Jump to content
BulForum.com

S kakvo da si napravq programata

MadSun

Recommended Posts

Trqbva da si napravq edna programa za tyrsene v spisyk s klienti no ne sym siguren na kakvo e nai-dobre da q pisha. Pyk i samo s Pascal sym se zanimaval do sega taka che ne sym mnogo informiran. Stava vapros za programa koqto da tyrsi, iztriva i vavejdi novi klienti ot spisak, ta iskam da popitam s Microsoft Visual C# Express Editoion dali shte stane. I kakvo trqbva da izpolzvam za syhranqvane na dannite. Sorry che pisha leko negramotno ama sym ot selo

Ти пак грамотно пишеш на фона на някои други. Само се научи да пишеш на кирилица! Докато си нов още :D . А да, и слагай точки, запетаи тук таме.

По въпроса ти, това което си описал като 'проблем', може да се напише на абсолютно всеки език с еднаква производителност.

Това е задача от училище предполагам, на всичко можеш да я напишеш, единствено зависи какво владееш.

За училищна задача, данните вероятно ще искаш в масив (array) да ги пазиш.

Иначе зависи езикът какво предлага, може и в разни хеш таблици, готови структури.

Ми не ми трябва за училище. Просто искам да изглежда добре и да се работи лесно и да върви под Windows XP. Ако може данните да се съхраняват във xls таблица ще ми е най удобно, но не знам как точно се работи и какво ми трябва. Питам просто за ориентир, щото иначе ще се захвана и с SQL зарад тая простотия

Ами в такъв случай щом владееш Паскал, ползваш Delphi.

По-добре пази данните или в SQL сървър някакъв (ако примерно тези данни ще трябва да се ползват и през другаде и нямаш против сетъпа да е малко по-сложен), или във файл в Делфи, като си направиш формат на файла чрез запис (Record).

И в даден момент когато ти трябва просто експортираш в XLS чрез някой готов компонент (за делфи има много). Или при самия сейв правиш експорта.

Ами няма ли да е по-лесно да го правя на Visual C#. Поне на мене ми изглежда доста елементарно за работа, но все пак не съм работил с него и затова питам. Не ми е проблем да почета допълнително просто ми трябва някакъв ориентир. А това си е част от .NET Framework на Microsoft все пак и не би трябвало да има проблеми с експорт и инпорт на данни от файлове като .xls и .doc примерно.

Това което искаш го направи на аccess. Лесно с няколко заявки можеш да направиш всичко :D

И аз това щях да кажа. Иначе ограничения за езика, ако все пак си твърдо искаш да го изпрограмираш, няма. Избери това, на което си най-производителен. Аз лично бих се спрял на някой от визуалните (VB, delpi и т.н.) езици или инструменти (Qt например :P)

Ми аз поразтърсих малко и реших да пробвам на Delphi със база данни от Access. Мерси за съветите

Преждеговорившите мисля, че имаха предвид да направиш и интерфейса на Access, не само да го ползваш за база - нещо, което е леко безсмислено предвид колко смотана е Access спрямо истинските неща, ползвай по-добре един MySQL ако питаш мен, даже по-малко място може да заеме спрямо инсталация на Office-Access :) .

Но наистина за по-хубав интерфейс си го програмирай сам на Делфи, щом го познаваш, на C# ще ти отнеме време докато го научиш достатучно че да боравиш спокойно със структури, класове и т.н. Ако поназнайваш Java, може и да ти е по-лесно, но разликите с Pascal не са малки.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...