James_Bond007 Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 Някой ще ми каже ли как се вързва мрежови кабел. Преди май бях гледал тук една схема, ама не мога да я намеря с търсачката. Трябва ми права връзка, а не кръстосана каквато е за между РСта. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted March 21, 2007 Share Posted March 21, 2007 http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable Link to comment Share on other sites More sharing options...
James_Bond007 Posted March 21, 2007 Author Share Posted March 21, 2007 Мерси Link to comment Share on other sites More sharing options...
member Posted March 23, 2007 Share Posted March 23, 2007 Някой ще ми каже ли как се вързва мрежови кабел. Преди май бях гледал тук една схема, ама не мога да я намеря с търсачката. Трябва ми права връзка, а не кръстосана каквато е за между РСта. за права връзка ги връзваш от 2-те страни по един и същ начин и тръгва - не ти трябва някакъв стандарт Link to comment Share on other sites More sharing options...
abortivus Posted March 23, 2007 Share Posted March 23, 2007 Да ве. За какво са ти стандарти? Събрали се някви хъшлаци там и си измислили стандарт... айде де. Да си го сложат отзад... зад шкафа тоя стандарт. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 В общия случай, наистина е така за правото свързване, обаче е хубаво да се спазват цветовете, защото в някои случаи диагностиката на проблеми е по-лесна. Сега ясно, че за домашни условия си върши работа, ама все пак е добре нещата да се правят "културно", особено като се има предвид, че в този случай няма кой знае каква философия. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 според мен е важно да се спазва стандарта попаднах на едно такова свързване и мрежата нещеше да отлепи на 100мб/с бачкаше си само на 10мб/с след ново криптване по стандарт сега всичко е 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
[mAd_cAt] Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 според мен е важно да се спазва стандарта попаднах на едно такова свързване и мрежата нещеше да отлепи на 100мб/с бачкаше си само на 10мб/с след ново криптване по стандарт сега всичко е 6 За право свързване няма никакво значение дали е по стандарт или не по простата причина, че няма кръстоски и суитча няма как да знае какви цветове са кабелите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 ' date='Apr 13 2007, 23:37' post='1495018151']За право свързване няма никакво значение дали е по стандарт или не по простата причина, че няма кръстоски и суитча няма как да знае какви цветове са кабелите. май не си чувал за усукана двойка Link to comment Share on other sites More sharing options...
genecatcher Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 Връзвал съм два хоста с прав кабел и всичко тръгва нормално. Прав кабел за: * Switch към router * Switch към PC или server * Hub към PC или server Кръстосан кабел за: * Switch към switch * Switch към hub * Hub към hub * Router към router * PC към PC * Router към PC Но мисля, че в наши дни всичко е стандартизирано и тръгва с право свързване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[mAd_cAt] Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 май не си чувал за усукана двойка Ти не виждаш ли какво съм написал !? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ronin Posted May 14, 2007 Share Posted May 14, 2007 Много е важно да се спазва стандарта например тип А......имам случай на кабел 10 метра да НЯМА мрежа....въпреки че чифтовете съм ги проверил с мултицет...след скъсяване мрежата тръгва но няма и 5 мб/сек след пренареждане всичко е ок......усуканата двойка се прави за да размагнити намагнитените други двойки и.т.н тея цветове не са измислени за красота....! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted May 14, 2007 Share Posted May 14, 2007 уф ама сте сладури. усуканата двойка се прави за да запази успоредността между двата проводника дори и при огъвания на кабела. а успоредността е необходима за да се "самозагасят" радиовълните, които излъчва самата двойка проводници и които се явяват като смущения към съседните. Това се отнася и за някои видове смущения към двойката - самогасят се. Въпреки това сама по себе си усуканата двойка не е много шумоустойчива и затова са измислени неща като екранираните кабели, т.е. така популярните FTP и STP. За разликата между екраните на двата няма нужда да ви обяснявам и без това няма да ме разберете, нито ще ви заинтересува. и при право и при кръстосано свързване е хубаво да се спазват стандартите защото: 1. по-лесно се диагностицира от външен човек мрежата. 2. създават се навици за работа по стандарта, което е все пак някакво мижаво професионално умение. 3. използваните в ETHERNET Base 100 TX изводи са 1,2,3, и 5 - забележете че 4 е изпуснато. при безразборно право свързване на проводниците на кабела има опасност да се вземат за носещи проводници на различни чифтове, което разебава цялата идея на усуканата двойка. 4. при някои мрежи неизползваните от ETHERNET Base 100 TX изводи (4,6,7 и 8) се използват за отдалечено захранване, при което има опасност на информационните изводи на ETHERNET-платката ви да попадне такова напрежение, вместо слабичките сигнали и да я поизгори. ако не е добре филтрирана може да поизгорят и някои стъпалца по дъното. 