когато не знаеш към кои закон да се обърнеш за информация по даден въпрос.

Пример: Решаваш че някаде в проекта ти има нещо свързано с закрила на детето..някакъв дом или нещо от сорта.Трябва да знаеш че агенцията за закрила на детето е пряко подчинена на Министерски съвет а не както останалите агенци на съответните министерства.

Но имам широк набор от информация по този въпрос ако има достатъчно заинтересовани хора ще напраим сайт-туториал ;)

Би ли ми изпратил и на мен документи,искам да направя проект или поне да се опитам,за да знам кое как трябва да направя.

Няма начин да не се наложи намесата на юрист, затова сметнах че пари ще са нужни.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...