Dreamer Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Напоследък ставам все по-голям любител на хубави български червени вина. Интересно ми е да чуя мнението ви за различни вина, които сте опитвате и ще се радвам ако можете да ми препоръчате някои, които са ви харесали и са ви направили впечатление. Миналата седмица опитвах Каберне Совиньон на Винпром Свищов реколта 1998 и доста ми хареса. Сравнително разпространено и се среща в две разновидности: 1998 (Pure) и 1998 Резерва. За резервата не мога да кажа нищо, но 1998 е хубава и цената на бутилка от това червено вино е около 3.50 лева. Днес един приятел с име Васил почерпи с вино и първо в Безистена опитахме едно (отново червено) от сорта Гъмза, но от Сухиндол. Годината бе 1998 и като че ли има лек ябълков привкус. Ето малко повече информация за този сорт (познат е също като кадарка, скадарка): Стар, местен сорт, отглеждан предимно в горещите микро райони на Северна България по поречието на река Дунав. Агробиологическа характеристика - За декларираният географски район Видин (Ново Село) сортът Гъмза узрява от средата до края на Септември. Притежава висока родовитост - при добри условия се получават по 800-1000кг. от декар. Технологична характеристика - Типично винен сорт с висок рандеман . Получените вина имат много добро качество - яркочервен, рубинен цвят; нежен, плодов аромат с типичен смолист вкус, хармонични, меки и с приятна свежест. Вината съзряват бързо. Много разпространен в Европа синоним на този сорт е Кадарка. Вино под това име е изнасяно в големи количества и с доста променливо качество по време на т.нар. " комунизъм " в България, като основен пазар за него е Германия. Истинското вино от Гъмза е много по-натурално, екзотично и със свой особен характер. Като качества то е доста по-добро от Памида и отстъпва малко на Каберне-то макар и много консуматори да го предпочитат по ред причини. Площите в България, заети от този сорт са все още сравнително големи, но бързо намаляващи, поради всеобщото увлечени по "модерните" френски сортове, засилена и от по-трудното отглеждане на сорта Гъмза. Тази тенденция също превръща това вино във все по-рядък продукт. В същото време изключителният смолист вкус и характерният гъмзов аромат,правят консумацията на това вино едно незабравимо вкусово преживяване. Силно на алкохол (обикновено над 14 об.%), но сравнително бедно на танини , то е подходящо за консумация по всяко време на годината. Местен > Видински. В интерес на истина по-късно същият ден опитах и същото вино на същата изба, но от 1997. Цената и на двете в заведенията бе 7-7.50 лв. Ще ви предложа и един сайт свързан с вината: http://bg-wine.com За съжаление каталогът му не е изчерпателен, но съдържа едно добро количество информация и снимки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Makar da sam zaobikolen ot dosta takiva az lichno ne sam nikakav razbirach. Tova obache savsem ne prechi da sam liubitel na vinoto. Obiknoveno imam domashno ili chirpansko ot edin priatel koito prashta s tubi tai kato e rabotil predi vav vinproma no kogato resha da kupuvam imam niakolko liubimi. Tova sa mecha kryv, asenovradski mavrud i melnishko kakvoto i da e. Opitval sam dosta raznovidnosti na tezi trite no vsichki obshto vzeto mi haresvat. Opitai i ti i pak shte govorim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Хехе, Dreamer, да си дойдем на думата (и мезето ). Много хубава тема, особено на маса , обаче истинския сайт за българските вина и за вината въобще е този Аз дори предлагам да обсъждаме тук някои от участниците в класацията "вино на месеца" . Е, някои от победителите са доста скъпички, но има и на умерени цени страхотни вина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vankata Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 Твърдо от червените - "Асеновградски мавруд"/1997 Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted January 2, 2004 Share Posted January 2, 2004 QUOTE(Vankata @ Jan 2 2004, 23:46 PM) Твърдо от червените - "Асеновградски мавруд"/1997 Прав си но ако е резерва. Най - доброто вино което съм пил досега е било мавруд. Пих го на нова година и беше невероятно. За съжаление беше в ограничени количества . Фен съм на червените вина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
earache Posted January 3, 2004 Share Posted January 3, 2004 Аз съм голям фен на кабернето, имам малко домашно такова, черно, и да ви каза, като пия от него ставам по-щастлив Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 Пичове, да ви открехна за една страхотна находка - Мавруд, реколта 1996 (резерва) от винарска изба "Пълдин" . Страхотно вино: много плътен и тъмен рубинен цвят, страхотен послевкус, абе въобще тя цялата реколта '96 си е много добра. Най-хубавото в случая е цената - 3,40 бутилката в BILLA Да са живи и здрави всички от винарска изба "Пълдин"! Наздраве! Edit: Абе хора, забравих да кажа, че най-добре върви с жарена шунка и синьо сирене (онова с мухъла ) По-късно ще ви запозная с Мавруд 1995 (специална селекция), пак от "Пълдин" Offtopic: Абе я намерете някакво смайли с винени чаши Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaZoR Posted January 4, 2004 Share Posted January 4, 2004 Na edin priqtel baba mu naveremeto ba4kala vyv vinproma .Sega nai-mladoto vince v izbata im mislq 4e be6e 87 god. 6te vidim ako e ostanalo ne6to 6te vi saob6tq da si kupite ako ima jelae6ti razbira se Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heller12a Posted January 5, 2004 Share Posted January 5, 2004 ... абе въобще тя цялата реколта '96 си е много добра ...Offtopic: Абе я намерете някакво смайли с винени чаши ей тва е приказката обаче ако пробваш каберне сувиньон с мерло сухиндолски регион (трудничко си се намира) е тогава ша усетиш кое е истинското вино ЕДИТ: на никой не препоръчвам вина на които пише "sofia"(или sopfia беше) със които рискувате да бъдете обсебени от хиляди дяволи идващи от наличието на високото количество захар Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 6, 2004 Share Posted January 6, 2004 И така, тази вече си отворих бутилката "Мавруд 1995, специална селекция" на винарска изба "Пълдин" - Перущица. Страхотен фин, мек и съвсем леко трапчив вкус (за разлика от някои вина на тази възраст). Личи си, че виното е от класа, независимо, че реколта 95 не беше толкова сполучлива като 96. Бутилката беше някъде към 4,50 лв. Чудя се какво ще представлява някоя специална слелекция мавруд от 96... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tHiNkeR Posted January 7, 2004 Share Posted January 7, 2004 Напоследък ставам все по-голям любител на хубави български червени вина... Ако имаш някакви допирни точки със Сандански - опитай червено, домашно вино от този регион -> Иначе сред най-старите изби са "Сунгурларе" и "Сухиндол", а щом са най-стари, това предполага и че имат наи-богат опит в правенето на вино => би трябвало вината им да са сред най-добрите. Btw.: Продукцията на ломския винпром също не е за изпускане, но те работят предимно за външен пазар....обаче идват на панаира. P.S.:Аз съм фен на полусухите вина. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted January 7, 2004 Share Posted January 7, 2004 Alkoholici Link to comment Share on other sites More sharing options...