5. при съвременните ланки и суитчове вече на входа има автоматичен комутатор и няма значение дали използваните кабели са кроснати или прави - платките сами ще си ги превключат. при проблеми с широчината на честотната лента или разстояние - проверете кабела за нагъване или смачкване. всякакво прекъсване и "снаждане" с подръчни материали внася големи смущения. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted May 14, 2007 Share Posted May 14, 2007 5. при съвременните ланки и суитчове вече на входа има автоматичен комутатор и няма значение дали използваните кабели са кроснати или прави - платките сами ще си ги превключат. Без да имам каквито и да е познания или претенции към мрежите и аз това щях да кажа -> Най-лесният и бърз вариант, за хора с малки или никакви познания в тази област. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted May 15, 2007 Share Posted May 15, 2007 Има си стандрат за това какво значи "прав" кабел - съвсем не значи да вземеш кабел и да наредиш чифтовете по двойки о/об/з/зб/с/сб/к/кб и айде карай да върви... Не говорете глупости. Когато се говори за "прав" кабел се има предвид кабел крипван по стандарта, като в двата края чифтовете следват описаната в стандарта схема (А или Б, съответно и в двата края е А или и в двата края е Б), кръстосан кабел е А в единия и Б в другия край. Не си мислете глупости. Хората с малки или никакви познания в тая област най-добре изобщо да не се занимават - за да няма после тъпи обаждания на съответния съпорт с тъпи изказвания "ама всичко ми е на ред, шо нямам интернет?!" и загуба на време и нерви и за двете страни. И естествено доставчика е виновен, а не идиота кримпвал кабела както му падне... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted May 15, 2007 Share Posted May 15, 2007 http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable единствения свясен и точен коментар точно по темата съдържащ минимално флуд и максимално информация, с картинки при тва Връзвал съм два хоста с прав кабел и всичко тръгва нормално. Прав кабел за: * Switch към router * Switch към PC или server * Hub към PC или server Кръстосан кабел за: * Switch към switch * Switch към hub * Hub към hub * Router към router * PC към PC * Router към PC Но мисля, че в наши дни всичко е стандартизирано и тръгва с право свързване. тва са пълни глупости. цялата работа не тръгва от тва кво устройство към какво ще се свързва, а стандартизиране на типа мрежови интерфейс в различен тип устройства. уф ама сте сладури.усуканата двойка се прави за да запази успоредността между двата проводника дори и при огъвания на кабела. а успоредността е необходима за да се "самозагасят" радиовълните, които излъчва самата двойка проводници и които се явяват като смущения към съседните. Това се отнася и за някои видове смущения към двойката - самогасят се. Въпреки това сама по себе си усуканата двойка не е много шумоустойчива и затова са измислени неща като екранираните кабели, т.е. така популярните FTP и STP. За разликата между екраните на двата няма нужда да ви обяснявам и без това няма да ме разберете, нито ще ви заинтересува. и при право и при кръстосано свързване е хубаво да се спазват стандартите защото: 1. по-лесно се диагностицира от външен човек мрежата. 2. създават се навици за работа по стандарта, което е все пак някакво мижаво професионално умение. 3. използваните в ETHERNET Base 100 TX изводи са 1,2,3, и 5 - забележете че 4 е изпуснато. при безразборно право свързване на проводниците на кабела има опасност да се вземат за носещи проводници на различни чифтове, което разебава цялата идея на усуканата двойка. 4. при някои мрежи неизползваните от ETHERNET Base 100 TX изводи (4,6,7 и 8) се използват за отдалечено захранване, при което има опасност на информационните изводи на ETHERNET-платката ви да попадне такова напрежение, вместо слабичките сигнали и да я поизгори. ако не е добре филтрирана може да поизгорят и някои стъпалца по дъното. 5. при съвременните ланки и суитчове вече на входа има автоматичен комутатор и няма значение дали използваните кабели са кроснати или прави - платките сами ще си ги превключат. при проблеми с широчината на честотната лента или разстояние - проверете кабела за нагъване или смачкване. всякакво прекъсване и "снаждане" с подръчни материали внася големи смущения. като пишеш толкова подробно инфо можеш поне да провериш дали си улучил пиновете. mdi/mdi-x си е интегрирано главно при тъпите суичове които могат само и единствено да суичват, така че да се говори генерално за мрежово оборудване е малко несериозно и неподплатено. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gibona_ Posted May 15, 2007 Share Posted May 15, 2007 Има два стандарта - прави и кръстосан кабел. Кръстосания е за компютър-компютър, правия е за всичко останало! Някои рутери/суичове поддържат връзка с компютър и на кръстосан кабел, но това са по-новите модели и не е хубаво да се изгражда така мрежата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.