trill Posted January 7, 2004 Share Posted January 7, 2004 Браво. Това се казва тема. Дави кажа и аз съм голям пръвърженик на хубавите вина.. Едно приятелче има 2 тона, което е вино(червено) и малко ракия, но мога да кажа че много малко БГ бутилирани вина след '98 могат да му се опрат. Баща му е работил като технолог във винпром и май наистина си е заслужавал парите. От бутилираните вина предпочитам Стамболово и Мелник (червено) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreamer Posted January 25, 2004 Author Share Posted January 25, 2004 Наздраве с 1998 Гъмза от Ново Село Link to comment Share on other sites More sharing options...
lada_1500 Posted January 25, 2004 Share Posted January 25, 2004 Едно приятелче има 2 тона вино(червено) и малко ракия !--QuoteEEnd-->he-he toiq pi4 ybi konq napravo s tva koli4estvo ,ina4e po temata privargenik sam po-skoro na doma6nata rakiq(prevarka nad 50 gradusa) ,za xubavoto vino moga da kaga 4e zadalgitelno se konsumira s meze s kokal Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeorgiK Posted January 25, 2004 Share Posted January 25, 2004 Az pyk vinoto go pia bez meze ili nai-mnogo s kashkaval. To v Bibliata e kazano: vinoto ne e za da se napiesh a za da mu usetish dushata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted January 25, 2004 Share Posted January 25, 2004 lada_1500 ne se u4udvai za takova koli4estvo. imam poznati koito imat mnogo ama mnogo po golqmo koli4estvo. GeorgiK dam toq citat e gotin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanko111 Posted January 26, 2004 Share Posted January 26, 2004 Често ходим в командировка по няколко колеги заедно и почти всеки носи домашно вино. Най ми хареса от домашното в село Куклен на един колега. От фабричните обичам "Розе от южният бряг", но скоро не съм го виждал в магазините. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VooDooMaN Posted January 26, 2004 Share Posted January 26, 2004 Често ходим в командировка по няколко колеги заедно и почти всеки носи домашно вино. Най ми хареса от домашното в село Куклен на един колега. От фабричните обичам "Розе от южният бряг", но скоро не съм го виждал в магазините. Куклен не е ли много натровен от КЦМ-то, бре? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanko111 Posted January 26, 2004 Share Posted January 26, 2004 Да. И в това си има тръпка. Май подобрява вкуса. А пък и ние не подбираме много след тежкият работен ден. Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted January 26, 2004 Share Posted January 26, 2004 tanko111 ot kude ot Kuklen vzimate vino ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanko111 Posted January 26, 2004 Share Posted January 26, 2004 От един колега - Иван Младенов, но той след като го направи дава доста на нас за "изпробване" и останалото го продава, защото е много добро. В момента няма останало, но догодина пак ще завъртим оборота. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted January 26, 2004 Share Posted January 26, 2004 Отдавна не бях пробвал "Гъмза" Тази вечер си отворих реколта 2001 "Магура" от Видин. Това май е една от най-добрите гъмзи Хайде наздраве Link to comment Share on other sites More sharing options...
chochosan Posted January 26, 2004 Share Posted January 26, 2004 Asenovgradskiq mavrud si e prosto strahotno neshto specialna reserva 95 ili 97, ne sa s onezi belite etiketi ami s edni deto imat snimka na ikona ... ot belite piq samo Han krum traminer Link to comment Share on other sites More sharing options...
RockeR Posted January 27, 2004 Share Posted January 27, 2004 Опитайте Асеновградски МАВРУД реколта '95(малко скьпичко(7-8лв) е ама е едно от най-култовите български червени вина),той е наследство от траките.Истинският мавруд зрее в Родопите( по поречието на река ЧАЯ-Асеновград)... А най-подробна информация може да получите на 4.Февруари.2004 на Винарията! P.S.:Опитайте(BACHUS) MAВRУД и КАБЕРНЕ(около 5.00 лв)на винпром Пещера!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.